Talen

Mac ABC: Mail (OS X Mountain Lion)

Leer hier meer over Mail in OS X Mountain Lion.

Wat is nieuw in Mail voor Mountain Lion?

VIP's

Houd berichten van bijzonder belangrijke personen bij door hen als VIP te bewaren. U kunt tot wel 100 VIP's hebben.

Uw VIP's worden aangegeven door een ster links van hun naam in berichten die u van hen ontvangt. Mail voegt een postbus voor elke VIP toe aan Favorieten. Het is dus eenvoudig om hun berichten te zien.

Gebruik een van de volgende methoden om een VIP van iemand te maken:

• In een e-mailbericht plaatst u de muisaanwijzer links van iemands naam en klikt u op de ster die verschijnt om de persoon aan de lijst met VIP's toe te voegen of ervan te verwijderen.
  • In een e-mailbericht plaatst u de muisaanwijzer rechts van iemands naam, klikt u op de pijl omlaag en kiest u "Voeg toe aan VIP's" of " Verwijder uit VIP's".

Tip: schakel iCloud Contacten in om uw VIP's beschikbaar te stellen voor uw andere Macs met Mountain Lion die iCloud Contacten gebruiken.

Meldingen

Mail gebruikt Berichtencentrum, een nieuwe functie in OS X Mountain Lion.

Bij een nieuw e-mailbericht wordt een strook met de afzender, de onderwerpregel en het begin van het bericht weergegeven.

Tip: klik op de meldingsstrook om rechtstreeks naar het bericht te gaan.

Opmerking: e-mailmeldingen verschijnen wanneer Mail op de achtergrond is geopend.

iCloud-account

Met een iCloud-account kunt u Mail op uw Mac gebruiken en uw berichten en postbussen onmiddellijk openen op andere computers en apparaten met iOS 5 of hoger die iCloud Mail gebruiken.

Als u Contacten gebruikt met uw iCloud-account, zijn uw VIP's en het Geadresseerdenoverzicht beschikbaar op uw andere Macs met Mountain Lion die iCloud Contacten gebruiken.

Als u Documenten en gegevens in iCloud gebruikt, zijn uw regels, handtekeningen, namen van markeringen en slimme postbussen ook beschikbaar op uw andere Macs die Documenten en gegevens in iCloud gebruiken.

Deel Safari-webpagina's in verschillende structuren

Wanneer u een webpagina in Safari deelt, wordt een nieuw bericht gemaakt met de titel van de webpagina als Onderwerp, een koppeling naar de webpagina met de inhoud van de webpagina in verschillende structuren. In het venstermenu "Verstuur webmateriaal als:" kiest u een van de volgende structuren:

• Reader: als de webpagina met Safari Reader kan worden weergegeven, kunt u de pagina versturen in de structuur Reader voor Safari. De optie verschijnt in het grijs als de webpagina niet met Safari Reader kan worden weergegeven.
  • Webpagina: verstuur de huidige webpagina in uw bericht.
  • Pdf: een pdf van de webpagina wordt als bijlage toegevoegd aan het bericht.
  • Alleen koppeling: het bericht bevat een koppeling naar het artikel.

Mail configureren

Wanneer u Mail voor het eerst opent, ziet u het dialoogvenster "Welkom bij Mail"

Vul gewoon uw volledige naam, e-mailadres en wachtwoord in. Klik op "Ga door".

Mail heeft de instellingen voor de meest gebruikte e-mailaanbieders en honderden meer.

Tip: druk op de Option-toets wanneer u klikt op "Ga door" als u de serverinstellingen van gekende e-mailaanbieders handmatig moet invoeren.

Als u een e-mailadres invoert waarvoor Mail geen e-mailserverinstellingen heeft, volgt u de instructies op het scherm om de serverinstellingen van de e-mailaanbieder handmatig in te voeren.

Opmerking: gebruik dit online pdf-document om de serverinstellingen van de e-mailaanbieder te weten.

Voer een van deze stappen uit om een andere e-mailaccount toe te voegen:

• In Mail selecteert u Archief > Voeg account toe... en volgt u de instructies op het scherm.
  • Selecteer het menu Apple > Systeemvoorkeuren... > Mail, agenda's en contacten
    • Klik op uw e-mailaanbieder of op "Voeg andere account toe..." en volg de instructies op het scherm.

Een nieuw bericht aanmaken

Gebruik een van de volgende methoden om een nieuw bericht aan te maken:

• In Mail drukt u op Command-N (N).
  • In Mail selecteert u Archief > Nieuw bericht.
  • Druk op de knop "Maak een nieuw bericht aan" in de knoppenbalk van Mail.

Volg de stappen om uw bericht aan te maken:

1. Typ een naam in het veld "Aan:". Dit veld wordt automatisch ingevuld met een e-mailadres uit Contacten of van een eerder ontvangen of verstuurd bericht. Als u een bericht verstuurt naar een nieuwe persoon, typt u het volledige e-mailadres van die persoon.
    • Als u een blinde kopie van het e-mailbericht wilt versturen, klikt u op het veld "Blinde kopie:" en typt u de naam van de personen naar wie u het bericht in blinde kopie wilt versturen.
  2. Typ een beschrijvend onderwerp voor uw bericht.
  3. Typ de inhoud van het bericht in het tekstveld, inclusief tekst, emoji-tekens (via de tekenweergave). U kunt ook afbeeldingen, films, audiobestanden, pdf-documenten, enz. naar dit tekstveld slepen.
    • Klik op de knop met de paperclip () in de knoppenbalk om het toe te voegen bestand te kiezen. Markeer een bijlage en klik dan op "Kies bestand" om dit als bijlage toe te voegen.
    • Klik op de knop "Toon opmaakbalk" () om de regelgebonden opmaakbalk weer te geven of te verbergen. Hier kunt u het lettertype, de lettergrootte en de tekstkleur kiezen, bepalen of u de tekst in vet, cursief of onderstreept wilt weergeven, de uitlijning van de tekst kiezen, een lijst toevoegen of aanpassen en de tekstinspringing wijzigen.
    • Klik op de knop "Toon of verberg de fotokiezer" () om de fotokiezer weer te geven of te verbergen. Hierdoor kunt u afbeeldingen zoeken in uw iPhoto- of Aperture-bibliotheken om toe te voegen aan uw berichten. Tip: uw foto's worden in de fotokiezer weergegeven volgens de volgorde in iPhoto of Aperture.
    • Klik op de knop "Toon of verberg het paneel met sjablonen" () om sjablonen voor e-mailberichten weer te geven of te verbergen. Hier kunt u kiezen uit talrijke vooraf gemaakte sjablonen voor e-mailberichten. Tip: maak uw eigen sjabloon. Maak uw e-mailbericht en selecteer Archief > Bewaar als sjabloon... in Mail. Geef dit sjabloon vervolgens een naam.
    • Wanneer uw nieuw bericht is gemaakt, klikt u op de knop Verstuur bericht () of drukt u op Shift-Command-D (⇧-⌘-D).

Tip: druk op Command-S (-S) om het bericht te bewaren in uw postbus Concepten. U kunt dit dan sluiten en later opnieuw openen om het te bewerken of te versturen. Opmerking: als de volledige schermweergave is geactiveerd, klikt u op de knop "Annuleer" en krijgt u de kans om uw concept te bewaren.

Belangrijk: raadpleeg dit artikel als u problemen ondervindt bij het versturen of ontvangen van e-mailberichten.

Berichten weergeven

Onderdelen van het hoofdvenster in Mail:

1. De knop Haal nieuwe berichten op – Klik erop om berichten voor al uw accounts op te halen.
  2. Maak een nieuw bericht aan – Klik erop om een nieuw bericht aan te maken.
  3. Favorietenbalk – Bevat de volgende onderdelen:
    • Toon / verberg de lijst met postbussen – Klik erop om de lijst met postbussen weer te geven of te verbergen.
    • Favoriete postbussen – Sleep een postbus hier naartoe om deze toe te voegen. Sleep een postbus hier vandaan om deze te verwijderen.
    • VIP's – Aanwezig wanneer u een of meerdere e-mailadressen als VIP hebt bewaard. Elke VIP krijgt een eigen postbus die u kunt selecteren door te klikken op de pijl omlaag.
  4. De knoppen Verwijder bericht / Markeer als ongewenste reclame – Klik op de prullenmand en alle geselecteerde berichten worden verwijderd. Klik op de knop met een duim omlaag en alle geselecteerde berichten worden als ongewenste reclame gemarkeerd.
  5. De knoppen Antwoord / Antwoord allen /  Stuur door
    • Tip: als u klikt op de knop Antwoord maar u wilde eigenlijk klikken op Antwoord allen, klikt u op de knop Antwoord allen in uw bericht.
  6. De knop Markeer bericht – Markeert alle geselecteerde berichten. Klik op de pijl omlaag om de kleur van de markering te selecteren.
  7. Regelaars voor berichten – Verschijnen wanneer u uw muisaanwijzer over dit gedeelte van het bericht beweegt. De regelaars zijn de volgende:
    • Prullenmand – Verwijder het bericht.
    • Antwoord – Stuur een antwoord naar de afzender van het bericht.
    • Antwoord allen – Stuur een antwoord naar de afzender en alle ontvangers van het bericht.
    • Stuur door – Stuur het bericht door naar een andere ontvanger.
  8. Zoekveld – Zoek uw berichten in gemarkeerde postbussen in de favorietenbalk. Raadpleeg het onderdeel over het zoeken in Mail voor meer informatie.
  9. De knop Volledige schermweergave – Klik erop om Mail in de volledige schermweergave te openen.
  10. Lijst met voorvertoning van berichten – Toont naam afzender, tijd of datum van bericht, onderwerpregel van bericht, eerste deel van het tekstveld van het bericht.
    • Tip: klik op het venstermenu "Sorteer op datum" voor andere sorteeropties. De naam van het menu wordt gewijzigd door de geselecteerde optie.
  11. Tweede bericht in een conversatie – Een handige manier om een berichtenreeks te lezen.

Tip: druk op de spatiebalk wanneer u afbeeldingen, films en andere media markeert om deze snel weer te geven.

E-mail zoeken

Mail heeft een eenvoudige en effectieve op Spotlight gebaseerde zoekmachine waarmee u snel vindt wat u zoekt.

Net als bij andere zoekvelden moet u iets typen en op Enter drukken. U ziet dan een lijst met berichten in volgorde van relevantie met wat u hebt ingevoerd. Als u de tip gebruikt die onder het zoekveld verschijnt, kunt u snel uw zoekopdracht verfijnen en een relevanter resultaat bekomen.

Bijvoorbeeld:

1. Voer "Smith" in en wacht even — Merk op dat een lijst met tips verschijnt onder het zoekveld. Selecteer de juiste persoon in de lijst door te klikken op zijn/haar naam.
    • Tip: klik op het venstermenu "Van" om het geselecteerde type gebruiker te wijzigen.
  2. Voer "Vorig" in en wacht even – De lijst met tips toont nu data die u kunt selecteren. Selecteer "Vorig jaar" door erop te klikken.
  3. Voer "Bijlagen" in en wacht even – Selecteer Bericht heeft bijlagen door erop te klikken.
  4. Voer tekst in die in het bericht voorkomt, zoals "download".

Met slechts enkele klikken vindt u snel berichten van Smith, die vorig jaar werden ontvangen, bijlagen bevatten en waarin het woord "download" in het bericht voorkomt.

U kunt ook meerdere namen en andere kenmerken invoeren om uw zoekactie te verfijnen.

Mail organiseren

Postbussen

U kunt de traditionele postbussen aanmaken om uw berichten in te bewaren. Deze zijn vergelijkbaar met de gebruikte mappen in de Finder.

Volg deze stappen om een postbus te maken:

1. Selecteer Postbus > Nieuwe postbus... in Mail.
  2. Kies de locatie van de postbus in het geopende venster:
    • Op mijn Mac maakt een postbus aan die alleen op uw Mac wordt bewaard.
    • Een e-mailvoorziening zoals iCloud maakt een postbus aan op de e-mailserver die kan worden geopend op alle apparaten waarbij u inlogt.
  3. Geef de postbus een naam en klik op OK.

Klik op de knop "Toon" links van de favorietenbalk om de lijst met postbussen weer te geven of druk op Shift-Command-M. De lijst met postbussen is vergelijkbaar met de navigatiekolom van een Finder-venster. Als u de muisaanwijzer over de rechterkant van de lijst met postbussen naast de groepsnaam beweegt, ziet u de optie Toon / Verberg. Klik erop om de inhoud van de postbusgroep weer te geven of te verbergen.

Gebruik een van de volgende methoden om berichten tussen uw postbussen te verplaatsen

• Sleep geselecteerde berichten naar de gewenste postbus. Zelfs naar een postbus in uw favorietenbalk.
  • Control-klik op geselecteerde berichten > Selecteer "Verplaats naar" of "Kopieer naar" > Selecteer de postbus.
  • Maak regels aan om berichten die aan de voorwaarden van deze regels voldoen, te verplaatsen of te kopiëren naar de vooraf vastgelegde postbus.

Slimme postbussen

U kunt slimme postbussen aanmaken om uw berichten dynamisch te organiseren op basis van een stel regels die u zelf opstelt. Deze zijn vergelijkbaar met slimme mappen in de Finder.

Volg deze stappen om een slimme postbus aan te maken:

1. Selecteer Postbus > Nieuwe slimme postbus... in Mail.
  2. Geef de slimme postbus een intuïtieve naam in het geopende venster.
  3. Selecteer een optie in het venstermenu "Bevat berichten die overeenkomen met...":
    • alle = de berichten moeten aan alle ingestelde voorwaarden voldoen.
    • een of meer = de berichten moeten aan slechts één van de ingestelde voorwaarden voldoen.
  4. Voer de eerste voorwaarde voor de slimme postbus in. Deze voorwaarde is bijvoorbeeld:
    • E-mailadres van de afzender of de ontvanger
    • Datum van het bericht
    • Afzender is een VIP
    • Kenmerk van het bericht – gemarkeerd, ongelezen, prioriteit, is beantwoord of niet beantwoord, in postbus of niet in postbus, naam of type bijlage, enz.
  5. Voeg meer voorwaarden toe om de slimme postbus verder te verfijnen door te klikken op het "+"-teken rechts van de eerste voorwaarde. Voeg extra voorwaarden naar wens toe.
  6. Vink "Zoek ook in berichten in 'Prullenmand' / 'Verstuurd'" aan als u in deze locaties ook wilt zoeken naar overeenstemmende berichten.
  7. Klik op OK om de slimme postbus te maken.

Zodra de slimme postbus is aangemaakt, verschijnen de berichten die aan de ingestelde voorwaarden voldoen automatisch in de slimme postbus.  Opmerking: berichten worden niet verplaatst naar een slimme postbus. Deze blijven bewaard in de postbus Inkomend of in een andere postbus.

Regels

In de voorkeuren voor Mail vindt u het onderdeel "Regels" waar u automatisch regels kunt aanmaken om uw berichten te beheren.

Volg deze stappen om een regel aan te maken:

1. Selecteer Mail > Voorkeuren... > Regels > Klik op "Voeg regel toe" in Mail.
  2. Geef de regel een intuïtieve naam in het geopende venster.
  3. Selecteer een optie in het venstermenu "Als voldaan is aan".
    • alle = de berichten moeten aan alle ingestelde voorwaarden voldoen.
    • een of meer = de berichten moeten aan slechts één van de ingestelde voorwaarden voldoen.
  4. Voer de eerste voorwaarde voor de regel in. De voorwaarden kunnen feitelijk dezelfde zijn als deze van een slimme map (zie hierboven).
  5. Voeg voorwaarden toe om de regel verder te verfijnen door te klikken op het "+"-teken rechts van de eerste voorwaarde. Voeg extra voorwaarden naar wens toe.
  6. Selecteer de uit te voeren taken als berichten aan die ingestelde voorwaarden voldoen. De acties zijn de volgende:
    • Verplaats / Kopieer het bericht – selecteer de postbus waarnaar u het bericht wilt verplaatsen / kopiëren.
    • Stel kleur van bericht in
    • Verstuur melding
    • Beantwoord bericht / Stuur bericht door / Stuur door als origineel
    • Verwijder bericht / Markeer als gelezen / Ken markering toe
    • Voer AppleScript uit
  7. Voeg een andere uit te voeren taak toe door te klikken op het "+"-teken rechts van de eerste actie.
  8. Klik op OK om de regel aan te maken.

Tip: als u Documenten en gegevens in iCloud gebruikt, zijn uw regels beschikbaar op uw andere Macs die Documenten en gegevens in iCloud ook gebruiken.

U kunt een bestaande regel ook wijzigen, dupliceren of verwijderen.

Mail beveiligen

U kunt een persoonlijk certificaat (digitale id) aanvragen bij zoveel certificaatautoriteiten van andere leveranciers als u wenst zodat uw e-mailadres wordt geverifieerd. Zoek gewoon op "Digitale id" om een certificaatautoriteit te vinden die u een certificaat kan verstrekken.

Tip: u kunt het persoonlijke certificaat (digitale id) ook gebruiken om berichten op iOS-apparaten te ondertekenen en te coderen.

Zodra geïmporteerd in uw sleutelhanger, ondertekent Mail uw e-mailberichten automatisch op een veilige manier (dit is niet hetzelfde als uw persoonlijke handtekening toevoegen). Een door een certificaat ondertekend bericht werd zeker niet gewijzigd aangezien een wijziging aan het bericht de handtekening teniet zou doen.

Personen met wie u e-mails uitwisselt en die ook hun e-mailberichten ondertekenen met hun persoonlijke certificaat (digitale id) stellen Mail in staat berichten te coderen die u met hen uitwisselt.

Als alles juist is, ziet u deze functies en indicaties in Mail:

• Uw e-mailberichten hebben een knop voor de digitale ondertekening. Deze is standaard ingeschakeld waardoor uw bericht wordt ondertekend. Klik erop om uw bericht niet te ondertekenen.

= Ondertekend bericht wordt opgesteld      = Niet-ondertekend bericht wordt opgesteld

• Zodra u berichten hebt uitgewisseld met iemand die een bericht heeft ondertekend, kunt u het bericht coderen. Er wordt een hangslot weergegeven. Als dit is vergrendeld, is het bericht gecodeerd. Als dit niet is vergrendeld, is het bericht niet gecodeerd.

= Gecodeerd bericht wordt opgesteld      = Niet-gecodeerd bericht wordt opgesteld

• Ontvangen berichten die zijn ondertekend, hebben een veld "Beveiliging:" onder het e-mailadres van de ontvanger met een vinkje, het woord "Ondertekend" en het e-mailadres van de ondertekenaar.

• Ontvangen berichten die zijn gecodeerd, hebben een hangslot, het woord "Gecodeerd" en dezelfde indicatie als hierboven dat het bericht is gecodeerd in het veld Beveiliging.

Belangrijk: verwijder uw verlopen persoonlijke certificaten (digitale id's) niet uit Sleutelhanger. U hebt deze nodig om oude berichten te decoderen.

Laatst gewijzigd op: 3-jul-2013
Nuttig?
Ja
Nee
  • Laatst gewijzigd op: 3-jul-2013
  • Artikel: HT5361
  • Aantal keer bekeken:

• Beoordeling:

(1 reacties)