Grunderna i Mac: Ansluta en musikanläggning, iPod, iPad, musikinstrument eller högtalare

Du kan enkelt ansluta gitarrer, mikrofoner, keyboards, digitala musikspelare, musikanläggningar och högtalare till Mac-datorn. Lär dig hur du ansluter ljud- och musikenheter från tredje part till Mac-datorn och hur du konfigurerar dem för användning.

Spela upp och strömma musik från Mac, iPod eller iPad

Du kan spela upp musik från Mac-datorn med iTunes eller strömma den trådlöst till externa högtalare med en iPod, iPhone eller iPad.

Om du behöver använda en ljudenhet från tredje part för att ansluta högtalarna till Mac-datorn, måste den vara inkopplad med en FireWire-, USB- eller S/PDIF-kabel.  Om det krävs några drivrutiner för ljudenheten bör du installera dem innan du ansluter enheten till Mac-datorn för första gången.  Om du är osäker på huruvida du behöver installera drivrutiner för ljudenheten, ska du kontrollera dokumentationen som medföljde den eller ta hjälp av tillverkarens webbplats.  Klasskompatibla ljudenheter kräver inte någon programdrivrutin för att fungera med en Mac, medan icke-klasskompatibla ljudenheter kräver en drivrutin för att fungera som de ska.  De tydligaste tecknen på att en nödvändig drivenhet inte har installerats på en ljudenhet från tredje part innefattar inget ljud, konstant blinkande ljus på själva ljudenheten och/eller svårighet att välja enheten som ingång (eller utgång) i Ljudinställningar.

Du kan också strömma musik (samt även videor och bilder) från iPod, iPad och iPhone med AirPlay. Med iOS 5 kan du dessutom synka iOS-enheten trådlöst (inklusive musik) via ett trådlöst nätverk.

Ansluta musikanläggningen till en Mac

Om du vill digitalisera dina vinylskivor, din kassettbandssamling eller någon annan ljudkälla, kan du ansluta musikanläggningen till datorn och spela in musiken på datorn med hjälp av inspelningsprogram som t.ex. GarageBand.

För att kunna göra detta behöver du ett ljudgränssnitt för USB eller FireWire med dubbla RCA-ingångar eller, om datorn har en ljudingång, kan du använda en adapter för en 3,5 millimeters stereominikontakt till en dubbel RCA-honkontakt.

Följ dessa steg för att spela in från musikanläggningen till Mac-datorn.

1. Anslut RCA-kontakterna till stereomottagarens Aux-utgång. (På vissa mottagare kan detta även kallas "Spela in" eller "Band ut")
  2. Anslut den andra änden av kabeln antingen till ljudingången på Mac-datorn eller till ditt Mac-anslutna ljudgränssnitt.
  3. Sätt på stereon.
  4. Se till att musikanläggningen är inställd på utmatning via aux.
  5. Från Apple-menyn () väljer du Systeminställningar och klickar därefter på Ljud.
  6. Klicka på fliken Ljud in och markera ljudgränssnittet eller ljudlinjeingången.

Ansluta hörlurar och högtalare

Mac-datorer har inbyggda högtalare, men du kan även överväga att ansluta hörlurar för personlig lyssning eller externa högtalare (som ibland benämns skärmar) till datorn för ljudmixning och andra uppgifter.  Du behöver inte installera ytterligare program förutom om du har ett högtalarsystem med surroundljud som kräver att en drivenhet installeras på Mac-datorn.

Om du vill använda hörlurar är det bara att sätta i kabeln i hörlurarnas/linjens utgångsport på Mac-datorn, om hörlurarna har 1/4 tum stereoanslutning behöver du ha en 1/4 tum stereo phonoanslutning (hona) till 1/8 tum stereo mini-phono anslutningsadapter.

Beroende på högtalaranslutningarna och datorns portar kan du ansluta högtalarna till datorns hörlursuttag/linje ut-jack, USB-port, FireWire-port eller utgången för optiskt digitalt ljud. Oavsett vilken typ av kontakt du använder måste du vanligtvis ansluta en huvudkabel till rätt port på Mac-datorn för att sedan "mata" ljudsignalen till högtalarsystemet. Läs instruktionerna som medföljde högtalarna för mer information och om hur du installerar högtalarsystemet. Högtalarinstruktionerna kan även innehålla förslag på optimala platser att placera högtalarna på.

Tips! Om surroundljudinnehåll enbart spelas upp på två av högtalarna i en surroundljudsuppsättning med fem eller fler högtalare, kan det vara ett tecken på ett konfigurationsproblem med högtalarna. Alternativt kan det innebära att programmet som används för att spela upp ljud på Mac-datorn inte har stöd för utmatning av surroundljud.  För bästa resultat ska du alltid använda antingen iTunes- eller DVD-spelarprogram för att spela upp innehåll med surroundljud på Mac-datorn.

Ansluta ett ljudgränssnitt

Om du använder ett ljudgränssnitt från tredje part kan du enkelt och snabbt spela in när du sjunger eller spelar ett musikinstrument på Mac-datorn. Du får dessutom möjlighet att mata ut Mac-datorns ljud till professionella högtalare, även om de har andra anslutningstyper än vad Mac-datorn har.

Om du vill spela in instrument på en Mac är det enklast och snabbast att använda USB- eller FireWire-gränssnitt!  Du kan använda ett antal ljudgränssnitt från tredje part för att ansluta musikenheterna (som använder anslutningar såsom XLR, 6,3 millimeters kontakt, RCA-kontakter, S/PDIF eller MIDI) till Mac-datorn.

Ett antal tredjepartsföretag tillverkar Mac-kompatibla ljudgränssnittsenheter som ger dig möjlighet att snabbt och enkelt spela in dig själv. Dessa inkluderar AlesisApogee DigitalDigidesignRoland, MOTU, PreSonus

Detta kombinerade FireWire-/USB-gränssnitt (Audio Express av MOTU) har ett inbyggt ljudgränssnitt och stöd för ett stort antal ljudanslutningar

När du har valt en ljudgränssnittsenhet från tredje part ska du installera eventuella nödvändiga drivrutiner och därefter ansluta den till Mac-datorn.

1. Följ installationsanvisningarna som medföljer ljudgränssnittsenheten och installera drivrutinerna först.
  2. Om du har skaffat ett USB-ljudgränssnitt ansluter du det till en USB-port på datorn med kabeln som levereras med gränssnittet. Om du har ett FireWire-gränssnitt ansluter du det till datorns FireWire-port med FireWire-kabeln.
  3. Slå på ljudgränssnittet och anslut vid behov den medföljande strömförsörjningen.
  4. Konfigurera Mac-datorn till att använda ljudgränssnittet som dess ljudingång eller -utgång genom att välja Systeminställningar från Apple-menyn ().
  5. Välj Ljud i menyn Innehåll. Detta öppnar inställningspanelen Ljud.
  6. Klicka på fliken Ljud in .
  7. Välj ljudgränssnittet genom att klicka på det i listan. Obs! Om gränssnittet inte visas på listan, ska du kontrollera att du har installerat rätt drivrutin.
  8. Klicka på fliken Ljud ut .
  9. Välj ljudgränssnittet genom att klicka på det i listan.

Koppla in en gitarr, bas, keyboard eller mikrofon

Om du ansluter ett musikinstrument till Mac-datorn, så rekommenderas du att använda ett ljudgränssnitt som normalt har den nödvändiga förstärkningen som krävs för att få upp ljudnivåerna för instrument och mikrofoner. Om du inte har någon sådan, men Mac-datorn har en ljudingång på 3,5 millimeter, kan du fortfarande ansluta en gitarr, bas eller mikrofon.

Du behöver en adapter för en 3,5 mm stereoljudkontakt och 6,3 mm RCA-kontakt för att kunna överbrygga anslutningen från datorn till gitarren, basen eller mikrofonen med en 6,3 mm RCA-kontakt, eller en adapter för en 3,5 mm stereokontakt och en XLR-kontakt för professionella mikrofoner. Många professionella mikrofoner kräver 48-volts spänning via fantommatning. Dessa fungerar inte om de kopplas direkt till ljudingången på datorn, inte ens med kabeln för stereokontakten och XLR-adaptern.

När du har skaffat en adapter ansluter du änden för en 3,5 millimeters kontakt till datorns ljudingång och den andra änden till instrumentet eller mikrofonen. Från Apple-menyn () väljer du Systeminställningar och klickar först på Ljud och sedan på fliken Ljud in för att kontrollera att ljudingången är den valda indataenheten.

Ljudinställningar

Använd datorns ljudingångsport som ljudingång genom att i Systeminställningar välja panelen Ljud in

Ansluta keyboard med USB-kontakt

Om du har USB-keyboard eller -kontroll kan du enkelt ansluta den till Mac-datorn och konfigurera den för användning. Om du har MIDI-keyboard behöver du ett ljudgränssnitt som har en MIDI-ingångs- och utgångsport. Läs Ansluta ett ljudgränssnitt ovan.

Installera vid behov enhetsdrivrutinerna från tredje part för ditt keyboard, starta om datorn om du ombes göra det och anslut därefter keyboardet till en USB-port på Mac-datorn. Från Apple-menyn () väljer du Systeminställningar, klickar på Ljud, klickar på fliken Ljud in och väljer därefter keyboardkontrollen i listan för att göra den till ljudkälla.

Du kan även gå till: Att installera iTunes och DVD-spelare för digitalt surroundljud.

Om du har problem med att få MIDI-enheter att fungera med ditt ljudgränssnitt och/eller Mac-datorn kan du prova att följa stegen i den här artikeln med hjälp av Audio MIDI-inställningsprogrammet.

Viktigt: Omnämnandet av webbplatser och produkter från andra tillverkare sker endast i informationssyfte och ska inte betraktas som någon rekommendation. Apple tar inget som helst ansvar för utbudet av, prestanda hos eller användningen av information eller produkter från andra tillverkares webbplatser. Apple tillhandahåller detta enbart för att underlätta för våra kunder. Apple har inte testat informationen på dessa webbplatser och gör inga utfästelser vad gäller dess korrekthet eller tillförlitlighet. Det finns alltid risker med att använda information eller produkter från Internet, och Apple tar inte på sig något som helst ansvar i detta hänseende. Observera att andra tillverkares webbplatser är oberoende av Apple och att Apple inte har någon kontroll över innehållet på sådana webbplatser. Kontakta leverantören om du vill veta mer.

Senast ändrad: