Brug af lodret tekst i Pages, Numbers og Keynote

På kinesisk, japansk og koreansk kan du nu skrive lodret i iWork-dokumenter, -regneark og -præsentationer på iPhone, iPad eller Mac.

Tilføj lodret tekst i Pages, Numbers og Keynote i enhver skabelon. Du kan nu også let blande lodret og vandret tekst i det samme dokument. Og når du er klar til at dele dit dokument med lodret tekst, kan du oprette en interaktiv EPUB-bog, der kan ses i Apple Books.

Sådan bruger du lodret tekst på en iPhone eller iPad

Hvis du vil bruge lodret tekst, skal du tilføje kinesisk, japansk eller koreansk som dit foretrukne sprog på din iPhone eller iPad:

1. Gå til Indstillinger > Generelt > Sprog & område.
  2. Tryk på Andet sprog eller Tilføj sprog, og vælg derefter kinesisk, japansk eller koreansk.

Sådan bruger du lodret tekst i et helt dokument i Pages

1. Åbn dokumentet, tryk på knappen Mere  på værktøjslinjen, og tryk derefter på  Dokumentlayout.
  2. Tryk på knappen Dokumentlayout , og slå derefter Lodret tekst til.
  3. Tryk på OK. Al eksisterende brødtekst konverteres automatisk til lodret tekst. Alle nye tekstfelter og figurer, du tilføjer, bruger også lodret tekst.

Sådan bruger du lodret tekst i figurer og tekstfelter i Pages, Numbers og Keynote

Når du bruger lodret tekst i figurer og tekstfelter, kan du blande vandret og lodret tekst i samme dokument.

1. Opret en figur eller et tekstfelt.
  2. Vælg tekstfeltet eller figuren.
  3. Tryk på knappen Format , tryk på Tekst om nødvendigt, og slå derefter Lodret tekst til. Hvis en figur eller et tekstfelt allerede indeholder tekst, bliver den lodret. Al yderligere tekst, du tilføjer, vil være lodret.

Sådan indsætter du tegn vandret i lodret tekst i Pages, Numbers og Keynote

Du kan indsætte to til fire tegn vandret i lodret tekst, så de kan læses fra venstre til højre. Dette kan være praktisk i tilfælde af latinske tegn såsom tal.

1. Vælg op til fire tegn, du vil rotere.
  2. Tryk om nødvendigt på pileknappen i lokalmenuen, og tryk derefter på Roter til vandret.

Sådan bruger du skabeloner til lodret tekst

I Pages er der tre skabeloner til lodret tekst, så du kan komme godt i gang – tom, basisbog eller historiebog:

• Hvis japansk eller traditionelt kinesisk er det primære sprog på din iPhone eller iPad, skal du trykke på Opret dokument i dokumentadministration og derefter vælge en skabelon til lodret tekst i skabelonvælgeren.
  • Hvis japansk eller traditionelt kinesisk er dit foretrukne sprog, skal du trykke på Opret ny i dokumentadministration, trykke på lokalmenuen Sprog i skabelonvælgeren og vælge japansk eller traditionelt kinesisk i menuen. Vælg en skabelon til lodret tekst i skabelonvælgeren.

Sådan bruger du lodret tekst på en Mac

Hvis du vil bruge lodret tekst, skal du tilføje kinesisk, japansk eller koreansk som dit foretrukne sprog til din Mac:

1. Gå til Systemindstillinger, og vælg Sprog og område.
  2. Klik på knappen Tilføj  nederst på listen, og vælg derefter kinesisk, japansk eller koreansk.

Sådan bruger du lodret tekst i et helt dokument i Pages

1. Åbn dokumentet, og klik på knappen Dokument  på værktøjslinjen.
  2. Marker afkrydsningsfeltet ud for Lodret tekst. Al eksisterende brødtekst konverteres automatisk til lodret tekst. Alle nye tekstfelter og figurer, du tilføjer, bruger også lodret tekst.

Sådan bruger du lodret tekst i figurer og tekstfelter i Pages, Numbers og Keynote

Når du bruger lodret tekst i figurer og tekstfelter, kan du blande vandret og lodret tekst i samme dokument.

1. Opret en figur eller et tekstfelt.
  2. Vælg tekstfeltet eller figuren.
  3. Klik på knappen Format , klik om nødvendigt på Tekst i indholdsoversigten Format, og vælg derefter Lodret tekst.

Hvis objektet allerede indeholder tekst, bliver den lodret. Al yderligere tekst, du tilføjer, vil være lodret.

Sådan indsætter du tegn vandret i lodret tekst i Pages, Numbers og Keynote

Du kan indsætte to til fire tegn vandret i lodret tekst, så de kan læses fra venstre til højre. Dette kan være praktisk i tilfælde af latinske tegn såsom tal.

1. Vælg op til fire tegn, du vil rotere.
  2. Ctrl-klik på teksten, og vælg derefter Roter til vandret.

Sådan bruger du skabeloner til lodret tekst

I Pages er der tre skabeloner til lodret tekst, så du kan komme godt i gang – tom, basisbog eller historiebog:

• Hvis japansk eller traditionelt kinesisk er det primære sprog på din Mac, skal du vælge Arkiv > Ny og derefter vælge en skabelon til lodret tekst i skabelonvælgeren.
  • Hvis japansk eller traditionelt kinesisk er dit foretrukne sprog, skal du vælge Arkiv > Ny, klikke på lokalmenuen Sprog i skabelonvælgeren og derefter vælge japansk eller traditionelt kinesisk i menuen. Vælg en skabelon til lodret tekst i skabelonvælgeren.