De SMC van een Mac opnieuw instellen

De SMC is verantwoordelijk voor het energiebeheer van de Mac. Als je de SMC opnieuw instelt, verhelpt dit mogelijk een aantal niet veel voorkomende problemen met energie- of temperatuurbeheer.

Is het nodig om de SMC opnieuw in te stellen?

Waarschijnlijk hoef je de SMC niet opnieuw in te stellen, maar het kan voorkomen dat dit wordt aanbevolen voor Intel-Mac-computers als laatste stap bij het oplossen van problemen die mogelijk met de voeding te maken hebben:

Als je Mac een van deze problemen ondervindt, volg je de stappen in dit artikel voor jouw Mac-model:

Mac met Apple silicon

Mac met de Apple T2 Security-chip

Alle andere Mac-modellen

Als je een Mac met Apple silicon hebt

Nagaan of je een Mac met Apple silicon hebt

Zorg ervoor dat je Mac is aangesloten op een voedingsbron en voer een van de volgende acties uit.

• Herstarten: kies het Apple-menu  > 'Herstart'.

• Uitzetten: kies het Apple-menu  > 'Zet uit'. Druk vervolgens op de aan/uit-knop van de Mac om deze weer in te schakelen.

Voor Mac-computers met Apple silicon zijn er geen verdere stappen vereist.

Als je een Mac met de Apple T2-chip hebt

Nagaan of je een Mac met de Apple T2 Security-chip hebt

Laptopcomputer met de T2-chip

Volg deze stappen voordat je de SMC opnieuw instelt:

1. Schakel de Mac uit indien mogelijk.

2. Houd de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt en laat de knop dan los. (Elke Mac heeft een aan/uit-knop. Houd Touch ID ingedrukt op laptops met Touch ID.)

3. Wacht een paar seconden en druk dan op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Als het probleem aanhoudt, stel je de SMC opnieuw in:

1. Schakel de Mac uit.

2. Houd op het ingebouwde toetsenbord al de volgende toetsen ingedrukt. De Mac wordt mogelijk ingeschakeld.

• Control No alt supplied for Image aan de linkerkant van het toetsenbord

• Option (Alt) No alt supplied for Image aan de linkerkant van het toetsenbord

• Shift No alt supplied for Image aan de rechterkant van het toetsenbord

3. Houd alle drie de toetsen 7 seconden ingedrukt en houd vervolgens ook de aan/uit-knop ingedrukt. Als de Mac ingeschakeld is, wordt deze uitgeschakeld terwijl je de toetsen ingedrukt houdt.

Bovenaanzicht van een laptoptoetsenbord, waarbij de vier toetsen zijn gemarkeerd
  4. Houd alle vier de toetsen nog 7 seconden ingedrukt en laat ze dan los.

5. Wacht een paar seconden en druk dan op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Neem contact op met Apple Support als je hulp nodig hebt.

Desktopcomputer met de T2-chip

Als de Mac geen laptop is, volg je deze stappen:

1. Schakel de Mac uit en haal dan de stekker uit het stopcontact.

2. Wacht 15 seconden en steek dan de stekker weer in het stopcontact.

3. Wacht 5 seconden en druk dan opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Neem contact op met Apple Support als je hulp nodig hebt.

Als je geen Mac met Apple silicon of de T2-chip hebt

Volg deze stappen op oudere computers die geen Apple silicon of Apple T2 Security-chip hebben.

Laptop

1. Schakel de Mac uit.

2. Houd op het ingebouwde toetsenbord al deze toetsen ingedrukt:

• Shift No alt supplied for Image aan de linkerkant van het toetsenbord

• Control No alt supplied for Image aan de linkerkant van het toetsenbord

• Option (Alt) No alt supplied for Image aan de linkerkant van het toetsenbord

3. Houd alle drie de toetsen ingedrukt en houd vervolgens ook de aan-uit/knop ingedrukt.

Bovenaanzicht van een laptoptoetsenbord, waarbij de vier toetsen zijn gemarkeerd
  4. Houd alle vier de toetsen 10 seconden ingedrukt.

5. Laat alle toetsen los en druk vervolgens op de aan-uit/knop om de Mac in te schakelen.

Neem contact op met Apple Support als je hulp nodig hebt.

Desktopcomputer

Als de Mac geen laptop is, volg je deze stappen:

1. Schakel de Mac uit en haal dan de stekker uit het stopcontact.

2. Wacht 15 seconden en steek dan de stekker weer in het stopcontact.

3. Wacht 5 seconden en druk dan opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Neem contact op met Apple Support als je hulp nodig hebt.