Om systemintegritetsskydd på Mac

Systemintegritetsskydd är en säkerhetsteknik som skyddar din Mac från skadlig mjukvara.

Systemintegritetsskydd är en säkerhetsteknik som är designad för att skydda mot att potentiellt skadlig mjukvara modifierar skyddade filer och mappar på din Mac. Systemintegritetsskydd begränsar rotanvändarkontot och vilka åtgärder som rotanvändaren kan utföra på skyddade delar av operativsystemet på Mac-datorn.

Innan systemintegritetsskyddet fanns (introducerades i OS X El Capitan) hade rotanvändarkontot ingen behörighetsbegränsning och kunde komma åt alla systemmappar eller appar på Mac-datorn. Mjukvaran får åtkomst på rotnivå när du anger ditt administratörsnamn och lösenord för att installera den. Det tillåter programmet att ändra eller skriva över systemfiler och appar.

Systemintegritetsskydd omfattar skydd för följande delar av systemet:

• /System

• /usr

• /bin

• /sbin

• /var

• Appar som förinstalleras med Mac-operativsystemet

Sökvägar och program som program och installerare från tredje part kan fortsätta skriva till:

• /Appar

• /Bibliotek

• /usr/local

Systemintegritetsskydd är utformat för att enbart tillåta ändringar på dessa skyddade delar av processer som signerats av Apple och som har speciella behörigheter att skriva till filer, till exempel programuppdateringar och installationsprogram från Apple. Appar som du hämtar direkt från App Store fungerar redan med systemintegritetsskyddet. Andra mjukvaror från tredje part kan undantas när du uppgraderar till OS X El Capitan eller senare om de krockar med systemintegritetsskyddet.

Systemintegritetsskyddet förhindrar även mjukvara från att välja en startskiva. Läs om hur du byter startskiva.