Språk

iOS: Så här fungerar Begränsningar (Föräldrakontroll)

Du kan aktivera Begränsningar, som även kallas Föräldrakontroll, på iPhone, iPad och iPod touch. Begränsningar gör att det inte går att använda vissa funktioner och appar. Läs mer om de olika typerna av begränsningar och hur du aktiverar eller inaktiverar dem på enheten.

Använda Begränsningar

Du kan aktivera och justera Begränsningar om du vill förhindra åtkomst till särskilda funktioner eller särskilt innehåll på enheten.

1. Tryck på Inställningar > Allmänt.
    iPad-inställningar
  2. Tryck på Begränsningar.
    iPad-inställningar
  3. Tryck på Aktivera begränsningar och ange en lösenkod. Du kan använda lösenkoden när du vill ändra inställningarna eller slå av Begränsningar.
    Viktigt! Om du tappar bort eller glömmer din lösenkod till Begränsningar måste du återställa till fabriksinställningarna om du vill ta bort den.
    iPad-inställningar

Du kan begränsa tillgången till dessa appar och funktioner på enheten:1

• Safari
  • Kamera (avaktiverar även FaceTime)
  • FaceTime
  • iTunes Store
  • iBooks Store2
  • Köp inuti app
  • Siri
  • AirDrop
  • CarPlay3
  • Installera appar
  • Radera appar

Du kan förhindra åtkomst till särskilda innehållstyper

• Åldersgränser i (markera landet i bedömningsavsnittet för att automatiskt tillämpa lämpliga innehållsbetyg för den regionen)
  • Musik och podcaster
  • Filmer
  • TV-program
  • Böcker2
  • Appar
  • Siri
  • Webbplatser
  • Du kan även justera den nödvändiga tiden innan ett lösenord krävs för att köpa innehåll

Du kan förhindra att ändringar görs i sekretessinställningar, bland annat när det gäller

• Platstjänster
  • Kontakter
  • Kalendrar
  • Påminnelser
  • Bilder
  • Bluetooth-delning
  • Mikrofon
  • Twitter
  • Facebook
  • Reklam

Du kan förhindra ändringar på dessa inställningar och konton

• Konton4
  • Hitta mina vänner5
  • Mobildataanvändning6
  • Bakgrundsuppdatering
  • Volymgräns

Du kan begränsa funktioner inom Game Center:

• Multiplayer-spel
  • Lägga till vänner

Du kan också slå på eller framtvinga Begränsningar med hjälp av en profil (installeras vanligtvis vid användning av enheten för affärs- eller utbildningssyften). Du kan leta efter installerade profiler i Inställningar > Allmänt > Profiler. Mer information får du genom att kontakta administratören eller personen som installerade profilen. Om du vill lära dig mer om iOS-programvaran läser du användarhandboken.

Anteckningar

1. Du kan begränsa möjligheten att använda YouTube i iOS 5 och tidigare.
  2. Läs mer om Begränsningar i iBooks och iBooks Store.
  3. CarPlay är endast tillgängligt på iPhone 5 eller senare.
  4. Du kan förhindra ändringar i Mail, Kontakter, Kalendrar, iCloud, Twitter, Facebook, Vimeo, Flickr, iTunes, App Store, iMessage och FaceTime.
  5. Det här är bara tillgängligt när du installerar appen Hitta mina vänner.
  6. Det här är bara tillgängligt på mobildataaktiverade iOS-enheter.

Få hjälp

Om du inte hittar en viss app på iOS-enheten eller om en viss funktion inte är tillgänglig kontrollerar du att Begränsningar är avstängt. Exempel på symtom:

• Det saknas appar på hemskärmen (till exempel Safari, Kamera eller FaceTime)
  • En funktion eller tjänst är inte tillgänglig (till exempel Siri eller Platstjänster)
  • Någon inställning saknas eller är nedtonad (till exempel för Mail, Kontakter, Kalender och iCloud, Twitter eller FaceTime)

Läs mer om hur du använder Begränsningar (eller Föräldrakontroll) i iTunes och hur du förhindrar Köp inuti app.

Viktigt: Information om produkter som inte tillverkas av Apple tillhandahålls endast i informationssyfte och ska inte betraktas som någon rekommendation från Apple. Kontakta leverantören om du vill veta mer.

Senast ändrad: 2014-jul-01