Talen

Basiskenmerken van de Mac: Mail gebruiken op een Mac

Gebruik het programma Mail in OS X om e-mail op een Mac te configureren, inclusief bekende e-mailvoorzieningen zoals iCloud, Microsoft Exchange, Google, Yahoo en AOL. Lees vervolgens meer over de functies in Mail zoals Zoek, Conversaties, Mail Drop, Markering en meer.

Mail configureren

Wanneer u Mail voor het eerst opent, wordt u gevraagd uw e-mailaccount te configureren als u dit nog niet hebt gedaan.

U kunt een van de bekende e-mailvoorzieningen selecteren of een eigen voorziening toevoegen

Kies de e-mailaanbieder in de lijst. Klik op 'Voeg andere Mail-account toe' als u de e-mailaanbieder niet ziet. Klik vervolgens op 'Ga door'.

Voer een e-mailadres en wachtwoord in om een nieuwe Mail-account te configureren

U wordt in Mail gevraagd uw naam, e-mailadres en wachtwoord van de e-mail in te voeren. Voer deze gegevens in en klik op 'Maak aan'. Mail vervolledigt de accountinstellingen op basis van het ingevoerde e-mailadres. In Yosemite behoudt Mail automatisch deze instellingen.

• Als Mail de e-mailaanbieder niet herkent, wordt u mogelijk gevraagd extra instellingen in te voeren.
  • Al u meerdere Mail-accounts wilt toevoegen, begint u bij de primaire account. Gebruik vervolgens Internetaccounts om meer accounts toe te voegen.

Een nieuw bericht aanmaken

Gebruik een van deze methoden om een nieuw e-mailbericht aan te maken:

• Druk op Command-N (N).
  • Kies Archief > Nieuw Bericht.
  • Klik in het venster van Mail op de knop 'Maak een nieuw bericht aan' .

een nieuw berichtvenster

Aan: typ een naam in het veld Aan. Mail helpt u dit veld automatisch in te vullen met een e-mailadres uit Contacten of van eerder ontvangen of verstuurde berichten. Als u een bericht naar een nieuwe persoon stuurt, typt u het volledige e-mailadres van die persoon. Typ een komma met het toetsenbord om meer ontvangers in te voeren.

Onderwerp: typ een onderwerp voor het bericht in het veld Onderwerp. Als u dit veld niet invult, wordt u in Mail herinnerd dit te doen.

Bericht: typ de tekst van het bericht in het grote gebied onder het veld Onderwerp. Als u de opmaak van het bericht wilt wijzigen, klikt u op de knop 'Toon opmaakbalk'  en gebruikt u de regelaars om het letterbeeld of de uitlijning van de tekst te wijzigen. Klik op de knop 'Toon sjablonen'  om een ingebouwde e-mailsjabloon te gebruiken.

Klik wanneer u klaar bent op de knop 'Verstuur bericht' . Als de computer offline is, bewaart Mail de uitgaande berichten in de postbus Uitgaand totdat de internetverbinding actief is. Als u het bericht nog niet wilt versturen, sluit u het venster of selecteert u een ander bericht. Mail bewaart de onafgewerkte berichten in de postbus Concepten.

Op e-mail controleren

het berichtvenster in Mail

Mail controleert regelmatig de e-mailaccounts automatisch op nieuwe berichten. Als u handmatig op e-mail controleert, klikt u op de knop 'Haal nieuwe berichten op' nieuwe e-mail. Als u een e-mailbericht wilt bekijken, selecteert u het links in het venster Mail in de lijst met berichten. De tekst van het bericht verschijnt rechts in het venster.

Een e-mail beantwoorden

Beantwoorden of doorsturen

Als u een bericht wilt beantwoorden, klikt u op de knop 'Antwoord'  of 'Antwoord allen' . Typ het antwoord en klik op de knop 'Verstuur bericht' . Klik op de knop 'Stuur door' om het bericht naar anderen door te sturen.

Markering

In OS X Yosemite kunt u de functie Markering in Mail gebruiken om rechtstreeks in een bijlage te tekenen en te typen en deze als antwoord te versturen.

gebruik Markering om een e-mail te annoteren en als antwoord te versturen

U kunt Markering bij een bijlage gebruiken wanneer u een bericht aanmaakt of beantwoordt. Gebruik de knop voor het toevoegen van bijlagen om de bijlage aan het antwoord toe te voegen.

1. Beweeg de muisaanwijzer over de afbeelding in het bericht.
  2. Klik op het symbool het symbool van de zoomfunctie dat in de rechterbovenhoek van de afbeelding verschijnt.
  3. Kies 'Markering' in het menu dat verschijnt.

U kunt alle tools in de knoppenbalk Markering gebruiken om op de afbeelding te tekenen of om de afbeelding te ondertekenen of te annoteren.

het symbool van de tool schets

Schets

Gebruik de tool Schets om met de vrije hand te tekenen op de afbeelding door op het trackpad te tekenen met uw vinger.

het symbool van de tool vormen

Vormen

Gebruik vormen zoals rechthoeken, ovalen, lijnen en pijlen. Of teken vormen op het trackpad met uw vinger. Gebruik de Zoomfunctie  het symbool van de zoomfunctie onder in het vormenpalet om een deel van een afbeelding te vergroten en er de nadruk op te leggen.

het symbool van de tool Tekst

Tekst

Typ rechtstreeks in afbeeldingen en pdf-documenten om feedback in een berichtenreeks te geven.

het symbool van de tool handtekening

Handtekening

Plaats uw handtekening door met uw vinger op het trackpad te tekenen of maakt een foto van uw handtekening met de camera van de Mac.

Conversaties

In Mail worden de antwoorden op e-mails geordend in conversaties om eenvoudig een berichtenreeks tussen u en anderen te kunnen volgen. Mail voegt al gelezen tekst van eerdere e-mails samen zodat u eenvoudig de berichten over een onderwerp kunt lezen. Klik op 'Bekijk meer' om alle tekst van een specifiek bericht te lezen.

Conversaties in het venster Mail

Bijlagen

Als u een bijlage, zoals een afbeelding of document, wilt toevoegen, sleept u deze naar het e-mailbericht. U kunt ook klikken op de knop 'Bijlage'  in het berichtvenster of Archief > Voeg bestanden bij kiezen. Bij berichten met bijlagen verschijnt een paperclip.

de paperclip wijst op een bijlage

Wanneer u een bijlage ontvangt, dubbelklikt u erop om deze te openen. U kunt de bijgevoegde bestanden ook ergens op de schijf bewaren door de bijlagen buiten het venster van het e-mailbericht te slepen of Archief > Bewaar bijlagen te kiezen.

Mail Drop

In OS X Yosemite kunt u Mail Drop gebruiken om grote bestanden te versturen (tot wel 5 GB per bericht), zoals video's, presentaties en mappen van afbeeldingen, zonder u zorgen te hoeven maken over de beperkingen voor bestandsgrootten van de e-mailaanbieder. Mail Drop is een gratis voorziening die bij Mail in Yosemite is ingebouwd en die met alle e-mailvoorzieningen werkt zolang u op de Mac bij iCloud bent ingelogd.

Wanneer u een grote bijlage verstuurt, kan Mail deze automatisch uploaden naar iCloud. Als de ontvangers Mail gebruiken, ontvangen ze de bijlage als onderdeel van het bericht. Als ze een ander programma of webmail gebruiken, ontvangen ze een koppeling om de bestanden te downloaden. U hoeft slechts te klikken op 'Verstuur bericht' en Mail doet de rest. Bijlagen zijn gedurende 30 dagen beschikbaar en tellen niet mee bij uw iCloud-opslag.

E-mail ordenen

Postbussen

U kunt postbussen aanmaken om e-mailberichten te ordenen. Postbussen werken net zoals mappen in de Finder.

Navigatiekolom in Mail

Een postbus aanmaken:

1. Kies in Mail het menu Postbus > Nieuwe postbus.
  2. Kies de locatie van de postbus in het geopende venster.
    - Kies 'Op mijn Mac' om een postbus aan te maken die alleen op de Mac wordt bewaard.
    - Kies de e-mailvoorziening (zoals iCloud) om een postbus aan te maken waartoe u toegang hebt op alle apparaten waarmee u op nieuwe e-mail controleert.
  3. Geef de postbus een naam en klik op 'OK'.

Klik op de knop 'Toon' links van de favorietenbalk om de lijst met postbussen weer te geven of druk op Shift-Command-M. De lijst met postbussen is vergelijkbaar met de navigatiekolom van een Finder-venster. Gebruik een van de volgende methoden om berichten tussen de postbussen te verplaatsen.

• Sleep berichten naar de gewenste postbus.
  • Als u een bericht hebt geopend, kiest u Bericht > Verplaats naar of Kopieer naar om het te verplaatsen.
  • Control-klik of klik met de rechtermuisknop op een bericht en kies 'Verplaats naar' of 'Kopieer naar' in het contextuele menu dat verschijnt.
  • Maak regels aan om berichten die eraan voldoen, te verplaatsen of te kopiëren naar een postbus.

Zoeken in Mail

Gebruik het zoekveld in het venster van Mail om te zoeken op afzender, onderwerp, bijlagen en meer. Als u de zoekactie wilt verfijnen, selecteert u een optie in het menu dat verschijnt wanneer u typt.

Gebruik tokens om de zoekactie te verfijnen

Voer namen of termen van het gezochte bericht in om de zoekactie nog meer te verfijnen. Selecteer bij de zoekactie een token zoals Personen of Onderwerpen om enkel in dat veld in Mail te zoeken. U kunt ook een postbus selecteren in de navigatiekolom van Mail of de favorietenbalk in het venster van Mail om alleen in die postbus te zoeken.

Meer informatie

U vindt meer informatie over Mail in de ingebouwde helpfunctie van de Mac. Open Mail en klik boven in het scherm op het menu Help. Zoek een onderwerp waarover u meer informatie wilt of zoek het gewenste menu-onderdeel van Mail.

Belangrijk: Informatie over producten die niet door Apple zijn vervaardigd, is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en impliceert niet dat Apple deze producten goedkeurt of aanbeveelt. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.

Laatst gewijzigd op: 21-okt-2014
Nuttig?
Ja
Nee
  • Laatst gewijzigd op: 21-okt-2014
  • Artikel: HT5361
  • Aantal keer bekeken:

null