Språk

Vanliga frågor om tvåstegsverifiering av Apple-ID

Här får du svar på vanliga frågor om tvåstegsverifiering av Apple-ID.

Vad är tvåstegsverifiering av Apple-ID?

Tvåstegsverifiering är en extra säkerhetsfunktion för ditt Apple-ID som utformats i avsikt att hindra någon som har fått reda på ditt lösenord att komma åt eller använda ditt konto.

Funktionen kräver att du verifierar din identitet med hjälp av någon av dina enheter innan du kan vidta någon av dessa åtgärder:

• Logga in på Mitt Apple-ID när du vill hantera ditt konto
  • Göra ett köp från en ny enhet i iTunes, App Store eller iBooks Store
  • Få support för Apple-ID från Apple

Varför ska jag använda tvåstegsverifiering med mitt Apple-ID?

Ditt Apple-ID är nyckeln till en mängd olika saker du kan göra hos Apple. Det är viktigt att du är den enda som kan komma åt dina kontouppgifter, uppdatera lösenord eller köpa något i iTunes och App Store med ditt konto. Tvåstegsverifiering är en funktion som du kan använda för att se till att ditt Apple-ID och din personliga information är så säkra som möjligt.

Hur aktiverar jag tvåstegsverifiering?

1. Gå till Mitt Apple-ID.
  2. Välj Hantera ditt Apple-ID och logga in.
  3. Välj Lösenord och säkerhet.
  4. Välj Kom igång under Tvåstegsverifiering och följ anvisningarna på skärmen.

Hur fungerar det?

När du aktiverar tvåstegsverifiering registrerar du en eller flera tillförlitliga enheter. En tillförlitlig enhet är en enhet som du har kontroll över, och som kan ta emot en fyrsiffrig verifieringskod via SMS eller Hitta min iPhone. Du måste ange minst ett telefonnummer som kan ta emot SMS.

När du sedan loggar in för att hantera ditt Apple-ID på Mitt Apple-ID eller för att göra ett köp från en ny enhet i iTunes, App Store eller iBooks Store, får du ange både ditt lösenord och en fyrsiffrig verifieringskod enligt beskrivningen nedan.

Ange ditt Apple-ID. En verifieringskod skickas till enheten. Ange koden för att bekräfta din identitet och avsluta inloggningen.

När du har loggat in kan du komma åt ditt konto på ett säkert sätt och göra inköp precis som vanligt. Om du inte kan ange både lösenord och verifieringskod går det inte att komma åt kontot.

Du får även en 14 tecken lång återställningsnyckel som du bör skriva ut och förvara på ett säkert ställe. Med återställningsnyckeln kan du få tillgång till kontot om de tillförlitliga enheterna försvinner eller om du glömmer bort lösenordet.

Måste jag ändå komma ihåg ett antal säkerhetsfrågor?

Med tvåstegsverifiering behöver du inte skapa några säkerhetsfrågor eller komma ihåg deras svar. Din identitet kontrolleras uteslutande via lösenordet, verifieringskoderna som skickas till dina tillförlitliga enheter och återställningskoden.

Vilka SMS-nummer ska jag ange för mitt konto?

Du måste verifiera att det finns minst ett telefonnummer som kan ta emot SMS för ditt konto. Du bör överväga att verifiera alla telefonnummer som kan ta emot SMS som du använder på din iPhone eller en annan mobiltelefon. Du bör också ange ett nummer till någon annan i din närhet som kan ta emot SMS, till exempel din partner, sambo eller någon annan familjemedlem. Då kan du använda detta nummer om du för tillfället inte har tillgång till dina egna enheter.

Obs! Du kan inte använda fasta telefonnummer eller webbaserade telefontjänster (VoIP) för tvåstegsverifiering.

Hur gör jag om jag vill få verifieringskoder i meddelanden från Hitta min iPhone?

Meddelanden från Hitta min iPhone kan användas för att ta emot verifieringskoder på iOS-enheter som har funktionen aktiverad. Läs om hur du ställer in Hitta min iPhone.

Var ska jag förvara återställningsnyckeln?

Förvara återställningsnyckeln på ett säkert ställe hemma, på kontoret eller någon annanstans. Det kan vara praktiskt att skriva ut mer än ett exemplar så att du kan ha den på mer än ett ställe. Din nyckel blir lättare att hitta om du behöver den och du har en reservkopia om du skulle bli av med den första.

Du bör inte förvara din återställningsnyckel på din enhet eller dator eftersom obehöriga då kan råka få tillgång till den.

Vad behöver jag komma ihåg när jag använder tvåstegsverifiering?

Tvåstegsverifiering underlättar och stärker säkerheten för kontot. När du har aktiverat den finns det inget sätt som någon annan kan använda för att komma åt och hantera ditt konto på Mitt Apple-ID än om de kommer över ditt lösenord, verifieringskoderna som skickats till dina tillförlitliga enheter eller återställningsnyckeln. Du har själv ansvaret för följande:

• Komma ihåg lösenordet
  • Förvara dina tillförlitliga enheter säkert
  • Förvara återställningsnyckeln på en säker plats

Om du förlorar två av dessa tre saker samtidigt, kan du bli utelåst från ditt Apple-ID permanent. Med tvåstegsverifieringen aktiverad är det bara du som kan nollställa lösenordet, hantera tillförlitliga enheter och skapa en ny återställningsnyckel. Apple-supporten kan hjälpa dig med andra delar av tjänsten, men de kan inte uppdatera eller nollställa dessa tre saker åt dig.

Vad händer om jag tappar bort återställningsnyckeln?

Om du blir av med din återställningsnyckel kan du ersätta den när som helst:

1. Gå till Mitt Apple-ID.
  2. Välj Hantera ditt Apple-ID och logga in med ditt lösenord och din tillförlitliga enhet.
  3. Välj Lösenord och säkerhet.
  4. Välj Ersätt borttappad nyckel under Återställningsnyckel.

När du har skapat en ny nyckel går det inte längre att använda den gamla återställningsnyckeln.

Vad ska jag göra om jag glömt lösenordet till mitt Apple-ID?

Du kan nollställa det på Mitt Apple-ID med hjälp av återställningsnyckeln och en tillförlitlig enhet.

Apple-supporten kan inte nollställa lösenordet åt dig. När du behöver nollställa lösenordet måste du ha tillgång till återställningsnyckeln och en av dina tillförlitliga enheter.

Vad händer om jag tappar bort eller ger bort en av mina tillförlitliga enheter?

Om du inte längre har tillgång till en av dina enheter går du till Mitt Apple-ID så snart som möjligt för att ta bort den enheten från listan med tillförlitliga enheter. Den enheten kan då inte längre användas till att verifiera din identitet.

Vad händer om jag inte längre har tillgång till någon av mina tillförlitliga enheter?

Om du inte längre kan komma åt någon av dina tillförlitliga enheter kan du ändå logga in på ditt konto med ditt lösenord och återställningsnyckeln. Du bör sedan verifiera en ny tillförlitlig enhet så snart som möjligt.

Varför blev jag ombedd att vänta innan jag aktiverade tvåstegsverifieringen?

Som en grundläggande säkerhetsåtgärd tillåter inte Apple inställning av tvåstegsverifiering om det nyligen gjorts större ändringar av din Apple-ID-kontoinformation. Som stora ändringar räknas till exempel nollställning av lösenord och nya säkerhetsfrågor. Denna vänteperiod hjälper Apple att säkerställa att du är den enda som har tillgång till och ändrar kontot. Du kan fortsätta använda kontot som vanligt i alla Apple-tjänster och Apple-butiker under vänteperioden.

Apple skickar ett e-postmeddelande till alla adresser du har registrerat och meddelar dig om vänteperioden. Du uppmanas också att kontakta Apple-supporten om du misstänker att någon annan har lyckats få tillgång till ditt konto på obehörig väg. Du kan ställa in tvåstegsverifieringen efter det datum som visas på kontosidan för ditt Apple-ID och i e-postmeddelandet som skickas till dig.

Efter vänteperioden har du 30 dagar på dig att slutföra inställningen av tvåstegsverifieringen. Om du försöker göra klart aktiveringen efter de 30 dagarna eller om du har gjort större ändringar i dina kontouppgifter under den tiden, kan det utlösa en ny vänteperiod.

Kan jag stänga av tvåstegsverifieringen när jag har aktiverat den?

Ja. Läs mer om hur du stänger av tvåstegsverifiering.

I vilka länder är tvåstegsverifiering tillgängligt?

Tvåstegsverifiering kan användas i länderna nedan. När nya länder läggs till visas alternativen för tvåstegsverifiering automatiskt under Lösenord och säkerhet i kontoinformationen när du loggar in på Mitt Apple-ID.

• Argentina
  • Australien
  • Österrike
  • Belgien
  • Bolivia
  • Brasilien
  • Kanada
  • Chile
  • Kina
  • Colombia
  • Costa Rica
  • Denmark
  • Dominikanska republiken
  • Ecuador
  • El Salvador

• Finland
  • France
  • Germany
  • Greece
  • Guatemala
  • Honduras
  • Hongkong
  • India
  • Indonesia
  • Irland
  • Israel
  • Italien
  • Japan
  • Korea
  • Luxembourg
  • Macao
  • Malaysia
  • Mexiko
  • Nederländerna
  • Nya Zeeland
  • Nicaragua
  • Norway
  • Panama
  • Paraguay
  • Peru
  • Filippinerna
  • Poland
  • Puerto Rico
  • Portugal
  • Russia
  • Singapore
  • South Africa
  • Spanien
  • Surinam
  • Sverige
  • Schweiz
  • Taiwan
  • Thailand
  • Turkey
  • Förenade Arabemiraten
  • Storbritannien
  • USA
  • Venezuela
  • Vietnam

Senast ändrad: 2014-sep-03