Installera Windows 10 på din Mac med Boot Camp-assistenten

Med Boot Camp kan du installera Microsoft Windows 10 på din Mac och sedan växla mellan macOS och Windows när du startar om din Mac.

Det här behöver du för att installera Windows 10 på en Mac

Boot Camp kräver en Mac med Intel-processor.

• MacBook lanserad 2015 till 2017

• MacBook Air lanserad 2012 till 2020, exklusive MacBook Air (M1, 2020)

• MacBook Pro lanserad 2012 till 2020, exklusive MacBook Pro (13 tum, M1, 2020)

• Mac mini lanserad 2012 till 2018

• iMac lanserad från 2012 till 20201

• iMac Pro (alla modeller)

• Mac Pro lanserad 2013 till 2019

De senaste macOS-uppdateringarna som kan innehålla uppdateringar av Boot Camp-assistenten. Du kommer att använda Boot Camp-assistenten för att installera Windows 10.

Minst 64 GB ledigt lagringsutrymme på startdisken på din Mac:

• Din Mac kan ha så lite som 64 GB ledigt lagringsutrymme, men 128 GB eller mer ger den bästa upplevelsen. De automatiska Windows-uppdateringarna kräver minst så mycket utrymme.

• Om du har en iMac Pro eller Mac Pro med 128 GB minne (RAM) eller mer behöver startdisken minst lika mycket ledigt lagringsutrymme som din Mac har minne.2

Ett externt usb-minne med 16 GB lagringsutrymme eller mer, såvida du inte använder en Mac som inte behöver installera Windows från ett usb-minne.

En 64-bitarsversion av Windows 10 Home eller Windows 10 Pro på en skivavbild (ISO) eller annat installationsmedium. Om du installerar Windows på din Mac för första gången måste det vara en fullversion av Windows och inte en uppgradering.

Så installerar du Windows 10 på en Mac

Du installerar Windows med Boot Camp-assistenten som medföljer din Mac.

Kontrollera inställningen för Säker start

Läs om hur du kontrollerar inställningen för Säker start. Standardinställningen för Säker start är Full säkerhet. Om du ändrat till Ingen säkerhet ändrar du tillbaka till Full säkerhet innan du installerar Windows. När du installerat Windows kan du använda vilken Säker start-inställning som helst utan att det påverkar din möjlighet att starta från Windows.

Använd Boot Camp-assistenten för att skapa en Windows-partition

Öppna Boot Camp-assistenten som finns i mappen Verktygsprogram i mappen Program. Följ anvisningarna på skärmen.

• Om du blir ombedd att sätta in ett usb-minne så ansluter du det till din Mac. Boot Camp-assistenten kommer använda det för att skapa en startbar usb-enhet till installationen av Windows.

• Glöm inte minimikravet på lagringsutrymme Ange en storlek på partitionen som motsvarar dina behov eftersom du inte kan ändra storleken i efterhand.

Formatera Windows-partitionen (BOOTCAMP)

När Boot Camp-assistenten är slutförd startas Mac-datorn om till Windows installationsprogram. Om installationsprogrammet frågar var Windows ska installeras väljer du partitionen BOOTCAMP och klickar på Formatera. I de flesta fall väljs och formateras BOOTCAMP-partitionen automatiskt av installationsprogrammet.

Installera Windows

Koppla bort alla externa enheter som inte behövs under installationen. Klicka sedan på Nästa och följ därefter instruktionerna på skärmen för att påbörja Windows-installationen.

Använda Boot Camp-installationsprogrammet i Windows

När installationen av Windows är klar startar din Mac med Windows och fönstret Välkommen till installationsprogrammet för Boot Camp visas. Följ anvisningarna på skärmen om hur du installerar Boot Camp och stödmjukvara för Windows (drivrutiner). Du blir ombedd att starta om datorn när allt är klart.

Växla mellan Windows och macOS

Starta om och håll ned tangenten Alternativ (eller Alt) ⌥ när datorn startar för att växla mellan Windows och macOS.

Läs mer

Du behöver inget usb-minne för att installera Windows om du har någon av följande Intel-baserade Mac-modeller som använder OS X El Capitan eller senare:

Använd Boot Camp-assistenten, inte andra verktyg, för att ta bort Windows från din Mac.

Mer information om hur du använder Windows på din Mac får du genom att öppna Boot Camp-assistenten och klicka på knappen Öppna Boot Camp Hjälp.

1. Om du använder en iMac (Retina 5K, 27 tum, sent 2014), iMac (27 tum, sent 2013) eller iMac (27 tum, sent 2012) med en hårddisk på 3 TB och macOS Mojave eller senare kan det hända att du ser en varning under installationen.

2. Exempel: Om din Mac har 128 GB minne måste startdisken ha minst 128 GB lagringsutrymme tillgängligt för Windows. Välj Apple-menyn  > Om den här datorn för att se hur mycket minne din Mac har. Klicka på fliken Lagring i samma fönster för att se hur mycket lagringsutrymme som finns.

3. Dessa Mac-modeller hade hårddiskar på 128 GB som ett alternativ. Apple rekommenderar en hårddisk på minst 256 GB så att du kan skapa en Boot Camp-partition på minst 128 GB.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.