Als je Mac geen internetverbinding maakt via wifi

Als je Mac verbonden is met een wifinetwerk maar online geen verbinding kan maken met websites, e-mail en alle andere internetvoorzieningen, kun je deze oplossingen proberen.

Verbinding maken met internet via wifi:

1. Je Mac moet eerst verbinding maken met een wifinetwerk: kies een netwerk in het wifimenuNo alt supplied for Image in de menubalk of in het bedieningspaneel. Je wordt mogelijk gevraagd om het wachtwoord van je wifinetwerk in te voeren of akkoord te gaan met de algemene voorwaarden.

2. Nadat er verbinding is gemaakt met een wifinetwerk, moet het netwerk toestaan dat je Mac verbinding maakt met internet. Als websites, e-mail en alle andere internetvoorzieningen nog altijd niet beschikbaar zijn nadat je verbinding hebt gemaakt met wifi, kunnen de volgende oplossingen mogelijk helpen.

Herstart de Mac

Een herstart kan helpen, omdat je Mac dan automatisch het internetadres vernieuwt dat was toegewezen aan de Mac toen deze verbinding maakte met het wifinetwerk. Je kunt het IP-adres ook handmatig vernieuwen. Dit wordt ook wel het vernieuwen van de DHCP-lease genoemd. Als de lease verlopen is en het adres al door een ander apparaat wordt gebruikt, wordt er een nieuw adres toegewezen aan je Mac.

De datum en tijd controleren en macOS bijwerken

Zorg ervoor dat de datum en tijd goed zijn ingesteld op je Mac.

Als je via een ander wifinetwerk verbinding kunt maken met internet, maak je verbinding met dat netwerk en werk je macOS op je Mac bij.

VPN- of andere beveiligingssoftware controleren

Als je een VPN-app of andere software hebt geïnstalleerd die je netwerkverbindingen bewaakt of ermee communiceert, kan die software internettoegang beletten. Meer informatie over netwerkproblemen die mogelijk worden veroorzaakt door VPN- en andere software.

De ingebouwde diagnostische tools gebruiken

Wifiaanbevelingen. Klik op 'Wifi'No alt supplied for Image in het bedieningspaneel of de menubalk en kijk of het menu de optie 'Wifiaanbevelingen' bevat. Als je deze optie ziet, heeft je Mac een probleem gedetecteerd en zijn er aanbevelingen te melden. Kies 'Wifiaanbevelingen' voor meer informatie.*

Wifiprobleemoplossing. Houd de Option-toets op het toetsenbord ingedrukt terwijl je in het bedieningspaneel of de menubalk op 'Wifi'No alt supplied for Image klikt en kies vervolgens 'Open Wifiprobleemoplossing' in het menu. Meer informatie over het gebruik van Wifiprobleemoplossing om je draadloze omgeving te analyseren.

Het venster 'Wifiprobleemoplossing' met diagnostische testresultaten

De wifirouter bijwerken

Als je de wifirouter van het netwerk beheert, installeer je de nieuwste firmware-updates voor de router, zoals aanbevolen door de fabrikant. Het kan ook helpen om de router te herstarten en de door Apple aanbevolen instellingen voor wifirouters en toegangspunten te gebruiken.

Een ander netwerk proberen of contact opnemen met je internetaanbieder

Als je wel toegang hebt tot internet wanneer je verbinding hebt met een ander netwerk of als je dat niet zeker weet, vraag je aan je internetaanbieder of je netwerkbeheerder of je netwerk goed werkt en er geen internetstoring is.

* De functie 'Wifiaanbevelingen' is niet beschikbaar voor persoonlijke hotspots of netwerken die bepaalde beveiligingsprotocollen voor bedrijven gebruiken, zoals WPA Enterprise of WPA2 Enterprise.