Mac OS X 10.5: een opstartbare "universele" externe schijf maken en onderhouden

U kunt een "universele opstartbare" externe harde schijf maken die werkt met zowel Mac OS X 10.5-compatibele PowerPC-Mac's als Intel-Mac's.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

De externe opstartbare schijf maken

Opmerking: gebruik een PowerPC-Mac voor de initiële configuratie van de externe schijf. Deze instructies zijn bestemd voor een externe schijf die wordt gebruikt met zowel PowerPC- als Intel-Macs. Als u niet zeker weet welk processortype uw Mac's hebben, raadpleegt u dit artikel.

1. Op een Mac OS X 10.5-compatibele PowerPC-gebaseerde Mac zorgt u ervoor dat de externe harde schijf beschikt over een "Apple-partitie-indeling" als partitieschema-indeling.

U kunt dit controleren in Schijfhulpprogramma. APM (Apple-partitie-indeling) is de standaard partitieschema-indeling van PowerPC-Mac's.  Selecteer in Schijfhulpprogramma de externe harde schijf links in het venster en klik op Info.

Als de partitieschema-indeling niet APM is, moet u de schijf opnieuw formatteren met Schijfhulpprogramma in een "Apple-partitie-indeling (APM)" als de partitieschema-indeling.  Belangrijk: het partitioneren van een schijf wist alle gegevens op de schijf. Maak eerst een reservekopie van belangrijke bestanden op de externe schijf.
  2. Plaats uw installatie-dvd van Mac OS X 10.5 en dubbelklik op Mac OS X installeren terwijl de externe harde schijf is aangesloten op uw Mac OS X 10.5-compatibele PowerPC Mac.
  3. Doorloop het installatieprogramma voor Mac OS X 10.5 maar selecteer de externe harde schijf als het doel en kies de gewenste installatieopties.

Zodra de installatie is voltooid, hebt u een externe harde schijf die zowel PowerPC-Mac's (die compatibel zijn met Mac OS X 10.5) als Intel-Mac's (die verkrijgbaar waren bij het uitbrengen van Mac OS X Leopard 10.5) kan opstarten ("booten").

Mac OS X 10.5 up-to-date houden voor Intel-Mac's

Houd Mac OS X 10.5 up-to-date op de externe harde schijf zodat het toekomstige Intel-Mac's kan opstarten die worden uitgebracht na de productie van uw installatie-dvd van Mac OS X 10.5.

Sluit gewoon de externe schijf aan op een compatibele Intel-Mac en selecteer de schijf in het voorkeurenpaneel van Opstartschijf. Start vervolgens opnieuw op. Zodra u opnieuw hebt opgestart vanaf de schijf, kiest u Software-update in het menu Apple. Download en installeer de beschikbare updates.

Opmerking: ondersteuning voor de allerlaatste Intel-Mac's is mogelijk niet onmiddellijk beschikbaar via Software-update maar kan worden verkregen in de volgende Mac OS X 10.5.x-update. Uw externe schijf kan mogelijk geen Intel-Mac opstarten die werd geleverd met een hogere Mac OS X-versie dan de versie op de externe schijf.

Laatst gewijzigd op:

Aanvullende informatie over productondersteuning

Nederland (Nederlands)