Talen

OS X Mountain Lion: Een nieuwe gebruikersaccount aanmaken

Een nieuwe gebruikersaccount aanmaken

U wordt aangeraden een gebruiker toe te voegen voor iedere persoon die regelmatig gebruikmaakt van de computer. Iedere gebruiker heeft een afzonderlijke thuismap en kan zijn of haar instellingen wijzigen zonder dat dit gevolgen heeft voor andere gebruikers.

De thuismap

1. Kies Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Gebruikers en groepen'.
  2. Klik op het symbool van het hangslot om dit te openen en typ de naam en het wachtwoord van een beheerder.
  3. Klik op de knop met het plusteken onder de lijst met gebruikers.
  4. Kies het type gebruiker uit het venstermenu 'Nieuwe account'.
    Optie Beschrijving
    Beheerder Een beheerder kan gebruikers aanmaken, verwijderen en wijzigen, programma's installeren en systeeminstellingen wijzigen.
    Standaard Standaardgebruikers kunnen wel programma's installeren voor eigen gebruik en instellingen voor hun eigen accounts wijzigen, maar kunnen geen andere gebruikers beheren.
    Beheerd met ouderlijk toezicht Voor deze gebruikers kan een beheerder beperkingen instellen voor de toegang tot programma's en ongeschikt internetmateriaal en tevens limieten instellen voor de tijd dat deze gebruikers de computer kunnen gebruiken.
    Alleen delen Gebruikers voor alleen delen in het netwerk hebben vanaf hun computer toegang tot uw gedeelde bestanden of tot uw beeldscherm (als u dat hebt gedeeld). Deze gebruikers kunnen niet inloggen op uw computer en kunnen ook geen instellingen wijzigen. Ze hebben evenmin een thuismap op uw computer.
  5. Typ de volledige naam van de gebruiker.

Er wordt automatisch een accountnaam gegenereerd. Als u een andere accountnaam wilt gebruiken, voert u die nu in. U kunt de accountnaam namelijk achteraf niet meer wijzigen.

De accountnaam wordt gebruikt als naam voor de thuismap van de gebruiker en kan in plaats van de volledige naam als inlognaam worden gebruikt.

6. Voer in de vakken 'Wachtwoord' en 'Controle' een wachtwoord in voor de gebruiker. Geef vervolgens een wachtwoordaanwijzing op als geheugensteuntje voor de gebruiker.
  7. Klik op 'Maak gebruiker aan'.
  8. U kunt ook een of meer van de volgende handelingen uitvoeren:
    • Als u de gebruiker toegang tot uw gedeelde bestanden en scherm wilt verlenen door een Apple ID te gebruiken in plaats van de naam en het wachtwoord die u zojuist hebt ingesteld, klikt u op 'Stel in' en voert u de Apple ID in.

De Apple ID die u hier invoert, moet overeenkomen met een Apple ID die voor de gebruiker is ingevoerd in het paneel 'Gebruikers en groepen' in Systeemvoorkeuren op de computer van de gebruiker.

• Als de gebruiker tijdens het inloggen bij deze computer zijn of haar Apple ID opnieuw mag instellen, schakelt u 'Sta toe dat gebruiker wachtwoord opnieuw instelt met Apple ID' in.

Als deze optie grijs is, klikt u op 'Stel in' en voert u de Apple ID van de gebruiker in.

• Als u de gebruiker beheerdersbevoegdheden wilt geven, schakelt u 'Sta toe dat gebruiker deze computer beheert' in.

• Als u de gebruiker onder ouderlijk toezicht wilt stellen, selecteert u 'Schakel ouderlijk toezicht in'. Klik op 'Open 'Ouderlijk toezicht'' om het paneel 'Ouderlijk toezicht' in Systeemvoorkeuren te openen en beperkingen voor het computergebruik van de gebruiker in te stellen.

Als u de nieuwe gebruiker toegang tot uw gedeelde bestanden of scherm wilt geven, is het mogelijk dat u de instellingen moet wijzigen in het paneel 'Bestandsdeling', 'Schermdeling' of 'Extern beheer' van het paneel 'Delen' in Systeemvoorkeuren.

Laatst gewijzigd op: 22-jul-2013
Nuttig?
Ja
Nee
Not helpful Somewhat helpful Helpful Very helpful Solved my problem
Druk deze pagina af
  • Laatst gewijzigd op: 22-jul-2013
  • Artikel: PH11468
  • Aantal keer bekeken: