Bruk iPad som ekstra skjerm for Mac

Med Sidecar kan du bruke iPad som en skjerm som utvider eller speiler skrivebordet på Mac.

macos-monterey-sidecar-hero

Gjør deg klar

• Før du fortsetter, må du påse at Mac og iPad oppfyller systemkravene for Sidecar, og at du er logget på begge med samme Apple-ID.

• Du kan bruke Sidecar trådløst, men hvis du vil holde iPaden ladet under bruk, kobler du den direkte til Macen med USB-ladekabelen som fulgte med iPaden.

Hvis du vil at tastaturet, musen eller styreflaten skal kontrollere Macen og iPaden mens iPaden viser sin egen Hjem-skjerm og sine egne apper i stedet for skrivebordet og programmene på Macen, bruker du Universalkontroll i stedet.

Flytt et Mac-vindu til iPaden

Flytt pekeren over fullskjermknappenfullskjermknappen til et vindu på Macen og velg alternativet for å flytte vinduet til iPaden.

Du kan gjenta dette trinnet for andre Mac-vinduer, eller ganske enkelt dra andre Mac-vinduer til og fra iPaden. Hvis du vil flytte et vindu tilbake til Macen, kan du også flytte pekeren over fullskjermknappenfullskjermknappen og velge Flytt vindu tilbake til Mac.

Hvis du vil at iPaden skal speile Mac-skjermen i stedet for å utvide skrivebordet:

• I macOS Monterey eller nyere velger du et speilingsalternativ fra Like skjermer-menyenLike skjermer-menyen i menylinjen.1

• I macOS Big Sur velger du et speilingsalternativ fra Skjerm-menyen i Kontrollsenter eller på menylinjen.

• I macOS Catalina velger du et speilingsalternativ fra AirPlay-menyen (  eller  ) i menylinjen.2

Bruk sidepanelet på iPad

Med sidepanelet finner du ofte brukte Mac-kontroller på siden av iPad-skjermen. Det inkluderer Kommando, Skift og andre spesialtaster, slik at du kan velge viktige kommandoer med fingeren eller Apple Pencil i stedet for å bruke tastatur.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-show-menu-icon

Trykk for å vise eller skjule menylinjen når du viser et vindu i fullskjerm på iPad.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-show-dock-icon

Vis eller skjul datamaskinens Dock på iPad.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-command-icon

Kommando. Trykk og hold for å angi Kommando-tasten. Dobbelttrykk for å låse tasten.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-option-icon

Tilvalg. Trykk og hold for å angi Tilvalg-tasten. Dobbelttrykk for å låse tasten.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-control-icon

Kontroll. Trykk og hold for å angi Kontroll-tasten. Dobbelttrykk for å låse tasten.

Skift. Trykk og hold for å angi Skift-tasten. Dobbelttrykk for å låse tasten.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-undo-icon

Angre forrige handling. I enkelte apper kan flere operasjoner angres.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-keyboard-icon

Vis eller skjul skjermtastaturet.

Koble iPaden fra Macen.

Bruk bevegelser for rulling og andre handlinger

Disse Multi-Touch-bevegelsene er spesielt hendige når du bruker iPaden som skjerm.

• Rull: Sveip med to fingre.

• Kopier: Knip innover med tre fingre.

• Klipp ut: Knip innover med tre fingre to ganger.

• Lim inn: Knip utover med tre fingre.

• Angre: Sveip til venstre med tre fingre, eller dobbelttrykk med tre fingre.

• Utfør likevel: Sveip til høyre med tre fingre.

Bruk Apple Pencil

Du kan bruke Apple Pencil i stedet for musen eller styreflaten som er koblet til Macen din, til å peke, klikke, velge og utføre handlinger som å tegne, redigere bilder og manipulere objekter på iPad mens den utvider eller speiler Mac-skjermen. Du kan også bruke den til å skrive, skissere eller merke dokumenter samtidig som du ser oppdateringene i sanntid på Macen.

Sidecar støtter også dobbelttrykk, som du kan slå på i innstillingene. Dobbelttrykking gjør at apper som støtter denne funksjonen, kan utføre egendefinerte handlinger når du dobbelttrykker på siden av Apple Pencil (2. generasjon).

Bruk Touch Bar

Mange programmer på Mac har Touch Bar Med Sidecar får du Touch Bar på iPad-skjermen selv om Macen ikke har Touch Bar. Trykk på kontrollene med fingeren eller Apple Pencil. Hvis Touch Bar ikke vises når du bruker et program som tilbyr Touch Bar-kontroller:

• macOS Ventura eller nyere: Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger, klikk på Skrivebord og Dock i sidepanelet, og rull deretter ned til høyre og slå på «Skjermer har egne Spaces».

• Tidligere versjoner av macOS: Velg Apple-menyen  > Systemvalg, klikk på Mission Control, og påse at «Skjermer har egne Spaces» er valgt.

Bruk tastatur, mus eller styreflate

Under økten kan du skrive med tastaturet som er koblet til Macen din. Eventuelt kan du bruke et tastatur som er koblet til iPaden din, f.eks. Smart Keyboard eller Magic Keyboard for iPad. For å peke, klikke eller velge med en mus eller styreflate bruker du musen eller styreflaten som er koblet til Macen, eller du kan bruke en Apple Pencil på iPaden din.

Bruk iPad-apper

Når du bruker iPaden som skjerm, kan du bytte til en iPad-app og deretter bruke appen på iPad på vanlig måte. Dette stanser økten midlertidig til du bytter tilbake til Sidecar-appen, som vises på iPad-startskjermen din kun mens du bruker Sidecar.

Endre innstillingene

Slik finner du Sidecar-innstillinger:

• macOS Ventura eller nyere: Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger, klikk på Skjermer i sidepanelet, og klikk deretter på iPaden øverst i vinduet.

• macOS Monterey: Velg Apple-menyen  > Systemvalg, og klikk deretter på Skjermer. Klikk på Skjerminnstillinger, og klikk deretter på iPaden i sidepanelet.

• Tidligere versjoner av macOS: Velg Apple-menyen  > Systemvalg, og klikk deretter på Sidecar.

Disse innstillingene er bare tilgjengelige på datamaskiner som støtter Sidecar:

• Vis sidepanel: Viser sidepanelet til høyre eller venstre på iPad-skjermen, eller slår det av.

• Vis Touch Bar: Viser Touch Bar øverst eller nederst på iPad-skjermen, eller slår den av.

• Aktiver dobbelttrykking på Apple Pencil: Tillater at apper som støtter denne funksjonen, kan utføre egendefinerte handlinger når du dobbelttrykker på siden av Apple Pencil (2. generasjon).

Systemkrav for Sidecar

Sidecar fungerer med disse enhetene og operativsystemene.

macOS Catalina og nyere

iPadOS 13 og nyere

Tilleggskrav

Finn ut mer

1. Hvis du ikke ser denne menyen: I macOS Ventura eller nyere velger du Apple-menyen  > Systeminnstillinger, klikker på Kontrollsenter i sidepanelet, og velger deretter et alternativ fra Like skjermer-menyen til høyre. I tidligere macOS-versjoner velger du Apple-menyen  > Systemvalg, klikker på Dock og menylinje, og klikker deretter på Like skjermer i sidepanelet. Merk av for Vis i menylinje, og velg deretter Alltid i lokalmenyen ved siden av.

2. Hvis du ikke ser denne menyen, velger du Apple-menyen  > Systemvalg, deretter klikker du på Skjermer og velger «Vis valg for eksternt skjermbilde i menylinjen når tilgjengelig».