Sprog

Samlet - Din Mac vil ikke starte op i Mac OS X (Mac OS X 10.3.9 eller ældre)

Denne artikel er blevet arkiveret og opdateres ikke længere af Apple.

Symptomer

Der findes ikke noget, der er mere frustrerende end at tænde for sin Mac og konstatere, at den ikke vil starte. I stedet for Finder vises der en blå eller grå skærm, et ikon med en brudt mappe, en kernepanik eller et blinkende spørgsmålstegn, eller computeren er bare helt død. Hvad gør du? Ingen grund til bekymring. Der kan være tale om et enkelt problem, som du selv kan løse.

Bemærk: Denne artikel gælder for Mac OS X 10.3.9 eller ældre.

Tip: Hvis computeren overhovedet ikke vil starte, skal du gå til "Der vises en tom, grå skærm" nedenfor.

Løsning

Det første, du skal gøre for at få din Mac op at køre igen, er at identificere, hvilket problem du oplever. Når du har identificeret, hvilket problem der er tale om, kan du prøve at løse det. I det følgende er vist en oversigt over de mest almindelige årsager til, at Mac-computeren ikke vil starte, når du har tændt for den. Klik på linket for det problem, du oplever, og følg de tilhørende trin for at løse det.

Der vises en tom, blå skærm. Der vises muligvis også en statusindikator, som minder om en farvet mølle eller snurrende disk

Vi har forskellige forslag til, hvordan du kan prøve at løse dette problem. Afprøv alle forslagene et ad gangen, indtil du finder den relevante løsning. Nogle af forslagene omfatter avancerede teknikker, men forsøg dem alligevel.

1. Når computeren starter, gennemgår Mac OS X skrifter i Mac OS 9-systemmappen. Problemet kan skyldes et beskadiget Mac OS 9-skriftarkiv.

Du kan løse problemet ved at installere Mac OS X 10.2.4 eller nyere.

1. Start computeren fra Mac OS 9-systemmappen eller fra encd-rom med Mac OS 9. Hvis computer kun starter i Mac OS X, skal du starte den i Fejlsikret tilstand
    2. Træk mappen Skrifter fra Mac OS 9-systemmappen (ikke Mac OS X-systemmappen) til skrivebordet.
    3. Genstart computeren i Mac OS X.
  2. Fjern startemner fra tredjepart, som er inkompatible.
    1. Start computeren fra Mac OS 9-systemmappen eller fra encd-rom med Mac OS 9. Hvis computer kun starter i Mac OS X, skal du starte den i Fejlsikret tilstand
    2. Åbn Mac OS X-harddisken.
    3. Træk tredjepartsemner ud af mapperne /Bibliotek/Startemner og /System/Bibliotek/Startemner. Gem eventuelt emnerne midlertidigt i mappen Brugere i Mac OS X. Hvis du er usikker på, om et emne er et tredjepartsemne eller et Apple-installeret emne, skal du undlade at flytte det.
    4. Genstart computeren i Mac OS X.
  3. Problemet kan skyldes et inkompatibelt log ind-emne.
    1. I Mac OS X 10.2 til og med 10.3.9 skal du starte computeren i Fejlsikret tilstand.
    2. Vælg Systemindstillinger i Apple-menuen.
    3. Gå til menuen Oversigt, og vælg Konti. Klik derefter på Startemner. I Mac OS X 10.2 skal du vælge Log ind-emner i menuen Oversigt.
    4. Marker alle log ind-emnerne, og klik på Fjern.
    5. Vælg Start igen i Apple-menuen.
    6. Hvis problemet er løst, skal du tilføje log ind-emnerne ét ad gangen, indtil problemet opstår igen. På denne måde kan du finde ud af, hvilket af emnerne der er årsag til problemet. Gentag trinnene, og fjern det inkompatible emne.
  4. Hvis du har valgt indstillingen "Opret automatisk forbindelse ved start af TCP/IP-programmer" under Netværksindstillinger kan dette sommetider være årsagen til dette problem. Du skal slette det indstillingsarkiv, der indeholder denne indstilling. Dette er et avanceret trin, som nulstiller alle netværksindstillingerne på computeren. Du skal konfigurere indstillingerne igen under Netværksindstillinger, før du kan oprette forbindelse til Internet eller til et netværk igen.
    1. Start computeren i enkeltbrugertilstand.
    2. Skriv: mount -uw /
    3. Tryk på returtasten.
    4. Skriv ét af følgende:

(i Mac OS X 10.2.8 eller ældre)
      mv /var/db/SystemConfiguration/preferences.xml preferences.old

(i Mac OS X 10.3 til 10.3.9)
      mv /Library/Preferences/SystemConfiguration/preferences.plist preferences.old

Tip: Der er et mellemrum mellem ".plist" og "preferences.old".

5. Tryk på returtasten.
    6. Skriv: reboot
    7. Tryk på returtasten.
  5. Hvis computeren stadig har en blå skærm, når den starter, skal du benytte følgende fremgangsmåde.
    1. Start computeren i enkeltbrugertilstand.
    2. Skriv: mount -uw /
    3. Tryk på returtasten.
    4. Skriv:
      mv /Library/Preferences/com.apple.loginwindow.plist preferences2.old

Tip: Der er et mellemrum mellem ".plist" og "preferences".

5. Tryk på returtasten.
    6. Skriv:
      mv /Library/Preferences/com.apple.windowserver.plist preferences3.old

7. Tryk på returtasten.
    8. Skriv: reboot
    9. Tryk på returtasten.
  6. Nulstil bestemte privilegier.
    1. Start computeren i enkeltbrugertilstand.
    2. Undersøg enheden med fsck.
    3. Skriv: mount -uw /
    4. Tryk på returtasten.
    5. Skriv: chmod 1775 /
    6. Tryk på returtasten.
    7. Skriv: reboot
    8. Tryk på returtasten.

Vigtigt: Hvis nogen af ovenstående trin løser problemet, skal du stoppe fejlfindingen her.
  7. Hvis Mac OS X automatisk logger dig ind (du bliver ikke bedt om at indtaste din adgangskode, når du tænder for computeren), skal du benytte følgende fremgangsmåde. Ellers skal du gå til trin 8.

1. Start computeren i enkeltbrugertilstand.
    2. Undersøg enheden med fsck.
    3. Tryk på returtasten.
    4. Skriv: mount -uw /
    5. Tryk på returtasten.
    6. Skriv: cd /Users/[berørte brugernavn]/Library

Tip: I stedet for "[berørte brugernavn]" skal du skrive brugernavnet til din konto eller den konto, hvor problemet forekommer. Hvis brugernavnet f.eks. er "theta", skal du skrive:
      cd /Users/theta/Library
    7. Tryk på returtasten.
    8. Skriv: mv Preferences Preferences_old
    9. Tryk på returtasten.
    10. Skriv: mv Caches Caches_old
    11. Tryk på returtasten.
    12. Skriv: reboot
    13. Tryk på returtasten.

Hvis du kan logge ind på nuværende tidspunkt, skal du isolere problemet ved at benytte følgende fremgangsmåde:

14. Åbn hjælpeprogrammet Konsol. Du finder det i mappen Hjælpeprogrammer (/Programmer/Hjælpeprogrammer).
    15. Vælg Åbn log i menuen Arkiv.
    16. Skriv følgende i feltet Gå til: /var/log/system.log, og klik derefter på knappen Åbn.
    17. Vælg Find i menuen Rediger.
    18. Skriv "parse failed" i vinduet Find og klik på knappen Næste.
    19. Se efter linjer i loggen der ser ud som følger:

{DATE} Dock[500] CFLog (0): CFPropertyListCreateFromXMLData(): plist parse failed; the data is not proper ISO-8859-1. Arkivnavnet for disse data kan være: com.apple.dock.plist -- /Users/us/Library/Preferences/ Parser-værktøjet forsøger igen som i 10.1, men problemet skal løses i plist-arkivet. {DATE} trident crashdump: Crash report written to: /Users/us/Library/Logs/CrashReporter/Dock.crash.log

20. For hver "parse failed"-meddelelse, du finder, skal du fjerne det tilsvarende .plist-arkiv fra mappen ~/Library/Preferences_old. Tegnet tilde "~" repræsenterer mappen Hjem.
    21. Gentag trin s og t, indtil du har fjernet alle de .plist-arkiver, der er knyttet til meddelelsen "parse failed".
    22. Omdøb mappen ~/Library/Preferences til "Preferences_new" i Finder.
    23. Omdøb Preferences_old til Preferences.
    24. Vælg Log ud i Apple-menuen. Log ind igen, når log ind-ruden vises.

Vigtigt: Hvis problem er løst, skal du stoppe fejlfindingen her. Ellers skal du gå direkte til trin 9.

8. Hvis du logger ind, hver gang computeren starter, skal du benytte følgende fremgangsmåde:

1. Start computeren i enkeltbrugertilstand.
    2. Undersøg enheden med fsck.
    3. Tryk på returtasten.
    4. Skriv: mount -uw /
    5. Tryk på returtasten.
    6. Skriv: cd /Users/[berørte brugernavn]/Library

Tip: I stedet for "[berørte brugernavn]" skal du skrive brugernavnet til din konto eller den konto, hvor problemet forekommer. Hvis brugernavnet f.eks. er "theta", skal du skrive:
      cd /Users/theta/Library
    7. Skriv: mv Preferences Preferences_old
    8. Skriv: reboot
    9. Tryk på returtasten.

Hvis du kan logge ind på nuværende tidspunkt, skal du isolere problemet ved at benytte følgende fremgangsmåde:
    10. Åbn hjælpeprogrammet Konsol. Du finder det i mappen Hjælpeprogrammer (/Programmer/Hjælpeprogrammer).
    11. Vælg Åbn log i menuen Arkiv.
    12. Skriv følgende i feltet Gå til: /var/log/system.log, og klik derefter på knappen Åbn.
    13. Vælg Find i menuen Rediger.
    14. Skriv "parse failed" i vinduet Find og klik på knappen Næste.
    15. Se efter linjer i loggen der ser ud som følger:

{DATE} Finder[500] CFLog (0): CFPropertyListCreateFromXMLData(): plist parse failed; the data is not proper ISO-8859-1. Arkivnavnet for disse data kan være: com.apple.HIToolbox.plist -- /Library/Preferences/ Parser-værktøjet forsøger igen som i 10.1, men problemet skal løses i plist-arkivet. {DATE} trident crashdump: Crash report written to: /Users/us/Library/Logs/CrashReporter/Finder.crash.log

16. For hver "parse failed"-meddelelse, du finder, skal du fjerne det tilsvarende .plist-arkiv i mappen ~/Library/Preferences_old.
    17. Gentag trin o og p, indtil du har fjernet alle de .plist-arkiver, der er knyttet til "parse failed"-meddelelserne.
    18. Omdøb mappen ~/Library/Preferences til "Preferences_new" i Finder.
    19. Omdøb Preferences_old til Preferences.
    20. Vælg Log ud i Apple-menuen. Log ind igen, når log ind-ruden vises.

9. Hvis problemet fortsætter, skal du benytte den fremgangsmåde, der er beskrevet under "Der vises en tom, grå skærm" nedenfor.

Der vises et ikon med "brudt mappe", en forbudstavle eller en meddelelse om "kernepanik

Når der opstår en kernepanik, vises der hvid tekst på en sort baggrund i toppen af det sidste videobillede på skærmen, før panikken opstår. Der vises muligvis en meddelelse, der starter med "Unresolved kernel trap" (uløst kernefælde).

Forbudstavlen, som er afbildet her, vises i stedet for ikonet "brudt mappe" i Mac OS X 10.2 og nyere.

Dette problem forekommer normalt, når et arkiv eller en mappe er blevet flyttet, erstattet eller beskadiget. Det kan også forekomme, hvis du bruger bestemte typer hardware eller software sammen med computeren. Den fremgangsmåde, du skal benytte for at løse dette problem, er beskrevet i artiklen "Mac OS X: Ikon med 'brudt mappe', forbudstavle eller kernepanik, når computeren starter". Prøv den fremgangsmåde, der er beskrevet i denne artikel. Hvis de ikke løser problemet, skal du prøve følgende:

1. Hvis du forsøger at starte fra en installerings-cd til Mac OS X, skal du kontrollere, at den ikke er for gammel til at kunne bruges på computeren. Nyere computermodeller kan ikke bruge ældre versioner af Mac OS X.
  2. Hvis du har omdøbt eller flyttet systeminstallerede mapper, f.eks. Programmer, System eller Bibliotek, skal du flytte dem tilbage til den oprindelige placering eller omdøbe dem til de oprindelige navne.
  3. Du må ikke ændre privilegierne i Mac OS X-systemarkiver. Dette kan medføre kernepanik.
  4. Følgende hardwareenheder kan fremkalde en meddelelse om kernepanik under opstart. Hvis én af disse enheder er installeret, skal du kontrollere om den er årsag til problemet.
  5. Problemet skyldes muligvis installeringsprogrammet til et program, du har installeret for nylig.
  6. Hvis problemet er opstået, efter du har opdateret til Mac OS X 10.2.1, kan du finde flere oplysninger i dette dokument.
  7. Kun Mac OS X 10.3: Hvis problemet kun opstår en gang imellem (sporadisk), skal du gøre følgende, når computeren er startet op:

1. Vælg Gå til mappe i menuen .
    2. Skriv følgende uden anførselstegn: "/System/Library/Extensions/".
    3. Tryk på returtasten.
    4. Find arkivet med navnet BootCache.kext. i vinduet Udvidelser.
    5. Slet arkivet BootCache.kext. Du bliver muligvis bedt om at angive en administratoradgangskode.

6. Næste gang du starter, kan startprocessen tage lidt længere tid end normalt, fordi arkivet BootCache.kext skal gendannes.

8. Hvis problemet fortsætter, skal du benytte den fremgangsmåde, der er beskrevet under "Der vises en tom, grå skærm" nedenfor.

Der vises en tom, grå skærm

1. Kontroller, at du har den nyeste firmware til computeren installeret. Du kan finde de nyeste versioner på siden med Apple-overførsler.
  2. Afmonter alle eksterne enheder med undtagelse af Apple-tastaturet og -musen. Dette omfatter: ADB-enheder, serielle enheder og USB-, FireWire-, SCSI- og PCMCIA-enheder. Hvis dette løser problemet, skal du tilslutte én enhed af gangen og genstarte efter hver enhed, indtil du har fundet ud af, hvilken enhed der er årsag til problemet.
  3. Fjern opgraderinger til tredjepartshardware, f.eks. hukommelse (RAM), mikroprocessor opgraderingskort og PCI-kort. Hvis dette løser problemet, skal du tilføje enhederne én af gangen og genstarte hver gang for at isolere problemet. Bemærk: Apple yder ikke teknisk support til Mac OS X, når der bruges opgraderingskort til tredjepartsmikroprocessorer.
  4. Start computeren fra installeringsdisken til Mac OS X, og undersøg harddisken ved hjælp af Diskværktøj eller eventuelt ved hjælp af fsck.
  5. Nulstil PMU'en på computeren, hvis du føler dig fortrolig med dette. Du kan finde specifikke vejledninger andre steder i Vidensbasen.
  6. Du kan muligvis finde flere tip i dette dokument.

Der vises et blinkende spørgsmålstegn

Se "Macintosh: Blinkende spørgsmålstegn i forbindelse med start".

Fremgangsmåde til løsning af alle andre problemer, der opstår under opstart

1. Hvis der er sluttet et Ethernet-kabel til computeren, skal du fjerne kablet midlertidigt og genstarte. Hvis NetInfo er aktiveret, skal du muligvis deaktivere det midlertidigt i programmet Indstilling af biblioteket.
  2. Du bør ikke fjerne eller omdøbe nogen af disse Mac OS X-systemarkiver eller -mapper.
    • Programmer (en synlig mappe)
    • automount (en usynlig mappe)
    • Bibliotek (en synlig mappe)
    • mach_kernel (et usynligt arkiv)
    • System (en synlig mappe)
    • Brugere (en synlig mappe)
  3. Benyt den fremgangsmåde, der er beskrevet under "Der vises en tom, grå skærm" ovenfor.
Sidst ændret: 27-06-2011