Wifibasisstations: het bereik van je draadloze netwerk uitbreiden door extra wifibasisstations toe te voegen

Je kunt het bereik van je wifinetwerk uitbreiden door het AirPort-configuratieprogramma te gebruiken om draadloze verbindingen tussen verschillende wifibasisstations te maken of om deze te verbinden via ethernet en een roamingnetwerk te maken. In dit artikel wordt uitgelegd welke opties beschikbaar zijn en welke optie de beste is voor je omgeving.

Belangrijke opmerking voor gebruikers van AirPort Express: als je overweegt een AirPort Express aan je netwerk toe te voegen om muziek te streamen of draadloos af te drukken, kan dit artikel nuttig zijn: Wat is de clientmodus?

Definities

Wifibasisstation - Alle varianten AirPort Extreme-basisstations, AirPort Express of Time Capsule.

Een draadloos netwerk uitbreiden - Meerdere wifibasisstations draadloos gebruiken om het bereik van een AirPort-netwerk uit te breiden naar een groter gebied wanneer het bereik van één basisstation onvoldoende is.

Netwerk met meerdere wifibasisstations - Een netwerk dat meer dan één wifibasisstation gebruikt om het bereik van een netwerk uit te breiden of om meer functies te bieden zoals internettoegang, muziekstreaming, afdrukken, opslag, enzovoort. De wifibasisstations kunnen via ethernet of draadloos met elkaar zijn verbonden.

Wificlient - Een wificlient is elk apparaat dat gebruikmaakt van wifi (toegang tot internet, afdrukken, opslag of muziek streamen). Voorbeelden van clients zijn computers, iPads, iPhones, gameconsoles, digitale videorecorders en/of andere wifi-apparaten.

Primair basisstation - Dit is doorgaans het basisstation dat verbinding maakt met de modem en dat het gateway-adres naar internet heeft. Het is gebruikelijk dat het primaire wifibasisstation de DHCP-service levert voor het wifinetwerk.

Wifibasisstation met uitgebreid bereik - Een wifibasisstation dat verbinding maakt met een primair wifibasisstation om het bereik van het netwerk uit te breiden. Tenzij anders aangegeven, moeten wifibasisstations met uitgebreid bereik worden ingesteld voor het gebruik van bridgemodus.

Doorvoersnelheid - Het aantal gegevens dat elke seconde wordt verstuurd of ontvangen, gemeten in megabits per seconde (Mbps).

Kiezen tussen één en meerdere wifibasisstations

single_vs_many_wifi

Voordat je extra wifibasisstations aan je netwerk toevoegt, moet je overwegen of dat voor jou echt nodig is.

Als je onnodig wifibasisstations toevoegt, vermindert de wifidoorvoersnelheid omdat het wifinetwerk meer overheid voor gegevensbeheer nodig heeft. De netwerkconfiguratie wordt ook complexer. Bij een draadloos netwerk met uitgebreid bereik kan de doorvoersnelheid afnemen tot minder dan 60 procent van de doorvoersnelheid van een enkel apparaat. De algemene regel is om het wifinetwerk zo eenvoudig mogelijk te houden. Je kunt dit doen door het minimale aantal wifibasisstations te gebruiken dat nodig is voor het fysieke netwerkgebied en door waar mogelijk ethernet te gebruiken.

Het bereik van je wifinetwerk uitbreiden door wifibasisstations met elkaar te verbinden via ethernet is altijd de beste optie en biedt de beste doorvoersnelheid. Ethernet biedt een snelheid tot één gigabit, wat veel sneller is dan draadloos (voor draadloze netwerken is de maximale snelheid 450 Mbps op 802.11n bij 5 GHz). Ethernet is ook bestand tegen radiofrequentiestoring en problemen kunnen eenvoudiger worden opgelost. Omdat er vrijwel geen beheeroverhead is via ethernet, worden er in dezelfde tijd meer gegevens van het ene punt naar het andere verplaatst.

Aangezien in sommige omgevingen één wifibasisstation niet aan je vereisten voldoet, kan het gebruik van meerdere wifibasisstations het netwerkbereik en de doorvoersnelheid verbeteren in gebieden verder weg van het primaire wifibasisstation. Houd er rekening mee dat hoe verder weg je je bevindt of hoe meer obstakels zich bevinden tussen je wificlientapparaat en het wifibasisstation (zoals badkamertegels waar het signaal doorheen moet gaan), hoe zwakker de radiosignaalsterkte is en hoe lager de doorvoersnelheid.

Als je ervan uitgaat dat één basisstation niet aan je vereisten voldoet, moet je de verschillende methoden begrijpen die je kunt gebruiken om het bereik van je wifinetwerk uit te breiden en te kiezen welke van deze methoden voor jou het beste is.

Netwerktypen met meerdere wifibasisstations

Lees hier meer over de typen netwerken en hoe je er één kunt kiezen.

Welke methode moet je gebruiken als je het bereik van je draadloze netwerk wilt uitbreiden?

Voor 802.11a/b/g/n-wifibasisstations:

• Roamingnetwerk (aanbevolen)

• Draadloos netwerk met uitgebreid bereik

Voor 802.11g-wifibasisstations:

• Roamingnetwerk (aanbevolen)

• WDS

Deze methoden worden hieronder uitgelegd. Onderaan dit artikel vind je links naar afzonderlijke artikelen waarin het instellen en configureren voor elke methode wordt uitgelegd. Wifibasisstations bieden een draadloze internetverbinding met clientcomputers, of een verbinding via ethernet als de clientcomputers via ethernet zijn verbonden met het basisstation.

Roamingnetwerk (via ethernet verbonden wifibasisstations)

roaming_net_single

Voor 802.11n-wifibasisstations is het opzetten van een roamingnetwerk veruit de beste keuze. Dit zorgt voor de beste doorvoersnelheid tussen de basisstations en je wifi-apparaten.

Voor deze configuratie moeten je wifibasisstations via ethernet verbonden zijn.

Het primaire basisstation biedt DHCP-services, terwijl het basisstation met uitgebreid bereik wordt geconfigureerd voor gebruik van de bridgemodus.

Alle wifibasisstations binnen het roamingnetwerk moeten dezelfde wachtwoorden, hetzelfde beveiligingstype (Open/WEP/WPA) en dezelfde netwerknaam (SSID) gebruiken.

roaming_net_many

Je kunt verschillende wifibasisstations met uitgebreid bereik toevoegen om een roamingnetwerk uit te breiden.

roaming_net_basestation

Je kunt een netwerkswitch gebruiken als je op je primaire wifibasisstation niet genoeg LAN-poorten beschikbaar hebt.

Draadloos netwerk met uitgebreid bereik (802.11n)

Als je het aanbevolen roamingnetwerk niet kunt opzetten, is een draadloos netwerk met uitgebreid bereik de volgende beste optie.

wirelessly_extended_net wifi_extended_net_range

Als je een draadloos netwerk met uitgebreid bereik wilt maken, moet je het wifibasisstation met uitgebreid bereik binnen het bereik van het primaire wifibasisstation plaatsen.

Aandachtspunten voor een uitgebreid netwerkbereik

extended_out_range_net

In het bovenstaande voorbeeld bevindt het primaire wifibasisstation ➊ zich buiten het draadloze bereik van het wifibasisstation met uitgebreid bereik ➋. Daarom kan het wifibasisstation met uitgebreid bereik geen verbinding maken met het draadloze netwerk en dit ook niet uitbreiden. Het wifibasisstation met uitgebreid bereik moet worden verplaatst naar een locatie binnen het wifibereik van het primaire wifibasisstation.

Belangrijke opmerking

extended_in_range_net

Als er een ander wifibasisstation met uitgebreid bereik ➋ tussen het primaire wifibasisstation ➊ en het wifibasisstation met uitgebreid bereik ➌ wordt geplaatst, staat het wifibasisstation met uitgebreid bereik ➌ clients niet toe om er verbinding mee te maken. Alle wifibasisstations met uitgebreid bereik moeten zich in het directe bereik van het primaire wifibasisstation bevinden.

WDS (802.11g)

wds_airport_basestation

Een draadloos distributiesysteem (Wireless Distribution System, WDS) is de methode die wordt gebruikt om het bereik van AirPort Extreme 802.11a/b/g- en AirPort Express 802.11a/b/g-wifibasisstations uit te breiden. WDS wordt ondersteund door het AirPort-configuratieprogramma 5.5.2 of ouder.

Met WDS kun je elk wifibasisstation op een van de volgende drie manieren configureren:

➊ WDS - primair (primair wifibasisstation)

➋ WDS - relais

➌ WDS - extern

wds_airport_three_ways wds_primary_basestation

Een primair WDS-basisstation ➊ is verbonden met internet en deelt de verbinding met WDS-relais- en externe WDS-basisstations.

wds_relay_basestation

Een WDS-relaisbasisstation ➋ deelt de internetverbinding van het basisstation en geeft de verbinding ook door aan externe WDS-basisstations.

wds_remote_basestation

Een extern WDS-basisstation ➌ deelt gewoon de internetverbinding van het primaire WDS-basisstation, direct als deze zich in direct bereik bevindt, of via een WDS-relaisstation.

Alle drie de configuraties van het basisstation (WDS - primair, WDS - extern en WDS - relais) kunnen de internetverbinding van het primaire WDS-wifibasisstation draadloos delen met clientcomputers, of via een ethernetverbinding als de clientcomputers via ethernet verbonden zijn met het basisstation.

Opmerking: wanneer je basisstations in een WDS configureert, moet je de AirPort-ID van elk basisstation weten. De AirPort-ID, ook wel het MAC-adres (Media Access Controller) genoemd, is afgedrukt op het etiket aan de onderkant van het AirPort Extreme-basisstation naast het AirPort-symbool en aan de kant van de lichtnetadapter van het AirPort Express-basisstation.

Opmerking: als relaisstation moet het wifibasisstation de gegevens van het ene wifibasisstation ontvangen, deze opnieuw verpakken, ze naar het andere wifibasisstation sturen en vice versa. Bij deze methode neemt de doorvoersnelheid af met meer dan de helft. Een 802.11a/b/g-wifibasisstation mag alleen op deze manier worden gebruikt in gebieden waar geen andere optie mogelijk is en waar een hogere doorvoersnelheid niet essentieel is.

Stappen om wifibasisstations toe te voegen aan het AirPort-netwerk

Kies de gewenste optie uit de onderstaande lijst voor specifieke instructies over het uitbreiden van het bereik van het gewenste netwerktype: