Brug af skærmtid på din Mac

Med macOS Catalina får du alle dine yndlingsfunktioner i Skærmtid på Mac. Få overblik over forbrug, planlæg skærmfri tid, og indstil begrænsninger for både apps og websteder på alle dine enheder.

Sådan slår du Skærmtid til

Tjek, at din Mac bruger macOS Catalina, og følg derefter denne vejledning:

1. Vælg Apple-menuen  > Systemindstillinger, og klik derefter på Skærmtid.
  2. Klik på Indstillinger nederst til venstre.
  3. Klik på Slå til.
  4. Hvis du vil se oplysninger om forbrug for hver enkelt enhed, hvor du er logget ind på iCloud med dit Apple-id, skal du vælge "Del på tværs af enheder" på hver Mac. På hver iPhone, iPad eller iPod touch skal du gå til Indstillinger > Skærmtid og slå den samme indstilling til.

Hvis du bruger Familiedeling til at administrere et barns konto, kan du slå Skærmtid til på hver enkelt af barnets enheder. Du kan også følge denne vejledning for at gøre det fra din Mac:

1. Vælg Apple-menuen  > Systemindstillinger, og klik derefter på Familiedeling.
  2. Klik på Skærmtid i indholdsoversigten, og vælg derefter barnets navn på listen til højre.
  3. Klik på knappen Åbn Skærmtid for at gå tilbage til indstillingerne af Skærmtid.
  4. Vælg dit barns navn i menuen øverst til venstre.
  5. Klik på Indstillinger nederst til venstre.
  6. Klik på Slå til.

Inden du beslutter, om du vil vælge "Brug en kode til Skærmtid", kan du læse mere om koder til Skærmtid.

Sådan registrerer du dit forbrug

Brug funktionerne AppbrugMeddelelser og Vækninger i indholdsoversigten til Skærmtid for at se, hvor meget tid du har brugt på apps og websteder.

Indstillinger af Skærmtid

Hver funktion har flere forskellige visninger:

• Hvis du vil se forbruget for kun én af dine enheder, skal du vælge en enhed i menuen nederst i vinduet.
  • Hvis du vil skifte mellem dage, skal du klikke på ugediagrammet eller bruge pileknapperne over diagrammet. Hvis du vil se det samlede forbrug efter uge, inklusive hvor meget mere eller mindre tid du har brugt i sammenligning med den foregående uge, skal du vælge Denne uge i datomenuen øverst i vinduet.
  • Hvis du vil se forbruget for en børnekonto, skal du vælge barnets navn i menuen øverst til venstre.

Appbrug

Se, hvor meget tid du bruger i hver app. Klik på Kategorier for at se forbruget efter kategori, f.eks. sociale netværk, produktivitet eller underholdning. Hvis du vil se kategorien for en app, skal du klikke på informationssymbolet , der vises, når markøren holdes over en app på listen. Du kan også klikke på symbolet for apptidsgrænse  for hurtigt at oprette en ny apptidsgrænse for denne app eller kategori.

Meddelelser

Se, hvor mange meddelelser du har modtaget for hver app. Husk, at du kan bruge menuen Enheder nederst i vinduet for at adskille de meddelelser, du har modtaget på din Mac, fra de meddelelser, du har modtaget på din iPhone, iPad eller iPod touch.

Vækninger

Se, hvor mange gange du har taget din iPhone, iPad eller iPod touch op, og hvilken app du har tjekket først efter at have taget enheden op.

Sådan begrænser du dit forbrug

Brug funktionerne Skærmfri tid, Apptidsgrænser, Tillad altid og Indhold og anonymitet i indholdsoversigten for Skærmtid for at planlægge skærmfri tid og indstille grænser for apps og websteder. Grænserne gælder for denne Mac og alle dine andre enheder, der bruger Skærmtid, og hvor "Del på tværs af enheder" er slået til.

Hvis du vil indstille grænser for en børnekonto, skal du vælge barnets navn i menuen øverst til venstre og derefter indstille hver funktion. Du kan også gøre det på hver enkelt af dit barns enheder.

Skærmfri tid

Planlæg perioder, hvor du kun kan bruge de apps, du har tilladt. Der vises en meddelelse om skærmfri tid, fem minutter før den skærmfri tid starter. Efter start af skærmfri tid viser appen en besked, der siger, at du har nået grænsen i denne app.

• Klik på OK for at lukke appen og overholde den grænse, du har indstillet. Du kan også klikke på Ignorer grænse og derefter vælge Et minut mere, Påmind mig om 15 minutter eller Ignorer grænse for i dag.
  • Hvis du har indstillet en kode til Skærmtid, omfatter Skærmfri tid en yderligere indstilling: Bloker ved skærmfri tid. Når denne indstilling er valgt, og du klikker på Bed om mere tid, når den skærmfri tid starter, gør koden det muligt at godkende brug af appen i 15 minutter, en time eller hele dagen. Børnekonti kan klikke på Et minut mere én gang eller klikke på Bed om mere tid for at sende denne anmodning til forældrekontoen og få anmodningen godkendt.

Apptidsgrænser

Indstil den tid, du ønsker at kunne bruge apps. Du kan indstille grænserne for specifikke apps eller hele kategorier af apps.

Fem minutter inden en grænse er nået (udløber), vises der en meddelelse om apptidsgrænsen. Når grænsen er nået, viser appen et vindue med besked om, at du har nået grænsen.

• Klik på OK for at lukke appen og overholde den grænse, du har indstillet. Du kan også klikke på Ignorer grænse og derefter vælge Et minut mere, Påmind mig om 15 minutter eller Ignorer grænse for i dag.
  • Hvis du har indstillet en kode til skærmtid, omfatter Apptidsgrænser en yderligere indstilling: "Bloker ved tidsgrænsen". Når denne indstilling er valgt, og du klikker på Bed om mere tid, når en grænse er nået, gør koden det muligt at godkende brug af appen i 15 minutter, en time eller hele dagen. Børnekonti kan klikke på Et minut mere én gang eller klikke på Bed om mere tid for at sende denne anmodning til forældrekontoen og få anmodningen godkendt.

Tillad altid

Tillad brug af bestemte apps, også under skærmfri tid, eller når der er indstillet en apptidsgrænse for "Alle apps og kategorier". Telefon, Beskeder, FaceTime og Kort er som standard altid tilladt, men du kan ændre det her.

Indhold og anonymitet

Begræns indhold, køb og downloads, eller konfigurer anonymitetsindstillingerne. Hvis du forsøger at bruge et af de begrænsede elementer, får du vist en besked, der forklarer, hvorfor du ikke kan bruge det. Hvis du f.eks. besøger et blokeret websted, siger beskeden, at webstedet er blokeret af et indholdsfilter. Hvis du bruger en kode til Skærmtid, omfatter beskeden muligheden for at klikke på Tilføj websted. Du kan derefter indtaste koden for at give tilladelse til webstedet. Børnekonti kan sende en anmodning om godkendelse til forældrekontoen.

Sådan godkendes anmodninger om Skærmtid

Indholdsoversigten for Skærmtid viser Anmodninger, når du har ubesvarede anmodninger fra en børnekonto. Her kan du administrere alle anmodninger fra dit barn. Godkend anmodningen om 15 minutter, en time eller en dag. Du kan også klikke på Godkend ikke.

Anmodninger om godkendelse modtages også som meddelelser, og du kan godkende direkte i meddelelsen:

Sådan indstiller du en kode til Skærmtid

Indstil en kode, så det kun er dig, der kan ændre indstillingerne for Skærmtid og tillade mere tid, når apptidsgrænserne udløber. Hvis du er forælder, kan du bruge denne funktion til at indstille grænser for indhold og anonymitet for dit barn.

Hvis du bruger Familiedeling til at administrere en børnekonto, skal du følge denne vejledning:

1. Vælg dit barns navn i menuen øverst til venstre i indstillingerne for Skærmtid.
  2. Klik på Indstillinger nederst til venstre.
  3. Vælg "Brug kode til Skærmtid", og indtast så en kode, når du bliver bedt om det.

Hvis du ikke bruger Familiedeling til at administrere en børnekonto, skal du følge denne vejledning:

1. Sørg for, at du er på den samme Mac som den, der bruges af barnet, og at du er logget ind på den standardkonto, der bruges af barnet. Hvis du ikke er sikker på, hvad du skal gøre, kan du blot fortsætte med trinnene nedenfor: Skærmtid vil hjælpe dig videre.
  2. Vælg Apple-menuen  > Systemindstillinger, og klik derefter på Skærmtid.
  3. Indstil Skærmfri tid, Apptidsgrænser og Indhold og anonymitet med alle de begrænsninger, du vil opsætte for dit barn.
  4. Klik på Indstillinger nederst til venstre.
  5. Vælg "Brug kode til Skærmtid", og indtast så en kode, når du bliver bedt om det.

Hvis du indstiller en kode, mens du er logget ind på din administratorkonto, forklarer en advarsel, at du skal gøre dette fra en standardkonto. Hvis du ikke har oprettet en standardkonto til dit barn, kan du enten gøre dette og logge ind på barnets konto eller vælge mellem disse muligheder:

• Tillad denne bruger at administrere denne computer. Hvis du vælger denne mulighed, påvirker koden den aktuelle bruger, også selvom brugeren også er administrator af denne Mac. Dette anbefales ikke, da administratorerne har macOS-rettigheder, der kan tillade, at denne kan omgå kodebegrænsningerne.
  • Tillad ikke denne bruger at administrere denne computer. Hvis du vælger denne mulighed, bliver du bedt om at indtaste koden til kontoen for at ændre konfigurationen. Du bliver derefter guidet gennem trinnene til at oprette en ny administratorkonto – til brug for forælderen. Den administratorkonto, du aktuelt er logget ind på, konverteres til en standardkonto – til brug for barnet.