Språk

iOS 5: Förstå Platstjänster

Läs om de olika platstjänster som en enhet med iOS 5 eller senare (iPhone, iPad och iPod touch) kan använda för att bestämma din plats. För information om hur du använder Platstjänster för att spåra din plats i Kartor och andra appar, se användarhandboken till produkten.

Platstjänster gör att platsberoende program och webbplatser (som Kartor, Kamera, Safari och andra program från Apple och tredje part) kan använda information från mobilnät, Wi-Fi1 och Global Positioning System (GPS)2-nätverk för att bestämma din ungefärliga plats.

Exempelvis kan en app använda dina platsdata och din platsförfrågan för att hjälpa dig hitta kaféer eller biografer i närheten eller så kan din enhet ställa in rätt tidszon automatiskt utifrån din aktuella plats. Du måste aktivera Platstjänster på enheten och ge varje app eller webbplats tillåtelse att använda dina platsdata.

Obs! I säkerhetssyfte kan iPhones platsinformation användas vid nödsamtal och hjälpa utryckningspersonal oberoende av om du aktiverat Platstjänster eller inte.

Om platsernas precision och noggrannhet

Beroende på vilken enhet du har och vilka tjänster som finns, så använder Platstjänster en kombination av information från mobilnät, Wi-Fi och GPS för att bestämma platsen. Om du har fri sikt till GPS-satelliter kan din enhet avgöra var du befinner dig med hjälp av crowdsourcad Wi-Fi3 och mobilmaster.

I appar som kan visa din position på skärmen, till exempel Kartor, visas din aktuella (ungefärliga) plats med en blå markör. Om platsen inte kan bestämmas exakt visas även en blå cirkel runt markören. Storleken på cirkeln beror på hur exakt din placering kan avgöras – ju mindre cirkel, desto större noggrannhet.

Blå cirkel på karta

Obs! När Platstjänster är aktiverade visas en lila eller vit pilsymbol i statusfältet.

Kartor, färdbeskrivningar och platsbaserade appar är beroende av datatjänster. Dessa informationstjänster kan ändras och är kanske inte tillgängliga i alla geografiska områden, vilket kan resultera i att kartor, vägbeskrivningar eller platsbaserad information blir otillgänglig, felaktig eller ofullständig. Jämför informationen på enheten med din omgivning och eventuella skyltar eller andra kännetecken för att komma till rätta med eventuella oklarheter.

Ytterligare information

Slå på eller stänga av Platstjänster

Du kan slå på eller av Platstjänster i Inställningar > Platstjänster. Du kan slå på Platstjänster antingen under inställningsprocessen eller senare via inställningarna för Platstjänster. Du kan stänga av funktionen om du inte vill använda den eller om du vill spara på batteriladdningen. Du kan bestämma vilka appar och systemtjänster som ska ha åtkomst till platstjänstdata.

Platstjänster Systemtjänster
Inställningar > Platstjänster Inställningar > Platstjänster > Systemtjänster

Återställa platsvarningar

Platsvarningar är begäran från program (som Kamera, Kompass och Kartor samt platsberoende program från tredje part) att Platstjänster ska användas med dessa program. En app visar en platsvarning första gången den behöver komma åt data från Platstjänster. Tryck på OK för att tillåta programmet i fråga att använda Platstjänster. Trycker du på Tillåt inte kommer programmet att hindras från att komma åt data från Platstjänster från och med då.

Platsvarning

Du kan avaktivera Platstjänster när du vill. Gör det genom att trycka på Inställningar > Platstjänster och antingen slå av reglaget för alla platstjänster som använder Platstjänster eller använda de separata reglagen som finns i alla platsberoende program på enheten. Om du vill avaktivera Platstjänster för alla webbplatser slår du av platsreglaget för appen Safari. Du kan även invaktivera platsberoende system på enheten genom att trycka på Systemtjänster och slå av reglaget för var och en av de platsberoende systemtjänsterna på enheten.

Om du stänger av Platstjänster kommer du att uppmanas att slå på det igen nästa gång ett program försöker att använda funktionen.

Förbättra GPS-noggrannheten2

Noggrannheten för GPS varierar med antalet synliga GPS-satelliter. Att upptäcka alla synliga satelliter kan ta flera minuter så noggrannheten ökar gradvis under tiden. Följande tips kan förbättra noggrannheten för GPS:

• Se till att datum och tid är rätt inställt i Inställningar > Allmänt > Datum och tid. Använd om möjligt alternativet Ställ in automatiskt.
    Viktigt! Felaktiga inställningar på datorn kan synkroniseras till enheten. Kontrollera datum, tid och tidszon på alla datorer som synkroniserar till enheten.
  • Se till Wi-Fi är aktiverat och att du är ansluten till ett mobilnät eller Wi-Fi-nätverk. Det gör att A-GPS (Assisted GPS) på enheten kan hitta synliga GPS-satelliter snabbare och dessutom ge initial platsinformation via Wi-Fi- eller mobilnät. Obs! Platstjänster har inte stöd för privata mobilnätsbasstationer (s.k. mikroceller eller femtoceller).
  • Se till att du har klar sikt till horisonten i olika riktningar. Tänk på att murar, fordonstak, höga byggnader, berg och andra föremål kan blockera synligheten för GPS-satelliter. När detta inträffar kommer enheten att automatiskt använda mobilnät eller Wi-Fi-nätverk för att bestämma var du befinner dig tills GPS-satelliterna blir synliga igen.

Crowdsource-baserade platstjänster för Wi-Fi- och mobilnät

Om Platstjänster är på kommer enheten regelbundet att skicka geotaggad information från näraliggande Wi-Fi-åtkomstpunkter och mobilmaster i anonym och krypterad form till Apple för att bättra på den crowdsource-baserade databasen med Wi-Fi-åtkomstpunkter och mobilmastplaceringar. Dessutom: om du är ute och reser (exempelvis i bil) och Platstjänster är på kommer en GPS-aktiverad iOS-enhet att regelbundet skicka GPS-information om resan i anonym och krypterad form till Apple som används för att bygga upp en crowdsource-baserad vägtrafikdatabas. Det är inte möjligt att identifiera dig med hjälp av den crowdsource-baserade platsinformation som samlas in av Apple.

Integritet

Om du tillåter program eller webbplatser från tredje part eller webbplatser att använda din aktuella plats omfattas du av deras villkor och deras integritetspolicyer och procedurer. Du bör granska villkor, integritetspolicyer och procedurer för appar och webbplatser så att du känner till hur de använder din platsinformation och andra uppgifter. Information som Apple samlar in hanteras i enlighet med Apples integritetspolicy.

Obs!

1. iOS-enheter som inte har mobilanslutning använder enbart Wi-Fi för Platstjänster (om det finns Wi-Fi-nätverk synligt).
  2. GPS är tillgängligt på iPhone och iPad Wi-Fi + 3G.
  3. På iOS-enheter som säljs i Kina kan termen Wireless LAN (WLAN) användas i stället för Wi-Fi. Wi-Fi-stöd för modeller som säljs i Kina.

Viktigt: Information om produkter som inte tillverkas av Apple tillhandahålls endast i informationssyfte och ska inte betraktas som någon rekommendation från Apple. Kontakta leverantören om du vill veta mer.

Senast ändrad: 2013-okt-17