Åpne programmer trygt på Mac

macOS har en teknologi som kalles Gatekeeper, som skal sørge for at bare godkjent programvare kjører på Mac.

Det sikreste stedet å hente programmer til Macen på er App Store. Apple gjennomgår alle programmer i App Store før de blir godtatt, og vi signerer dem for å sikre at de ikke har blitt manipulert eller endret. Apple kan fjerne programmer fra butikken raskt hvis det blir oppdaget problemer med dem.

macOS fortsetter å beskytte Macen hvis du laster ned og installerer programmer fra internett eller direkte fra en utvikler.

• Når du installerer Mac-programmer, -tillegg og -installasjonspakker fra andre steder enn App Store, sjekker macOS ID-signaturen til utvikleren for å bekrefte at programvaren er fra en identifisert utvikler, og at den ikke er modifisert.

• Som standard krever macOS Catalina og nyere også at programvare attesteres, slik at du kan være trygg på at programvaren du kjører på Macen, ikke inneholder kjent skadelig programvare. Når et program er attestert av Apple, indikerer det at Apple har sjekket det for skadelig programvare uten å finne noe.

• Før du åpner nedlastet programvare for første gang, ber macOS om godkjenning for å kontrollere at du ikke blir villedet til å kjøre programvare utilsiktet.

Hvis du kjører programvare som ikke er signert og attestert, kan det utsette datamaskinen og personopplysningene dine for skadelig programvare som kan skade Macen eller kompromittere personvernet ditt.

Hvis Macen viser et varsel når du åpner et program

Advarselsmeldingene nedenfor er eksempler, og det er mulig at du kan se en lignende melding som ikke vises her. Vær forsiktig hvis du velger å installere programvare som Macen din viser en advarsel for.

Varsel om at programmet er lastet ned fra internett

Første gang du åpner et nytt program fra en identifisert utvikler som du har lastet ned utenfor App Store, spør Macen om du er sikker på at du vil åpne det.

Varsel om at Apple ikke kan sjekke om programmet inneholder skadelig programvare

macos-app-cant-be-opened-cannot-check-for-malicious-software-needs-to-be-updated-contact-developer-2.

Hvis Apple ikke kan sjekke om et program inneholder skadelig programvare:

Varsel om at programutvikleren ikke kan verifiseres

Hvis programutvikleren ikke kan verifiseres, og – i macOS Catalina og nyere – hvis programmet ikke er attestert av Apple, kan ikke macOS bekrefte at programmet er fritt for skadelig programvare.

Varsel om at programmet ikke er lastet ned fra App Store

Hvis personvern- og sikkerhetsinnstillingene dine kun tillater programmer fra App Store, åpner ikke macOS programmer som ikke er lastet ned derfra.

Varsel om at programmet kommer til å skade datamaskinen, eller at programmet er skadet

macos-app-will-damage-your-computer-move-to-trash
  • Hvis macOS oppdager at programvare har skadelig innhold, eller at programvareautorisasjonen er tilbakekalt, varsler Macen deg om at programmet er skadelig for datamaskinen.

• Hvis macOS oppdager at programvaren er modifisert eller skadet, varsler Macen deg om at programmet ikke kan åpnes. Det kan hende at programmet er korrumpert eller ikke fungerer, eller det kan ha blitt tuklet med.

• Du bør flytte det aktuelle programmet til papirkurven og merke av for «Rapporter skadevare til Apple for å beskytte andre brukere» hvis du har dette valget.

Slik åpner du et program som ikke er attestert, eller som kommer fra en uidentifisert utvikler

Hvis du kjører programvare som ikke er signert og attestert, kan det utsette datamaskinen og personopplysningene dine for skadelig programvare som kan skade Macen eller kompromittere personvernet ditt.

Hvis du er sikker på at programmet du vil åpne, er fra en pålitelig kilde og ikke har blitt tuklet med, kan du kanskje overstyre sikkerhetsinnstillingene på Macen midlertidig for å åpne det.*

1. Åpne Systeminnstillinger.

2. Klikk på Personvern og sikkerhet, rull ned, og klikk på Åpne likevel-knappen for å bekrefte at du har til hensikt å åpne eller installere programmet.

macos-sonoma-system-settings-privacy-security-app-blocked-not-from-identified-developer-open-anyway
  3. Advarselen vises igjen, og hvis du er helt sikker på at du fremdeles vil åpne programmet, klikker du på Åpne.

Programmet er nå lagret som et unntak i sikkerhetsinnstillingene, og fra nå av kan du åpne det ved å dobbeltklikke på det, på samme måte som med alle andre autoriserte programmer.

* Hvis du blir spurt om å åpne programmet i Finder og du er sikker på at du vil åpne det på tross av advarselen, kan du Kontroll-klikke på programmet, velge Åpne på menyen og deretter klikke på Åpne i dialogvinduet som vises. Skriv inn administratornavnet og -passordet ditt for å åpne programmet.

Endre sikkerhetsinnstillingene for programmer på Mac

1. I Systeminnstillinger klikker du på Personvern og sikkerhet. Rull deretter ned til Sikkerhet.

2. Under «Tillat programmer lastet ned fra» velger du et alternativ: *

• App Store: Tillat kun programmer som er lastet ned fra App Store

• App Store og identifiserte utviklere: Tillat programmer som er lastet ned fra App Store samt fra utviklere som er identifisert av Apple.

* Disse innstillingene er kanskje ikke tilgjengelige hvis Macen administreres av en systemadministrator eller IT-avdeling.

Ivaretakelse av personvern

macOS er designet for å holde brukere og dataene deres trygge og respektere personvernet deres.

Gatekeeper utfører kontroller på nettet for å sjekke om programmer inneholder kjent skadelig programvare, og om utviklerens sertifikatsignering er tilbakekalt. Vi har aldri kombinert data fra disse kontrollene med informasjon om Apple-brukere eller enhetene deres. Vi bruker ikke data fra disse kontrollene til å finne ut hva enkeltbrukere bruker på enhetene sine.

Attestering kontrollerer om programmet inneholder kjent skadelig programvare, ved bruk av en kryptert tilkobling som er motstandsdyktig mot tjenerfeil.

Disse sikkerhetskontrollene har aldri inkludert brukerens Apple-ID eller identiteten til enheten. For å ivareta personvernet ytterligere loggfører vi ikke IP-adresser knyttet til sertifikatkontroller for utvikler-ID-er, og vi sørger for at alle innsamlede IP-adresser fjernes fra loggene.

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.