Språk

iPod touch: Felsökning av maskinvara

Symptoms

Om du har problem med iPod touch kan du prova följande tips.

Lösning

Obs!

Dölj allt | Visa allt

Ström/batteri

Batteriet verkar inte laddas

Viktigt! iPod touch kan inte laddas med en FireWire-baserad strömkälla.

1. Kontrollera att strömkällan som används fungerar.
  2. Om du ansluter till en dators USB-port ska du kontrollera att det är en USB 2.0-port. Obs! USB-portarna på de flesta tangentbord har inte tillräckligt hög effekt, så om du ansluter iPod touch till ett tangentbord bör du kontrollera att det har en USB 2.0-port med hög effekt.
  3. Kontrollera att datorn är påslagen och inte i vilo- eller vänteläge. Om iPod touch ansluts till en dator som inte är påslagen eller som är i vilo- eller vänteläge, kan iPod touch-batteriet tömmas.
  4. Försök med en annan USB-port.
  5. Prova att ladda från en USB-laddare om en sådan finns tillgänglig.
  6. Om det inte hjälper kan du prova med en annan USB-kabel om du har.
  7. Läs mer om att ladda batteriet.

Batteriet verkar inte räcka så länge

1. Klicka på (www.apple.com/se/batteries/ipods.html) om du vill ha tips om hur du kan få batteriet i iPod touch att räcka längre.
  2. Om en bild med låg batterinivå visas på skärmen behöver iPod touch-enheten laddas i upp till tio minuter innan du kan använda den.
  3. Om du laddar med en dator eller att tangentbord ska du se till att det finns USB-portar som är USB 2.0-portar eller senare.
  4. Kontrollera att datorn är påslagen och inte i vilo- eller vänteläge. Om iPod touch ansluts till en dator som inte är påslagen eller som är i vilo- eller vänteläge kan iPod touch-batteriet tömmas.
  5. När du laddar batteriet låter du det vara anslutet tills det laddats helt.
  6. Prova med att stänga av och slå på iPod touch.
  7. Synkronisera iPod touch till iTunes och återställ sedan iPod.

iPod touch visar bilden för låg laddning och reagerar inte

Om bilden nedan visas ska du ansluta enheten till en Apple USB-nätadapter och ladda upp enheten i minst 15 minuter.

Denna bild ska visas när iPod touch-enheten börjar laddas:

Om symbolen för svagt batteri fortfarande visas på skärmen kan du prova med att stänga av och slå på iPod touch.

Om problemet kvarstår kan du prova att återställa iPod touch när den är ansluten till laddaren.

Startar inte eller startar bara om den är ansluten till ström

1. Kontrollera att vilo-/väckningsknappen fungerar. Om den inte fungerar kontrollerar du att den inte är skadad. Om knappen är skadad eller inte fungerar när du trycker på den, begär du service.
  2. Anslut iPod touch-enheten till dess Apple USB-nätadapter och låt den laddas i minst tio minuter.
  3. Om det har gått minst 15 minuter och skärmen tänds och ...
    • Hemskärmen visas, ska enheten fungera. Fortsätt ladda den tills den är fulladdad och den här batterisymbolen visas i övre högra hörnet på skärmen: . Koppla sedan från enheten från strömkällan. Om den omedelbart stänger av sig begär du service.
    • Bilden för låg batteriladdning visas även om iPod touch-enheten har laddats i minst 20 minuter: Läs om symtomet "iPod touch visar bilden för låg batteriladdning och reagerar inte" i den här artikeln.
    • Något annat än Hemskärmen eller bilden för låg batteriladdning visas, ska du fortsätta att läsa den här artikeln för fler felsökningsåtgärder.
  4. Om iPod touch-enheten inte slås på, ska du återställa den medan den är ansluten till en Apple USB-nätadapter. Om skärmen tänds går du till steg 4.
    • Om skärmen är fortsatt svart går du vidare med nästa steg.
  5. Återställa enheten. Anslut enheten till datorn och öppna iTunes. Om iTunes upptäcker den och indikerar att den är i återställningsläge ska du försöka att återställa iPod touch-enheten. Om enheten inte visas i iTunes eller om du har problem med att återställa den ska du läsa den här artikeln för vidare hjälp.
  6. Om en återställning av iPod touch-enheten löste problemet går du till steg 4. Om en återställning av iPod touch-enheten inte löste problemet ska du begära service.

Bildskärm

Problem med skärmbilden

Detta kan omfatta ljusa eller mörka bildpunkter, linjer i video eller att delar av video saknas.

1. Prova med att stänga av och slå på iPod touch.
  2. Kontrollera att problemet inte beror på innehållet genom att visa olika typer av innehåll.
  3. Om bilden är för mörk justerar du ljusstyrkan. I Allmänna inställningar väljer du Ljusstyrka och justerar reglaget.

Skärmen växlar inte till widescreen-läge

1. Öppna en webbsida eller video och prova att vrida iPod touch för att se om den växlar till widescreen-läge.
  2. Om det inte fungerar ska du prova med någon annan webbsida eller video.

Obs! Helskärmsläge fungerar inte i alla program på iPod touch. Videor är automatiskt i helskärmsläge när du använder appen Video.

Skärmen är vit

1. Prova med att stänga av och slå på iPod touch.
  2. Om iPod-enheten inte går att stänga av kan du prova att återställa den.
  3. Om detta inte fungerar provar du att återställa iPod. Mer information finns i den här artikeln.

Skärmen har ingen bakgrundsbelysning eller bild

1. Prova med att stänga av och slå på iPod touch.
  2. Om problemet kvarstår kan du återställa iPod touch-enheten medan den är ansluten till ström.

Multi-Touch-skärmen reagerar inte på beröring

Om du behöver hjälp med felsökning av problem med en Multi-Touch-skärm, kan du läsa den här artikeln.

Anslutning/nätverk

Probelm med Wi-Fi/Bluetooth

Följande artiklar innehåller information om hur du utför felsökning vid Wi-Fi- och Bluetooth-problem:

Visas inte i iTunes/USB-anslutningsproblem

Ljud

iPod touch (4:e generationen) och senare: Inget ljud eller förvrängt ljud på FaceTime eller på videoinspelningar

1. Se till att mikrofonen (placerad på baksidan intill huvudkameran eller nära vilo-/väckningsknappen) är tillräckligt nära för att den andra parten ska kunna höra dig.
  2. Se till att inget blockerar mikrofonen och om något skyddsfodral används kan du prova med att ta ut enheten ur fodralet.
  3. Prova med att stänga av och slå på iPod touch.

iPod touch (4:e generationen) och senare: Ljudnivån är låg eller förvrängd från en högtalare

1. Kontrollera volyminställningen på iPod touch. Du kan justera volymen genom att trycka på knapparna för volymhöjning och volymsänkning.
    • Om problemet endast uppstår med innehåll som skapats med mikrofonen (placerad på baksidan intill huvudkameran eller nära vilo-/väckningsknappen), kontrollerar du att inget blockerar mikrofonen.
  2. Om du använder skyddsfodral eller skyddsfilm på skärmen ska du se till att högtalaren eller mikrofonen inte har blockerats eller ta bort fodralet eller filmen.
  3. Om enheten ligger i en dockningsstation ska du ta bort den från dockningsstationen.
  4. Kontrollera att högtalaröppningen inte är igentäppt av ludd eller annat skräp.
  5. Om högtalar- eller mikrofonöppningen verkar vara igentäppt ska du rengöra den med en ren, liten, torr och mjuk borste.
    • Borsta högtalaren och mikrofonen försiktigt,
    • Borsta i riktning från dockningskontakten så att det inte kommer in något skräp i kontakten.

Inget ljud genom hörlurarna*

1. Kontrollera att det inte finns något skräp i hörlursuttaget.
  2. Koppla in och koppla från hörlurarna. Anslut hörlurarna på nytt och kontrollera att kontakten är helt intryckt.
  3. Kontrollera volyminställningen.
  4. Om du försöker lyssna på musik och inget ljud hörs bör du kontrollera att musiken inte är pausad.
  5. Om du synkroniserar iPod touch-enheten till en dator ska du se till att den senaste versionen av iTunes är installerad.
  6. Prova med några andra Apple-hörlurar (för att avgöra om problemet kanske ligger i hörlurarna).
  7. Prova med en annan låt eller video.
  8. Prova med annat innehåll, exempelvis video, för att se om samma problem med ljudet uppstår.

Inget ljud hörs i den interna högtalaren*

1. Kontrollera att iPod touch inte är i pausläge.
  2. Kontrollera att volymen är rätt inställd.
  3. Kontrollera att hörlurarna inte är anslutna till hörlursuttaget.
  4. Kontrollera att inga Bluetooth-stereohörlurar är anslutna.
  5. Prova med att stänga av och slå på iPod touch.

Kamera

Kameran fungerar inte

1. Om skärmen visar en stängd lins eller en svart bild, tvångsavslutar du Kamera-appen.
  2. Om du inte ser Kamera-appen på hemskärmen kan du pröva med att söka efter den i Spotlight. Om kameran inte hittas under sökningen kontrollerar du att Begränsningar inte är aktiverat genom att trycka på Inställningar > Allmänt > Begränsningar.
  3. Se till att kameralinsen är ren och att den inte blockeras av något. Rengör kamerans huvudlins eller glasdisplayen som täcker kameran på framsidan med en polerduk i mikrofiber.
  4. Fodral från tredje part kan blockera kamerans autofokus-/exponeringsfunktion; prova att ta bort fodralet om du har problem med bildkvaliteten på foton.
  5. Prova med att stänga av och slå på iPod touch.
  6. Om iPod touch-enheten har en främre och bakre kamera, kan du försöka att växla mellan dem för att kontrollera om problemet kvarstår på båda.

Problemet är inte löst

Problemet är fortfarande inte löst. Vad gör jag nu?

Ytterligare information

* Undvika hörselskador

Permanenta hörselskador kan uppstå om mottagaren, hörlurarna eller högtalartelefonen används på hög volym. Ställ in volymen på en säker nivå. Det finns en risk att du vänjer dig vid för hög volym. Det kan leda till hörselskador trots att du upplever volymen som normal. Om det ringer i öronen eller om du upplever andras tal som dämpat bör du sluta använda hörlurar och kontrollera din hörsel. Ju högre volym, desto mindre tid tar det innan hörseln påverkas. Hörselexperter rekommenderar att du skyddar hörseln genom att:

• Begränsa den tid som du använder mottagaren, hörlurarna eller högtalartelefonen på hög volym.
  • Undvika att höja volymen när du vill stänga ute buller i omgivningen.
  • Sänka volymen om du inte kan höra personer som pratar intill dig.

Information om hur du anger en maxgräns för volym i iPod touch finns i iPod touch Användarhandbok.

Senast ändrad: 2013-jul-31