Talen

iOS: een goed begrip van multitasking

Multitasking is een functie van iOS waarmee apps bepaalde taken kunnen uitvoeren op de achtergrond terwijl u een andere app gebruikt. Lees hier welke functies gebruikmaken van multitasking, hoe u tussen apps schakelt en hoe u problemen met multitasking oplost.

Met iOS 7 kunt u meteen schakelen tussen apps en een app hervatten. Wanneer u terugkeert naar een app, begint u opnieuw waar u bent gestopt. Multitasking vertraagt de app op de voorgrond niet en verbruikt niet onnodig batterij.

Volg deze stappen om snel tussen apps te schakelen:

1. Druk tweemaal op de thuisknop om de laatst gebruikte apps weer te geven.
  2. Veeg naar links of rechts om de gewenste app te zoeken.
  3. Tik op de app om deze te openen.

Multitasking en Ververs apps op achtergrond

Sommige apps kunnen even actief blijven en vervolgens op een inactieve status worden ingesteld zodat ze niet actief worden gebruikt, niet zijn geopend, of geen systeembronnen verbruiken. Deze worden onmiddellijk geopend wanneer u ernaar terugkeert.

Bepaalde taken of services kunnen op de achtergrond worden uitgevoerd. Voor een kleinere invloed op de gebruiksduur van de batterij gebeurt het verversen van apps op de achtergrond op efficiënte tijdstippen, zoals wanneer het apparaat is verbonden met Wi-Fi, aangesloten op voeding, of actief wordt gebruikt.

U kunt de activiteit van apps op de achtergrond aanpassen in Instellingen > Algemeen > Ververs apps op achtergrond.

Wanneer Ververs apps op achtergrond is ingeschakeld, kunnen apps die deze functie benutten zichzelf verversen op de achtergrond. Een app kan bijvoorbeeld controleren of nieuwe inhoud beschikbaar is en de updates downloaden, of de bijgewerkte inhoud op de achtergrond ophalen wanneer het een pushbericht ontvangt zodat de nieuwe inhoud kan worden bekeken wanneer u de app start. Apps kunnen het verversen op de achtergrond ook plannen op basis van uw locatie. Als u een app geforceerd stopt door deze in het multitasking-display omhoog te slepen, kan deze geen activiteiten op de achtergrond uitvoeren, zoals het bepalen van een locatie of beantwoorden van VoIP-oproepen, totdat u de app opnieuw start.

iOS leert patronen op basis van uw gebruik van het apparaat en probeert te voorspellen wanneer een app moet worden bijgewerkt op de achtergrond. Het leert ook wanneer het apparaat doorgaans inactief is, zoals 's nachts, om het aantal updates te verminderen wanneer het apparaat niet wordt gebruikt.

Als u Ververs apps op achtergrond uitschakelt, kunnen apps niet op de achtergrond worden bijgewerkt of kunt u toestaan dat slechts enkele apps worden bijgewerkt op de achtergrond.

Indicators in statusbalk

U kunt sommige actieve achtergrondtaken in de statusbalk onderscheiden:

• Locatievoorzieningen / GPS: het locatiesymbool verschijnt in de statusbalk wanneer de functie wordt gebruikt. Mogelijk ziet u ook een blauwe statusbalk met dubbele hoogte als de stapsgewijze navigatie bij een app ingeschakeld. Als een app Locatievoorzieningen gebruikt, zoals geofence of stapsgewijze navigatie, kunt u de voorziening in de app wellicht pauzeren.

U kunt een lijst met apps weergeven die onlangs locatievoorzieningen hebben gebruikt alsook een uitleg over de drie locatiesymbolen in Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen. Lees meer over Kaarten en stapsgewijze navigatie.
  • iTunes-synchronisatie: wanneer het synchronisatiesymbool verschijnt in de statusbalk, is tethering voor het apparaat ingeschakeld of wordt het apparaat draadloos gesynchroniseerd met iTunes.
  • Netwerkactiviteit: wanneer het symbool voor netwerkactiviteit verschijnt in de statusbalk, is er netwerkactiviteit in de huidige app. De indicator voor netwerkactiviteit verschijnt alleen voor de volgende functies of activiteiten wanneer u de bijbehorende app gebruikt:
    • Fotostream-uploads en -downloads
    • Regelmatige downloads van apps en updates vanuit de App Store en Kiosk
    • Automatische downloads (muziek, boeken en apps)
    • iTunes Match-downloads
    • Controle van e-mail
    • Herstel vanaf iCloud

Apps van andere fabrikanten gebruiken ook het symbool om netwerkactiviteit aan te geven.

• Voice over IP (VoIP): een statusbalk met dubbele hoogte verschijnt wanneer u de primaire VoIP-app, zoals Skype, verlaat terwijl u nog aan het bellen bent. Als u bent ingelogd bij een VoIP-voorziening, kunnen de apps nog steeds oproepen ontvangen op de achtergrond maar wordt de statusbalk met dubbele hoogte niet weergegeven.

Aanvullende informatie

Als een app niet reageert op uw invoer of niet werkt zoals verwacht, doet u het volgende waarbij u een test uitvoert na elke stap:

1. Zoek updates voor de app.
  2. Stop de app geforceerd.
  3. Start het apparaat opnieuw op
  4. Werk het iOS-apparaat bij.

Lees meer over problemen met apps oplossen.

Voor tips om de instellingen te optimaliseren zodat de levensduur van de batterij van een iOS-apparaat wordt gemaximaliseerd, raadpleegt u de pagina over Apple-batterijen.

Belangrijk: Informatie over producten die niet door Apple zijn vervaardigd, is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en impliceert niet dat Apple deze producten goedkeurt of aanbeveelt. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.

Laatst gewijzigd op: 7-jan-2014
Nuttig?
Ja
Nee
Not helpful Somewhat helpful Helpful Very helpful Solved my problem
Druk deze pagina af
  • Laatst gewijzigd op: 7-jan-2014
  • Artikel: HT4211
  • Aantal keer bekeken:

• Beoordeling:

(13 reacties)