Als een vraagteken wordt weergegeven wanneer je de Mac start

Als er een mapsymbool met een knipperend vraagteken wordt weergegeven, betekent dit dat de opstartschijf van je computer niet meer beschikbaar is of geen werkend Mac-besturingssysteem bevat.

Scherm met knipperend vraagteken

Schakel de Mac uit

Houd de aan/uit-knop van de Mac tot 10 seconden ingedrukt totdat de Mac wordt uitgeschakeld.

Elke Mac heeft een aan/uit-knop. Houd Touch ID ingedrukt op laptops met Touch ID.

Opstarten via macOS-herstel

Opstarten via macOS-herstel: Houd de aan/uit-knop ingedrukt om de Mac in te schakelen en houd direct daarna de volgende twee toetsen ingedrukt totdat je het Apple logo of een andere afbeelding ziet: Command (⌘) en R.

In macOS-herstel toont je Mac een lijst met hulpprogramma's, waaronder Schijfhulpprogramma:

Alternatieve tekst voor afbeelding

Schijfhulpprogramma gebruiken om je opstartschijf te herstellen

Selecteer 'Schijfhulpprogramma' in macOS-herstel, klik vervolgens op 'Ga door' en volg de stappen om je opstartschijf te herstellen met Schijfhulpprogramma. Deze stappen beschrijven ook wat je moet doen als Schijfhulpprogramma je opstartschijf niet kan herstellen of Schijfhulpprogramma je opstartschijf niet ziet.

Herstart de Mac als je klaar bent: kies het Apple-menu  > 'Herstart'.

Installeer zo nodig macOS opnieuw

Als het vraagteken terugkeert na het herstarten van je Mac, herhaal je de vorige stappen om je Mac uit te schakelen en opnieuw op te starten via macOS-herstel. Volg daarna de stappen om macOS opnieuw te installeren.

Hulp nodig?

Lees wat je moet doen als je niet kunt opstarten via macOS-herstel.

Als het vraagteken niet voortdurend wordt weergegeven, maar slechts kort verschijnt voordat je Mac opstart, controleer dan of je opstartschijf is geselecteerd in de instellingen voor Opstartschijf. Als dat niet helpt, stel je het NVRAM opnieuw in en controleer je de instelling nogmaals.

Als je toch nog hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met Apple Support.