Basiskennis voor de omschakeling: Windows-bestanden migreren naar een Mac

U hoeft niet helemaal opnieuw te beginnen op de Mac. U kunt veel pc-bestanden overzetten en deze net als voordien gebruiken.

afbeelding van migratie

U kunt Windows-bestanden eenvoudig verplaatsen naar een nieuwe Mac en deze gebruiken met Mac-programma's. Op een Mac kunnen verschillende soorten bestanden van een pc worden geopend, mits u de software hebt geïnstalleerd waarmee de bestanden kunnen worden gelezen.

U kunt bijvoorbeeld alle Microsoft Office-documenten naar een Mac verplaatsen als u Microsoft Office voor Mac OS X hebt geïnstalleerd. Office werkt vrijwel hetzelfde op een Mac als op een pc. iWork-programma's (Pages, Numbers en Keynote) kunnen ook veel bestandstypen van Microsoft Office gebruiken en exporteren.

Audiobestanden (AIFF, MP3, WAV) worden geopend in iTunes of QuickTime Player. Afbeeldingsbestanden (JPEG, PDF, TIFF, GIF, RAW, enz.) kunnen worden geopend in iPhoto en Voorvertoning. QuickTime Player kan worden gebruikt om talrijke filmbestanden af te spelen.

Als u niet zeker bent of er een Mac-versie van uw favoriete Windows-programma is of een programma dat bepaalde bestandstypen opent, gaat u naar Apple Downloads, de Mac App Store of een plaatselijke Apple Store of Mac-verkoper.

Migratie-assistent gebruiken

Wanneer u er klaar voor bent om pc-bestanden over te zetten naar een Mac, helpt de Migratie-assistent u hierbij. U kunt een gehele Windows-gebruikersaccount overzetten, inclusief de afbeeldingen, muziek en bestanden.

Wanneer u inlogt bij een overgezette gebruikersaccount, vindt u de gegevens net waar u deze verwacht:

• De contacten bevinden zich in Contacten.
  • De bladwijzers, favorieten en de thuispagina van de webbrowser zijn ingesteld in Safari.
  • De agenda-accounts, met vergaderingen en activiteiten, zijn ingesteld in Agenda.
  • De e-mailaccounts, met e-mailberichten en bijlagen, zijn ingesteld in Mail.
  • De aangepaste bureaubladachtergrond van de pc is ingesteld als bureaubladachtergrond (tenzij het een gepatenteerde Microsoft-afbeelding is).
  • De programma's van een iPhone, iPad of iPod touch die u hebt aangeschaft in iTunes op de pc bevinden zich nu in iTunes op de Mac. Als u muziek bewaarde in iTunes op de pc, vindt u deze ook terug in iTunes op de Mac.
  • De bestanden in de mappen Mijn documenten (Documenten), Mijn video's (Video's), Mijn muziek (Muziek) of Mijn afbeeldingen (Afbeeldingen) bevinden zich in de mappen Documenten, Films, Muziek of Afbeeldingen in Finder.
  • De bestanden op het bureaublad van de pc bevinden zich nu op het bureaublad van de Mac.

Gegevens van de pc overzetten via een bedraad of draadloos netwerk

Volg deze stappen om bestanden op een pc te verplaatsen naar een Mac met Migratie-assistent.

1. Download Windows Migratie-assistant op de pc en open het programma.
  2. Zorg ervoor dat beide computers zijn ingeschakeld en verbonden zijn met een bedraad of draadloos netwerk. U kunt indien nodig een enkele Ethernet-kabel gebruiken om een eenvoudig netwerk tussen de twee computers aan te maken.
  3. Klik op de pc op 'Doorgaan'.
  4. Open Migratie-assistent op de Mac door te klikken op Launchpad in het Dock en Migratie-assistent te typen in het zoekveld.
  5. Kies  'Vanaf een andere Mac, pc, schijf of Time Machine-kopie' wanneer u wordt gevraagd hoe u de gegevens wilt overzetten.
  6. Klik op de Mac op 'Ga door'.
  7. Voer uw naam en wachtwoord in wanneer u hierom wordt gevraagd.
  8. Klik op 'Ga door' om andere programma's te stoppen. Tijdens de overdracht mogen op de Mac geen andere programma's zijn geopend.
  9. Selecteer 'Vanaf een andere Mac of pc'.
  10. Klik op 'Ga door'.
  11. Klik op 'Ga door' wanneer de pc in het venster van Migratie-assistent op de Mac verschijnt.
  12. Op de pc ziet u de toegangscode die op de Mac verscheen. Klik op 'Ga door'.
  13. Selecteer op de Mac de gegevens die u wilt overzetten naar de Mac en klik vervolgens op 'Ga door'.

Als u een gebruikersaccount hebt overgezet van de Windows-pc naar de Mac, kunt u inloggen bij de account op de Mac. Opmerking: wanneer u voor het eerst inlogt bij deze account op de Mac, wordt u in OS X gevraagd een nieuw wachtwoord in te voeren voor elke gemigreerde gebruikersaccount.

Handmatige migratie

Als u liever de bestanden één voor één overzet tussen een Mac en een pc, overweegt u de volgende opties. Sommige opties zijn eenvoudiger dan andere en voor andere opties moet u beschikken over meer computerervaring, apparaten of hulpmiddelen.

Doorgaans kunt u de bestanden naar de Mac als volgt migreren:

• Kopieer de bestanden van de pc naar een externe of verwisselbare schijf en gebruik dit opslagapparaat op de Mac om de bestanden over te zetten naar de harde schijf.
  • Verstuur de bestanden via internet. Als u een e-mailaccount hebt, kunt u de bestanden eenvoudig naar uzelf versturen vanaf de pc. Vervolgens haalt u de e-mailberichten op de Mac op en bewaart u de bijlagen op de harde schijf van de Mac. Grote groepen bestanden kunt u het best eerst comprimeren.
  • Verbind de Mac en de pc door middel van een netwerk om de bestanden via bestandsdeling te verplaatsen.

Tip: als u handmatig bestanden verplaatst, kunt u zichzelf op den duur veel tijd besparen door de bestanden tijdens het hele proces overzichtelijk in te delen. Bijvoorbeeld:

• Verplaats de foto's in de map Mijn afbeeldingen op de pc naar de thuismap Afbeeldingen op de Mac
  • Verplaats de muziekbestanden in de map Mijn muziek op de pc naar de map Muziek op de Mac
  • Verplaats de bestanden in de map Mijn video's op de pc naar de map Films op de Mac
  • Verplaats tekst- en pdf-bestanden op de pc naar de map Documenten op de Mac
  • Exporteer contactpersonen op de pc naar vCards en importeer deze in Contacten op de Mac

Een externe of verwijderbare schijf gebruiken

Als zowel de Mac als de pc een cd- of dvd-station of een USB-poort hebben:

• Kopieer de bestanden vanaf de pc naar een externe harde schijf of opslagapparaat. Sluit vervolgens de schijf opnieuw aan op de Mac en zet de bestanden over naar de harde schijf van de Mac.
  • Brand de bestanden vanaf de pc op een cd of dvd en gebruik de schijven op de Mac om de bestanden over te zetten naar de harde schijf van de Mac.
  • Als het om slechts enkele bestanden gaat, verstuurt u de bestanden via e-mail (maak een zip-bestand voor grote groepen bestanden). Verstuur de bestanden op de pc via e-mail naar uzelf en haal de e-mailbestanden op de Mac in Mail op.

Een netwerkverbinding gebruiken

Sluit de oude pc, rechtstreeks of via een netwerk, aan op de Mac. Voordat u de bestanden verplaatst, moet u de benodigde Mac-software installeren om de bestanden te openen. Als u dit hebt gedaan, kunt u een van de volgende migratiemethoden gebruiken:

Bestanden verplaatsen door de Mac rechtstreeks aan te sluiten op de pc (als beide een Ethernet-poort hebben):

1. Sluit de Mac aan op de pc door middel van een standaard-Ethernet-kabel.
  2. Zorg ervoor dat beide computers zijn ingeschakeld.
  3. Kies in de Finder op de Mac 'Verbind met server' in het menu Ga om het venster te openen.
  4. Typ het netwerkadres van de pc in het tekstvak Serveradres met een van de volgende notaties:
    • smb://DNSname/ShareName
    • smb://IPaddress/ShareName
  5. Klik op 'Verbind'.
  6. Volg de instructies op het scherm en geef de werkgroepnaam van de pc, de gebruikersnaam, het wachtwoord en het gewenste volume of de gewenste map op.
  7. Het pc-volume verschijnt onder Gedeeld in het Finder-venster van de Mac.
  8. Open het volume en sleep de bestanden rechtstreeks van het volume naar de gewenste locatie op de Mac.
  9. Wanneer u klaar bent, klikt u op de verwijderknop rechts van het pc-volume om het te deactiveren.

Bestanden verplaatsen door de Mac en de pc te verbinden met hetzelfde netwerk:

1. Zorg ervoor dat beide computers zijn ingeschakeld en verbonden zijn met het internet.
  2. Kies in de Finder op de Mac 'Verbind met server' in het menu Ga om het venster te openen.
  3. Typ het netwerkadres van de pc in het tekstvak Serveradres met de volgende notatie: smb://Servernaam/Sharenaam, of selecteer de naam van de pc in dit venster (indien deze wordt weergegeven).
  4. Klik op 'Verbind'.
  5. Geef de werkgroepnaam van de pc, uw gebruikersnaam en uw wachtwoord op wanneer u hierom wordt gevraagd en selecteer het volume of de map die u wilt openen.
  6. Het pc-volume verschijnt onder Gedeeld in het Finder-venster van de Mac.
  7. Open het volume en sleep de bestanden rechtstreeks van het volume naar de gewenste locatie op de Mac.
  8. Wanneer u klaar bent, klikt u op de verwijderknop rechts van het pc-volume om het te deactiveren.

Overige methoden

• Kopieer bestanden naar een gedeelde bestandsserver.
  • Bezoek een plaatselijke Apple Store en koop de service voor hulp bij het overzetten van pc-gegevens.

Belangrijk: de vermelding van websites en producten van derden is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en impliceert niet dat wij deze websites of producten goedkeuren of aanbevelen. Apple kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de selectie, de prestaties of het gebruik van informatie of producten op websites van derden. Apple biedt deze vermeldingen alleen aan als dienst naar zijn gebruikers. Apple heeft de informatie op deze websites niet getest en geeft geen verklaring wat betreft de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van deze informatie. Er zijn risico’s verbonden aan het gebruik van informatie of producten die u op internet vindt, en Apple kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Houd er rekening mee dat websites van derden niet afhankelijk zijn van Apple en dat Apple geen enkele controle heeft over de inhoud van die websites. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.

Laatst gewijzigd op:

Aanvullende informatie over productondersteuning

Nederland (Nederlands)