Talen

Basiskenmerken van de Mac: Mail gebruiken om op e-mail te controleren in OS X

Mail is het programma voor e-mails dat bij OS X wordt meegeleverd. Het is eenvoudig te configureren en het werkt met vele bekende e-mailvoorzieningen zoals iCloud, Gmail, Yahoo, AOL en Microsoft Exchange.

Mail configureren

Wanneer u Mail voor het eerst opent, wordt u gevraagd uw e-mailaccount te configureren als u dit nog niet hebt gedaan.

Venster voor de configuratie van Mail

Kies uw e-mailaanbieder in de lijst. Als u uw e-mailaanbieder niet ziet, klikt u op 'Nog een e-mailaccount toevoegen'. Klik vervolgens op 'Ga door'.

Venster voor het invoeren van e-mailadres en wachtwoord

U wordt in Mail gevraagd uw naam, e-mailadres en wachtwoord in te voeren. Voer deze gegevens in en klik op 'Maak aan'. Mail configureert de andere e-mailaccountinstellingen op basis van het door u ingevoerde e-mailadres.

Als Mail uw e-mailaanbieder niet herkent, wordt u mogelijk gevraagd extra instellingen in te voeren. Als u de automatische instellingen wilt negeren, drukt u op de Option-toets wanneer u op 'Maak aan' klikt. U wordt dan in Mail gevraagd de serverinstellingen in te voeren.

Als u meerdere e-mailaccounts wilt toevoegen, begint u bij uw primaire account. Gebruik vervolgens de voorkeuren voor Mail of Internetaccounts om meer accounts toe te voegen.

Berichten aanmaken

Gebruik een van de volgende methoden om een nieuw bericht aan te maken:

• Druk op Command-N (N).
  • Kies Archief > Nieuw Bericht.
  • Klik in het venster van Mail op de knop 'Maak een nieuw bericht aan' .

Het venster Nieuw bericht

Typ een naam in het veld 'Aan'. Mail helpt u dit veld automatisch in te vullen met een e-mailadres uit Contacten of van een eerder ontvangen of verstuurd bericht. Als u een bericht naar een nieuwe persoon stuurt, typt u het volledige e-mailadres van die persoon. Voeg meer contacten toe aan de velden 'Aan' of 'Kopie' om de e-mail naar meerdere ontvangers te sturen. Druk op de komma op het toetsenbord om het volgende adres in te voeren.

Typ een beschrijvend onderwerp voor het bericht in het veld 'Onderwerp'. Als u dit veld niet invult, wordt u in Mail herinnerd tekst in te voeren.

Typ de tekst van het bericht in het grote veld onder het veld 'Onderwerp'. Als u de opmaak van het bericht wilt wijzigen, klikt u op de knop 'Toon opmaakbalk'  en gebruikt u de regelaars die op het scherm verschijnen om een letterbeeld en een uitlijning van de tekst te selecteren. U kunt ook een van de vele ingebouwde sjablonen kiezen door op de knop 'Toon of verberg het paneel met sjablonen'  te klikken.

Nadat u het bericht hebt samengesteld, klikt u op de knop 'Verstuur bericht'  om het te versturen. Als de computer niet online is, bewaart Mail het bericht in de postbus Uitgaand totdat de internetverbinding opnieuw actief is. Als u het bericht nog niet wilt versturen, sluit u gewoon het venster of selecteert u een ander bericht. Mail bewaart de onafgewerkte concepten in de postbus Concepten.

Berichten weergeven

Het venster Mail

Mail controleert regelmatig uw e-mailaccounts automatisch op nieuwe berichten. Als u handmatig op nieuwe e-mail wilt controleren, klikt u op de knop 'Haal nieuwe berichten op voor alle accounts' haal mail op. Als u een e-mailbericht wilt bekijken, selecteert u het links in het venster Mail in de lijst met berichten. De tekst van het bericht verschijnt dan rechts in het venster.

Als u een bericht wilt beantwoorden, klikt u op de knop 'Antwoord'  of 'Antwoord allen' . Klik op de knop 'Verstuur bericht'  wanneer u klaar bent om het antwoord te versturen. Of ga naar een ander bericht om het antwoord te bewaren voor later. U kunt ook ontvangen berichten doorsturen naar anderen door te klikken op de knop 'Stuur door' .

Conversaties

Uw verstuurde en ontvangen berichten met hetzelfde onderwerp worden in Mail geordend in conversaties. Hierdoor kunt u eenvoudiger een berichtenreeks volgen die tussen u en anderen worden uitgewisseld. Mail voegt al gelezen tekst van eerdere e-mails samen zodat u eenvoudig de berichten over een onderwerp kunt lezen. Als u alle tekst van een specifiek bericht wilt lezen, klikt u op 'Bekijk meer'.

Conversaties in het venster Mail

Meer functies van Mail

Kies een onderwerp hieronder om meer te weten over de functies van OS X Mail. U vindt ook meer informatie over Mail in Mail Help in het menu Help.

Alles weergeven | Alles verbergen

Berichtgeving

Via de meldingen in OS X weet u wanneer u e-mail hebt ontvangen. Wanneer u één of meerdere berichten ontvangt, verschijnt in de rechterbovenhoek van het scherm een banner.

Voorbeeld van een banner in Mail

Hierdoor moet u niet overschakelen naar het programma Mail om de postbus Inkomend in het oog te houden. Klik gewoon op de banner om het volledige bericht te zien. OS X opent Mail en geeft de inkomende e-mail in de banner weer. In OS X Mavericks kunt u de e-mail zelfs rechtstreeks vanaf de banner beantwoorden zonder naar een ander programma te moeten overschakelen. Het symbool Mail in het Dock heeft ook een bolletje waarmee u de ongelezen berichten kunt bijhouden.

bolletje van Mail

iCloud

Mail en iCloud zijn gemaakt om samen te werken. Met een iCloud-account kunt u Mail op een Mac gebruiken en de berichten en postbussen onmiddellijk openen op andere computers en iOS-apparaten die iCloud Mail gebruiken.

Mail op al uw apparaten

Als u Contacten met uw iCloud-account gebruikt, zijn de VIP's en het Geadresseerdenoverzicht beschikbaar op uw andere Macs en iOS-apparaten die iCloud-contacten gebruiken. Als u Documenten en gegevens in iCloud gebruikt, zijn de regels beschikbaar op uw andere Macs die ook Documenten en gegevens in iCloud gebruiken. U kunt ook bestaande regels, handtekeningen, vlaggen en slimme postbussen op al uw apparaten wijzigen, dupliceren of verwijderen.

Mail ordenen

Postbussen gebruiken

U kunt postbussen aanmaken om berichten te ordenen. Postbussen werken net zoals mappen in de Finder.

Navigatiekolom in de navigatiekolom

Een postbus aanmaken:

1. Kies in Mail het menu Postbus > Nieuwe postbus.
  2. Kies de locatie van de postbus in het geopende venster.
    - Op mijn Mac maakt een postbus aan die alleen op de Mac wordt bewaard.
    - Een e-mailvoorziening zoals iCloud maakt een postbus aan op de e-mailserver die u op alle apparaten waarmee u op e-mail controleert kunt openen.
  3. Geef de postbus een naam en klik op 'OK'.

Klik op de knop 'Toon' links van de favorietenbalk om de lijst met postbussen weer te geven of druk op Shift-Command-M. De lijst met postbussen is vergelijkbaar met de navigatiekolom van een Finder-venster. Gebruik een van de volgende methoden om berichten tussen de postbussen te verplaatsen.

• Sleep berichten naar de gewenste postbus.
  • Als u een bericht hebt geopend, kiest u Bericht > Verplaats naar of Kopieer naar om het te verplaatsen.
  • Control-klik of klik met de rechtermuisknop op een bericht en kies 'Verplaats naar' of 'Kopieer naar' in het contextuele menu dat verschijnt.
  • Maak regels aan om berichten die eraan voldoen, te verplaatsen of te kopiëren naar een postbus.

Favorietenbalk

Gebruik de favorietenbalk boven in het venster Mail om snelkoppelingen naar de meest gebruikte postbussen te maken. De favorietenbalk van Mail bevat automatisch enkele van de meest gebruikte postbussen zoals Inkomend, Concepten en Verstuurd.

Favorietenbalk

Sleep een postbus naar de favorietenbalk om deze eraan toe te voegen. Sleep een bericht rechtstreeks naar een postbus in de favorietenbalk om het naar die postbus te verplaatsen. U kunt ook klikken op de knop 'Toon'/'Verberg' om alle postbussen in de navigatiekolom van Mail te tonen of te verbergen.

VIP's

Houd berichten van bijzonder belangrijke personen bij door hen als VIP te bewaren. Uw VIP's worden aangegeven door een ster  links van hun naam in berichten die u van hen ontvangt. Mail voegt een postbus voor elke VIP toe aan Favorieten. Het is dus eenvoudig om hun berichten te zien.

Gebruik een van de volgende methoden om een VIP van iemand te maken:

• In een e-mailbericht plaatst u de muisaanwijzer links van iemands naam en klikt u op de ster die verschijnt om de persoon aan de lijst met VIP's toe te voegen of ervan te verwijderen.
  • In een e-mailbericht plaatst u de muisaanwijzer rechts van iemands naam, klikt u op de pijl omlaag en kiest u 'Voeg toe aan VIP's' of 'Verwijder uit VIP's'.

Tip: schakel iCloud-contacten in om uw VIP's beschikbaar te stellen voor uw andere Macs en iOS-apparaten die iCloud gebruiken.

E-mail zoeken

Een bericht zoeken is eenvoudig. Gebruik het zoekveld in het venster van Mail om te zoeken op afzender, onderwerp, bijlagen en meer. Typ gewoon wat u zoekt in het veld. Als u de zoekactie wilt verfijnen, selecteert u een optie in het menu dat verschijnt wanneer u typt.

zoeken in Mail

Als u de zoekactie nog meer wilt verfijnen, voert u meerdere namen of termen over het gezochte bericht in. Selecteer bij de zoekactie een token zoals Personen of Onderwerpen om enkel in dat veld in Mail te zoeken. U kunt ook een postbus selecteren in de navigatiekolom van Mail of de favorietenbalk in het venster van Mail om alleen in die postbus te zoeken.

tokens bij het zoeken

Belangrijk: Informatie over producten die niet door Apple zijn vervaardigd, is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en impliceert niet dat Apple deze producten goedkeurt of aanbeveelt. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.

Laatst gewijzigd op: 25-aug-2014
Nuttig?
Ja
Nee
  • Laatst gewijzigd op: 25-aug-2014
  • Artikel: HT5361
  • Aantal keer bekeken:

• Beoordeling:

(1 reacties)