Als je het inlogwachtwoord van je Mac bent vergeten

Als je het wachtwoord om in te loggen bij je Mac-gebruikersaccount bent vergeten, of als het wachtwoord niet wordt geaccepteerd, probeer dan deze oplossingen om in te loggen of je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Voordat je begint

• Voer je inlogwachtwoord in, niet je Apple ID-wachtwoord. Je inlogwachtwoord is het wachtwoord voor je Mac-gebruikersaccount. Dit is het wachtwoord dat je gebruikt om in te loggen op je Mac.

• Als je al bent ingelogd of als je kunt inloggen met Touch ID, kun je mogelijk je inlogwachtwoord wijzigen in plaats van het opnieuw in te stellen.

• Gebruik de juiste hoofdletters of kleine letters. Als Caps Lock is ingeschakeld op het toetsenbord, wordt in het wachtwoordveld het Caps Lock-symboolCaps Lock-symbool weergegeven.

• Controleer het invoermenuinvoermenu in de menubalk om er zeker van te zijn dat je de juiste invoerbron voor je taal gebruikt.

• Als je macOS Mojave of ouder gebruikt, volg je de stappen voor macOS Mojave of ouder. Volg anders de onderstaande stappen voor macOS Sonoma, Ventura, Monterey, Big Sur en Catalina.

Herstart de Mac

Start de Mac opnieuw op. Als je de Mac niet normaal kunt opstarten, houd je de aan/uit-knop ongeveer 10 seconden ingedrukt tot de Mac wordt uitgeschakeld. (Elke Mac heeft een aan/uit-knop. Houd Touch ID ingedrukt op laptops met Touch ID.) Schakel vervolgens de Mac in om op te starten en het inlogvenster weer te geven:

Inlogvenster in macOS Sonoma

Maak verbinding met internet

Voor sommige van deze stappen moet de Mac zijn verbonden met internet. Je kunt het wifimenuwifimenu in de menubalk gebruiken om een wifinetwerk te kiezen.

Controleer of er een geheugensteuntje voor het wachtwoord is

Als je account is geconfigureerd met een geheugensteuntje om je te helpen het wachtwoord te onthouden, verschijnt er een vraagtekenvraagteken naast het wachtwoordveld in het inlogvenster. Klik erop om het geheugensteuntje voor het wachtwoord te zien. Mogelijk zie je ook een of meer van de hieronder beschreven opties voor het opnieuw instellen van wachtwoorden.

Voer maximaal drie keer je wachtwoord in

Als je nog geen optie voor het opnieuw instellen van het wachtwoord ziet, voer je je wachtwoord maximaal drie keer in totdat je een van de volgende berichten ziet.

Opties voor het opnieuw instellen van wachtwoorden in het inlogvenster van macOS Sonoma

'Herstarten en wachtwoordherstelopties tonen'

'Opnieuw instellen met je Apple ID'

'Opnieuw instellen met je herstelcode'

'Je account is vergrendeld. Probeer het opnieuw over [duur].'

Geen bericht

'Herstarten en wachtwoordherstelopties tonen'

1. Als je je wachtwoord maximaal drie keer hebt ingevoerd en de optie ziet om te herstarten en wachtwoordherstelopties te tonen, klik je erop om je Mac opnieuw op te starten.

2. Wat er daarna gebeurt, is afhankelijk van de configuratie van de Mac.

• Als je wordt gevraagd om een volume te selecteren dat je wilt herstellen, selecteer je je Mac-opstartschijf. Dit is standaard Macintosh HD.

• Als je wordt gevraagd om in te loggen met je Apple ID, voer je je Apple ID en vervolgens het bijbehorende wachtwoord in. Je wordt daarna mogelijk gevraagd om de verificatiecode in te voeren die naar je andere apparaten is verstuurd.

• Als je wordt gevraagd om je FileVault-herstelcode, voer je de reeks letters en cijfers in die je hebt ontvangen toen je FileVault inschakelde en ervoor koos een herstelcode aan te maken in plaats van je Apple ID te gebruiken voor het opnieuw instellen van je wachtwoord. Als je deze bent kwijtgeraakt, volg je de stappen hier: Als je je inlogwachtwoord niet opnieuw kunt instellen.

• Als je een bericht ziet waarin staat dat je geen iCloud-herstel of herstelcode hebt geconfigureerd voor dit volume, volg je de stappen hier: Als je je inlogwachtwoord niet opnieuw kunt instellen.

3. Selecteer een gebruiker waarvoor je het wachtwoord opnieuw wilt instellen voor en klik op volgende.

4. Voer de nieuwe wachtwoordgegevens in en klik op 'Volgende'.

5. Wanneer het wachtwoord opnieuw is ingesteld, klik je op 'Herstart'.

'Opnieuw instellen met je Apple ID'

1. Als je je wachtwoord maximaal drie keer hebt ingevoerd en je de optie ziet om het opnieuw in te stellen met je Apple ID, klik je erop.

• Als je Mac onmiddellijk om je Apple ID vraagt, voer je die informatie in en klik je op 'Stel wachtwoord opnieuw in'.

• Als de Mac opnieuw opstart, volg je de stappen in het vorige gedeelte, 'Herstarten en wachtwoordherstelopties tonen'.

2. Wat er daarna gebeurt, is afhankelijk van de configuratie van de Mac.

• Als je wordt gevraagd een nieuwe sleutelhanger te maken voor het opslaan van de wachtwoorden van de gebruiker, klik je op 'OK’ om je Mac te herstarten.

• Als je wordt gevraagd een beheerdersaccount te selecteren waarvan je het wachtwoord kent, klik je op 'Alle wachtwoorden vergeten?'

• Als je een venster 'Stel wachtwoord opnieuw in' ziet met de optie om de Mac uit te schakelen, klik je op 'Deactiveer Mac'. Klik vervolgens op 'Deactiveer' om de tijdelijke deactivering te bevestigen.

3. Voer de nieuwe wachtwoordgegevens in en klik op 'Volgende'. (Als je meerdere gebruikersaccounts ziet, klik je op de knop 'Stel wachtwoord in' naast elke accountnaam en voer je vervolgens voor elke account de nieuwe wachtwoordgegevens in.)

4. Wanneer het wachtwoord opnieuw is ingesteld, klik je op 'Herstart'.

'Opnieuw instellen met je herstelcode'

1. Als je je wachtwoord maximaal drie keer hebt ingevoerd en je de optie ziet om het opnieuw in te stellen met je herstelcode, klik je erop.

2. Voer je FileVault-herstelcode in. Dit is de reeks letters en cijfers die je hebt ontvangen toen je FileVault inschakelde en ervoor koos een herstelcode aan te maken in plaats van je Apple ID te gebruiken voor het opnieuw instellen van je wachtwoord. Als je deze bent kwijtgeraakt, volg je de stappen hier: Als je je inlogwachtwoord niet opnieuw kunt instellen.

3. Voer de nieuwe wachtwoordgegevens in en klik op 'Stel wachtwoord opnieuw in'.

'Je account is vergrendeld. Probeer het opnieuw over [duur].'

Als je account wordt vergrendeld nadat je je wachtwoord te vaak onjuist hebt ingevoerd, wacht je tot de aangegeven tijd is verstreken. Start de Mac opnieuw op en probeer het opnieuw. Als dat niet helpt, volg je de stappen hier: Als je je inlogwachtwoord niet opnieuw kunt instellen.

Geen bericht

Als je geen optie voor het opnieuw instellen van het wachtwoord ziet nadat je je wachtwoord maximaal drie keer hebt ingevoerd, start je de Mac opnieuw op en probeer je het opnieuw. Als dat niet helpt, volg je de stappen hier: Als je je inlogwachtwoord niet opnieuw kunt instellen.