Grundlæggende om Mac: Dashboard giver dig adgang til dine foretrukne funktioner

Med Dashboard får du et hurtigt overblik over de oplysninger, du bruger hver dag – f.eks. vejrudsigten, hurtige noter, lommeregner m.m.

Dashboard-symbol

Dashboard giver dig adgang til flere sjove og funktionelle miniprogrammer, der kaldes widgets. OS X indeholder widgets til nogle af de mest populære Mac-programmer som Kontakter og Kalender. Med en widget får du hurtig adgang til kontakter og begivenheder, uden at selve programmet skal åbnes. Du kan føje flere widgets til Dashboard og også selv oprette widgets.

Brug af Dashboard og widgets

Sådan åbnes Dashboard:

• Klik på Dashboard-symbolet i Dock, eller åbn programmet via mappen Programmer.
  • Hvis Dashboard har sin egen plads, skal du skubbe fra højre mod venstre med to fingre på pegefeltet.
  • Åbn Mission Control. Tryk på Dashboard-området for at skifte til Dashboard.

Når du er i Dashboard, vises der normalt nogle widgets som f.eks. Verdensur eller Lommeregner. En widget er let at flytte – du skal bare trække i den med markøren.

Dashboard med widgets

Hvis du vil aktivere en widget, skal du bare vælge den. Det vil sige, at hvis du f.eks. klikker på widget-programmet Ordbog, skal du blot skrive et ord i søgefeltet. Hvis du klikker på widget-programmet Huskesedler, kan du skrive en eller flere noter.

Tilføjelse af widgets til Dashboard

Hvis du vil se alle widgets på din Mac-computer, skal du klikke på tilføjelsesknappen (+) nederst til venstre på skærmen. Dermed åbnes widget-oversigten. Her vises alle de widgets, der er installeret på computeren.

Knappen Tilføj widget

Hvis du vil føje en widget til Dashboard, skal du klikke på et symbol i widget-browseren. Alternativt kan du skrive starten af navnet i søgefeltet og klikke på widget-programmet for at føje det til Dashboard. Det er også muligt at tilføje mere end en kopi af samme widget. Det kan være en idé, hvis du f.eks. skal holde styr på tiden i flere tidszoner eller vil oprette flere huskesedler.

Du kan overføre og installere flere widgets ved at klikke på knappen Flere widgets. Derefter kommer du ind på overførselssiden for Apple Dashboard.

Oprettelse af nye widgets

Brug Safari til at oprette en ny widget for en funktion på din foretrukne hjemmeside. Hvis du f.eks. vil holde øje med ordrestatus fra en hjemmeside, kan du gøre følgende:

1. Gå ind på hjemmesiden i Safari.
  2. Vælg Arkiv > Åbn i Dashboard.
  3. Marker det område, som der skal laves en widget af.
  4. Klik på Tilføj øverst i Safari-vinduet.

Fjernelse af widgets

Hvis du vil fjerne en widget fra Dashboard, skal du klikke på fjernelsesknappen (–) i nederste venstre hjørne af Dashboard og derefter klikke på den pågældende widgets afslutningsknap.

Tilpasning af widgets

Nogle widgets kan tilpasses, så du kun får vist de oplysninger, der er relevante for dig. Du kan f.eks. vælge de mest interessante værdipapirer for dig i widget-programmet Værdipapirer eller vælge en tidszone eller en by i widget-programmet Verdensur.

Hvis du vil tilpasse en widget, skal du se efter en infoknap (i). Klik på knappen for at få indstillingerne vist:

1. Åbn Dashboard som beskrevet ovenfor.
  2. Flyt markøren hen over hver enkelt widget. Widgets med indstillingsmuligheder har en lille infoknap (i) i et hjørne.
  3. Klik på infoknappen for at få vist de indstillinger, der kan ændres.

Lukning af Dashboard

Når du er færdig med Dashboard, kan du komme videre på forskellige måder:

• Tryk på esc-tasten.
  • Brug Mission Control eller "Skift program" til at skifte til et andet program.
  • Skub fra højre mod venstre med to fingre på pegefeltet.

Yderligere oplysninger

Hvis du har brug for flere oplysninger om Dashboard, kan du bruge den indbyggede hjælpefunktion i OS X. Vælg Mac-hjælp på menuen Hjælp, og indtast Dashboard i søgefeltet.

Oplysninger om produkter, der ikke er fremstillet af Apple, eller selvstændige websteder, der ikke er styret eller testet af Apple, er ikke udtryk for anbefalinger eller godkendelser fra Apples side. Apple påtager sig intet ansvar med hensyn til udvalget af disse produkter, produkternes funktionsevne eller brugen af produkterne. Apple giver ingen garanti for, at indholdet på websteder, som Apple ikke står bag, er pålideligt og præcist. Det er forbundet med en naturlig risiko at bruge internettet. Kontakt producenten for at få yderligere oplysninger. Andre virksomheds- og produktnavne kan være varemærker tilhørende de respektive ejere.