Hoe de opslagcapaciteit wordt gemeten op Apple apparaten

De opslagcapaciteit die wordt vermeld op de verpakking of in de specificaties van je apparaat, kan afwijken van de capaciteit die wordt gerapporteerd door het besturingssysteem of de apps.

Decimaal stelsel (grondtal 10)

Producenten van opslagapparatuur hanteren bij het vermelden van de capaciteit het decimale stelsel (grondtal 10). Daarom zie je mogelijk verklaringen zoals deze op de productverpakking of in de specificaties van je iPhone, iPad, Mac, Apple TV of andere producten:

1 GB is gelijk aan 1 miljard bytes en 1 TB is gelijk aan 1 biljoen bytes; de werkelijke, geformatteerde capaciteit ligt lager.

Met 'werkelijke, geformatteerde capaciteit' wordt bedoeld dat de formattering van het opslagapparaat een deel van deze opslagruimte gebruikt. Extra opslagruimte wordt gebruikt door factoren zoals het besturingssysteem van het apparaat.

De opslagcapaciteit die wordt gemeten met het decimale stelsel is iets groter dan de opslagcapaciteit die wordt gemeten met het binaire stelsel (grondtal 2).

Binair stelsel (grondtal 2)

Wanneer de opslagcapaciteit wordt gemeten met het binaire stelsel, is 1 GB gelijk aan 1.073.741.824 bytes en is 1 TB gelijk aan 1.099.511.627.776 bytes. Sommige apps en besturingssystemen, zoals iOS 10 en ouder en OS X Leopard en ouder, rapporteren opslagcapaciteit met het binaire stelsel.

Meer informatie

De opslagruimte op de iPhone of iPad beheren

De opslagruimte op de Mac beheren

De opslagruimte op de Apple TV beheren

De opslagruimte op de Apple Watch beheren