OS X: Ældre FileVault – "Der er ikke nok plads på harddisken..."

Hvis du slår Ældre FileVault til eller fra i indstillingerne for sikkerhed og anonymitet, vises denne meddelelse muligvis, hvis du er ved at løbe tør for plads på harddisken: "Der er ikke nok plads på harddisken til at slå FileVault til (eller fra)".

Opret en ny brugerkonto, og overfør dine data til kontoen via et lille diskbillede. Hvis du bruger OS X Snow Leopard eller en ældre version, kan du derefter slå Ældre FileVault til igen på den nye konto. Du kan også lade være med at slå den til. Når du er færdig, kan du slette den oprindelige konto for at frigøre plads på harddisken.

Vigtigt! Før disse trin udføres, skal du sikkerhedskopiere dine data (eller hele hjemmemappen) for en sikkerheds skyld.

1. Start i sikker tilstand.
  2. Log på din konto, hvis du ikke allerede er logget på.

Oprettelse af et midlertidigt diskbillede til overførsel af arkiver fra hjemmemappen
Du må ikke åbne andre programmer, når du benytter denne fremgangsmåde.

1. Åbn Diskværktøj fra mappen Hjælpeprogrammer, som du finder i mappen Programmer.
  2. Vælg Ny > Tomt diskbillede på menuen Arkiv.
  3. Vælg "lille" på lokalmenuen Format i vinduet Tomt diskbillede.
  4. Juster lokalmenuen Størrelse. Diskbilledet skal have kapacitet nok til at kunne rumme indholdet i din hjemmemappe (bibliotek). Du kan vælge "Speciel..." fra lokalmenuen Størrelse for at angive en bestemt størrelse (hvis du f.eks. har brug for mere end 4,7 GB).

Det er ok, hvis du gør billedet en anelse større, end du forventer at få brug for. Hvis dine data i hjemmemappen f.eks. fylder 2,3 GB, skal du oprette et billede på mindst 2,6 GB.
  5. Giv billedet et unikt navn, men gem det et sted uden for hjemmemappen (ikke på skrivebordet eller i Dokumenter). Du kan gemme det i roden på din Mac OS X-enhed eller på en anden partition eller anden disk.

Bemærk: Hvis din harddisk ikke har tilstrækkelig med ledig plads til det nye billede, skal du oprette det på en ekstern disk eller anden partition, hvor der er plads nok.

6. Aktiver det nye lille diskbillede.
  7. Vælg billedenheden i Finder, og vælg Vis info på menuen Arkiv. Kontroller, at "Ignorer ejerskab på denne enhed" er markeret (nederst i vinduet).
  8. Åbn hjemmemappen (vælg Hjem på menuen Gå).
  9. Vælg alle emner i Hjem, og træk (kopier) dem til det aktiverede, lille diskbillede. Avanceret! Usynlige arkiver kan muligvis ikke kopieres. Normalt er det ikke et problem eller kun et mindre problem – f.eks. skal ssh-brugere acceptere ssh-nøglen efter at have benyttet denne fremgangsmåde.

Oprettelse af en ny brugerkonto

1. Vælg Systemindstillinger på Apple-menuen.
  2. Vælg Konti eller Brugere & grupper på menuen Oversigt.
  3. Opret en ny konto, som har samme tilladelser som den aktuelle konto (vælg "Giv bruger lov til at administrere computeren", hvis funktionen er aktiveret for din aktuelle konto). Du kan f.eks. give den et navn, der minder om din aktuelle konto.
  4. Log af din konto, og log på den nye konto, som du oprettede på forrige trin.

Kopier arkiver fra diskbilledet til din nye konto
Du må ikke åbne andre programmer under denne proces.

1. Aktiver det nye lille diskbillede, som du kopierede arkiver til.
  2. Vælg symbolet for billedenheden i Finder, og vælg Vis info på menuen Arkiv.
  3. Kontroller, at "Ignorer ejerskab på denne enhed" er markeret (nederst i vinduet).
  4. Marker alle emner på det lille diskbillede, og træk dem til hjemmemappen for din nye konto (vælg Hjem på menuen Gå i Finder). Du bliver muligvis bedt om at bekræfte, at du vil erstatte nogle elementer.
  5. Genstart, når kopieringen er gennemført.
  6. Log på den nye brugerkonto, og kontroller, om alle ønskede data er overført, og om du kan åbne arkiverne som forventet (f.eks. elementer på skrivebordet eller i mappen Dokumenter).
  7. Aktiver eventuelt FileVault på denne konto under indstillingerne for sikkerhed og anonymitet.

Frigøre diskplads

Hvis du vil frigøre den diskplads, der blev optaget af den gamle konto, skal du slette den gamle brugerkonto via Systemindstillinger. Du kan også slette det midlertidige lille billede.

Vigtigt!
Du skal ikke slette disse elementer, medmindre du er sikker på, at alle arkiver er blevet kopieret. Avancerede brugere skal sikre, at eventuelle usynlige arkiver kopieres. Hvis det ikke er tilfældet, kan du kopiere og flytte dem via Terminal.