Kielet

iPhone: Laitteiston vianmääritys

Ilmeneminen

Jos iPhonen käytössä on ongelmia, kokeile ensin seuraavia toimenpiteitä.

Ratkaisu

Huomautus: iOS:n uusimman version asentaminen voi ratkaista ongelman. Jos laitteessasi on iOS:n uusin versio, selvitä oire ja jatka vianmääritystä.

Pienennä kaikki | Laajenna kaikki

Akustinen kaiutin/mikrofoni/vastaanotin

Tutustu seuraaviin vianmääritysohjeisiin:

Stereokuulokemikrofonista ei kuulu ääntä

1. Tarkista, onko kuulokemikrofoniliitännässä roskia, ja puhdista se tarvittaessa.
  2. Liitä kuulokemikrofoni ja tarkista, että liitin on kunnolla pohjassa.
  3. Tarkista äänenvoimakkuusasetus. Voit säätää äänenvoimakkuutta painamalla iPhonen vasemmalla sivulla olevaa äänenvoimakkuuspainiketta.
  4. Jos yrität kuunnella musiikkia etkä kuule ääntä, varmista, ettei musiikin toistoa ole keskeytetty. Yritä käynnistää toisto uudelleen puristamalla kuulokemikrofonia. Lisäksi voit valita Koti-valikosta iPod > Toistettava ja napauttaa sitten Toisto.
  5. Varmista, että iPhonen kanssa synkronoitavaan tietokoneeseen on asennettu iTunesin uusin versio. (Jos olet ostanut iTunes Storesta kappaleen iTunesin vanhalla versiolla, kappaleen toistaminen ei onnistu.)
  6. Kokeile toista Apple-kuulokemikrofonia. (Jotkut muun valmistajan kuulokemikrofonit edellyttävät sovitinta, jotta niitä voidaan käyttää alkuperäisessä iPhonessa.)
  7. Kokeile toista kappaletta tai videota.
  8. Tarkista, koskeeko sama ongelma iPhonen varoitusääniä tai iPhonen muita ääniefektejä.
  9. Irrota kuulokemikrofoni iPhonesta ja tarkista, tuleeko ääni sisäisestä kaiuttimesta.

Virta/akku

Akkuun tai lataamiseen liittyvät ongelmat

Lue akkuun tai lataamiseen liittyviä ongelmia koskevat ohjeet.

iPhonelle sopivat lämpötilat

Laite ei käynnisty, käynnistyy vain liitettynä virtalähteeseen tai sammuu odottamatta

1. Varmista, että nukkumispainike toimii. Jos se ei toimi, tutki se vaurioiden varalta. Jos painike on vaurioitunut tai ei toimi painettaessa, järjestä laitteelle huolto.
  2. Tarkista, onko kastumisilmaisin aktivoitunut tai näkyykö ruostetta. Lue lisää kastumisilmaisimista ja korroosiosta.
  3. Liitä iPhone iPhonen USB-virtalähteeseen ja anna sen latautua vähintään 10 minuutin ajan.
  4. Jos vähintään 30 minuutin jälkeen:
    • Koti-valikko tulee näyttöön: iPhonen pitäisi toimia. Päivitä tarvittaessa uusimpaan iOS-versioon. Jatka laitteen lataamista, kunnes akku on täysi, ja näytön oikeassa yläkulmassa näkyy tämä akkukuvake: . Irrota sitten puhelin virtalähteestä. Jos se sammuu heti, järjestä laitteelle huolto.
    • Akku vähissä -symboli tulee näyttöön, vaikka puhelin on latautunut vähintään 15 minuutin ajan: Katso tämän artikkelin iPhonessa näkyy akku vähissä -symboli eikä se vastaa -oire.
    • Jos näytössä on jotain muuta kuin Koti-valikko tai akun vähäisestä varauksesta ilmoittava kuva, lue lisää vianmääritystoimenpiteitä tästä artikkelista.
  5. Jos iPhone ei käynnistynyt, nollaa laite sen ollessa liitettynä iPhonen USB-virtalähteeseen.
    • Jos näyttö kytkeytyy päälle, siirry vaiheeseen 4.
    • Jos näyttö on edelleen musta, siirry seuraavaan vaiheeseen.
  6. Yhdistä iPhone tietokoneeseen ja avaa iTunes. Jos iTunes tunnistaa iPhonen ja ilmoittaa, että se on palautustilassa, palauta iPhonen ohjelmisto. Jos iPhone ei näy iTunesissa tai jos iPhonen palauttamisessa on ongelmia, lue lisäohjeita tästä artikkelista.
  7. Jos iPhonen palauttaminen ratkaisi ongelman, siirry vaiheeseen 4. Jos iPhonen palauttaminen ei ratkaissut ongelmaa, järjestä laitteelle huolto.

Näyttö

Näytön kuvassa on ongelmia

Näytössä näkyy esimerkiksi kirkkaita tai tummia pikseleitä, videossa näkyy viivoja tai video ei näy kokonaisuudessaan.

1. Sammuta iPhone ja käynnistä se uudelleen.
  2. Varmista, ettei ongelma liity sisältöön, katselemalla erilaista sisältöä.
  3. Jos kuva on liian tumma, säädä kirkkautta. Valitse Asetuksista Kirkkaus ja taustakuva ja määritä asetus liukusäätimellä.

Näyttö ei siirry vaakatilaan

• Valokuvien, verkkosivujen tai ohjelmien suuntaa ei voi vaihtaa, kun iPhone on lappeellaan vaaka-asennossa. Pidä iPhone pystyasennossa, kun haluat vaihtaa suunnan pystytilasta vaakatilaan ja takaisin.
  • Varmista, että näytön suunnan lukitus ei ole päällä.
  • Testaa avaamalla laskinohjelma samalla, kun pidät iPhonen pystyasennossa (pystytilassa). Vakiolaskimen pitäisi nyt tulla näyttöön. Kierrä iPhone sitten vaaka-asentoon (vaakatilaan). Tieteellisen laskimen pitäisi nyt tulla näyttöön.

Huomautus: Jotkin ohjelmat ja toiminnot tukevat vain joko vaaka- tai pystytilaa. Esimerkiksi Videot-ohjelma toistaa videota vain vaakasuunnassa, ja Muistutukset käyttää vain pystysuuntaa. Kaikki iPhone-ohjelmat eivät käytä vaakatilaa.

Multi-Touch-näyttö ei reagoi kosketukseen

Katso Multi-Touch-näytön vianmääritysohjeet tästä asiakirjasta.

Näytössä ei ole taustavaloa, tai näyttö on pimeänä

1. Tarkasta Soitto/äänetön-kytkimen avulla, toimiiko puhelimen värinähälytys. Jos värinähälytys toimii, iPhone ehkä saa virtaa, mutta näyttö ei toimi.
  2. Sammuta iPhone ja käynnistä se uudelleen.
  3. Yritä nollata iPhone, kun laite on liitetty iPhonen laturiin.
  4. Jos näytössä on akun vähäisestä varauksesta ilmoittava kuva, lataa iPhone.

Näyttö ei säädä kirkkautta automaattisesti

Ympäristön valaistuksen tunnistin lisää näytön kirkkautta, kun iPhonea käytetään kirkkaassa valossa. Tunnistin pienentää näytön kirkkautta hämärässä valaistuksessa. Testaa tunnistimen toiminta seuraavasti:

1. Jos iPhone on suojakotelossa, poista suojakotelo. Jos näytön päällä on suojaava muovikalvo, poista se.
  2. Varmista, että automaattinen kirkkauden säätö (Asetukset > Kirkkaus ja taustakuva) on päällä, ja että kirkkaus on asetettu lähelle liukusäätimen keskikohtaa.
  3. Palaa Koti-valikkoon painamalla Koti-painiketta ja lukitse sitten iPhone painamalla nukkumispainiketta.
  4. Estä valon pääsy iPhoneen peittämällä kirkkaassa valaistuksessa laitteen ylin kolmannes ja herätä sitten puhelin painamalla nukkumispainiketta tai Koti-painiketta. Poista puhelimen lukitus vetämällä liukusäädintä.
  5. Tarkista näytön ja ohjelmien symbolit. Niiden pitäisi olla asteen aiempaa himmeämpiä.
  6. Poista varjostus näytön yläosan päältä. Näytön pitäisi nyt kirkastua nopeasti.

Lue lisätietoja kirkkausasetuksesta.

Näytössä näkyy valkoinen ruutu

Puhelun päättymisen jälkeen näyttö pysyy pimeänä

1. Jos iPhone on suojakotelossa, poista suojakotelo.
  2. Jos näytön päällä on suojaava tai heijastusta estävä muovikalvo, poista se.
  3. Puhdista näyttö erityisesti vastaanottimen ympäriltä pehmeällä, hieman kostealla ja nukkaamattomalla liinalla.
  4. Sammuta iPhone ja käynnistä se uudelleen.

Näyttö ei lukitu tai pimene puheluihin vastattaessa

1. Varmista, että mykistystä tai kaiutinta ei ole aktivoitu juuri ennen kuin asetat korvan vastaanottimelle.
  2. Kun puhut puhelua, varmista, että näyttö lukitaan tai siirtyy nukkumaan, kun kättä pidetään näytön ylimmän kolmanneksen päällä.
  3. Sammuta iPhone ja käynnistä se uudelleen.

Yleiset puhelin- ja yhteysongelmat

Puhelu- ja yhteysongelmat

Tutustu ensin iPhonen puhelu- ja yhteysongelma-apurin vianmääritysohjeisiin.

Kenttää ei löydy

1. Varmista, että operaattorisi nimi näkyy tilapalkissa näytön vasemmassa ylälaidassa.
  2. Ota lentokonetila käyttöön ja odota, kunnes näkyy tilapalkissa. Poista lentokonetila käytöstä.
  3. Nollaa verkkoasetukset: valitse Asetukset > Yleiset > Nollaa > Nollaa verkkoasetukset.
  4. Jos iPhone on kotelossa, poista kotelo varmistaaksesi, ettei se heikennä signaalia.
  5. Selvitä operaattoriltasi seuraavat seikat:
    • onko alueella matkapuhelinverkkoa
    • onko verkko poissa käytöstä
    • ovatko liittymän asetukset oikein puhelimessasi.
  6. Kokeile palauttaa puhelimen ohjelmisto ja ottaa laite käyttöön uutena.

Huomautus: iPhone saattaa olla valmis vastaanottamaan puheluita jopa vain 15 minuutin kuluttua aktivoinnista. Jos siirrät nykyisen puhelinnumeron, puheluiden ohjautuminen iPhoneen voi kestää useita päiviä aiemman liittymän tyypistä ja tilasta riippuen. Tällä välin voit soittaa puheluita ja käyttää laitteen muita ominaisuuksia.

Katkonainen yhteys hyvällä kuuluvuusalueella

1. Jos iPhone on suojakotelossa, yritä käyttää sitä ilman suojakoteloa.
  2. Sammuta iPhone ja käynnistä se uudelleen.
  3. Siirry toiseen paikkaan ja yritä uudelleen.
  4. Jos yhteys on edelleen katkonainen ja iPhonessa on SIM-kortti, ota yhteyttä operaattoriin tai käy paikallisessa Apple Store -jälleenmyyntiliikkeessä selvittääksesi, pitääkö SIM-kortti vaihtaa.
  5. Jos käytät iPhonea CDMA-verkossa, päivitä PRL (Preferred Roaming List). Pyydä ohjeita operaattoriltasi.

Wi-Fi- ja Bluetooth-ongelmat

Häiriöitä laitteen ollessa suojakotelossa

Lisätietoja on tässä artikkelissa.

Laite ei siirry lentokonetilaan

1. Sammuta iPhone ja käynnistä se uudelleen.
  2. Valitse Koti-valikosta Asetukset ja kytke lentokonetila käyttöön. Kun lentokonetila on käytössä, näytön yläosassa olevassa tilapalkissa näkyy symboli eikä laite lähetä matkapuhelin-, radio-, Wi-Fi- tai Bluetooth-signaaleja.

Lisätietoja lentokonetilasta on tässä artikkelissa.

Ei verkkoa -viesti näkyy näytön vasemmassa yläkulmassa

Ei näy iTunesissa / USB-yhteyden ongelmat

Seuraavissa artikkeleissa on lisätietoja tämän ongelman vianmäärityksestä:

iPhone ei vastaa ja siinä näkyy Applen logo

Painikkeet ja kytkimet

Nukkumispainike ei lukitse tai avaa iPhonea

1. Voit lukita puhelimen painamalla nukkumispainiketta. Huomautus: Oletusarvoisesti iPhone lukkiutuu automaattisesti, jos et koske näyttöön minuuttiin.
  2. Voit avata iPhonen painamalla Koti-painiketta tai nukkumispainiketta ja vetämällä liukusäädintä.
  3. Jos kumpikaan yllä mainituista toimenpiteistä ei auta, sammuta iPhone ja käynnistä se uudelleen.
  4. Jos iPhone ei sammu, nollaa se.
  5. Yritä lukita puhelin tai poistaa lukitus.

Koti-painike reagoi hitaasti

1. Jos Koti-painike reagoi hitaasti lopetettaessa jotakin ohjelmaa, kokeile toista ohjelmaa.
  2. Jos ongelma esiintyy vain tietyissä ohjelmissa, poista kyseiset ohjelmat ja asenna ne uudelleen. Lue lisäohjeita ohjelmien asentamisesta ja vianmäärityksestä.
  3. Jos ongelma jatkuu, sammuta iPhone ja käynnistä se uudelleen. Jos iPhone ei käynnisty uudelleen, yritä sen nollaamista.
  4. Jos ongelma jatkuu, kokeile palauttaa iPhonen ohjelmisto.
  5. Jos ongelma jatkuu senkin jälkeen, toimita laite huoltoon.

Koti-painike ei toimi

1. Siirrä iPhone nukkumistilaan.
  2. Odota muutama sekunti.
  3. Paina Koti-painiketta.
  4. iPhonen pitäisi herätä.
  5. Jos iPhone ei herää, se tulisi toimittaa huoltoon.

Kamera

Kamera ei toimi tai kuvan laatu ei ole sellainen kuin pitäisi

1. Jos näytössä on suljettu linssi tai musta kuva, pakota Kamera-ohjelma lopettamaan.
  2. Jos Kamera-ohjelmaa ei näy Koti-valikossa, kokeile etsiä sitä Spotlightilla. Jos Kamera-ohjelmaa ei näy haussa, varmista, että rajoitukset eivät ole käytössä valitsemalla Asetukset > Yleiset > Rajoitukset.
  3. Varmista, että kameran linssi on puhdas ja että sen edessä ei ole esteitä. Puhdista linssi mikrokuituliinalla.
  4. Kotelo voi häiritä kameraa ja salamaa. Kokeile puhdistaa linssi hellävaraisesti puhtaalla kuivalla liinalla tai poistaa kotelo, jos kuvien tai niiden värien laadussa on ongelmia.
  5. Kokeile sammuttaa iPhone ja käynnistää se uudelleen.
  6. Tarkenna kamera kuvauskohteeseen napauttamalla. Kuva saattaa sykkiä tai tarkentua ja epätarkentua hetkeksi tarkennuksen säätämisen aikana.
  7. Yritä pitää käsi vakaana tarkentamisen aikana:
    • Still-kuvat: Pysy paikallasi ja pidä käsi vakaana ottaessasi kuvaa. Jos liikut liian paljon johonkin suuntaan, kamera tarkentaa automaattisesti uudelleen keskipisteeseen.
      Huomautus: Jos otat kuvan iPhone vaaka-asennossa, kuva tallentuu automaattisesti vaakatilassa.
    • Video: Säädä tarkennus ennen kuin alat tallentaa. Voit myös säätää tarkennusta napauttamalla tallennuksen aikana. Jos Kamera-ohjelmasta poistutaan tallennuksen aikana, tallennus pysähtyy ja video tallentuu Kameran rulla -albumiin.
      Huomautus: Videotallennusominaisuudet eivät ole käytettävissä alkuperäisessä iPhonessa tai iPhone 3G:ssä.
  8. Jos iPhonessasi on etu- ja takakamera, vaihda kamerasta toiseen ja tarkista, esiintyykö ongelma molemmissa.

Lisävarusteet

Lisävaruste ei toimi

Stereokuulokemikrofonin painikkeet eivät toimi oikein

1. Varmista käytössä olevan kuulokemikrofonin yhteensopivuus iPhonen kanssa.
  2. Tarkista, ettei kuulokemikrofonin liitin ole tukkeutunut.
  3. Kytke stereokuulokemikrofoni ja toista äänileike Musiikki-ohjelman avulla. Tarkista sekä vasemman että oikean kanavan toiminta.
  4. Tarkista keskipainiketta painamalla, että äänen pysäyttäminen ja jatkaminen onnistuvat.
  5. Soita puhelu ja tarkista, toimiiko mikrofoni.
  6. Jos ongelma ei poistu, kokeile toista kuulokemikrofonia.
  7. Jos ongelma ei poistu toista kuulokemikrofonia käytettäessä, toimita iPhone huoltoon.

Bluetooth-kuulokemikrofoni ei vastaa tai toimi oikein iPhonen kanssa

1. Kolmannen osapuolen Bluetooth-kuulokemikrofonit eivät ehkä ole yhteensopivia kaikkien iPhone-mallien kanssa. Tarkista ennen vianmääritystä tai huoltotarkistusta tuotteen verkkosivustosta, että kuulokemikrofoni on yhteensopiva oman iPhonesi kanssa.
  2. Varmista, että iPhone on määritetty toistamaan äänet kuulokemikrofonin kautta. Napauta äänilähdettä ja valitse iPhonen Bluetooth-kuulokemikrofoni.
  3. Tarkista, että kuulokemikrofonissa ja iPhonessa on virtaa.
  4. Katkaise ja kytke kuulokemikrofonin virta.
  5. Sammuta iPhone ja käynnistä se uudelleen.
  6. Varmista, että Bluetooth on kytketty päälle iPhonessa. Valitse Koti-valikosta Asetukset > Bluetooth ja kytke Bluetooth päälle.
  7. Tarkista Bluetooth-asetusten ruudusta, että kuulokemikrofoni on löydettävissä. (Jos käytössä on muun valmistajan Bluetooth-kuulokemikrofoni, katso käyttöoppaasta asentamista, kuulokemikrofonin tunnistamista ja oletussuojakoodeja koskevat kohdat. Jos käytössä on Applen Bluetooth-kuulokemikrofoni, pidä kuulokepainike alhaalla, kunnes kuulet kuulokkeista viisi nopeaa ja korkeaa piippausta. Tilan merkkivalo vilkkuu vihreänä, kun kuulokemikrofoni on löydettävissä.)
    • Kun kuulokemikrofoni näkyy Bluetooth-laitteiden luettelossa, yhdistä iPhone kuulokemikrofoniin napauttamalla.
    • Jos kuulokemikrofonia ei ole luettelossa, tarkista että se on löydettävissä ja että sitä ei ole yhdistetty toiseen laitteeseen.
    • Jos iPhone kehottaa lisäämään kuulokemikrofonin turvakoodin, kirjoita 0000 ja napauta Yhdistä-vaihtoehtoa.
  8. Jos kuulokemikrofoni ei vieläkään muodosta paria iPhonen kanssa, poista kaikki tiedot muista Bluetooth-yhdistetyistä laitteista. Valitse Asetukset > Bluetooth ja napauta . Valitse sitten Unohda tämä laite.
  9. Sammuta iPhone ja käynnistä se uudelleen.
  10. Kokeile Bluetooth-kuulokemikrofonia, jonka tiedät toimivan.
    • Jos ongelma poistuu käytettäessä toimivaksi tiedettyä Bluetooth-kuulokemikrofonia, vika on alkuperäisessä kuulokemikrofonissa.
    • Jos ongelma ei poistu käytettäessä toimivaksi tiedettyä kuulokemikrofonia ja asetukset ovat oikein iPhonessa, vaihda iPhone.
    • Tarkista, että kuulokemikrofoni toimii toiseen puhelimeen yhdistettynä.

SIM-kortti

SIM-korttia ei ole asennettu -varoitusviesti

Lisätietoja on tässä artikkelissa.

Kompassi (ei käytettävissä alkuperäisessä iPhonessa tai iPhone 3G:ssä)

Kompassi ei toimi

Lisätietoja on tässä artikkelissa.

Ongelma ei ole ratkennut

Ongelmani ei ole edelleenkään ratkennut. Mitä teen seuraavaksi?

Lisätiedot

Kuulovaurioiden välttäminen

Jos vastaanottimesta, kuulokkeista tai kaiuttimesta kuuluva ääni on voimakas, siitä voi seurata pysyvä kuulonheikkenemä. Aseta äänenvoimakkuus turvalliselle tasolle. Ajan kuluessa voit tottua kovempaan äänenvoimakkuuteen niin, että se kuulostaa normaalilta, vaikka saattaakin vahingoittaa kuuloasi. Jos korvissasi soi tai kuulet puheen vaimeana, lopeta kuuntelu ja tarkistuta kuulosi. Mitä suurempi äänenvoimakkuus on, sitä lyhyemmässä ajassa kuulo voi vaurioitua. Asiantuntijat suosittelevat kuulon suojaamista seuraavasti:

• Älä käytä vastaanotinta, kuulokkeita tai kaiuttimia usein kovalla äänenvoimakkuudella.
  • Vältä lisäämästä äänenvoimakkuutta ympäristön melun peittämiseksi.
  • Vähennä äänenvoimakkuutta, jos et kuule lähellä olevien henkilöiden puhetta.

Lisätietoja äänenvoimakkuuden enimmäisrajan määrittämisestä iPhonessa on iPhonen käyttöoppaassa.

Älä avaa iPhonea

Älä koskaan yritä itse korjata iPhonea tai tehdä siihen muutoksia. iPhonen purkaminen, mukaan lukien ulkoisten ruuvien poistaminen, voi aiheuttaa laitteelle vaurioita, jotka eivät kuulu takuun piiriin. iPhonessa ei ole osia, jotka käyttäjä voi huoltaa itse, paitsi SIM-kortin alusta ja SIM-kortti GSM-malleissa. Korjaus- ja huoltotoimet saa tehdä vain valtuutettu huoltoliike.

Lisätietoja iPhonen korjaamisesta ja muutosten tekemisestä on iPhonen tuotetieto- ja turvallisuusoppaissa.

Tärkeää: Muita kuin Applen valmistamia tuotteita koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue kyseisiä tuotteita. Lisätietoja tuotteista saa ottamalla yhteyttä niiden toimittajaan.

Muokattu viimeksi: 23.12.2013