Kielet

Arkistoitu - Mac ei käynnisty Mac OS X -järjestelmään (Mac OS X 10.3.9 tai vanhempi)

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Ilmeneminen

Mikään ei varmaan ole turhauttavampaa kuin yrittää käynnistää Mac-tietokonetta vain huomatakseen, että se ei suostu käynnistymään. Sen sijaan, että näkisit Finderin, näyttö on sininen tai harmaa, siinä on yhteys kansioon katkennut -symboli, kernel-paniikki tai välkkyvä kysymysmerkki tai ei tapahdu yhtään mitään. Mitä voit tehdä? Älä huolehdi. Kyseessä voi olla helppo ongelma, jonka voit korjata itse.

Huomautus: Tämä artikkeli koskee Mac OS X 10.3.9 -käyttöjärjestelmää tai vanhempaa.

Vihje: Jos tietokone ei käynnisty ollenkaan, siirry suoraan kohtaan Näyttö on tyhjä ja harmaa.

Ratkaisu

Ensimmäinen vaihe Macin auttamisessa käynnistymään uudelleen on oireen tunnistaminen. Kun tiedät, mikä oire on, voit yrittää korjata sen. Seuraavassa on luettelo tavallisimmista oireista, jos Mac ei käynnisty, kun siihen kytketään virta. Osoita näkemäsi oireen linkkiä ja korjaa ongelma noudattamalla ohjeita.

Näyttö on tyhjä ja sininen. Näkyvissä voi olla myös tilanneilmaisin, joka näyttää värilliseltä hammaspyörältä tai pyörivältä levyltä.

Tämän oireen korjaustapoja on useita. Käy ne läpi yksi kerrallaan, kunnes olet löytänyt ratkaisun. Jotkin ohjeet ovat teknisesti vaativia, mutta yritä kuitenkin.

1. Mac OS X tarkistaa käynnistyksen yhteydessä kirjasimet Mac OS 9 -järjestelmäkansiosta. Vahingoittunut Mac OS 9 -kirjasintiedosto voi aiheuttaa tämän ongelman.

Vihje: Voit välttää tämän ongelman asentamalla Mac OS X 10.2.4 -käyttöjärjestelmän tai uudemman.

1. Käynnistä tietokone Mac OS 9 -järjestelmäkansiosta tai Mac OS 9 -CD-levyltä. Jos tietokone käynnistyy vain Mac OS X -käyttöjärjestelmästä, käynnistä se turvallisessa tilassa.
    2. Vedä Fonts-kansio Mac OS 9 -järjestelmäkansiosta (ei Mac OS X -järjestelmäkansiosta) työpöydälle.
    3. Käynnistä tietokone uudelleen Mac OS X -järjestelmästä.
  2. Poista yhteensopimattomat muun valmistajan käynnistyskohteet.
    1. Käynnistä tietokone Mac OS 9 -järjestelmäkansiosta tai Mac OS 9 -CD-levyltä. Jos tietokone käynnistyy vain Mac OS X -käyttöjärjestelmästä, käynnistä se turvallisessa tilassa.
    2. Avaa Mac OS X -kovalevy.
    3. Vedä muun valmistajan kohteet pois /Library/StartupItems- ja /System/Library/StartupItems-kansioista. Voit tallentaa ne tilapäisesti Mac OS X Users -kansioon. Jos et ole varma, onko jokin kohde muun valmistajan vai Applen, älä poista sitä.
    4. Käynnistä tietokone uudelleen Mac OS X -järjestelmästä.
  3. Yhteensopimaton kirjautumiskohde voi aiheuttaa tämän oireen.
    1. Kun käytössä on Mac OS X 10.2–10.3.9, käynnistä tietokone turvallisessa tilassa.
    2. Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset.
    3. Valitse Näytä-valikosta Tunnukset ja valitse sitten Käynnistyskohteet. Valitse Mac OS X 10.2 -järjestelmässä Näytä-valikosta Kirjautumiskohteet.
    4. Valitse kaikki kirjautumiskohteet ja valitse sitten Poista.
    5. Valitse Omenavalikosta Käynnistä uudelleen.
    6. Jos tämä ratkaisee ongelman, lisää kirjautumiskohteet yksi kerrallaan, kunnes oire ilmenee uudelleen. Näin saat selville, mikä kohteista on yhteensopimaton. Toista edellä kuvatut vaiheet ja poista yhteensopimaton kohde.
  4. Verkkoasetuksien Muodosta yhteys automaattisesti TCP/IP-ohjelmistoja avattaessa -valinta voi joskus aiheuttaa tämän ongelman. Poista asetustiedosto, joka sisältää tämän asetuksen. Tämä on lisävaihe, joka nollaa tietokoneen kaikki verkkoasetukset. Määritä verkkoasetukset uudelleen, jotta voit luoda yhteyden uudelleen Internetiin tai verkkoon.
    1. Käynnistä tietokone yhden käyttäjän tilassa.
    2. Kirjoita: mount -uw /
    3. Paina Return-näppäintä.
    4. Kirjoita jokin seuraavista komennoista:

(Mac OS X 10.2.8 tai vanhempi)
      mv /var/db/SystemConfiguration/preferences.xml preferences.old

(Mac OS X 10.3–10.3.9)
      mv /Library/Preferences/SystemConfiguration/preferences.plist preferences.old

Vihje: Merkkijonojen ".plist" ja "preferences.old" välissä kuuluu olla välilyönti.

5. Paina Return-näppäintä.
    6. Kirjoita: reboot
    7. Paina Return-näppäintä.
  5. Jos tietokone edelleen käynnistyy siten, että näkyviin tulee sininen näyttö, suorita seuraavat vaiheet.
    1. Käynnistä tietokone yhden käyttäjän tilassa.
    2. Kirjoita: mount -uw /
    3. Paina Return-näppäintä.
    4. Kirjoita:
      mv /Library/Preferences/com.apple.loginwindow.plist preferences2.old

Vihje: Merkkijonojen ".plist" ja "preferences" välissä kuuluu olla välilyönti.

5. Paina Return-näppäintä.
    6. Kirjoita:
      mv /Library/Preferences/com.apple.windowserver.plist preferences3.old

7. Paina Return-näppäintä.
    8. Kirjoita: reboot
    9. Paina Return-näppäintä.
  6. Nollaa tietyt käyttöoikeudet.
    1. Käynnistä tietokone yhden käyttäjän tilassa.
    2. Tarkista taltio fsck-toiminnon avulla.
    3. Kirjoita: mount -uw /
    4. Paina Return-näppäintä.
    5. Kirjoita: chmod 1775 /
    6. Paina Return-näppäintä.
    7. Kirjoita: reboot
    8. Paina Return-näppäintä.

Tärkeää:Jos jokin edellä kuvatuista vaiheista korjaa ongelman, lopeta vianmääritys siihen.
  7. Jos Mac OS X kirjautuu automaattisesti puolestasi (et joudu kirjoittamaan salasanaa tietokoneen käynnistyksen yhteydessä), suorita seuraavat vaiheet. Muussa tapauksessa siirry vaiheeseen 8.

1. Käynnistä tietokone yhden käyttäjän tilassa.
    2. Tarkista taltio fsck-toiminnon avulla.
    3. Paina Return-näppäintä.
    4. Kirjoita: mount -uw /
    5. Paina Return-näppäintä.
    6. Kirjoita: cd /Users/[käyttäjätunnus]/Library

Vihje: Kirjoita [käyttäjätunnus]-kohdan tilalle oman tilisi käyttäjätunnus tai ongelmista kärsivä käyttäjätunnus. Jos esimerkiksi käyttäjätunnus on "theta", kirjoita:
      cd /Users/theta/Library
    7. Paina Return-näppäintä.
    8. Kirjoita: mv Preferences Preferences_old
    9. Paina Return-näppäintä.
    10. Kirjoita: mv Caches Caches_old
    11. Paina Return-näppäintä.
    12. Kirjoita: reboot
    13. Paina Return-näppäintä.

Jos käynnistäminen ja kirjautuminen onnistuvat nyt, eristä ongelman aiheuttaja seuraavasti:

14. Avaa Konsoli-työkalu. Se on Lisäohjelmat-kansiossa (/Ohjelmat/Lisäohjelmat).
    15. Valitse Arkisto-valikosta Avaa loki.
    16. Kirjoita siirry-kenttään: /var/log/system.logja osoita Avaa-painiketta.
    17. Valitse Muokkaa-valikosta Etsi.
    18. Kirjoita Etsi-ikkunaan "parse failed" ja osoita Seuraava-painiketta.
    19. Etsi osumia, jotka muistuttavat seuraavaa:

{DATE} Dock[500] CFLog (0): CFPropertyListCreateFromXMLData(): plist parse failed; the data is not proper ISO-8859-1. The file name for this data could be: com.apple.dock.plist -- /Users/us/Library/Preferences/ The parser will retry as in 10.1, but the problem should be corrected in the plist. {DATE} trident crashdump: Crash report written to: /Users/us/Library/Logs/CrashReporter/Dock.crash.log

20. Poista jokaista löytämääsi "parse failed" -ilmoitusta vastaava .plist-tiedosto ~/Library/Preferences_old-kansiosta. ~-merkki vastaa kotikansiotasi.
    21. Toista vaiheet s ja t, kunnes olet poistanut kaikki "parse failed" -ilmoituksia vastaavat .plist-tiedostot.
    22. Nimeä Finderissa kansio ~/Library/Preferences uudelleen nimellä "Preferences_new".
    23. Nimeä Preferences_old uudelleen nimellä Preferences.
    24. Valitse Omenavalikosta Kirjaudu ulos. Kun näkyviin tulee kirjautumisikkuna, kirjaudu takaisin järjestelmään.

Tärkeää: Jos ongelma on ratkennut, lopeta vianmääritys tähän. Muussa tapauksessa siirry vaiheeseen 9.

8. Jos kirjaudut sisään joka kerta, kun tietokone käynnistyy, toimi seuraavasti:

1. Käynnistä tietokone yhden käyttäjän tilassa.
    2. Tarkista taltio fsck-toiminnon avulla.
    3. Paina Return-näppäintä.
    4. Kirjoita: mount -uw /
    5. Paina Return-näppäintä.
    6. Kirjoita: cd /Users/[käyttäjätunnus]/Library

Vihje: Kirjoita [käyttäjätunnus]-kohdan tilalle oman tilisi käyttäjätunnus tai ongelmista kärsivä käyttäjätunnus. Jos esimerkiksi käyttäjätunnus on "theta", kirjoita:
      cd /Users/theta/Library
    7. Kirjoita: mv Preferences Preferences_old
    8. Kirjoita: reboot
    9. Paina Return-näppäintä.

Jos kirjautuminen nyt onnistuu, eristä ongelman aiheuttaja seuraavasti:
    10. Avaa Konsoli-työkalu. Se on Lisäohjelmat-kansiossa (/Ohjelmat/Lisäohjelmat).
    11. Valitse Arkisto-valikosta Avaa loki.
    12. Kirjoita siirry-kenttään: /var/log/system.log ja osoita sitten Avaa-painiketta.
    13. Valitse Muokkaa-valikosta Etsi.
    14. Kirjoita Etsi-ikkunaan "parse failed" ja napsauta Seuraava-painiketta.
    15. Etsi osumia, jotka muistuttavat seuraavaa:

{DATE} Finder[500] CFLog (0): CFPropertyListCreateFromXMLData(): plist parse failed; the data is not proper ISO-8859-1. The file name for this data could be: com.apple.HIToolbox.plist -- /Library/Preferences/ The parser will retry as in 10.1, but the problem should be corrected in the plist. {DATE} trident crashdump: Crash report written to: /Users/us/Library/Logs/CrashReporter/Finder.crash.log

16. Poista jokaista löytämääsi "parse failed" -ilmoitusta vastaava .plist-tiedosto /Library/Preferences_old-kansiosta.
    17. Toista vaiheet o ja p, kunnes olet poistanut kaikki "parse failed" -ilmoituksia vastaavat .plist-tiedostot.
    18. Nimeä Finderissa kansio /Library/Preferences uudelleen nimellä "Preferences_new".
    19. Nimeä Preferences_old uudelleen nimellä Preferences.
    20. Valitse Omenavalikosta Kirjaudu ulos. Kun näkyviin tulee kirjautumisikkuna, kirjaudu takaisin järjestelmään.

9. Jos ongelma ei ratkea, noudata jäljempänä olevassa kohdassa Näyttö on tyhjä ja harmaa olevia ohjeita.

Näyttöön tulee yhteys kansioon katkennut -symboli, kieltotaulu tai kernel-paniikki-viesti.

Kun kernel-paniikki tapahtuu, valkoinen teksti mustalla taustalla piirtyy näytön viimeisen paniikkia edeltäneen videokuvan päälle. Ilmoitus voi alkaa esimerkiksi sanoilla "Unresolved kernel trap".

Kuvassa näkyvä kieltotaulu näkyy yhteys kansioon katkennut -symbolin tilalla Mac OS X 10.2:ssa ja uudemmissa versioissa.

Tämä oire ilmenee yleensä silloin, kun tiedosto tai kansio on siirretty, korvattu tai vioittunut. Se voi myös ilmetä käytettäessä tiettyä laitteistoa tai ohjelmistoa tietokoneen kanssa. Ohjeet tämän ongelman korjaamiseen ovat artikkelissa Mac OS X: Tietokoneen käynnistyksen aikana näyttöön tulee yhteys kansioon katkennut -symboli, kieltotaulu tai kernel-paniikki. Kokeile kyseisessä artikkelissa annettuja ohjeita. Jos ne eivät ratkaise ongelmaa, kokeile seuraavia vaiheita:

1. Jos yrität käynnistää Mac OS X -käyttöjärjestelmän asennus-CD-levyltä, varmista, ettei versio ole liian vanha käytettäväksi tietokoneen kanssa. Uudemmat tietokonemallit eivät pysty käyttämään Mac OS X -käyttöjärjestelmän vanhimpia versioita.
  2. Jos olet nimennyt uudelleen tai siirtänyt järjestelmän asentamia kansioita (kuten Applications, System tai Library), palauta ne alkuperäisille paikoilleen tai nimeä ne alkuperäisillä nimillään.
  3. Älä muuta Mac OS X:n järjestelmätiedostojen oikeuksia. Oikeuksien muuttaminen voi aiheuttaa kernel-paniikin.
  4. Nämä laitekomponentit voivat aiheuttaa kernel-paniikin käynnistyksen aikana. Jos jokin niistä on asennettu, tarkista, aiheuttaako se ongelman.
  5. Äskettäin asentamasi ohjelman asennusohjelma voi aiheuttaa tämän ongelman.
  6. Jos ongelma ilmeni sen jälkeen, kun päivitit Mac OS X versioon 10.2.1, katso lisätietoja tästä artikkelista.
  7. Vain Mac OS X 10.3: Jos ongelma ilmenee vain ajoittain, toimi seuraavasti onnistuneen käynnistyksen jälkeen:

1. Valitse Finderin Siirry-valikosta Siirry kansioon.
    2. Kirjoita seuraava polku ilman lainausmerkkejä: "/System/Library/Extensions/".
    3. Paina Return-näppäintä.
    4. Etsi Laajennukset-ikkunassa BootCache.kext-tiedosto.
    5. Poista BootCache.kext-tiedosto. Järjestelmä voi pyytää antamaan valvojan salasanan.

6. Seuraava käynnistys voi kestää hieman tavallista kauemmin, kun BootCache.kext-tiedosto luodaan uudelleen.

8. Jos ongelma ei ratkea, noudata jäljempänä olevassa kohdassa Näyttö on tyhjä ja harmaa olevia ohjeita.

Näyttö on tyhjä ja harmaa

1. Varmista, että tietokoneeseen on asennettu viimeisin laiteohjelmisto. Tarkista uusien versioiden saatavuus Applen tiedostohaut -sivulta.
  2. Irrota kaikki lisävarusteet Applen näppäimistöä ja hiirtä lukuun ottamatta. Näihin kuuluvat ADB-, sarja-, USB-, FireWire-, SCSI- ja PCMCIA-laitteet. Jos tämä ratkaisee ongelman, kytke laitteet takaisin yksi kerrallaan ja käynnistä tietokone jokaisen käynnistyskerran jälkeen uudelleen, kunnes olet selvittänyt, mikä laite aiheuttaa ongelman.
  3. Poista muiden valmistajien laitepäivitykset, kuten muisti (RAM), mikroprosessorikortit ja PCI-kortit. Jos tämä ratkaisee ongelman, lisää laitepäivitykset yksi kerrallaan ja käynnistä tietokone uudelleen kunkin päivityksen jälkeen, kunnes olet eristänyt ongelman aiheuttajan. Huomautus: Apple ei tarjoa Mac OS X -käyttöjärjestelmän teknistä tukea, jos tietokoneeseen on asennettu muun valmistajan mikroprosessin päivityskortteja.
  4. Käynnistä tietokone Mac OS X -asennuslevyltä ja tarkista kovalevy Levytyökalun avulla tai tarvittaessa fsck-toiminnon avulla.
  5. Jos hallitset toimenpiteen, nollaa tietokoneen virranhallintayksikkö. Tarkemmat ohjeet löytyvät tukitietokannasta.
  6. Lisävihjeitä on tässä asiakirjassa.

Näkyviin tulee vilkkuva kysymysmerkki

Lisätietoja on artikkelissa Macintosh: Käynnistyksen aikana näytössä näkyy vilkkuva kysymysmerkki.

Ohjeita muihin käynnistykseen liittyviin ongelmiin

1. Jos tietokoneeseen on kytketty Ethernet-kaapeli, irrota se tilapäisesti ja käynnistä tietokone uudelleen. Jos olet ottanut käyttöön NetInfo-toiminnon, se on ehkä tilapäisesti poistettava käytöstä Directory Setup -sovelluksessa.
  2. Älä siirrä tai nimeä uudelleen mitään seuraavista Mac OS X:n järjestelmätiedostoista tai -kansioista.
    • Applications (näkyvä kansio)
    • automount (näkymätön kansio)
    • Library (näkyvä kansio)
    • mach_kernel (näkymätön tiedosto)
    • System (näkyvä kansio)
    • Users (näkyvä kansio).
  3. Noudata edellä olevassa kohdassa Näyttö on tyhjä ja harmaa olevia ohjeita.
Muokattu viimeksi: 27.6.2011