Talen

Mac ABC: Safari 6 in OS X Mountain Lion

Leer hier meer over het gebruik van Safari 6 in Mountain Lion en hoe u uw surfervaring kunt personaliseren.

APPLECARE_ALLGEOS

Het webbrowservenster van Safari 6

Hieronder ziet u het venster van Safari 6 in OS X Mountain Lion. Sommige elementen van het venster kunnen worden aangepast, zoals hieronder beschreven.

1. Geef de vorige pagina weer / Geef de volgende pagina weer
  2. De knop Toon iCloud-tabbladen - Klik hierop om de laatste webpagina's te zien die u hebt bezocht in Safari op uw andere apparaten die bij iCloud zijn geregistreerd. Opmerking: iCloud-tabbladen op iPhone, iPad en iPod touch vereist iOS 6.

1. De knop Deel - Klik hierop om het volgende te doen met de webpagina:

1. Intelligent zoekveld - Typ een woord of zin om te zoeken of het adres, de titel of de bladwijzer van een webpagina.
  2. Bladwijzerbalk - Maak een bladwijzer voor uw favoriete webpagina's zodat u deze snel kunt openen.
    • Tip: gebruik iCloud om uw bladwijzers te synchroniseren met andere apparaten die zijn geregistreerd bij iCloud.
    • Links vindt u de volgende onderdelen:
       = Toon / Verberg leeslijst – Een blauwe voortgangsbalk () verschijnt over het symbool terwijl de webpagina wordt bewaard om offline te worden gelezen.
       = Geef alle bladwijzers weer en Geschiedenis.
       = Toon Top Sites.
  3. Tabbladbalk - Toont webpagina's in tabbladen. Als u een tabblad wilt sluiten, klikt u op de knop die links op het tabblad verschijnt wanneer u er met de muisaanwijzer over beweegt.
    • Rechts vindt u de volgende onderdelen:
       = Maak een nieuw tabblad aan – Klik hierop om een nieuw tabblad te openen
       = Toon alle tabbladen – Klik hierop om de tabbladen weer te geven in tabweergave
  4. Laad de huidige pagina opnieuw - Klik hierop om de webpagina opnieuw te laden. Tijdens het laden van de pagina verandert deze knop in een knop om het laden te annuleren.
    • Tip: wanneer de privémodus actief is, verschijnt de banner PRIVÉ () links van de knop om de webpagina opnieuw te laden. Klik erop om de privémodus uit te schakelen.
  5. De knop Reader - Deze heeft de volgende status:
    •  = Reader kan voor deze pagina worden geactiveerd - Klik erop om Reader weer te geven.
    •  = In Reader-modus – Klik erop om Reader af te sluiten.
    •  = Reader kan voor deze pagina niet worden geactiveerd.
  6. De knop Toon downloads - Verschijnt met een blauwe voortgangsbalk wanneer u een download start en u ziet een Safari-symbool doorheen het scherm vliegen naar de map Downloads in het Dock. Klik op de knop Toon downloads om deze weer te geven. U ziet dan de volgende opties.
    • Klik op de "X" om een download te stoppen.
    • Klik op het oranje symbool om een download te hervatten.
    • Klik op het vergrootglas om het gedownloade bestand te vinden op uw Mac.

Tabweergave

Tabweergave is nieuw in Safari 6 en toont al uw geopende tabbladen.

Gebruik een van de volgende methoden om alle tabbladen te zien.

• Klik op de knop "Toon alle tabbladen" in de Tabbladbalk.

• Knijp twee vingers samen terwijl de webpagina in de volledige schermweergave is geopend.

• Selecteer Weergave > Toon alle tabbladen of drukt u op Shift-Command-\ (⇧⌘\) in Safari.

Gebruik een van de volgende methoden om doorheen de tabbladen te navigeren.

• Veeg met twee vingers naar links of rechts.

• Klik op het bolletje van een tabblad.

• Gebruik de pijl naar links en naar rechts.

Gebruik een van deze methoden om in te zoomen op het geselecteerde tabblad.

• Klik op een tabblad.
  • Duw twee vingers uiteen om in te zoomen op het geselecteerde tabblad.

• Selecteer Weergave > Toon één tabblad of drukt u op Shift-Command-\ (⇧⌘\) in Safari.
  • Druk op Enter.

Alles verbergen | Alles weergeven

Leeslijst

Met Leeslijst voegt u snel een koppeling toe voor een webpagina die u later wilt lezen, zelfs wanneer u niet verbonden bent met het internet. Deze houdt bij welke webpagina's zijn gelezen. iCloud houdt uw leeslijst up-to-date op al uw apparaten. Als u de webpagina niet meer nodig hebt, kunt u deze gewoon verwijderen uit de leeslijst.

Tip: klik op de knop "Nog lezen" in de kolom Leeslijst om alleen webpagina's weer te geven die u nog niet gelezen hebt. Klik op de knop "Alles" om alle webpagina's in de leeslijst te zien.

Voeg webpagina's aan de leeslijst toe volgens één van de volgende methoden:

• Klik op de knop Deel (element 3) en selecteer dan "Leeslijst" in het venstermenu.
  • Shift-klik () op een koppeling.
  • Klik op de knop "Voeg toe" boven in de kolom Leeslijst. Opmerking: klik op het symbool van de leeslijst (element 5) om Leeslijst weer te geven of te verbergen.
  • Selecteer Bladwijzers > Voeg toe aan leeslijst
  • Control-klik () op een koppeling en selecteer "Voeg toe aan leeslijst"
  • Druk op Shift-Command-D.

Opmerking: u ziet het symbool van Safari zoomen naar het symbool van Leeslijst.

Als u webpagina's wilt verwijderen uit de Leeslijst, kiest u één van de volgende methoden:

• Klik op de "x" die rechts van de voorvertoning van de webpagina in Leeslijst verschijnt wanneer u er met de muisaanwijzer over gaat.
  • Control-klik op de voorvertoning van de webpagina in Leeslijst en selecteer "Verwijder onderdeel".
  • Klik achtereenvolgens op de knop "Wis alles" in de kolom Leeslijst en de knop "Wis" in het bevestigingsvenster om alle webpagina's te verwijderen.

Multi-Touch-bewegingen

Multi-Touch is ingebouwd in Safari zodat u zich al tikkend, scrollend en vegend een weg kunt banen op het internet.

• Zijdelings vegen met twee vingers om te navigeren: veeg vooruit (links) en achteruit (rechts), en de webpagina's die u bezoekt schuiven in en uit het Safari-venster.

• Dubbel tikken om te zoomen: tik dubbel op het trackpad met twee vingers om een deel van een webpagina te vergroten. Tik opnieuw dubbel om terug te gaan naar de oorspronkelijke grootte.

• Zoomen met twee vingers: zoom nauwkeuriger in en uit op webpagina's. Beweeg gewoon uw duim en vinger om in- of uitwaarts te knijpen.
    • Tip: knijp twee vingers samen in de normale grootte om de Tabweergave te zien. Veeg met twee vingers om doorheen uw tabbladen te bladeren. Duw twee vingers uiteen of klik op het tabblad om in te zoomen op het geselecteerde tabblad.

• Scrollen met twee vingers: schuif twee vingers omhoog of omlaag op het trackpad om door websites te scrollen. Dankzij "momentum scrolling" wordt surfen op het internet natuurlijker.

Safari Reader

Safari Reader verwijdert advertenties en andere visuele elementen die u kunnen afleiden van webpagina's. Het werkt als volgt: terwijl u op het internet surft, herkent Safari pagina's die artikelen bevatten. Klik op het Reader-symbool dat rechts in het zoek- en URL-veld verschijnt of druk op ⇧⌘R (Shift-Command-R) en het artikel verschijnt direct in een doorlopende, reclamevrije weergave. U ziet alle pagina's van het artikel, ongeacht of het artikel uit twee of twintig pagina's bestaat. Als u de muisaanwijzer bijna onderaan in het midden van de Reader-webpagina plaatst, verschijnen regelaars op het scherm. Met deze regelaars kunt u in- en uitzoomen, Reader-inhoud via e-mail versturen of afdrukken en Reader verbergen. Als u de grootte van de tekst wijzigt, onthoudt Safari dit de volgende keer dat u een artikel in Safari Reader weergeeft.

Intelligent zoekveld

U kunt zowel zoektermen als webadressen typen in het veld. Wanneer u begint te typen, stelt Safari automatisch een passende webpagina voor, genaamd het Beste resultaat, en markeert het deze. Druk gewoon op Enter om het Beste resultaat te selecteren.

Als het Beste resultaat niet de site is die u wenste te bezoeken, controleert u de lijst met relevante suggesties uit uw favoriete zoekmachine, bladwijzers en geschiedenis. Klik of gebruik de pijltoetsen om een zoekterm of webpagina te selecteren en druk op Enter.

In Safari selecteert u Safari > Voorkeuren... > Algemeen (knoppenbalk) en selecteert u de zoekmachine die u wilt dat Safari gebruikt. U kunt kiezen uit:

• Google
  • Yahoo!
  • Bing

Uw zoekresultaten verbeteren

• Gebruik aanhalingstekens om de exacte zin te vinden.
    • Als u een artikel zoekt over "Problemen met printerverbindingen oplossen", zet u de zin tussen aanhalingstekens zoals weergegeven.
  • Beperk uw zoekopdracht tot een specifieke website of een specifiek subdomein van de website.
    • Als u uw zoekresultaten wilt beperken tot een website, kunt u site:[website] toevoegen aan uw zoekopdracht.
    • Als u bijvoorbeeld "Problemen met printerverbindingen oplossen" site:apple.com/nl invoert,
      ... worden alleen webpagina's van apple.com/nl getoond.
  • Als u uw zoekresultaten wilt beperken tot een subdomein van een website, kunt u site:[subdomain.website] toevoegen aan uw zoekopdracht.
    • Als u bijvoorbeeld "Problemen met printerverbindingen oplossen" site:support.apple.com/nl invoert,
      ... worden alleen webpagina's van het onderdeel Support van de website apple.com weergegeven.
  • Woorden uitsluiten van uw resultaten.
    • Als u woorden wilt uitsluiten van uw zoekresultaten, gebruikt u een liggend streepje voor het woord of de woorden die u wilt uitsluiten.
    • Als u bijvoorbeeld "Problemen met printerverbindingen oplossen" site:support.apple.com/nl -archief invoert,
      ... wordt gezocht naar artikelen met de exacte woordcombinatie "Problemen met printerverbindingen oplossen" op de Apple Support-website die het woord "archief" niet inhouden.

Safari-extensies

Safari-extensies worden gemaakt door andere ontwikkelaars en zijn een geweldige manier om Safari uit te breiden met nieuwe functies.

Selecteer Safari > Safari-extensies... in Safari om de galerie met Safari-extensies weer te geven.

Hervat

Als Hervat is ingeschakeld, wordt Safari geopend met dezelfde websites die waren geopend toen u Safari sloot.

Als u Hervat wilt inschakelen, gaat u in Finder naar het menu Apple () > Systeemvoorkeuren... > Algemeen en maakt u de selectie van "Sluit vensters bij het stoppen van een programma" ongedaan.

Tip: druk op de Shift-toets wanneer u Safari opent om Hervat te vermijden.

Stel uw startpagina in

Volg deze stappen om uw startpagina in te stellen:

1. Selecteer Safari > Voorkeuren... > Algemeen (knoppenbalk) in Safari.
  2. Typ of plak de URL van de webpagina in het veld "Startpagina:".
  3. Als u wilt dat uw startpagina in een nieuw Safari-venster wordt geopend, selecteert u "Startpagina" in het venstermenu "Open nieuwe vensters met:".
  4. Als u wilt dat uw startpagina in een nieuw tabblad in Safari wordt geopend, selecteert u "Startpagina" in het venstermenu "Open nieuwe tabbladen met:".

Belangrijk: als Hervat is ingeschakeld, opent Safari niet altijd uw startpagina zelfs als u "Startpagina" hebt gekozen in het venstermenu "Open nieuwe vensters met:" in de voorkeuren voor Safari. Als u uw startpagina onder deze omstandigheden wilt openen, houdt u de Shift-toets ingedrukt wanneer u Safari opent.

Aanvullende informatie

Klik hier om meer te weten over andere functies in Safari.

Opmerking van ontwikkelaars van websites: webinhoud gebaseerd op uw lokale schijf levert mogelijk niets op in Safari als de standaard beveiligingsinstelling "Beperkingen voor lokale bestanden" is ingeschakeld.  Als u Beperkingen voor lokale bestanden wilt uitschakelen, volgt u deze stappen:

1. Selecteer Safari > Voorkeuren... > Geavanceerd (knoppenbalk) in Safari.
  2. Vink de optie "Toon Ontwikkel-menu in menubalk" aan. Sluit de voorkeuren voor Safari.
  3. Selecteer Ontwikkel > Schakel beperkingen voor lokale bestanden uit in Safari om de instelling uit te schakelen.

Belangrijk: de vermelding van websites en producten van derden is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en impliceert niet dat wij deze websites of producten goedkeuren of aanbevelen. Apple kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de selectie, de prestaties of het gebruik van informatie of producten op websites van derden. Apple biedt deze vermeldingen alleen aan als dienst naar zijn gebruikers. Apple heeft de informatie op deze websites niet getest en geeft geen verklaring wat betreft de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van deze informatie. Er zijn risico’s verbonden aan het gebruik van informatie of producten die u op internet vindt, en Apple kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Houd er rekening mee dat websites van derden niet afhankelijk zijn van Apple en dat Apple geen enkele controle heeft over de inhoud van die websites. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.

Laatst gewijzigd op: 8-aug-2013
Nuttig?
Ja
Nee
  • Laatst gewijzigd op: 8-aug-2013
  • Artikel: HT5364
  • Aantal keer bekeken:

• Beoordeling:

(1 reacties)