Opdatering fra iPhoto til Fotos til macOS

Fra og med OS X Yosemite 10.10.3 er programmet Fotos inkluderet i Mac. Læs mere om opgradering til Fotos på din Mac, hvis du før opdateringen brugte iPhoto eller Aperture.

Opdatering fra iPhoto sker automatisk. Når du installerer OS X Yosemite 10.10.3 eller en nyere version, er Fotos inkluderet i opdateringen. Hvis du før havde et enkelt iPhoto-bibliotek i mappen Billeder, vises hele biblioteket – herunder billeder, videoer, projekter og album – automatisk i Fotos, første gang du åbner programmet.

Overførsel af mere end ét fotobibliotek

Hvis du har mere end ét fotobibliotek på din Mac, spørger Fotos dig, hvilket bibliotek der skal opgraderes, første gang du åbner programmet. Med Fotos kan du både åbne og arbejde med biblioteker, der er oprettet i iPhoto eller Aperture.

Sådan overfører du et andet fotobibliotek manuelt:

1. Slut Fotos.
  2. Hold Alternativtasten nede, og åbn Fotos.
  3. Vælg det bibliotek, du vil åbne, og klik derefter på Vælg bibliotek. Hvis biblioteket ikke vises, skal du klikke på Andet bibliotek. Gå til det ønskede bibliotek, og klik på Åbn.

Du kan også trække det bibliotek, der skal åbnes, til symbolet Fotos i Dock. Eller du kan klikke på Opret nyt for at oprette et helt nyt, tomt bibliotek.

Fotos kan bruge biblioteker fra iPhoto 8.0 og nyere samt alle versioner af Aperture. Hvis du vil overføre et bibliotek fra iPhoto 7 eller en ældre version, skal du først bruge Apples gratis værktøj iPhoto Library Upgrader til at klargøre biblioteket.

Om det nye Fotos-bibliotek

• Fotos arkiverer som standard biblioteket i mappen Billeder på din Mac.
  • Hvis du opgraderer et iPhoto- eller Aperture-bibliotek, arkiveres Fotos-biblioteket på samme placering som det oprindelige bibliotek. Fotos bruger de samme masterarkiver som iPhoto og Aperture, så du behøver ikke dobbelt så meget plads for at køre begge programmer.
  • Fotos gør iPhoto-begivenheder til album, som placeres i mappen iPhoto-begivenheder i visningen Album.
  • Nogle metadata som kundevurderinger og flag omdannes til nøgleord, så det er let at søge efter dem. Læs mere om, hvordan Fotos behandler smarte album og indhold og metadata fra iPhoto og Aperture
  • Hvis du har flere biblioteker, skal du muligvis angive systemets fotobibliotek, så iCloud og andre programmer, f.eks. Mail og iMovie, kan få adgang til dine billeder.

Hvis du arkiverer Fotos-biblioteket på en placering, der er en del af en netskybaseret tjeneste (f.eks. Dropbox, Box eller Google Drive), kan det beskadige biblioteket under synkroniseringen. Og du kan på den måde miste billeder.
Hvis du vil kunne se billederne på alle dine enheder, kan du bruge iCloud-fotobibliotek. Du kan bruge Time Machine til at sikkerhedskopiere biblioteket.

Sådan bruger du iPhoto og Aperture, efter at du har opgraderet til Fotos

iPhoto – og Aperture, hvis du har downloadet det – forbliver på computeren i mappen Programmer, og du kan fortsat bruge det. Hvis du åbner iPhoto eller Aperture, efter at du har opgraderet til Fotos, bliver du spurgt, om du vil åbne biblioteket der eller i Fotos.

Ændringer og redigeringer, der foretages i iPhoto eller Aperture, vises ikke i Fotos. Modsat vises ændringer eller redigeringer, der foretages i Fotos, heller ikke i iPhoto og Aperture.

Slå iCloud-fotobiblioteket til for at få adgang til dine billeder på andre Apple-enheder

Hvis du vil bruge iCloud-fotobiblioteket, efter at du har opgraderet til Fotos, kan du slå det til i Fotos > Indstillinger > iCloud. Billeder og videoer fra systemets fotobibliotek overføres til iCloud i det oprindelige format og i fuld størrelse. Fotos vurderer størrelsen af din samling og hjælper dig om nødvendigt med at vælge en anden aftale om iCloud-lagringsplads. Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis fotobiblioteket er større end 1 TB.

Du kan få din Mac eller iOS-enhed til automatisk at administrere størrelsen af det fotobibliotek, der er arkiveret på din enhed. Dette er praktisk, hvis du har en stor samling billeder, eller hvis din enhed er ved at løbe tør for lagringsplads. På din Mac: Vælg Optimer Mac-lagring i Fotos > Indstillinger > iCloud. På din iOS-enhed: Gå til Indstillinger > Fotos, og vælg Optimer [enhed]-lagring.

Valg af Optimer lagring sparer plads ved automatisk at arkivere originale billeder og videoer i fuld opløsning i iCloud og tilgængeliggøre lettere versioner, der passer perfekt i størrelsen på hver enkelt enhed. Du har altid adgang til alt på enheden, også selvom du er offline.

iCloud-fotobiblioteket holder et enkelt bibliotek – systemets fotobibliotek – opdateret på alle dine enheder. Hvis du ændrer systemets fotobibliotek, kombineres indholdet af det nye bibliotek med det indhold, der allerede findes i iCloud. Denne handling kan ikke fortrydes, så du skal kun foretage denne ændring, hvis du vil kombinere bibliotekerne.

Brug Time Machine til at sikkerhedskopiere Fotos-biblioteket

Dine billeder og videoer er vigtige. Selvom du bruger iCloud-fotobiblioteket, anbefales det, at du bruger Time Machine til at sikkerhedskopiere din Mac – herunder dit Fotos-bibliotek.

Sikkerhedskopierne af dit Fotos-bibliotek og Time Machine skal opbevares på forskellige diske. Det gør du nemt ved at beholde Fotos-biblioteket i mappen Billeder (standardplaceringen) og indstille Time Machine til at sikkerhedskopiere til et eksternt drev, en disk på netværket eller til Time Capsule.