Grundlæggende funktioner i Mac: Kalender husker dine aftaler

Kalenderprogrammet i OS X sørger for, at du holder din tidsplan. Programmet viser aftaler, fødselsdage, kort, rejsetider og andre vigtige begivenheder.

Sådan bruger du Kalender

Kalender i Mavericks indeholder kort, vejrudsigter og rejsetider for at gøre det nemt at oprette og dele dine begivenheder. Her kan du se, hvordan du opretter begivenheder, abonnerer på en anden persons kalender og opretter forbindelse til Facebook og andre tjenester via kalenderprogrammet.

Du kan finde Kalender i Dock eller mappen Programmer.

Kalendersymbol

Sådan ændrer du kalendervisninger

Du kan ændre kalendervisningen ved at klikke på fanerne Dag, Uge, Måned og År øverst i vinduet.

Kalendervisninger

Sådan planlægger du en begivenhed i en kalender

I Kalender kan du tilføje begivenheder på flere måder:

• Dobbeltklik et sted i kalenderen for at tilføje en begivenhed på det pågældende tidspunkt. I det infovindue, som vises, kan du tilføje inviterede personer, angive tidspunkt og sted samt meget mere.
  • Træk i en begivenhed for at ændre tidspunkt.
  • Dobbeltklik på en eksisterende begivenhed for at redigere den i infovinduet.

Sådan tilføjes en begivenhed

I feltet Hurtig begivenhed i kalenderprogrammet kan du oprette begivenheder vha. den indtastede beskrivelse. Klik på knappen Tilføj begivenhed, og indtast tekst, der beskriver begivenheden – f.eks. "Frokost med Magnus på Café Apple kl. 12 på fredag". Kalenderprogrammet bruger de ord, du indtaster, til at oprette en ny begivenhed, hvor felterne med tidspunkt, kontakter og sted er udfyldt for dig.

Hurtig begivenhed

Vælg et emne nedenfor for at få mere at vide om kalenderfunktioner.

Skjul alt | Vis alt

Sådan opretter du nye kalendere

OS X har som standard to kalendere i programmet Kalender – Arbejde og Hjemme. Hvis du vil oprette en ny kalender, skal du vælge Ny kalender på menuen Arkiv. Skriv derefter kalenderens navn i tekstfeltet. Hvis du f.eks. har børn, er det en god ide at oprette en separat kalender for hvert barn. Du kan se dine kalendere og styre, hvordan de vises, ved at klikke på knappen Kalendere.

Hvis du vil ændre farven eller navnet på en kalender, skal du vælge den på kalenderlisten og derefter vælge Rediger > Vis info. Hvis du vil fjerne en kalender og alle begivenheder i den, skal du højreklikke eller Kontrol-klikke på kalenderens navn og vælge Slet i den genvejsmenu, der vises.

Sådan bruger du din iCloud-konto i programmet Kalender

iCloud følger med OS X. Når du har oprettet din gratis iCloud-konto, kan du sende kalenderopdateringer til dine enheder, dele din iCloud-kalender og se kalenderen på iCloud-webstedet.

Hvis du har en iCloud-konto, kan du bruge iCal til at åbne og administrere dine iCloud-kalendere. Hvis du indstiller iCloud-kalendertjenesten på flere enheder og computere, holdes din iCloud-kalender og påmindelsesoplysningerne opdateret på alle enheder og computere.

Indstil iCloud-kalenderkontoen i Systemindstillinger til at vise dine iCloud-baserede kalendere i vinduet Kalendere.

• I Systemindstillinger:
    1. Klik på iCloud.
    2. Log på iCloud.
    3. Hvis det er første gang du logger på med denne computer, bliver du spurgt om, om du vil bruge iCloud til kontakter, kalendere og bogmærker. Sørg for, at indstillingen for kalendere er markeret, og klik på Næste.
    4. Hvis du har logget på iCloud tidligere, vises der en liste med iCloud-tjenester. Marker feltet ud for Kalendere.

Sådan tilføjer du kalendere fra andre tjenester

Du kan også føje aftaler fra udbredte tjenester til din kalender i programmet Kalender, f.eks. Exchange, CalDAV, Facebook og Yahoo.

1. Vælg Apple-menuen () > Systemindstillinger.
  2. Vælg Internetkonti.
  3. Klik på knappen Tilføj konto (+) nederst i vinduet.
  4. Vælg den kontotype, du vil bruge, og indtast adgangsoplysningerne.
  5. Sørg for, at muligheden "Kalendere" er markeret, så de begivenheder, der er knyttet til denne konto, vises i programmet Kalender.

Sådan redigeres aftaleoplysninger i infovinduet

Infovinduet vises, når du tilføjer en ny begivenhed eller dobbeltklikker på en eksisterende begivenhed. Det indeholder alle oplysninger om dine begivenheder, f.eks. hvem der er inviteret, og hvornår begivenheden skal finde sted.

Infovinduet

I Mavericks hjælper infovinduet dig med at udfylde begivenheder vha. automatisk udfyldning. Begynd at indtaste en adresse, så foreslår Kalender de steder, der passer til det indtastede. Begynd at indtaste en kontakt i adressebogen – så foreslår Kalender mulige kontakter, som du har indtastet i programmet Kontakter.

Steder, vejrudsigter, rejsetid og kort

I Mavericks kan du se stederne for dine begivenheder på et miniaturekort i infovinduet. Hvis du klikker på dette miniaturekort, åbnes kortet i fuld størrelse i programmet Kort.

Kort og kalender

Miniaturekortet indeholder den anslåede rejsetid fra din aktuelle position til det aftalte sted i infovinduet samt en vejrudsigt for den relevante dag.
Bemærk: Hvis du vil have anslåede rejsetider, vejvisning og vejrudsigter med, skal du slå Lokalitetstjenester til i Systemindstillinger.

Sådan tilføjer du spisebegivenheder

Hvis du skal møde nogen til frokost eller middag, kommer Kalender i Mavericks med forslag om steder.

1. Opret en invitation, og giv den et navn.
  2. I afsnittet med steder i infovinduet kan du indtaste navnet på den type mad, som du har lyst til – f.eks. pizza, burgere eller sushi.
  3. Navnet vises på restauranter i nærheden, der serverer denne slags mad.
  4. Vælg en restaurant for at føje den til begivenheden.

Meddelelser

Meddelelser i OS X holder dig opdateret om, hvornår der kommer en begivenhed. Hvis du har travlt, kan du vælge at se kalendermeddelelser senere ved at skubbe dem til højre eller klikke på knappen Snooze. Klik på og hold knappen Snooze for at se flere indstillinger.

Snooze

Fødselsdage og helligdage

Kalender i Mavericks viser fødselsdage, der er oprettet i programmet Kontakter. Ændringer af fødselsdagsfeltet for en kontakt vises automatisk i fødselsdagskalenderen.

Fødselsdage

Kalender i Mavericks viser også automatisk helligdage.

Kalenderindstillinger

Hvis de helligdage, der vises i den indbyggede kalender, ikke stemmer overens med helligdagene i dit land, skal du kontrollere, om Lokalitetstjenester er slået til i Systemindstillinger. OS X bruger din aktuelle position til at vise helligdagene i det land, som du befinder dig i.

Fødselsdags- og mærkedagskalenderen vises i afsnittet Andre på kalenderlisten. Hvis kalenderlisten ikke vises, skal du klikke på knappen Kalender () i kalenderprogramvinduet for at se listen med tilgængelige kalendere. Marker eller fjern markeringen for hver kalender på listen, som skal vises i kalendervinduet. Hvis fødselsdage og helligdage ikke vises her, skal du kontrollere, om følgende indstillinger er markeret i ruden Generelt under kalenderindstillingerne.

Indstillinger for fødselsdage og helligdage

Sådan publicerer du en kalender

Hvis du gerne vil have en kalender til at være synlig for andre, skal du følge denne fremgangsmåde.

1. Vælg Rediger > Del kalender.
  2. Indtast navnene på personer fra listen med kontakter eller e-mailadresser, som du vil dele kalenderen med.
  3. Hvis det skal være muligt for andre at abonnere på kalenderen via internettet, skal du vælge muligheden Offentlig kalender.
  4. Du får en internetadresse, som du kan sende til andre, så de kan se din kalender. Klik på knappen Del ud for internetadressen for at sende adressen direkte til modtageren vha. de indbyggede delingsmuligheder i OS X.

Menuen Del

Tip! Alle kalenderprogrammer, som er kompatible med icalendar-standarden, kan abonnere på din kalender via denne internetadresse.

Sådan abonnerer du på andre kalendere

Du kan bruge programmet Kalender til at abonnere på andre personers publicerede kalendere, f.eks. et familiemedlem eller en kollega på arbejdet.

1. Vælg Arkiv > Nyt kalenderabonnement…
  2. Indtast internetadressen for den kalender, du vil abonnere på, og klik på Abonner.

Den kalender, du abonnerer på, vises i lokalmenuen med kalenderlisten under overskriften "Abonnementer". Hvis du vil foretage ændringer af kalenderen, f.eks. farven på begivenheder eller det navn, der vises på kalenderlisten, skal du vælge kalenderen på kalenderlisten. Vælg Rediger > Vis info.

Se mere om brug af iCloud sammen med abonnementskalendere.

Sådan opdaterer du kalendere med iPhone, iPod og iPad

Hvis du har en iCloud-konto, kan du bruge den til at opdatere dine kalenderoplysninger automatisk på flere enheder eller computere, f.eks. iPhone, iPod touch og iPad. Se nedenfor for at finde ud af, hvor der kan findes yderligere oplysninger:

Yderligere oplysninger

Tip! Vil du vide mere om programmet Kalender? Se den indbyggede hjælp i OS X: Vælg Hjælp til Kalender på menuen Hjælp i programmet Kalender.

Oplysninger om produkter, der ikke er fremstillet af Apple, eller selvstændige websteder, der ikke er styret eller testet af Apple, er ikke udtryk for anbefalinger eller godkendelser fra Apples side. Apple påtager sig intet ansvar med hensyn til udvalget af disse produkter, produkternes funktionsevne eller brugen af produkterne. Apple giver ingen garanti for, at indholdet på websteder, som Apple ikke står bag, er pålideligt og præcist. Det er forbundet med en naturlig risiko at bruge internettet. Kontakt producenten for at få yderligere oplysninger. Andre virksomheds- og produktnavne kan være varemærker tilhørende de respektive ejere.