Identifiera portarna på Mac-datorn

Om du är osäker på vilken port du ska använda för din externa skärm, hårddisk, kamera, skrivare, iPhone, iPad eller annan enhet kan portformerna och portsymbolerna i den här handboken hjälpa dig.

Information om dessa och andra typer av Mac-portar finns i Teknisk information för din Mac:

1. Välj Apple-menyn  > Om den här datorn, dubbelklicka på ditt serienummer och tryck sedan på Kommando-C för att kopiera det.

2. Gå till Teknisk information, klicka i sökfältet för teknisk information, tryck på Kommando-V för att ange datorns serienummer och klicka sedan på Sök.

3. Klicka på sidan med information om din Mac.

Thunderbolt 4

No alt supplied for Image

Dessa Mac-modeller har Thunderbolt 4-portar:

Du kan ansluta externa skärmar och andra enheter som ansluts med en Thunderbolt 4No alt supplied for Image-kabel, Thunderbolt 3No alt supplied for Image-kabel eller usb-C-kabel. Du kan också ansluta en usb-C-laddningskabel för att ladda din bärbara dator eller en usb-C till Lightning-kabel för att ladda din iPhone eller iPad. Om du har en enhet som inte går att ansluta till den här porten kan du använda en adapter för att ansluta den.

No alt supplied for Image

Om du har en Mac Studio med M1 eller M2 Ultra kan du också ansluta en skärm eller Thunderbolt-enhet till Thunderbolt 4-portarna på datorns framsida.

Thunderbolt/usb 4

No alt supplied for Image

Dessa Mac-modeller har Thunderbolt-/usb 4-portar:

Du kan ansluta en extern bildskärm och andra enheter som kan anslutas med antingen en Thunderbolt 3Thunderbolt 3-kabel eller usb-C-kabel. Du kan också ansluta en usb-C-laddningskabel för att ladda din bärbara dator eller en usb-C till Lightning-kabel för att ladda din iPhone eller iPad. Om du har en enhet som inte går att ansluta till den här porten kan du använda en adapter för att ansluta den.

2021 iMac-baksida med förstorade portar

På iMac (2021 eller senare) visas Thunderbolt-symbolenNo alt supplied for Image ovanför varje Thunderbolt/usb 4-port. För att ansluta en bildskärm använder du någon av portarna med Thunderbolt-symbolenThunderbolt-symbolen.

Thunderbolt 3

No alt supplied for Image

Dessa Mac-modeller har Thunderbolt 3-portar:

Använd dessa portar med skärmar och andra enheter som ansluts med antingen en Thunderbolt 3No alt supplied for Image-kabel eller usb-C-kabel. Du kan också ansluta en usb-C-strömadapter och kabel Om du har en enhet som inte går att ansluta till den här porten kan du använda en adapter för att ansluta den.

Usb-C

No alt supplied for Image

Följande Mac-modeller har usb-C-portar:

• iMac med fyra portar lanserad 2021 eller senare

• MacBook lanserad 2015 eller senare

• Mac Studio lanserad 2022 eller senare

På Mac Studio-modeller med M1 eller M2 Max använder du usb-C-portarna på framsidan av datorn med externa enheter som ansluts med en usb-C-kabel. Om du ska ansluta en extern bildskärm använder du portarna på baksidan av datorn med Thunderbolt-symbolenThunderbolt-symbolen .

På iMac (endast modellen med fyra portar) använder du usb-C-portarna med externa enheter som ansluts med en usb-C-kabel. För att ansluta en extern bildskärm använder du någon av portarna med Thunderbolt-symbolenThunderbolt-symbolen.

På MacBook använder du den här porten med bildskärmar och andra enheter som ansluts med en usb-C-kabel. Du kan också ansluta en usb-C-strömadapter och kabel Om du har en enhet som inte går att ansluta till den här porten kan du använda en adapter för att ansluta den.

HDMI

No alt supplied for Image

Dessa Mac-modeller har en HDMI-port:

Använd HDMI med bildskärmar och tv-apparater som ansluts med en HDMI-kabel.

SD-kort

Dessa Mac-modeller har en SDXC-kortplats:

Använd SD-kortplatsen med SD-, SDHC-, SDXC-, MMC- och UHS-II-mediekort, till exempel sådana som används i digitalkort.

Ethernet

No alt supplied for Image

Använd EthernetNo alt supplied for Image med nätverk och enheter som ansluts med en Ethernet-kabel (RJ45).

På vissa iMac-modeller finns Ethernet-porten på datorns strömadapter. Om din Mac eller strömadapter inte har en Ethernet-port kan du använda en Ethernet-adapter.

Ström

Använd strömporten på din bärbara Mac för att ansluta din dator till nätström med en usb-C till MagSafe 3-kabel och usb-C-strömadapter, MagSafe 2-strömadapter eller MagSafe-strömadapter. Vissa bärbara Mac-datorer har en dedikerad laddningsport medan andra endast använder usb-C-portar för att ladda.

Läs om hur du identifierar din Mac-strömadapter och hur du snabbladdar din MacBook Air eller MacBook Pro.

MagSafe 2- och MagSafe-strömadaptrar är inte kompatibla med MagSafe 3.

Ljud

Använd ljudutgången – No alt supplied for Image eller ljudutgången – No alt supplied for Image – med hörlurar, högtalare och andra ljudutgångsenheter som ansluts med en ljudkabel som har en 3,5 mm ljudkontakt. På kompatibla Mac-datorer kan du ansluta hörlurar med hög impedans till hörlursuttaget på 3,5 mm.

Använd ljudingångenNo alt supplied for Imagemed en mikrofon eller annan ljudingångsenhet som ansluts med en ljudkabel som har en 3,5 mm ljudkontakt.

Usb-A

No alt supplied for Image

Använd dessa portar med enheter som ansluts med en usb-ANo alt supplied for Image-kabel. Usb-portar benämns ibland efter portens usb-specifikation som t.ex. usb 2 eller usb 3.

No alt supplied for Image

Vänster till höger: ström, två Thunderbolt, usb-A ochljudutgång.

Thunderbolt

No alt supplied for Image

Dessa Mac-modeller har Thunderbolt eller Thunderbolt 2-portar:

Använd dessa portar med bildskärmar och andra enheter som ansluter med en ThunderboltThunderbolt-kabel.

Thunderbolt och Thunderbolt 2 är inte samma som Mini DisplayPortMini DisplayPort. De har samma form men har olika symboler på kabeln och porten. Men den här porten fungerar med Mini DisplayPort för videoutgång, så du kan använda en Mini DisplayPort-kabel för att ansluta en Mini DisplayPort-bildskärm.

Mini DisplayPort

No alt supplied for Image

Dessa Mac-modeller har Mini DisplayPort:

Använd den här porten med skärmar som ansluts med en Mini DMini DisplayPortNo alt supplied for Image-kabel.

Mini DisplayPort är inte samma sak som Thunderbolt eller Thunderbolt 2No alt supplied for Image. De har samma form men har olika symboler på kabeln och porten.

FireWire

No alt supplied for Image

FireWire 400

No alt supplied for Image

FireWire 800

Använd FireWire FireWireNo alt supplied for Image med enheter som ansluts med en FireWire 400- eller FireWire 800-kabel.

Läs mer

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.