Kielet

iPhone: Kuulolaiteyhteensopivuus (HAC, Hearing Aid Compatibility)

Yhdysvaltain telehallintovirasto FCC (Federal Communications Commission) on ottanut käyttöön kuulolaiteyhteensopivuuden säännöt (HAC-säännöt), jotka koskevat digitaalisia langattomia puhelimia. Tässä artikkelissa on HAC-luokitukset iPhone-laitteille, jotka ovat kuulolaiteyhteensopivia FCC:n sääntöjen mukaisesti, sekä tietoa iPhonen käytöstä kuulolaitteiden kanssa.

iPhone 4, iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 ja iPhone 6 Plus ovat kuulolaiteyhteensopivia FCC:n kuulolaiteyhteensopivuutta (HAC) koskevien sääntöjen puitteissa. Alla on kuulolaiteyhteensopivien iPhone-laitteiden HAC-luokitukset. Jos et ole varma iPhone-mallistasi, lue artikkeli iPhone-mallien tunnistaminen.

Kuulolaiteyhteensopivien iPhone-laitteiden luokitukset

iPhone 6 iPhone 6 A1549
A1586
M3, T43 Kyllä
iPhone 6 Plus A1522
A1524
M3, T43 Kyllä

iPhone 5s

A1453

A1533

M3, T43

Kyllä

iPhone 5c

A1456

A1532

M3, T43

Kyllä

iPhone 5
(CDMA-malli)

A1429

M4, T43

Kyllä

iPhone 5
(GSM-malli)

A1428

M3, T43

Kyllä

iPhone 4s

A1387

Ei sovellu

Kyllä

iPhone 4
(CDMA-malli)

A1349

M4, T4

Ei

iPhone 4
(GSM-malli) kuulolaitetilassa

A1332

3G-verkko (850 / 1 900 MHz): M4, T4

Ei

2G-verkko (850 MHz): M3, T3

3G-verkko (1900 MHz): M32, T3

1. Perustuu riippumattoman laboratorion suorittamaan testaukseen, jossa noudatettiin ANSI-standardia C63.19 "American National Standard for Methods of Measurement of Compatibility between Wireless Communications Devices and Hearing Aids" (Yhdysvaltojen kansallinen standardi langattomien tietoliikennelaitteiden ja kuulolaitteiden yhteensopivuuden mittaamistasoista).
  2. Vaatii iOS 7:n tai uudemman ja Made for iPhone -kuulolaitteen. Varmista kuulolaitteesi valmistajalta, tuetaanko käyttämääsi iPhone-mallia.
  3. Kun kuulolaitetila on aktivoitu (iOS 5 ja uudemmat, lisätietoja jäljempänä).

HAC-luokitusten tulkinta

FCC:n kuulolaiteyhteensopivuussäännöt edellyttävät, että tietyt puhelimet testataan ja luokitellaan ANSIn (American National Standard Institute) kuulolaiteyhteensopivuuden C63.19-standardien mukaisesti. ANSIn kuulolaiteyhteensopivuuden standardi sisältää kaksi luokitustyyppiä:

• M: Rajoitettu radiotaajuushäiriö, joka mahdollistaa akustisen yhdistämisen sellaisten kuulolaitteiden kanssa, jotka eivät toimi telecoil-tilassa.
  • T: Induktiivinen yhdistäminen telecoil-tilassa toimivien kuulolaitteiden kanssa.

Nämä luokitukset annetaan asteikolla 1 - 4, jossa 4 on yhteensopivin. FCC:n vaatimusten mukaan puhelinta pidetään kuulolaiteyhteensopivana, jos se saa luokituksen M3 tai M4 akustiselle yhdistämiselle ja luokituksen T3 tai T4 induktiiviselle yhdistämiselle.

Kuulolaitteiden yhteensopivuusluokitukset eivät takaa sitä, että jokin tietty kuulolaite toimii hyvin jonkin tietyn puhelimen kanssa. Jotkin kuulolaitteet voivat toimia hyvin sellaisten puhelinten kanssa, jotka eivät täytä FCC:n kuulolaiteyhteensopivuusvaatimuksia. Käytä kuulolaitetta puhelimen kanssa ennen ostoa varmistaaksesi, että se toimii kyseisen puhelimen kanssa.

Kuulolaiteyhteensopivuus ja uudemmat langattomat yhteystekniikat

Kaikki kuulolaiteluokitellut iPhonet on testattu ja luokiteltu kuulolaitekäyttöön joidenkin sen käyttämien langattomien yhteystekniikoiden osalta. Tässä puhelimessa saatetaan kuitenkin käyttää joitakin uudempia langattomia yhteystekniikoita, joiden käyttämistä kuulolaitteiden kanssa ei ole vielä testattu. On tärkeää kokeilla tämän puhelimen eri ominaisuuksia kattavasti ja eri sijainneissa kuulolaitteen tai sisäkorvaistutteiden kanssa, jotta mahdolliset häiriöäänet voidaan havaita. Lisätietoja kuulolaiteyhteensopivuudesta saat palveluntarjoajaltasi tai tämän puhelimen valmistajalta. Jos sinulla on kysyttävää palautus- tai vaihtokäytännöistä, ota yhteyttä palveluntarjoajaasi tai puhelimen jälleenmyyjään.

Kuulolaitteen parhaan käyttökokemuksen varmistaminen

Matkapuhelimissa on radiolähettimiä, jotka voivat häiritä kuulolaitteen toimintaa. Käytä kuulolaitetta puhelimen kanssa ennen ostoa varmistaaksesi, että se toimii asianmukaisesti kyseisen puhelimen kanssa. Jos sinulla on jo iPhone ja kuulolaite, seuraavassa on vinkkejä parhaan käyttökokemuksen saavuttamiseen.

iPhone ja kuulolaitteet toimivat yleensä parhaiten yhdessä M- eli akustisen yhdistämisen tilassa. Voit käyttää kuulolaitetta tässä tilassa seuraavasti: Varmista, että kuulolaitteesi on asetettu M- eli akustisen yhdistämisen tilaan, ja aseta iPhonen vastaanotin lähelle kuulolaitteen sisäistä mikrofonia (tai mikrofoneja). Toisin sanoen, pidä iPhonea päätäsi vasten aivan kuten tavallisen puhelinkeskustelun aikana. Kuulolaite vastaanottaa ääntä iPhonesta sen sisäisten mikrofonien kautta. Jotta tulos olisi paras mahdollinen, kokeile käyttää iPhonea eri asennoissa kuulolaitteeseen nähden. Esimerkiksi vastaanottimen asettaminen hieman korvan yläpuolelle voi parantaa toimintaa, jos kuulolaitteen mikrofoni sijaitsee korvan takana. Jos käytössä on iPhone 4 (GSM-malli), aktivoi kuulolaitetila (lisätietoja on alla).

Jos akustinen yhdistäminen ei tuota tyydyttävää tulosta, kokeile käyttää kuulolaitetta T- eli telecoil-tilassa. Jos haluat käyttää kuulolaitettasi tässä tilassa, varmista, että se on asetettu T- tai telecoil-tilaan (tätä tilaa ei ole kaikissa kuulolaitteissa). Jos käytössä on iPhone 5 tai uudempi, aktivoi kuulolaitetila (lisätietoja on alla).

Kuulolaitetilan aktivointi

Kun iPhone 4:ssä (GSM-malli) on iOS 5 tai uudempi, kuulolaitetila voidaan ottaa käyttöön kohdasta Asetukset > Yleiset > Käyttöapu. iPhone 4:n (GSM-malli) kuulolaitetila pienentää matkapuhelinradion lähetystehoa GSM 1900 MHz:n kaistalla, mikä voi heikentää 2G-matkapuhelinverkon peittoa.

iPhone 5:ssä ja uudemmissa kuulolaitetila voidaan ottaa käyttöön kohdasta Asetukset > Yleiset > Käyttöapu. iPhone 5:n kuulolaitetila muuttaa puhelimen akustisia asetuksia, jotta yhteensopivuus T- eli telecoil-tilaan asetettujen kuulolaitteiden kanssa olisi parempi.

Made for iPhone -kuulolaitteet

Apple on kehittänyt yhdessä johtavien valmistajien kanssa erityisesti iPhonelle suunniteltuja kuulolaitteita. Nämä kuulolaitteet ovat energiatehokkaita ja niissä on laadukas digitaalinen ääni, ja lisäksi voit hallita kuulolaitettasi suoraan iPhonesta. Näiden kuulolaitteiden käyttöön tarvitaan iPhone 4s tai uudempi, jossa on iOS 7 tai uudempi.

Siltaavat lisävarusteet äänen lähettämiseen

Joillakin kuulolaitevalmistajilla on erityisiä siltaavia kuulolaitteiden lisävarusteita, jotka vastaanottavat äänen iPhonesta Bluetoothin kautta. Ääni lähetetään sitten uudelleen käyttämällä valmistajan omaa langatonta äänenlähetystekniikkaa, joka on sisäänrakennettu joihinkin kuulolaitteisiin. Pyydä lisätietoja audiologiltasi tai kuulolaitteesi valmistajalta.

Tärkeää: Muita kuin Applen valmistamia tuotteita koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue kyseisiä tuotteita. Lisätietoja tuotteista saa ottamalla yhteyttä niiden toimittajaan.

Muokattu viimeksi: 29.9.2014