Kom godt i gang med figurer

Vælg mellem hundredvis af figurer i figurbiblioteket, som du kan føje til dit Pages-, Numbers- eller Keynote-dokument, eller opret din egen figur i iWork.

Du kan hurtigt indsætte en figur fra iWork-figurbiblioteket i dit dokument.

• På en Mac: Klik på knappen Figur , og vælg en figur.
  • På iPhone, iPad eller iPod touch: Tryk på knappen Indsæt , og tryk derefter på knappen Figurer . Tryk på en figur.
  • iCloud.com: Klik på Vælg en figur eller linje for at føje dette til præsentationen, og vælg derefter en figur.

Når du har tilføjet og placeret figuren, kan du opdele den eller kombinere den med andre figurer for at skabe din egen figur. Når du er færdig med at redigere din figur, kan du føje den til figurbiblioteket til senere brug.1

Sådan opdeler du en figur

Nogle figurer består af flere dele. Når du opdeler en figur, kan du ændre farven, redigere figuren eller slette individuelle dele af en figur.

• På en iPhone, iPad eller iPod touch: Vælg den figur, som du vil opdele, og tryk på knappen Format . Tryk på Arranger og derefter på Opdel.
  • På en Mac: Ctrl-klik på figuren, og vælg Opdel.

Nogle figurer i figurbiblioteket indeholder andre figurer, som du måske kan bruge. Hvis du f.eks. vil bruge figuren af Californien, kan du indsætte hele kortet over USA og forstørre det. Når du har opdelt figuren, kan du bruge figuren af Californien alene. Hvis du vil have mulighed for at bruge figuren igen i fremtiden uden at opdele den overordnede figur, kan du føje figuren til dit figurbibliotek.

Når du har opdelt en figur, kan du give de enkelte stykker forskellige farver. Du kan f.eks. ændre farven på de enkelte delstater på kortet eller skifte farve på et stykke, du har isoleret fra de andre dele af figuren.

Keynote på en Mac, der viser figurer for staten Californien markeret ud for USA

To figurer stablet oven på hinanden med én figur markeret

Sådan opretter du nye figurer

Du kan kombinere og subtrahere figurer for at skabe nye figurer. Du kan skabe nye figurer ud fra eksisterende figurer på fire forskellige måder: Forbind, Skæring, Subtraher eller Udelad.

• På en iPhone, iPad eller iPod touch: Vælg de figurer, som du vil bruge, og tryk på knappen Format . Tryk på Arranger, og vælg hvordan du vil kombinere figurerne.
  • På en Mac: Vælg alle de figurer, du vil bruge, klik på knappen Format , klik på Arranger, og vælg, hvordan du vil kombinere figurerne.

To figurer forbundet

Forbind
Når du forbinder flere figurer, kombineres de til én figur.

En gennemskåret figur

Skæring
Når du gennemskærer flere figurer, oprettes der en figur ud fra de overlappende områder.

To figurer adskilt

Subtraher
Når du adskiller en figur fra en anden, fjernes den del af figuren, der ligger oven på en anden figur.

To figurer udeladt

Udelad
Når du udelader to figurer, oprettes der en figur, der udelader det overlappende område mellem figurerne.

Sådan føjer du formater til din figur

Når du har føjet en figur til dit dokument, kan du ændre de følgende formater for din figur:2

• Udfyld Du kan udfylde figurer med et billede, en farve eller et farveforløb (to eller flere farver, der blandes med hinanden).
  • Ramme Du kan tilføje en ramme, f.eks. en billedramme eller en stiplet linje, og derefter ændre rammens tykkelse, farve og andre egenskaber.
  • Skygge Du kan føje op til seks forskellige forudindstillede skygger til din figur og derefter justere skyggens sløring, forskydning og opacitet.
  • Refleksion Du kan føje en refleksion til din figur og justere dens synlighed.
  • Opacitet Du kan skabe interessante effekter ved at gøre objekterne mere eller mindre gennemsigtige.

Sådan ændrer du format på din figur:

• På en Mac: Vælg figuren, og klik på knappen Format  og derefter Format. Klik på infotrekanten for at udvide individuelle formater og se avancerede muligheder.
  • På en iPhone, iPad eller iPod touch: Tryk på knappen Format  og derefter på Format. Aktiver et individuelt format for at se avancerede muligheder.
  • På iCloud.com: Klik på Vis eller skjul formateringsmuligheder > Format. Vælg et individuelt format for at se avancerede muligheder.

Sådan arkiverer og indstiller du standardformater på din Mac

På din Mac kan du arkivere et format og ændre standardformatet for nye figurer i dit dokument.

Sådan arkiverer du dit format:

1. Klik på knappen Format , og klik derefter på Format.
  2. Klik på pilen til højre for formatminiaturerne for at gå til den sidste gruppe af formater.
  3. Klik på knappen Nyt forindstillet format

Når du har arkiveret formatet, kan du til enhver tid omdefinere det. Vælg figuren med formatændringerne, Ctrl-klik på formatskabelonen, og vælg "Omdefiner format fra det valgte".

Sådan ændrer du standardformat for nye figurer i dit dokument:

1. Klik på knappen Format , og klik derefter på Format.
  2. Klik på den figur, du vil flytte, og hold nede.
  3. Træk den derefter op i venstre hjørne på første side med formater.

Når du åbner figurbiblioteket, anvendes formatet på eksempelvisningerne af figurerne.

Tilføj tekst og andre objekter inden for en figur

Hvis du vil tilføje tekst inden for en figur, skal du dobbelttrykke (på iPhone eller iPad) eller dobbeltklikke (på Mac) på figuren og derefter indtaste teksten.

Du kan også placere objekter, f.eks. former, billeder, videoer, tekstbokse og ligninger inden for en figur, så de indlejres. Hvis du indtaster tekst inden for den ydre (overordnede) figur, bevæger de indlejrede objekter sig med teksten, mens du redigerer:

• På iPhone eller iPad: Føj det nye objekt til dit dokument. Vælg det nye objekt, og tryk derefter på Klip. Dobbelttryk på den figur, som du vil indlejre det nye objekt i, så indsættelsespunktet er inden for figuren, tryk på den igen, og tryk derefter Indsæt.
  • På Mac: Føj det nye objekt til dit dokument. Ctrl-klik på det nye objekt, og vælg derefter Klip. Ctrl-klik på figuren, som du vil indlejre det nye objekt i, og vælg derefter Indsæt.

Sådan føjer du en figur til figurbiblioteket

Du kan føje dine egne figurer til figurbiblioteket. Når du arkiverer din egen figur, arkiveres egenskaberne for figurens kurve, spejlvending og rotation, men størrelse, farve, opacitet og andre egenskaber arkiveres ikke.

• På en Mac: Ctrl-klik på figuren, og vælg Arkiver i Mine figurer.
  • På en iPhone, iPad, eller iPod touch: Tryk på figuren, og tryk derefter på Føj til figurer.

Hvis du vil bruge iCloud til at synkronisere dine standardfigurer på alle enheder, skal du bruge dette:

Du kan bruge dine tilpassede figurer i den samme app på din Mac, iPhone, iPad og iPod touch. Hvis du f.eks. tilføjer en figur i Pages på din iPhone, kan du bruge den i Pages på dine andre enheder.

1. Tilpassede figurer understøttes kun på Mac, iOS og iPadOS. Du kan ikke oprette eller bruge tilpassede figurer på iCloud.com.

2. Nogle formater er kun tilgængelige i Pages, Numbers og Keynote på Mac, iPhone, iPad og iPod touch.