Grundlæggende funktioner i Mac: Udforsk internettet med Safari 7 i Mavericks

Safari er den webbrowser, der følger med OS X Mavericks. I denne artikel kan du læse om, hvordan Safari fungerer, og desuden kan du se, hvordan du tilpasser browseren efter dine behov.

Denne artikel er blevet arkiveret og opdateres ikke længere af Apple.

Sådan finder du rundt i Safari

Safari åbnes ved at klikke på Safari-symbolet på Dock eller ved at dobbeltklikke på symbolet i mappen Programmer. Første gang du åbner Safari, vises bogmærker, Top Sites og feltet til smart søgning.

Nyt Safari-vindue

Du kan åbne et websted ved at vælge det blandt dine bogmærker eller ved at indtaste webstedets adresse i feltet øverst i vinduet. Selv om du ikke kender den nøjagtige adresse, kan du blot indtaste det ord, du søger efter – f.eks. Apple. Safari kommer med forslag baseret på dine bogmærker, din søgeoversigt og den valgte søgemaskine.

Smart søgning

Faner

Du kan åbne flere websteder samtidigt enten ved at åbne et nyt Safari-vindue (Arkiv > Nyt vindue) eller ved at oprette en ny fane i det åbne Safari-vindue (Arkiv > Ny fane).

Faner øverst i Safari-vindue

Du kan også skifte visning, hvis du ombestemmer dig. Du skal blot trække en fane fra et vindue for at oprette et nyt vindue for den side, der vises. Du kan også vælge Vindue > Kombiner alle vinduer for at oprette et enkelt vindue med flere faner for alle åbne websteder.

Tip! Du kan Kommando-klikke på en henvisning for at åbne den i en ny fane eller et nyt vindue.

Smart søgning

Når du indtaster tekst i feltet øverst i Safari-vinduet, anbefaler Safari emner baseret på dine bogmærker og din internethistorie.

Safari kan også sende den tekst, du søger efter, til den valgte søgemaskine, så du får flere forslag. Du kan vælge den søgemaskine, der skal bruges, ved at klikke på søgesymbolet knappen Søg til venstre for tekstfeltet. Safari har indbygget understøttelse af Google, Yahoo og Bing. Hvis teksten ikke skal sendes til en søgemaskine, kan du bruge funktionen Privat browser. Du kan slå denne funktion fra i ruden Anonymitet i Safari-indstillingerne.

Smart søgning

Du kan også søge på en side. Vælg Rediger > Find, eller tryk på Kommando-F for at åbne Safaris indbyggede værktøj Find. Indtast de ord, du vil søge efter, så fremhæver Safari de synlige forekomster af disse ord på websiden.

Søg på en side

Historie

Hvis du vil gå tilbage i de sider, du har set, skal du klikke på knappen Forrige side. Du kan også skubbe fra højre mod venstre på pegefeltet med to fingre. Hvis du vil gå fremad i historieoversigten, skal du klikke på knappen Næste side eller skubbe fra venstre mod højre på pegefeltet med to fingre.

Hvis du vil se en liste med de seneste websteder, du har besøgt, skal du holde knappen Forrige side eller Næste side nede.

Knap til menuen Historie

Du kan også vælge en mulighed eller et websted i menuen Historie øverst i skærmbilledet – f.eks. Vis historie for at se alle de websteder, du har besøgt.

Visning af komplet historie

Top Sites

Safari holder styr på de websteder, du besøger mest. Disse websteder føjes til Safaris indbyggede liste Top Sites. Klik på knappen Top Sites, hvis du vil se dine mest besøgte websteder. Knappen Top Sites

Top Sites

• Hvis du vil føje et websted til denne side, skal du blot trække et symbol for websted fra feltet øverst i Safari-vinduet til siden. Du kan også trække et bogmærke fra vinduet Bogmærker til denne side.
  • Dine Top Sites ændres, efterhånden som du bruger internettet. Websteder, du ikke har besøgt i et stykke tid, vises muligvis ikke på denne side. Hvis et websted skal vises på denne side permanent, skal du placere markøren over billedet af webstedet på siden Top Sites og klikke på symbolet Knappenål.
  • Hvis du vil fjerne et websted fra siden Top Sites, skal du placere markøren over billedet af webstedet og klikke på knappen Fjern websted. Knappen Fjern på Top Sites

I Safari-indstillingerne kan du vælge, hvor mange websteder der skal vises på siden Top Sites. Se Safari-hjælp for at få mere at vide.

Bogmærker

Sådan tilføjer du et bogmærke

Når du besøger et websted, du vil huske, kan du oprette et bogmærke for at arkivere en henvisning til webstedet.

• Vælg Bogmærker > Tilføj bogmærke.
  • Hold knappen Tilføj bogmærke (+) på Safari-værktøjslinjen nede.
  • Højreklik eller ctrl-klik på en henvisning, og vælg Tilføj bogmærke i genvejsmenuen.

Hvis du vil se alle dine bogmærker, skal du klikke på knappen Bogmærker knappen Bogmærker i Safari eller vælge Bogmærker > Vis bogmærker.

Vinduet Bogmærker

Du kan ændre rækkefølgen af bogmærker i dette vindue ved at trække dem op eller ned på listen. Du kan organisere bogmærker i mapper ved at klikke på knappen Tilføj mappe (+) nederst i vinduet Bogmærker. Hvis indholdet i en bogmærkemappe skal vises eller skjules, skal du klikke på det tilhørende mappesymbol.

Du kan omdøbe eller slette et bogmærke ved at højreklikke eller ctrl-klikke på bogmærkets navn. Vælg derefter den ønskede mulighed i den genvejsmenu, der vises.

Hvis du vil lukke vinduet Bogmærker, skal du klikke på knappen Bogmærker igen.

Favoritbogmærker

Få hurtig og nem adgang til dine favoritbogmærker med favoritlinjen. Du kan tilføje bogmærker ved at trække symbolet ud for webstedets adresse direkte til favoritlinjen.

Træk favoritter

Du kan fjerne et bogmærke ved blot at trække det væk fra favoritlinjen. Du kan omdøbe bogmærket ved at holde nede på navnet.

Hvis du vil oprette en mappe med bogmærker på favoritlinjen, skal du trække en mappe fra vinduet Bogmærker eller højreklikke på favoritlinjen og vælge Ny mappe i den genvejsmenu, der vises.

Læs mere

Klik på et emne nedenfor for at få mere at vide om andre funktioner i Safari.

Vis alle | Skjul alle

iCloud

Med en iCloud-konto kan du bruge internettet på tværs af alle dine Mac-computere og iOS-enheder. Når du er logget på din iCloud-konto, holder Safari styr på bogmærker, læselister og åbne websteder.

Bogmærker

Når du opretter et bogmærke til et websted på Mac-computeren, vises det automatisk på alle dine iCloud-enheder.

Åbn sider

Du kan skifte enhed, uden du behøver at søge efter de websider, du var ved at læse. De seneste websteder, du har åbnet, ligger klar i Safari på Mac-computeren, iPad, iPhone og iPod touch. Du skal blot klikke på knappen iCloud på Safari-værktøjslinjen for at se de faner og vinduer, der er åbne på dine andre enheder.

iCloud-bogmærker

Adgangskoder og kreditkort

Du har adgang til arkiverede adgangskoder og kreditkortnumre på alle dine enheder. Når du har indtastet en adgangskode i Safari på en Mac-computer, er koden tilgængelig, hvis du er logget på den samme iCloud-konto med dine andre Mac-computere eller iOS-enheder. Safari tilbyder endda at generere en adgangskode for et websted, hvis du ikke allerede har en kode.

Adgangskoder til websteder

Safari tilbyder også at arkivere dine ofte brugte kreditkortoplysninger, så du kan bestille varer fra dit favoritwebsted uden at indtaste oplysningerne hver gang. Safari beskytter disse oplysninger ved at kryptere adgangskoder og kreditkort i din nøglering

Bemærk: Af sikkerhedshensyn kan du stadig blive bedt om at indtaste den sikkerhedskode, der er tilknyttet dit kreditkort, når du bestiller varer på et websted.

Overførsler

Når du henter software ved at klikke på en henvisning i Safari, fremhæves knappen Overførsler på Safari-værktøjslinjen. Klik på knappen for at se status for aktuelle overførsler og en overførselsoversigt.

Status for overførsel

Hvis du vil annullere en overførsel, skal du klikke på knappen Annuller.

Hvis overførslen afbrydes, kan du starte den igen ved at klikke på knappen Indlæs igen.

Overførsler arkiveres normalt i mappen Overførsler i hjemmemappen. Du kan finde denne mappe på Dock, eller du kan vælge Gå > Overførsler i Finder. Du kan også finde en overførsel, når den er færdig, ved at klikke på knappen Vis ud for overførslen.

Du kan ændre den placering, som Safari overfører emner til, i Safari-indstillingerne. Se Safari-hjælp for at få mere at vide.

Læs

Zoom

Hvis teksten på en webside er for lille til, at du kan læse den uden at anstrenge dig, kan du bruge de indbyggede zoomfunktioner i Safari til at gøre teksten større.

Vælg Oversigt > Zoom ind for at gøre sidens elementer større. Du kan vælge, om Safari skal zoome ind på hele siden eller blot skal gøre teksten større, ved at skifte til Oversigt > Zoom kun tekst. Hvis du ofte bruger zoom, kan du føje zoomknapper til Safari-værktøjslinjen. Se afsnittet Tilpasning af værktøjslinjen i denne artikel for at få mere at vide.

Du kan også bruge pegefeltet til at zoome ind på et afsnit på siden. Spred to fingre over pegefeltets overflade for at zoome ind på sidens indhold. Du kan også trykke to gange på en historie for automatisk at tilpasse vinduet til teksten.

Læseliste

Med læselister kan du arkivere sider, så du kan læse dem senere. Funktionen Læseliste arkiverer hele websider på læselisten, så du kan læse dem, når det passer dig – også når der ikke er forbindelse til internettet. Hvis du er logget på iCloud, sørger Safari for, at læselisten er den samme på din Mac, iPhone, iPad og iPod touch.

Vinduet Læseliste

Hvis du vil føje en side til læselisten, skal du klikke på og holde knappen Tilføj (+) ud for webstedets adresse øverst i Safari-vinduet nede. Du kan også klikke på knappen Del knappen Del. Vælg muligheden for at føje denne side til læselisten.

Menuen Del

Hvis du vil se de sider, du har markeret til senere læsning, skal du klikke på knappen Bogmærker på favoritlinjen eller vælge Bogmærker > Vis bogmærker. Derefter skal du klikke på læselistesymbolet i det vindue, der vises.

Læselisten virker også sammen med iCloud, så du kan læse alle sider, der er arkiveret på en Mac-computer eller iOS-enhed. Se iCloud-afsnittet i dette dokument for at få mere at vide.

Læser

Funktionen Læser i Safari hjælper dig med at koncentrere dig om den primære historie på en webside. Læser reducerer mængden af unødvendigt indhold og gør historiens tekst større, så du kan fokusere på det, som du vil læse.

Læser i Safari

Safari gennemsøger automatisk de sider, du er inde på, for at finde den primære historie. Når den er fundet, lyser knappen Læser øverst i Safari-vinduet.

Knappen Læser i Safari

Klik på knappen Læser for at se websidens indhold i læserfunktionen. Hvis du vil forlade læserfunktionen, skal du klikke på knappen igen.

PDF

Safari har også indbygget understøttelse af PDF-dokumenter. Når du klikker på en henvisning til et PDF-dokument i Safari, f.eks. en brugervejledning, vises dokumentet i Safari-vinduet, så du ikke behøver at åbne et andet program. Safaris indbyggede søge- og zoomfunktioner virker også i PDF-dokumenter.

Hvis du vil arkivere PDF-dokumentet på den lokale disk, skal du flytte markøren til bunden af Safari-vinduet. Så vises Safaris indbyggede PDF-værktøjer. Klik på knappen Hent for at arkivere dokumentet i overførselsmappen. Klik på knappen Eksempel for at se dokumentet direkte i Billedfremviser.

PDF-værktøjslinje i Safari

Deling

Hvis du vil dele en webside, skal du blot klikke på knappen Del. Hvis du har OS X Mavericks, kan du endda dele siden med websteder fra andre udbydere – f.eks. Facebook, Twitter eller LinkedIn – uden at forlade den aktuelle side.

Menuen Del

Hvis du vil dele en henvisning, skal du klikke på knappen Del knappen Del på Safari-værktøjslinjen. Du kan også vælge Arkiv > Del. Vælg den metode, du vil bruge til at dele den aktuelle side. Udfyld felterne i den delerude, der vises.

Menuen Del

Hvis du bruger Facebook, LinkedIn eller Twitter, kan du sende en henvisning via en af disse konti. Hvis disse muligheder ikke vises på menuen Del, skal du kontrollere, om du har indtastet kontooplysninger for hver tjeneste i vinduet Internetkonti under Systemindstillinger.

Delte henvisninger

Delte henvisninger i Safaris indholdsoversigt holder styr på henvisninger fra personer, du følger på Twitter og LinkedIn.

Vinduet Delte henvisninger

Hvis du vil se Delte henvisninger, skal du åbne vinduet Bogmærker og klikke på symbolet Delte henvisninger øverst i vinduet. Klik på en henvisning for at åbne den i Safari.

Sikkerhed og anonymitet

Blokering af data og cookies fra tredjeparter

De websider, du besøger, efterlader muligvis cookies fra andre websteder. Disse cookies kan bruges til at følge dig på nettet, til at sende målrettede reklamer eller til at oprette en profil over dine aktiviteter på nettet. Safari blokerer disse cookies som standard. Browseren forhindrer som standard andre websteder i at efterlade data i bufferen, på det lokale lager eller i databaser.

Sikker søgning

Safari anvender sikker http (https) og udvidede godkendelsescertifikater. Det betyder, at når du opretter forbindelse til et websted, f.eks. din bank, krypteres forbindelsen af Safari. Du kan kontrollere, om forbindelsen er sikker, ved at se efter en sikkerhedsindikator ud for webstedets navn.

Https-indikator

Krypterede forbindelser angives med et https-mærke. Klik på mærket for at få flere oplysninger om den krypterede forbindelse.

Udvidet certifikat

Forbindelser med udvidet godkendelse angives med et grønt mærke. Klik på mærket for at få flere oplysninger om den krypterede forbindelse.

Privat browser

Safari tilbyder Privat browser, der forhindrer, at de besøgte websteder føjes til din historie. Browseren holder også op med at arkivere dine søgninger og data i de onlineformularer, du udfylder.

Du kan slå Privat browser til ved at vælge Safari > Privat browser. Når du er færdig med din private søgning, skal du klikke på indikatoren Privat øverst i Safari-vinduet for at afslutte funktionen Privat browser.

Registrer ikke

Safari understøtter en funktion, der hedder Registrer ikke. Hvis du slår indstillingen til, bliver de websteder, du besøger, bedt om ikke at spore dig. Du kan slå denne indstilling til ved at vælge Safari > Indstillinger > Sikkerhed. Vælg muligheden "Bed websteder om ikke at spore mig".

Muligheden Registrer ikke

Safari sender automatisk anmodninger om ikke at spore dig, når du bruger Privat browser.

Beskyttelse mod skadelige websteder

Safari beskytter computeren mod svindelwebsteder og websteder, der skjuler skadelig ware, inden du besøger dem. Hvis et websted virker mistænkeligt, indlæses det ikke af Safari, og der vises i stedet en advarsel.

Advarselsdialog om sikker søgning

Børnesikring

Safari understøtter de børnesikringsfunktioner, der er indbygget i OS X, så du kan begrænse adgangen til visse websteder for brugerne af din Mac-computer. Hvis du vil have flere oplysninger om børnesikring, skal du vælge Apple-menuen > Systemindstillinger > Sikkerhed & anonymitet. Klik på knappen Hjælp i nederste højre hjørne af vinduet Systemindstillinger.

Indstillinger for børnesikring

"Sandboxing"

Sandboxing er indbygget beskyttelse mod skadelig kode og software, og beskyttelsen fungerer ved at begrænse webstedernes funktioner. Safari kører websider i separate processer, så skadelig kode på en side er begrænset til en enkelt browserfane. Dermed forhindres det, at en side påvirker hele browseren, og at data åbner andre faner eller vinduer i Safari.

Strømbesparelse

Safari indeholder avanceret teknologi til strømbesparelse, så du kan søge på internettet uden at bekymre dig om batteriet.

Når du besøger et websted, der bruger internettilbehør, standser Safari automatisk tilbehørsindholdet, indtil du er klar til at se det. Det sparer på strømmen. Du kan også bede Safari om kun at indlæse tilbehørsindhold på et websted ad gangen.

Strømbesparelse

Safari i OS X Mavericks understøtter også App Nap. Denne teknologi indebærer, at Safari reducerer strømforbruget, når browserens vinduer er skjulte eller lukkede, eller når de skjules af et andet program.

Udvidelse af Safari

Internettilbehør

Safari understøtter populært internettilbehør som Adobe Flash, Microsoft Silverlight og Oracles Java. Du kan endda bestemme, hvilke websteder der kan bruge dette tilbehør.

Safari-udvidelser

Du kan føje funktioner til Safari ved at installere Safari-udvidelser. Besøg Safari-udvidelsesgalleriet for at få mere at vide.

Funktioner til udviklere

WebKit

Safari er baseret på open source-softwaren WebKit, der giver dig en effektiv internetoplevelse. WebKit understøtter HTML5, CSS og JavaScript, bl.a. HTML5-lyd og -videokoder.

Info om web

Safari indeholder mange effektive værktøjer, der hjælper webstedsudviklere med analyse og fejlfinding af websteder. Du kan få adgang til disse værktøjer, bl.a. Info om web, ved at slå udviklermenuen til i Systemindstillinger.

Du kan få mere at vide om Safari som værktøj til webudvikling på Apple Developer-webstedet.

Mere hjælp

Hvis du ønsker flere oplysninger om Safari, kan du se i den indbyggede hjælp på Mac-computeren. Vælg Safari-hjælp i menuen Hjælp i Safari. Følgende artikler indeholder flere oplysninger om funktioner i Safari.

Oplysninger om produkter, der ikke er fremstillet af Apple, eller selvstændige websteder, der ikke er styret eller testet af Apple, er ikke udtryk for anbefalinger eller godkendelser fra Apples side. Apple påtager sig intet ansvar med hensyn til udvalget af disse produkter, produkternes funktionsevne eller brugen af produkterne. Apple giver ingen garanti for, at indholdet på websteder, som Apple ikke står bag, er pålideligt og præcist. Det er forbundet med en naturlig risiko at bruge internettet. Kontakt producenten for at få yderligere oplysninger. Andre virksomheds- og produktnavne kan være varemærker tilhørende de respektive ejere.