Schakelbediening gebruiken om te navigeren op je iPhone, iPad of iPod touch

Gebruik Schakelbediening om je iPhone, iPad of iPod touch met één of meer schakelaars te bedienen.

Met Schakelbediening kun je schakelaars gebruiken voor het selecteren van, tikken op of slepen van onderdelen, om te typen en zelfs om te tekenen uit de vrije hand. Gebruik een schakelaar om een onderdeel of plek op het scherm te selecteren en gebruik de schakelaar dan om een actie te kiezen.

Een nieuwe schakelaar toevoegen

Voordat je een externe schakelaar toevoegt, moet je deze op je apparaat aansluiten voordat deze wordt weergegeven in de lijst met schakelaars. Dit kun je als schakelaar gebruiken:

• Extern: kies een Bluetooth-schakelaar of een Made for iPhone-schakelaar.

• Scherm: tik op het scherm om een schakelaar te gebruiken of houd ingedrukt.

• Camera: Beweeg je hoofd om de camera aan de voorkant van de iPhone als schakelaar te gebruiken. Met behulp van de camera kun je twee schakelaars bedienen: een schakelaar wanneer je je hoofd naar links beweegt en een andere wanneer je je hoofd naar rechts beweegt.

Een schakelaar toevoegen en de bijbehorende actie selecteren:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Schakelbediening' > 'Schakelaars'.

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding
  2. Tik op 'Voeg schakelaar toe' en kies een bron.

3. Volg de aanwijzingen op het scherm om in te stellen hoe de schakelaar moet werken.

4. Vergeet niet om 'Schakelbediening' in te schakelen, anders kun je de nieuwe schakelaar niet gebruiken.

Schakelbediening in- of uitschakelen

Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Schakelbediening' en schakel de instelling in of uit. Op bepaalde modellen kun je ook drie keer op de thuisknop of de zijknop klikken om schakelbediening uit te schakelen.

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Gebruik schakelbediening

Er zijn drie manieren om onderdelen op het scherm te selecteren: onderdeelscannen, puntscannen en handmatige selectie. Onderdeelscannen is standaard ingesteld wanneer je Schakelbediening inschakelt.

Wanneer je een onderdeel hebt geselecteerd, wordt er een menu weergegeven waarin je een actie kunt selecteren.

Onderdeelscannen gebruiken

Bij onderdeelscannen worden onderdelen of groepen van onderdelen op het scherm om beurten gemarkeerd. Je gebruikt onderdeelscannen als volgt:

• Kijk (of luister) hoe het onderdeel of de groep wordt gemarkeerd. Wanneer een onderdeel gemarkeerd is, selecteer je het met behulp van de schakelaar die je hebt ingesteld voor 'Selecteer onderdeel'. Wanneer je een groep selecteert, worden vervolgens de onderdelen in die groep gemarkeerd.

• Je verlaat een groep door de schakelaar te gebruiken op het moment dat de onderbroken markering rond de groep of het onderdeel verschijnt.

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Puntscannen gebruiken

Met puntscannen kun je een onderdeel op het scherm selecteren door het te lokaliseren met de kruisaanwijzers voor het scannen. Zo schakel je puntscannen in:

1. Selecteer een onderdeel via onderdeelscannen.

2. Wacht tot het menu wordt weergegeven.

3. Selecteer de puntmodus. De brede verticale kruisaanwijzers verschijnen wanneer je het menu sluit.

Zo selecteer je een onderdeel met puntscannen:

1. Zet de brede verticale kruisaanwijzers stil met de selectieschakelaar. Nu verschijnen de smalle verticale kruisaanwijzers.

2. Zet nu de smalle verticale kruisaanwijzers stil met de selectieschakelaar. De smalle scanlijn wordt daarna weergegeven.

3. Herhaal dit om de verticale kruisaanwijzers stil te zetten en te verfijnen.

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Zo schakel je puntscannen uit:

1. Selecteer een onderdeel via puntscannen.

2. Wacht tot het menu wordt weergegeven.

3. Selecteer 'Onderdeelmodus'.

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Hoofdtracking gebruiken op apparaten met een TrueDepth-camera

Hoofdtracking gebruikt de camera op je apparaat om de beweging van je hoofd te volgen om een aanwijzer op het scherm te bedienen en volgt je gezichtsbewegingen om handelingen uit te voeren. Je kunt Hoofdtracking gebruiken op apparaten met een TrueDepth-camera aan de voorzijde.* Zo schakel je de functie in:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' en selecteer 'Schakelbediening'.

2. Tik om 'Hoofdtracking' in te schakelen. Vanaf hier kun je bepaalde acties, de aanwijzersnelheid en je trackingmodus selecteren.

De TrueDepth-camera wordt ondersteund op iPhone X en later, en iPad Pro 12-inch (3e generatie) en iPad Pro 11-inch.

Handmatig scannen gebruiken

Als je meerdere schakelaars gebruikt, kun je elke schakelaar instellen om een bepaalde actie uit te voeren en de selectiemethode voor onderdelen aanpassen. In plaats van bijvoorbeeld onderdelen automatisch te scannen, kun je schakelaars instellen om op aanvraag naar het volgende of vorige onderdeel te gaan. Als je maar één schakelaar hebt, blijf je 'Automatisch scannen' gebruiken.

Zo gebruik je handmatig scannen:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Schakelbediening'.

2. Tik op 'Scanmethode' en selecteer 'Handmatig scannen'.

Een actie kiezen na selectie van een onderdeel

Wanneer je een onderdeel hebt geselecteerd met de schakelaar, worden de mogelijkheden voor dat onderdeel weergegeven in een nieuw menu. Selecteer de puntjes onder in het menu om meer opties weer te geven.

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Tikken op een onderdeel

Je kunt op drie verschillende manieren op een onderdeel tikken:

• Door 'Tik' te kiezen in het menu dat wordt weergegeven wanneer je het onderdeel selecteert.

• Door 'Tik automatisch' in te schakelen onder 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Schakelbediening' > 'Tikmethode' > 'Tik automatisch'. Wanneer je 'Tik automatisch' hebt ingeschakeld, kun je een onderdeel selecteren en wachten tot de tikvertragingstijd is verlopen.

• Door een schakelaar in te stellen met de functie 'Tik' onder 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Schakelbediening' > 'Schakelaars'.

Een gebaar gebruiken

Selecteer het gebaar of de actie in het menu dat wordt weergegeven wanneer je het onderdeel selecteert. Als je 'Tik automatisch' hebt ingeschakeld, gebruik je de schakelaar binnen de tikvertragingstijd en selecteert je het gebaar. Als er meer dan één pagina met acties beschikbaar is, selecteer je de puntjes onder in het menu om naar een andere pagina te gaan.

Het bedieningsmenu sluiten

Gebruik de schakelaar op het moment dat alle symbolen in het menu gedimd zijn.

Omhoog of omlaag scrollen

Selecteer een onderdeel op het scherm en selecteer 'Scrol' in het menu.

Op een knop drukken of een schakelaar in- of uitschakelen

Selecteer een onderdeel, selecteer de puntjes onder in het menu en selecteer 'Apparaat' in het menu dat wordt weergegeven. Je kunt via het menu de volgende acties simuleren:

• Klikken op de thuisknop.

• Dubbelklikken op de thuisknop voor multitasking.

• Het meldingencentrum of bedieningspaneel openen.

• De knop voor de sluimerstand indrukken om het apparaat te vergrendelen.

• Het apparaat roteren.

• De geluidsschakelaar aan- of uitzetten.

• Drukken op de volumeknoppen.

• De thuisknop ingedrukt houden om Siri te openen.

• Driemaal klikken op de thuisknop.

• Het apparaat schudden.

• De thuisknop en de knop voor de sluimerstand tegelijk indrukken om een schermafbeelding te maken.

Instellingen wijzigen en de werking van de schakelaars aanpassen

Als je de instellingen wilt wijzigen,, ga je naar 'Instellingen’ > 'Toegankelijkheid' > 'Schakelbediening'. Vervolgens breng je de gewenste wijzigingen aan:

• Schakelaars toevoegen en hun functie opgeven

• Recepten kiezen, aanmaken en wijzigen

• Een scanstijl kiezen

• Aanpassen hoe snel onderdelen worden gescand

• Automatisch scannen uitschakelen (alleen als je een schakelaar voor 'Ga naar volgend onderdeel' hebt ingesteld)

• Instellen dat het scannen bij het eerste onderdeel in een groep wordt gepauzeerd

• Kiezen hoe vaak de onderdelen op het scherm moeten worden doorlopen voordat schakelbediening wordt verborgen

• Een tikmethode kiezen en het interval voor een tweede schakelactie instellen om het bedieningsmenu weer te geven

• Kies of Switch Control het scannen hervat op een item waarop je tikt of vanaf het begin

• Stel in of een bewegingsactie wordt herhaald wanneer je een schakelaar ingedrukt houdt en hoe lang er moet worden gewacht voordat de actie wordt herhaald

• Nog een actie toevoegen aan een schakelaar door de schakelaar gedurende lange tijd ingedrukt te houden

• Kiezen welke onderdelen worden weergegeven in menu's en de volgorde waarin ze worden weergegeven

• Instellen of en hoe lang je je vinger op een schakelaar moet houden voordat dit als een schakelactie wordt beschouwd

• Schakelbediening onopzettelijk herhaalde schakelacties laten negeren

• De snelheid van puntscannen aanpassen

• Geluidseffecten inschakelen of onderdelen hardop laten voorlezen wanneer deze worden gescand

• Kiezen wat moet worden opgenomen in het menu van schakelbediening

• Instellen of onderdelen moeten worden gegroepeerd tijdens het scannen van onderdelen

• De cursor voor selecties groter maken of een andere kleur geven

• Aangepaste gebaren voor het bedieningsmenu bewaren (in 'Gebaren' > 'Bewaard')

FaceTime is niet in alle landen of regio's beschikbaar.

Schakelbediening verfijnen

Kies 'Instellingen' in het bedieningsmenu kiezen om:

• De snelheid van het scannen aan te passen

• De plaats van het bedieningsmenu aan te passen

• Geluid of spraak in of uit te schakelen

• Groepen uit te schakelen om één onderdeel per keer te scannen