Een schermafbeelding maken op een Mac

Je kunt een opname maken van het gehele scherm, een venster of een geselecteerd deel van het scherm.

Een schermafbeelding maken op een Mac

mac-schermafbeelding-maken-toetscombinatie-diagram
  1. Houd deze drie toetsen tegelijk ingedrukt om een schermafbeelding te maken: Shift, Command en 3.

2. Als je een miniatuur in de hoek van je scherm ziet, kun je daarop klikken om de schermafbeelding te wijzigen. Je kunt ook wachten tot de schermafbeelding op je bureaublad is bewaard.

Een deel van het scherm vastleggen

mac-knipprogramma-toetscombinatie-diagram
  1. Houd deze drie toetsen tegelijk ingedrukt: Shift, Command en 4.

2. Sleep de kruisaanwijzerkruisaanwijzer om het gebied van het scherm te selecteren dat je wilt vastleggen. Je verplaatst de selectie door tijdens het slepen de spatiebalk ingedrukt te houden. Je annuleert het maken van een schermafbeelding door op de Esc-toets (Escape) te drukken.

macos-big-sur-safari-schermafbeelding-gedeelte
  3. Laat de muisknop of trackpadknop los om de schermafbeelding te maken.

4. Als je een miniatuur in de hoek van je scherm ziet, kun je daarop klikken om de schermafbeelding te wijzigen. Je kunt ook wachten tot de schermafbeelding op je bureaublad is bewaard.

Een venster of menu vastleggen

mac-toetscombinatie-diagram-shift-command-4-spatie
  1. Open het venster of menu dat je wilt vastleggen.

2. Houd deze vier toetsen tegelijk ingedrukt: Shift, Command, 4 en de spatiebalk. De aanwijzer verandert in een camerasymboolcamerasymbool. Je annuleert het maken van een schermafbeelding door op de Esc-toets (Escape) te drukken.

macos-big-sur-safari-schermafbeelding-venster
  3. Klik op het venster of menu om het vast te leggen. Als je de schaduw van het venster niet wilt opnemen in de schermafbeelding, houd je de Option-toets ingedrukt terwijl je klikt.

4. Als je een miniatuur in de hoek van je scherm ziet, kun je daarop klikken om de schermafbeelding te wijzigen. Je kunt ook wachten tot de schermafbeelding op je bureaublad is bewaard.

Locatie van schermafbeeldingen

Standaard worden schermafbeeldingen op je bureaublad bewaard met de naam 'Schermafbeelding [datum] om [tijd].png'.

In macOS Mojave of nieuwer kun je de standaardlocatie van bewaarde schermafbeeldingen wijzigen vanuit het Opties-menu in de app Schermafbeelding. Je kunt de miniatuur ook naar een map of document slepen.

Meer informatie

• In macOS Mojave of nieuwer kun je ook een timer instellen en kiezen waar schermafbeeldingen worden bewaard die worden gemaakt met de app Schermafbeelding. Houd deze drie toetsen tegelijk ingedrukt om de app te openen: Shift, Command en 5. Meer informatie over de app Schermafbeelding.

• Van de vensters van sommige apps, zoals de Apple TV-app, kun je mogelijk geen schermafbeeldingen maken.

• Als je een schermafbeelding naar het klembord wilt kopiëren, houd je de Control-toets ingedrukt terwijl je de schermafbeelding maakt. Je kunt de schermafbeelding vervolgens ergens anders plakken. Je kunt ook Universeel klembord gebruiken om de schermafbeelding te plakken op een ander Apple apparaat.