Språk

Mac-datorer: Vanliga frågor om att använda HDMI

Få svar på vanliga frågor om att använda HDMI på Mac-datorer.

Vilka Mac-datorer kan använda HDMI?

De här Mac-datorerna har en HDMI-port som gör det enkelt att ansluta till HDTV-apparater och andra skärmar.

• Mac mini (mitten 2010) och senare modeller
  • MacBook Pro med Retina-skärm (mitten 2012) och senare modeller
  • Mac Pro (sent 2013)

Obs! De flesta Mac-datorer som saknar en HDMI-port kan ansluta till HDMI-enheter med hjälp av en adapter.

Vad är HDMI?

HDMI står för High Definition Multimedia Interface och är en industristandard för anslutning av högdefinierade ljud- och videoenheter.

Vilka HDMI-versioner har Mac-datorer med HDMI stöd för?

Mac-datorer som lanserats efter mitten av 2010 är utformade för att fungera med HDMI-versionerna 1.0, 1.1, 1.2, 1.2a, 1.3, 1.3a och 1.4.

Vilka upplösningar stöds på Mac-datorer med stöd för HDMI?

HDMI-porten stöder upp till 1080p på HDMI-anslutningar. Med HDMI till DVI-adaptern fungerar HDMI-porten med upplösningar på upp till 1920 x 1200. Mac Pro (sent 2013) och MacBook Pro (sent 2013) har även stöd för 4K-skärmar.

Vilka ljudtyper fungerar med Mac-datorer med stöd för HDMI?

Apple stöder ljud med 8 kanaler och 24 bitar på 192 kHz Dolby Surround 5.1 och vanlig stereoutgång.

Vad ska jag göra om min Mac-dators hela skärmbild inte visas och det inte går att visa video?

Från Apple-menyn () väljer du Systeminställningar och därefter väljer du Bildskärmar från menyn Innehåll. Justera alternativet Underskanning tills bilden fyller bildskärmen.

Hur öppnar jag Systeminställningar om jag inte ser ett menyfält eller Dock?

På tangentbord som kan reglera ljusstyrka håller du ned alternativtangenten och trycker på en av ljusstyrketangenterna (F1 eller F2). Detta öppnar fönstret Systeminställningar i Bildskärmar.  Du kan även öppna mappen Program genom att trycka på Kommando-Skift-A och därefter dubbelklicka på Systeminställningar. En annan metod är att hålla ner tangenten Kommando eller Kontroll (beroende på dina inställningar) och trycka på mellanslagstangenten för att aktivera Spotlight-menyn. Skriv sedan ”bildskärmar” och tryck på Retur.

Min HDMI-kabel är ansluten, men jag hör inget ljud.

Välj alternativet Ljud i Systeminställningar. Klicka på fliken Ljud ut och välj sedan din HDMI-enhet i listan.

Har Mac-datorer med HDMI stöd för CEC (Consumer Electronics Control)?

Mac-datorer har inte har stöd för och kan inte styra andra enheter via CEC-anslutningar och HDMI.

Varför kan jag inte välja HDMI-ljud på min Mac mini?

Om du ansluter en HDMI-skärm eller TV till en Mac mini (mitten 2010 eller senare) går det kanske inte att välja HDMI-ljudenheten (i Systeminställningar > Ljud> Ljud ut). Det kan även hända om du har kopplat in hörlurar i datorn. Koppla ur hörlurarna så att det går att välja HDMI-ljud.

Min Mac-dator kan inte identifiera min HDTV med hjälp av HDMI-anslutningen

Låt Mac-datorn vara påslagen medan du stänger av din HDTV.  Koppla från HDMI-kabeln från Mac-datorn och anslut den på nytt.  Slå på din HDTV.

Kan HDMI-porten användas för analoga bildskärmar (exempelvis VGA-bildskärmar) med hjälp av adaptrar?

Nej. HDMI-porten fungerar bara med digitala anslutningar (som DVI) med hjälp av adaptern som levererades med Mac-datorn. Det går inte att använda HDMI-porten för analoga bildskärmar som VGA. Du kan köpa en Mini DisplayPort-till-VGA-adapter separat om du vill använda analoga bildskärmar.

Går det att ansluta en Mini DisplayPort-skärm (eller TV) till HDMI-anslutningen på min Mac?

Ja. Det går att använda Mini DisplayPort-till-HDMI-adaptern. Läs den här artikeln om du vill ha mer information om riktlinjer för kompatibilitet.

Har Mac-datorn stöd för att spela upp innehåll med HDCP och HDMI?

Ja. Mac-datorer med HDMI har stöd för innehåll som är krypterat med hjälp av HDCP (High-Bandwidth Digital Copy Protection).

Finns det en gräns för hur lång en HDMI-kabel får vara?

Det finns ingen angiven maxgräns, men för bästa prestanda rekommenderas att du inte använder en kabel som är längre än fem meter. Vissa kablar som består av ledare av hög kvalitet kan vara 15 meter långa utan att signalkvaliteten försämras.

Additional Information

Mer information om HDMI-specifikationer och standarder finns på http://www.hdmi.org.

Viktigt: Omnämnandet av webbplatser och produkter från andra tillverkare sker endast i informationssyfte och ska inte betraktas som någon rekommendation. Apple tar inget som helst ansvar för utbudet av, prestanda hos eller användningen av information eller produkter från andra tillverkares webbplatser. Apple tillhandahåller detta enbart för att underlätta för våra kunder. Apple har inte testat informationen på dessa webbplatser och gör inga utfästelser vad gäller dess korrekthet eller tillförlitlighet. Det finns alltid risker med att använda information eller produkter från Internet, och Apple tar inte på sig något som helst ansvar i detta hänseende. Observera att andra tillverkares webbplatser är oberoende av Apple och att Apple inte har någon kontroll över innehållet på sådana webbplatser. Kontakta leverantören om du vill veta mer.

Senast ändrad: 2014-jul-25