Felsökning: Det går inte att starta min dator

Den här artikeln beskriver vad du kan göra om det inte går att starta din Mac-dator. Kontrollera om följande händer när du trycker på strömbrytaren så att du kan skilja problemet från ett problem med skärmen:

• Det hörs inget startljud.
  • Det hörs inga ljud från fläkten och hårddisken.
  • Det visas ingen bild på den inbyggda eller externa skärmen.

Om datorn har ström men inte visar någon bild, kanske ett eller flera av följande liknande symtom inträffar när du trycker på strömbrytaren:

• Ett startljud hörs.
  • Det hörs ljud från fläkten eller hårddisken.
  • LED-lampan för vila kan lysa (om datorn har en).
  • När du trycker på skiftlåstangenten på tangentbordet tänds den.

Om något av dessa bildskärmsrelaterade problem uppstår, läser du Apple-datorer: Så här felsöker du problem med video på interna och externa bildskärmar i stället. Annars fortsätter du med den här artikeln.

Om det inte går att starta datorn prövar du med vart och ett av följande steg:

1. Kontrollera att det finns en bra anslutning från Mac-datorn till vägguttaget genom att bekräfta att strömsladden och adaptern (om det finns någon) är säkert anslutna och instuckna. Kontrollera att vägguttaget fungerar genom att ansluta en lampa eller annan elektrisk apparat.
  2. Om vägguttaget fungerar och du ändå inte får någon ström kan du prova med en annan strömsladd eller adapter om det finns en tillgänglig. Om den fungerar kan du behöva byta ut sladden eller adaptern.

Obs! Se Bärbara Apple-datorer: Felsöka MagSafe-adaptrar för vidare felsökning med MagSafe-adaptrar.

3. Koppla från alla tillbehör som är anslutna till datorn, såsom skrivare, hubb eller annan mobil enhet.
  4. Om Mac-datorn har stöd för minne, SSD-hårddisk eller hårddisk som kan installeras av användaren, och du nyligen har installerat någon av dessa, kontrollerar du att de är korrekt installerade och kompatibla med datorn. Om möjligt installerar du det ursprungliga minnet eller den ursprungliga hårddisken i datorn för att se om problemet kvarstår.
  5. Återställ SMC.
  6. Om du fortfarande inte kan starta datorn efter att du provat vart och ett av det här stegen, kan du besöka en Apple Store eller Apple-auktoriserad servicepartner (AASP) för fortsatt diagnostik. Om du har tänkt besöka en Apple Store-butik bör du boka tid via Genius Bar på http://www.apple.com/se/retail/geniusbar/ (finns inte i alla länder).

Obs! En avgift kan komma att debiteras för diagnos av problem som inte täcks av garantin eller en AppleCare Protection Plan.

Senast ändrad: