Overzetten naar een nieuwe Mac met Migratie-assistent

Met Migratie-assistent kun je vanaf een andere computer alle documenten, apps, gebruikersaccounts en instellingen kopiëren naar een nieuwe Mac.

Moet je deze stappen uitvoeren?

De stappen in dit artikel kun je gebruiken om je materiaal van de ene Mac naar een andere Mac over te zetten via wifi. Het is ook mogelijk om materiaal over te zetten vanaf een Time Machine-reservekopie, of vanaf een Windows-pc, of vanaf een iPhone.

Voordat je begint

• Werk de software bij op beide computers, indien mogelijk.

• Wifi moet ingeschakeld zijn op beide computers en ze mogen niet te ver uit elkaar staan. Als een van beide computers OS X El Capitan of ouder gebruikt, moeten de computers ook verbonden zijn met hetzelfde netwerk.

• Als je antivirus-, firewall- of VPN-software hebt geïnstalleerd, schakel je die software uit totdat je klaar bent.

Migratie-assistent gebruiken

Je bent nu klaar om Migratie-assistent te gebruiken om je materiaal van de oude Mac naar de nieuwe over te zetten. Migratie-assistent kopieert de bestanden maar verwijdert ze niet van je oude Mac.

macos-ventura-migratie-assistent-app-symbool

Op de nieuwe Mac

1. Open Migratie-assistent op de nieuwe Mac. Klik vervolgens op 'Ga door'.

• Migratie-assistent staat in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Apps'. Je kunt de map 'Hulpprogramma's' ook rechtstreeks openen: ga in de menubalk van de Finder naar 'Ga' > 'Hulpprogramma's'. Je kunt Migratie-assistent ook opzoeken met behulp van Spotlight. Als nadat je de Mac hebt opgestart een configuratie-assistent wordt geopend waarin je wordt gevraagd om informatie zoals je land en netwerk, ga je verder met de volgende stap, want de configuratie-assistent bevat een migratie-assistent.

2. Wanneer in Migratie-assistent toestemming wordt gevraagd om wijzigingen aan te brengen, voer je je beheerderswachtwoord in en klik je op 'OK'.

3. Wanneer je wordt gevraagd hoe je de gegevens wilt overzetten, selecteer je de optie om gegevens over te zetten vanaf een Mac, Time Machine-reservekopie of opstartschijf. Klik vervolgens op 'Ga door'.

macos-monterey-migratie-assistent-overzetten-vanaf-mac

Op de oude Mac

1. Open Migratie-assistent op de oude Mac. Klik vervolgens op 'Ga door'.

2. Wanneer je wordt gevraagd hoe je de gegevens wilt overzetten, selecteer je de optie om gegevens over te zetten naar een andere Mac. Klik vervolgens op 'Ga door'.

Op de nieuwe Mac

Wanneer je wordt gevraagd om een Mac, Time Machine-reservekopie of een andere opstartschijf te selecteren, selecteer je de andere Mac. Klik vervolgens op 'Ga door'.

macos-monterey-migratie-assistent-overzetten-bron

Op de oude Mac

Als je een beveiligingscode ziet, controleer je of dat dezelfde code is als op de nieuwe Mac. Klik vervolgens op 'Ga door'.

Op de nieuwe Mac

1. Migratie-assistent catalogiseert nu al het materiaal op je oude Mac en berekent hoeveel opslagruimte wordt gebruikt door je apps, gebruikersaccounts, bestanden, mappen en instellingen. Dit kan een paar minuten duren. Nadat deze bewerkingen zijn uitgevoerd, selecteer je de informatie die je wilt overzetten.

macos-ventura-migratie-assistent-informatie-overzetten
  2. Leer wat de overdracht van een gebruikersaccount inhoudt en klik daarna pas op 'Ga door'. In het voorbeeld dat hier wordt weergegeven, is 'Danny Rico' een gebruikersaccount op de oude Mac. Als een account op de nieuwe Mac dezelfde naam heeft, vraagt Migratie-assistent of je de naam ervan wilt wijzigen of de account wilt vervangen:

• Hernoemen: de account op de oude Mac wordt op de nieuwe Mac weergegeven als extra gebruiker, met een aparte inlognaam en thuismap.

• Vervangen: de account op de oude Mac vervangt de account met dezelfde naam op de nieuwe Mac.

3. Grote overdrachten kunnen uren in beslag nemen en soms worden gepauzeerd. Daarom is het een goed idee om de migratie 's avonds te starten, zodat deze 's nachts kan plaatsvinden. Klik op 'Ga door' om de overdracht te starten.

4. Wanneer Migratie-assistent is voltooid, sluit je Migratie-assistent op beide computers en log je in bij de gemigreerde account op de nieuwe Mac om de bestanden ervan te zien.

Als je hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met Apple Support.

Als je de oude Mac niet houdt, lees je wat je moet doen voordat je die verkoopt, weggeeft of inruilt.