Pixelfejl på LCD-skærme til Apple-produkter frigivet før 2010

Dette dokument definerer betegnelsen "pixelfejl" og forklarer, hvorfor sådanne uregelmæssigheder opstår. Endvidere beskrives, hvad du skal gøre, hvis du har en fornemmelse af, at dit LCD-panel har flere end et acceptabel antal pixelfejl.

Bemærk: Vedrørende produkter, der er frigivet i 2010 og derefter, henvises til artiklen Om pixelfejl på LCD-skærme til Apple-produkter frigivet i 2010 og senere.

Mange Apple-produkter har LCD-paneler med aktiv matriks, bl.a. iMac (fladskærm), MacBook Pro, MacBook, iBook, PowerBook, Apple Cinema-skærme og iPod-modeller med en farveskærm. Ud over at være slank og let giver LCD-teknologien med aktiv matriks mange visuelle fordele i forhold til traditionelle billedrørsskærme (CRT) i form af bl.a. øget lysstyrke og skarphed samt bedre kontrastforhold.

Aktiv matriks-teknologien anvender rækker og kolonner af adresserbare lokaliteter (pixel) til at gengive tekst og billeder på skærmen. Hver pixellokalitet har tre separate underpixel (rød, grøn og blå), der gør det muligt at gengive billedet med alle farver. Hver underpixel har sin egen transistor, der slår underpixlen til og fra.

Der er typisk mio. af disse underpixel i en LCD-skærm. For eksempel består LCD-panelet i Apple Cinema HD-skærmen af 2,3 mio. pixel og 6,9 mio. røde, grønne og blå underpixel. Det kan ske, at en transistor ikke virker perfekt, hvilket kan medføre, at underpixlen er tændt (lys) eller slukket (mørk). Med millionvis af pixel er det sandsynligt, at der er et lavt antal defekte transistorer i en LCD-skærm. Derfor anses et vist antal pixelfejl for at være acceptabelt. Hvis alt andet end perfekte LCD-skærme ikke måtte sælges, ville det øge salgsprisen betydeligt for produkter med LCD-skærme. Dette gælder for alle producenter, der anvender LCD-teknologien – ikke kun Apples produkter.

Hvis du synes, at din skærm har mange pixelfejl, skal du indlevere Apple-produktet til et autoriseret Apple-serviceværksted til nærmere undersøgelse. Der kan påløbe et gebyr for undersøgelsen.