Tietojenkalasteluviestien, väärennettyjen tukipuheluiden ja muiden huijausten tunnistaminen ja välttäminen

Näiden vinkkien avulla voit välttää huijauksia ja opit, mitä voit tehdä, jos saat epäilyttäviä sähköposteja, puheluita tai muita viestejä.

Jos saat epäilyttävän sähköposti- tai tekstiviestin, joka näyttää olevan Applelta, lähetä se sähköpostitse osoitteeseen reportphishing@apple.com.1

Jos saat epäilyttävän FaceTime-puhelun tai linkin FaceTime-puheluun Viestit- tai Mail-apissa, lähetä näyttökuva puhelun tiedoista tai saamasi linkki osoitteeseen reportfacetimefraud@apple.com.

Tietojen kalastelu tarkoittaa vilpillisiä yrityksiä saada henkilökohtaisia tietoja sinulta, yleensä sähköpostitse. Huijarit käyttävät kuitenkin mitä tahansa keinoja saadakseen sinut jakamaan tietoja tai antamaan heille rahaa. Tällaisia keinoja ovat esimerkiksi

• vilpilliset sähköpostit ja muut viestit, jotka näyttävät oikeiden yritysten, kuten Applen, lähettämiltä

• harhaanjohtavat ponnahdusikkunat ja mainokset, joissa sanotaan, että laitteellasi on tietoturvaongelma

• huijauspuhelut tai vastaajaviestit, joissa henkilö esiintyy Apple-tuen edustajana

• valekampanjat, joissa tarjotaan maksuttomia tuotteita ja palkintoja

• ei-toivotut kalenterikutsut ja tilaukset.

Jos odottamaton viesti, puhelu tai henkilökohtaisten tietojen tai rahan pyytäminen vaikuttaa epäilyttävältä, on turvallisempaa olettaa, että kyseessä on huijaus. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä suoraan kyseiseen yritykseen. Jos olet huolissasi Apple-laitteen suojausongelmasta, voit saada apua Applelta.

Jos epäilet, että Apple ID:täsi käytetään luvattomasti tai että olet antanut salasanasi tai muita henkilökohtaisia tietoja huijaussivustossa, vaihda Apple ID:si salasana

Apple-tilien ja laitteiden suojaaminen

Tässä on joitakin keinoja, joiden avulla voit välttää Apple-tiliisi ja -laitteisiisi kohdistuvia huijauksia.

• Älä koskaan jaa henkilökohtaisia tietoja, kuten luottokortin numeroita, ellet pysty vahvistamaan vastaanottajan todellista henkilöllisyyttä.

• Suojaa Apple ID:si. Käytä kaksiosaista todennusta, pidä yhteystietosi aina turvassa ja ajan tasalla äläkä koskaan jaa Apple ID:si salasanaa tai vahvistuskoodeja kenenkään kanssa. Apple ei koskaan pyydä näitä tietoja tuen antamista varten.

• Älä koskaan suorita muita maksuja Apple Gift Card -lahjakorteilla.

• Lue, miten voit tunnistaa oikeat Apple-sähköpostit, jotka liittyvät App Store- tai iTunes Store -ostoksiisi. Jos lähetät tai vastaanotat rahaa Apple Payn avulla (vain Yhdysvalloissa), suhtaudu siihen niin kuin muihinkin yksityisiin maksutapahtumiin.

• Lue, miten voit suojata Apple-laitteesi ja tietosi.

• Lataa ohjelmistoja vain luotettavista lähteistä.

• Älä seuraa epäilyttävissä tai odottamattomissa viesteissä olevia linkkejä tai avaa tai tallenna niissä olevia liitteitä.

Epäilyttävistä sähköposteista, viesteistä ja puheluista ilmoittaminen

• Jos saat epäilyttävän sähköpostiviestin, joka näyttää olevan peräisin Applelta, välitä se osoitteeseen reportphishing@apple.com.1

• Jos saat epäilyttävän FaceTime-puhelun esimerkiksi pankilta tai muulta rahoituslaitokselta, lähetä näyttökuva puhelun tiedoista osoitteeseen reportfacetimefraud@apple.com. Voit tarkastella puhelun tietoja avaamalla FaceTime-apin ja napauttamalla lisätietopainikettaNo alt supplied for Image epäilyttävän puhelun kohdalla.

• Jos saat epäilyttävän linkin FaceTime-puheluun Viestit- tai Mail-apissa, lähetä näyttökuva linkistä osoitteeseen reportfacetimefraud@apple.com. Näyttökuvan tulee sisältää puhelinnumero tai sähköpostiosoite, josta linkki on lähetetty.

• Voit ilmoittaa epäilyttävästä tekstiviestistä, joka näyttää olevan peräisin Applelta, ottamalla siitä näyttökuvan ja lähettämällä sen sähköpostitse osoitteeseen reportphishing@apple.com.

• Jos haluat ilmoittaa iCloud.comissa, me.comissa tai mac.comissa Saapuneet-kansioosi tulleesta roskapostista, merkitse roskapostiviestit roskapostiksi tai siirrä ne iCloud-roskapostikansioon. Kun merkitset sähköpostin roskapostiksi, autat parantamaan iCloud Mailin suodatusta ja vähentämään tulevaa roskapostia.

• Jos haluat ilmoittaa iCloud.comissa, me.comissa tai mac.comissa Saapuneet-kansioosi tulleesta häirinnästä, toisena henkilönä esiintymisestä tai muunlaisesta väärinkäytöstä, lähetä viestit osoitteeseen abuse@icloud.com.

• Voit ilmoittaa Viestit-apin kautta saamistasi roskaposteista tai muista epäilyttävistä viesteistä napauttamalla viestin alla Ilmoita roskapostista. Voit myös estää ei-toivotut viestit

• Ilmoita huijauspuheluista Federal Trade Commissionille (vain Yhdysvallat) osoitteeseen reportfraud.ftc.gov tai paikalliseen lainvalvontavirastoon.

Lisätietoja tietojen kalastelusta ja muista huijauksista

Opi tunnistamaan tietojen kalasteluviestit, käsittelemään petollisia puheluita ja välttämään muita verkkohuijauksia.

Petollisten sähköpostien ja viestien tunnistaminen

Huijarit kopioivat luotettavien yritysten sähköposteja ja tekstiviestejä, joiden avulla he yrittävät saada sinut antamaan henkilökohtaisia tietoja ja salasanoja. Nämä merkit voivat auttaa sinua tunnistamaan tietoja kalastelevat sähköpostiviestit:

• Lähettäjän sähköpostiosoite tai puhelinnumero ei vastaa yrityksen nimeä, josta viestin sanotaan olevan lähetetty.

• Sinuun otetaan yhteyttä käyttämällä eri sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa kuin minkä olet yritykselle antanut.

• Viestin linkki näyttää oikealta, mutta URL-osoite ei vastaa yrityksen verkkosivustoa.2

• Viesti näyttää huomattavasti erilaiselta kuin ne, joita olet aikaisemmin saanut yritykseltä.

• Viestissä pyydetään henkilökohtaisia tietoja, kuten luottokortin numeroa tai tilin salasanaa.

• Viesti on lähetetty pyytämättä ja sisältää liitteen.

Epäilyttävät puhelut tai puhepostit

Huijarit käyttävät väärennettyjä soittajan tunnistetietoja väärentääkseen Applen kaltaisten yritysten puhelinnumeroita. Usein he yrittävät saada huomiosi väittämällä, että tililläsi tai laitteellasi on epäilyttävää toimintaa. He voivat myös käyttää imartelua tai uhkauksia, joiden avulla he painostavat sinua antamaan heille tietoja, rahaa ja jopa Apple Gift Card -lahjakortteja.

Jos saat ei-toivotun tai epäilyttävän puhelun joltakin, joka väittää olevansa Applen tai Apple-tuen edustaja, katkaise puhelu.

Voit ilmoittaa huijauspuheluista Federal Trade Commissionille (vain Yhdysvallat) osoitteeseen reportfraud.ftc.gov tai paikalliseen lainvalvontavirastoon.

Jos näet epäilyttäviä kalenteritapahtumia

Jos saat pyytämättömän tai epäilyttävän kalenterikutsun Mailissa tai Kalenterissa, voit ilmoittaa sen olevan roskapostia Jos olet vahingossa tilannut roskapostikalenterin, voit poistaa sen.

Jos selaimessasi näkyy ärsyttäviä ponnahdusikkunoita

Jos selaat verkkoa ja näet ponnahdusikkunan tai ilmoituksen, jossa sinulle tarjotaan maksutonta palkintoa tai varoitetaan laitteellasi olevista suojausongelmista tai viruksista, älä usko viestiä. Tämäntyyppiset ponnahdusikkunat ovat yleensä petollisia mainoksia, jotka yrittävät saada sinut lataamaan vahingollisia ohjelmistoja tai antamaan huijarille henkilötietoja tai rahaa.

Älä soita numeroon tai seuraa linkkejä palkinnon lunastamista tai ongelman korjaamista varten. Ohita viesti ja siirry pois sivulta tai sulje koko ikkuna tai välilehti.

Jos sinua pyydetään lataamaan ohjelmisto

Ole erittäin varovainen, jos lataat sisältöä internetistä. Jotkin internetissä olevat lataukset eivät ehkä sisällä ohjelmistoa, jonka ne väittävät sisältävän, tai niissä voi olla ohjelmistoja, joita et odottanut tai halunnut. Näihin kuuluvat myös apit, jotka pyytävät sinua asentamaan määritysprofiileja, joilla voidaan sitten hallita laitettasi. Jos tuntematon tai ei-toivottu ohjelmisto asennetaan, siitä voi tulla tunkeileva ja ärsyttävä, ja se voi jopa vahingoittaa Maciasi ja varastaa tietosi.

Voit välttää ei-toivotut, väärennetyt tai haitalliset ohjelmistot asentamalla ohjelmiston App Storesta tai hankkimalla sen suoraan kehittäjän sivustosta. Lue, miten voit avata ohjelmistot turvallisesti Macissa tai remove unwanted configuration profilesremove unwanted configuration profiles

1. Voit ilmoittaa tekstiviestistä ottamalla siitä näyttökuvan ja lähettämällä sen sähköpostitse. Jos välität viestin Macissa Mailista, liitä mukaan otsaketiedot valitsemalla viesti ja sitten Viesti-valikosta Välitä liitteenä.

2. Voit vahvistaa linkin kohteen Macissa pitämällä osoitinta linkin päällä, jolloin URL-osoite tulee näkyviin. Jos et vieläkään näe URL-osoitetta Safarin tilapalkissa, valitse Näytä > Näytä tilapalkki. iOS-laitteessa voit koskettaa linkkiä pitkään.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.