Macin appien avaaminen turvallisesti

macOS:ään sisältyy Gatekeeper-teknologia, joka on suunniteltu varmistamaan, että Macissasi käytetään ainoastaan luotettuja ohjelmistoja.

Turvallisin paikka ladata appeja Maciisi on App Store. Apple tarkistaa jokaisen App Storen apin ennen apin hyväksymistä ja allekirjoittaa hyväksytyt apit varmistaakseen, että niitä ei ole peukaloitu tai muunneltu. Jos apeissa joskus ilmenee ongelmia, Apple voi poistaa ne Storesta nopeasti.

Jos lataat tai asennat appeja internetistä tai suoraan kehittäjältä, macOS suojaa jatkuvasti Maciasi.

• Kun asennat Macin appeja, liitännäisiä ja asennuspaketteja App Storen ulkopuolelta, macOS tarkistaa kehittäjätunnuksen allekirjoituksen varmistaakseen, että ohjelmisto on tunnistetulta kehittäjältä ja että sitä ei ole muunneltu.

• Oletusarvoisesti myös macOS Catalinan ja uudempien ohjelmistojen on oltava oikeaksi todistettuja, joten voit olla varma, että Macissa käyttämässäsi ohjelmistossa ei ole tunnettuja haittaohjelmia. Applen oikeaksi todistama appi osoittaa, että Apple on tarkistanut sen haittaohjelmien varalta eikä haittaohjelmia ole havaittu.

• Ennen kuin avaat ladatun ohjelmiston ensimmäisen kerran, macOS pyytää hyväksyntääsi varmistaakseen, että sinua ei ole harhautettu suorittamaan ohjelmistoa, jota et halunnut suorittaa.

Allekirjoittamattoman ja oikeaksi todistamattoman ohjelmiston suorittaminen saattaa altistaa tietokoneesi ja henkilökohtaiset tietosi haittaohjelmille, jotka voivat vahingoittaa Maciasi tai loukata yksityisyyttäsi.

Jos Mac näyttää varoituksen, kun avaat apin

Alla olevat varoitusviestit ovat esimerkkejä, ja on mahdollista, että näet samantapaisen viestin, joka ei näy tässä. Ole varovainen, jos päätät asentaa ohjelmiston, jolle Mac näyttää varoituksen.

Varoitus siitä, että appi on ladattu internetistä

Kun olet ladannut uuden apin tunnistetulta kehittäjältä App Storen ulkopuolelta ja avaat sen ensimmäisen kerran, Mac kysyy, haluatko varmasti avata sen.

Varoitus siitä, että Apple ei voi tarkistaa appia haittaohjelmien varalta

macos-app-cant-be-opened-cannot-check-for-malicious-software-needs-to-be-updated-contact-developer-2.

Jos Apple ei voi tarkistaa appia haittaohjelmien varalta:

Varoitus siitä, että apin kehittäjää ei voida vahvistaa

Jos apin kehittäjää ei voida vahvistaa ja jos Apple ei ole todistanut appia oikeaksi macOS Catalinassa ja uudemmissa, macOS ei voi varmistaa, että appi ei sisällä haittaohjelmia.

Varoitus siitä, että appia ei ladattu App Storesta

Jos tietosuoja- ja suojausasetuksesi sallivat apit vain App Storesta, macOS ei avaa appia, jota ei ole ladattu App Storesta.

Varoitus siitä, että appi vahingoittaa tietokonetta tai että appi on vaurioitunut

macos-app-will-damage-your-computer-move-to-trash
  • Jos macOS havaitsee, että ohjelmistossa on haitallista sisältöä tai että sen valtuutus on jostain syystä kumottu, Mac ilmoittaa sinulle, että appi vahingoittaa tietokonettasi.

• Jos macOS havaitsee, että ohjelmistoa on muokattu tai se on vaurioitunut, Mac ilmoittaa, että appia ei voi avata. Appi voi olla rikki tai vioittunut tai sitä on voitu peukaloida.

• Siirrä tämä appi roskakoriin ja valitse Auta suojaamaan muita käyttäjiä raportoimalla haittaohjelmasta Applelle, jos tämä vaihtoehto on käytettävissä.

Jos haluat avata oikeaksi todistamattoman tai muulta kuin tunnistetulta kehittäjältä peräisin olevan apin

Allekirjoittamattoman ja oikeaksi todistamattoman ohjelmiston suorittaminen saattaa altistaa tietokoneesi ja henkilökohtaiset tietosi haittaohjelmille, jotka voivat vahingoittaa Maciasi tai loukata yksityisyyttäsi.

Jos olet varma, että appi, jonka haluat avata, on luotettavasta lähteestä eikä sitä ole peukaloitu, saatat pystyä ohittamaan Macin suojausasetukset tilapäisesti sen avaamiseksi.*

1. Avaa Järjestelmäasetukset.

2. Klikkaa Tietosuoja ja suojaus, vieritä alas ja vahvista apin avaaminen tai asennus klikkaamalla Avaa kuitenkin ‑painiketta.

macos-sonoma-system-settings-privacy-security-app-blocked-not-from-identified-developer-open-anyway
  3. Varoituskehote tulee uudelleen näyttöön, ja jos olet täysin varma, että haluat kuitenkin avata apin, voit klikata Avaa.

Appi tallennetaan nyt poikkeuksena suojausasetuksiisi ja vastaisuudessa voit avata sen kaksoisklikkaamalla samalla tavalla kuin minkä tahansa muun hyväksytyn apin tapauksessa.

* Jos sinua kehotetaan avaamaan appi Finderissa ja olet varma, että haluat avata sen varoituksesta huolimatta, voit Ctrl-klikata appia, valita valikosta Avaa ja klikata sitten näyttöön tulevassa valintaikkunassa Avaa. Anna ylläpitäjän nimi ja salasana apin avaamista varten.

Apin suojausasetusten muokkaaminen Macissa

1. Klikkaa Järjestelmäasetukset-kohdassa Tietosuoja ja suojaus. Vieritä sitten alas Suojaus-kohtaan.

2. Valitse Salli apit, jotka on ladattu ‑kohdasta vaihtoehto: *

• App Storesta: salli vain App Storesta ladatut apit

• App Storesta ja tunnetuilta kehittäjiltä: salli apit, jotka on ladattu App Storesta ja Applen tunnistamilta kehittäjiltä.

* Nämä asetukset eivät ehkä ole käytettävissä, jos Mac on järjestelmän ylläpitäjän tai IT-osaston hallinnoima.

Yksityisyyden suojauskeinot

macOS on suunniteltu suojaamaan käyttäjiä ja heidän tietojaan, mutta samalla kunnioittamaan heidän yksityisyyttään.

Gatekeeper suorittaa verkkotarkistuksia selvittääkseen, onko apissa tunnettuja haittaohjelmia ja onko kehittäjän allekirjoitusvarmenne kumottu. Emme ole koskaan yhdistäneet näiden tarkistusten tietoja Applen käyttäjiä tai heidän laitteitaan koskeviin tietoihin. Emme käytä näiden tarkistusten tietoja yksittäisten käyttäjien laitteissaan käyttämien appien selvittämiseen.

Appia oikeaksi todistamisen yhteydessä palvelinvirheiltä suojatun salatun yhteyden välityksellä tarkistetaan, onko apissa tunnettuja haittaohjelmia.

Nämä turvallisuustarkastukset eivät ole koskaan sisältäneet käyttäjän Apple ID:tä tai hänen laitteensa tietoja. Tietosuojan parantamiseksi entisestään emme kirjaa Developer ID -varmenteiden tarkistuksiin liittyviä IP-osoitteita ja varmistamme, että kerätyt IP-osoitteet poistetaan lokeista.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.