Als Safari op een Mac een webpagina niet opent of niet werkt zoals verwacht

Als Safari een webpagina niet laadt, niet meer reageert, onverwacht stopt of anderszins niet werkt zoals verwacht, kun je een van de volgende oplossingen proberen.

Deze oplossingen zijn bedoeld voor problemen die van invloed zijn op Safari op een Mac, waaronder problemen zoals deze:

• Een webpagina is leeg, laadt niet alle inhoud of werkt niet zoals verwacht.

• Je kunt niet inloggen op een webpagina, ondanks dat je de juiste inloggegevens gebruikt.

• Een webpagina vraagt je om cookies te verwijderen of opnieuw in te stellen.

• Safari vertraagt, reageert niet meer of stopt onverwacht.

Als je een iPhone of iPad gebruikt, vind je hier meer informatie over oplossingen voor Safari op een iPhone en iPad.

De pagina opnieuw laden

Kies 'Weergave' > 'Laad pagina opnieuw' in de menubalk in Safari. Of druk op Command-R.

Als Safari de pagina niet opnieuw laadt, stop je Safari en probeer je het opnieuw. Als Safari niet stopt, druk je op Option-Command-Esc om Safari geforceerd te stoppen.

Als Safari ongewenste pagina's automatisch opnieuw opent, stop je Safari en houd je de Shift-toets ingedrukt terwijl Safari wordt geopend. Lees hoe je kunt bepalen welke vensters Safari automatisch opnieuw opent.

Software-updates installeren en herstarten

Werk macOS bij. De updates voor macOS kunnen namelijk ook updates voor Safari bevatten. Als de Mac niet automatisch opnieuw opstart, kies je het Apple-menu  > 'Herstart'. Enkele belangrijke achtergrondupdates worden pas van kracht na een herstart.

Safari-extensies controleren

Als je Safari-extensies hebt geïnstalleerd, schakel je extensies uit. Kies in de menubalk in Safari de optie 'Safari' > 'Instellingen’ (of 'Voorkeuren'). Klik op 'Extensies' en maak de selectie van elke extensie ongedaan om deze uit te schakelen. Meer informatie over Safari-extensies.

Als blijkt dat het probleem wordt veroorzaakt door een extensie, controleer je of de extensie up-to-date is.

Testen met een privévenster

Een website kan cookies, caches en andere gegevens op je Mac bewaren. Problemen met die gegevens kunnen het gebruik van de website beïnvloeden. Om te voorkomen dat de website die gegevens gebruikt, kun je de website bekijken in een privévenster: kies in de menubalk in Safari 'Archief' > 'Nieuw privévenster' of druk op Shift-Command-N.

Als dat werkt, gebruik dan de volgende stappen om de gegevens van de website te verwijderen, inclusief de caches en cookies. De website kan dan indien nodig nieuwe gegevens aanmaken. Als het een website is waarbij je moet inloggen, zorg er dan voor dat je je inloggegevens kent voordat je doorgaat.

1. Kies 'Safari' > 'Instellingen’ (of 'Voorkeuren') en klik vervolgens op 'Privacy'.

2. Klik op 'Beheer websitegegevens'.

3. Selecteer de betreffende website in de weergegeven lijst.

4. Klik op 'Verwijder'.

5. Klik op 'Gereed'.

6. Open de website opnieuw in een niet-privé browservenster.

Safari-instellingen controleren

De webpagina is mogelijk niet compatibel met een of meer browserinstellingen, die je desgewenst kunt in- of uitschakelen. Kies in de menubalk in Safari de optie 'Safari' > 'Instellingen’ (of 'Voorkeuren'). Klik vervolgens op 'Websites', 'Privacy' of 'Beveiliging' om toegang te krijgen tot deze instellingen:

• Privacy-instellingen. Deze instellingen gelden voor alle websites. Het kan voor een website bijvoorbeeld vereist zijn dat je cross-sitetracking toestaat, je IP-adres toont of cookies toestaat.

• Beveiligingsinstellingen. Deze instellingen gelden voor alle websites. Het kan voor een website bijvoorbeeld vereist zijn dat je JavaScript inschakelt.

• Website-instellingen. Deze instellingen kunnen worden geconfigureerd voor specifieke websites. Het kan voor een website bijvoorbeeld vereist zijn dat je pop-upvensters toestaat, downloads toestaat, toegang tot je camera of microfoon toestaat of materiaalblokkeringen uitschakelt.

Privédoorgifte in iCloud controleren

Als je geabonneerd bent op iCloud+ en je de functie 'Privédoorgifte' gebruikt, probeer je de pagina opnieuw te laden zonder Privédoorgifte: kies in de menubalk in Safari de optie 'Weergave' > 'Laad opnieuw en toon IP-adres'. Dit menu-item verschijnt alleen als 'Privédoorgifte' is ingeschakeld voor je netwerk. Meer informatie over Privédoorgifte in iCloud.

VPN- of andere beveiligingssoftware controleren

Als je een VPN-app of andere software hebt geïnstalleerd die je netwerkverbindingen bewaakt of ermee communiceert, kan die software het gebruik van de website of het internet beïnvloeden. Meer informatie over netwerkproblemen die mogelijk worden veroorzaakt door VPN- en andere software.

Netwerkinstellingen controleren

Bepaalde netwerkinstellingen, zoals aangepaste proxy-instellingen of aangepaste DNS-instellingen, kunnen de toegang tot materiaal op internet beïnvloeden. Zelfs als je deze of andere netwerkinstellingen niet zelf hebt gewijzigd, heb je mogelijk software geïnstalleerd die de instellingen heeft gewijzigd.

Om erachter te komen of het probleem wordt veroorzaakt door de netwerkinstellingen op je Mac, probeer je de pagina te bekijken via een andere webbrowser of een ander apparaat op hetzelfde netwerk. Je kunt ook de netwerkinstellingen opnieuw instellen door een nieuwe netwerklocatie te configureren op je Mac.

Als het probleem van invloed is op andere apparaten en webbrowsers op hetzelfde netwerk, ligt de oorzaak van het probleem waarschijnlijk bij de website en moet je voor hulp contact opnemen met de ontwikkelaar van de website.