Talen

iOS en OS X: aanbevolen instellingen voor Wi-Fi-routers en -toegangspunten

De volgende instellingen van een Wi-Fi-basisstation (of Wi-Fi-router) worden aanbevolen voor alle Macs en iOS-apparaten. Deze instellingen verzekeren een maximale prestatie, beveiliging en betrouwbaarheid wanneer u Wi-Fi gebruikt.

Wi-Fi-basisstations zijn 802.11a/b/g/n-toegangspunten zoals AirPort Extreme-basisstations, AirPort Express en AirPort Time Capsule. 'Wi-Fi-router' is een algemene term en omvat Wi-Fi-basisstations en 802.11a/b/g/n Wi-Fi-toegangspunten van andere fabrikanten.

Voer de volgende stappen uit voordat u specifieke instellingen configureert of aanpast:

• Zorg ervoor dat de firmware van de Wi-Fi-router up-to-date is.
  • Als u een Wi-Fi-basisstation gebruikt, raadpleegt u dit artikel voor informatie om het bij te werken.
  • Controleer of alle Wi-Fi-apparaten die u wilt gebruiken, ondersteuning bieden voor de in dit artikel aanbevolen instellingen.
  • Maak, indien mogelijk, een reservekopie van de huidige instellingen van de Wi-Fi-router.
  • Raadpleeg, indien nodig, de documentatie van het product of de website van de fabrikant.
  • Negeer of verwijder de Wi-Fi-instellingen voor het netwerk van alle apparaten die verbinding maken met de Wi-Fi-router. (Hiermee voorkomt u dat de apparaten verbinding proberen te maken met het netwerk met de oude configuratie.) Zodra u de nieuwe instellingen hebt toegepast, moet u deze apparaten opnieuw verbinden met het netwerk.

Configureer alle Wi-Fi-basisstations in hetzelfde netwerk met dezelfde instellingen. Als u dit niet doet, zult u problemen met de verbinding en betrouwbaarheid ondervinden. Bij dualband Wi-Fi-basisstations configureert u beide frequentiebanden met dezelfde instellingen tenzij hieronder anders wordt vermeld.

Gebruik de volgende instellingen voor een maximale prestatie, beveiliging en betrouwbaarheid.

Ingesteld op Een unieke naam.
Beschrijving De SSID of netwerknaam identificeert het Wi-Fi-netwerk voor gebruikers en andere Wi-Fi-apparaten. De naam is hoofdlettergevoelig.
Meer informatie Kies een naam die uniek is voor het netwerk en niet wordt gebruikt voor andere netwerken in de buurt of andere netwerken die u mogelijk zult aantreffen. Als de router is geleverd met een standaard SSID (netwerknaam), is het heel belangrijk dat u die wijzigt naar een andere, unieke naam. Sommige standaard SSID-namen die u moet vermijden, zijn 'linksys', 'netgear', 'NETGEAR', 'dlink', 'wireless', '2wire' en 'default' maar er zijn er nog meer. Als de SSID niet uniek is, ondervinden Wi-Fi-apparaten problemen om het netwerk te identificeren. Hierdoor kunnen die mogelijk geen automatische verbinding maken met het netwerk of verbinding maken met andere netwerken met dezelfde SSID. Bovendien kan dit voorkomen dat Wi-Fi-apparaten niet alle basisstations in het netwerk (als u meer dan één Wi-Fi-basisstation hebt) of alle beschikbare frequentiebanden (als u een dualband Wi-Fi-basisstation hebt) kunnen gebruiken.

Ingesteld op Uitgeschakeld
Beschrijving Verborgen netwerken zenden hun SSID niet uit via Wi-Fi. Deze optie kan ook foutief 'gesloten netwerk' worden genoemd en de bijhorende niet-verborgen status kan 'broadcast' of 'open' worden genoemd.
Meer informatie Apparaten vinden moeilijker verborgen netwerken omdat deze hun SSID niet uitzenden. Dit kan leiden tot een langere verbindingsduur en kan de betrouwbaarheid van automatische verbindingen verminderen. Let wel dat u uw Wi-Fi-netwerk niet beveiligt door het te verbergen omdat de SSID nog altijd via andere mechanismen beschikbaar is. De beveiliging wordt met een andere instelling geactiveerd (raadpleeg Beveiliging hieronder).

Ingesteld op Uitgeschakeld
Beschrijving Beperkt de toegang tot een Wi-Fi-router tot apparaten met bepaalde MAC (Media Access Control)-adressen.
Meer informatie Wanneer deze functie is ingeschakeld, kan een gebruiker een lijst met MAC-adressen configureren voor de Wi-Fi-router om zo alleen toegang te verlenen aan de apparaten waarvan het adres in de lijst voorkomt. Apparaten met MAC-adressen die niet voorkomen in de lijst kunnen geen verbinding maken met het Wi-Fi-netwerk. MAC-adressen van apparaten kunnen helaas eenvoudig worden gewijzigd. Hier kunt u dus niet op rekenen om onbevoegde toegang tot het netwerk te voorkomen. De beveiliging moet met een andere instelling worden geactiveerd (raadpleeg Beveiliging hieronder).

Ingesteld op WPA2 - persoonlijk (AES)
Beschrijving De ingestelde beveiliging regelt het type identiteitscontrole en codering van uw Wi-Fi-router. Met deze instelling kunt u de toegang tot uw draadloze netwerk beheren en het privacyniveau opgeven dat u wenst voor gegevens die u via de ether verstuurt.
Meer informatie WPA2 - persoonlijk (AES) is momenteel de sterkste beveiliging van Wi-Fi-producten en wordt aanbevolen voor alle gebruikers. Wanneer u WPA2 inschakelt, zorgt u ervoor dat u een sterk wachtwoord kiest, een wachtwoord dat niet gemakkelijk door anderen kan worden geraden.
Als u oudere Wi-Fi-apparaten hebt in uw netwerk die WPA2 - persoonlijk (AES) niet ondersteunen, is de modus WPA/WPA2 (ook gemengde WPA-modus genoemd) een goede tweede keuze. Met deze modus kunnen nieuwere apparaten de sterkere WPA2 AES-codering gebruiken terwijl oudere apparaten verbinding kunnen maken met de oudere WPA TKIP-codering. Als uw Wi-Fi-router de modus WPA/WPA2 niet ondersteunt, is de modus WPA - persoonlijk (TKIP) de volgende beste keuze.
Let wel dat het gebruik van WEP niet is aanbevolen wegens de compatibiliteit, betrouwbaarheid, prestatie en beveiliging. WEP is onveilig en heeft verouderde functies. Als u echter WEP-apparaten moet ondersteunen en een nieuwere (802.11n) Wi-Fi-router hebt, kunt u mogelijk de beveiligingsmodus WEP Transitional Security Network (WEP TSN) selecteren. In deze modus kunnen WEP-clients verbinding maken met uw netwerk met WEP-codering terwijl nieuwere apparaten modernere en veiligere coderingen kunnen gebruiken, zoals WPA TKIP of WPA2 AES. Als de modus WEP TSN niet wordt ondersteund, moet u WEP128 met gedeelde identiteitscontrole gebruiken (met één enkele WEP-sleutel in sleutelindex 1). Wegens compatibiliteitsredenen dienen WEP128-netwerken wachtwoorden bestaande uit 13 ASCII-tekens te gebruiken.
Ter referentie, "geen" of een onbeveiligde modus biedt geen identiteitscontrole of codering. Als u deze beveiligingsmodus gebruikt, kan iedereen verbinding maken met uw Wi-Fi-netwerk, uw internetverbinding gebruiken of toegang hebben tot alle gedeelde bronnen op uw netwerk. Bovendien kan iedereen alles lezen wat u via het netwerk verstuurt. Daarom wordt deze beveiligingsmodus niet aanbevolen.
Opmerking: wegens ernstige gebreken in de beveiliging worden de WEP- en WPA TKIP-coderingsmethoden afgeraden en wordt u sterk aanbevolen deze niet te gebruiken. Deze modi dienen alleen  wanneer echt nodig te worden gebruikt om Wi-Fi-apparaten te ondersteunen die WPA2 AES niet ondersteunen en niet kunnen worden bijgewerkt om WPA2 AES te ondersteunen. Apparaten die gebruik maken van deze afgeraden coderingsmethoden kunnen de 802.11n-prestaties en andere functies niet ten volle benutten. Wegens deze problemen heeft de Wi-Fi Alliance opdracht gegeven aan de Wi-Fi-industrie om de implementatie van WEP en WPA TKIP stop te zetten.

Ingesteld op 802.11b/g/n
Beschrijving Deze instelling bepaalt welke versies van de 802.11a/b/g/n-standaard het netwerk gebruikt voor draadloze communicatie via de 2,4 GHz-band. Nieuwere standaarden (802.11n) ondersteunen een snellere overdracht en oudere standaarden bieden compatibiliteit met oudere apparaten en meer bereik.
Meer informatie Routers met ondersteuning voor 802.11n moeten worden geconfigureerd voor 802.11b/g/n voor een maximale snelheid en compatibiliteit. Routers met enkel ondersteuning voor 802.11g moeten in de modus 802.11b/g worden ingesteld, terwijl de routers met enkel ondersteuning voor 802.11b in de modus 802.11b mogen worden gelaten. Verschillende Wi-Fi-routers ondersteunen diverse radiomodi. De exacte instelling hangt dus af van de gebruikte Wi-Fi-router. Schakel in het algemeen ondersteuning voor alle modi in. Apparaten selecteren dan automatisch de snelste, algemeen ondersteunde modus om verbinding te maken. Merk op dat als u een aantal van de beschikbare modi kiest, sommige apparaten geen verbinding kunnen maken (802.11b/g-apparaten kunnen bijvoorbeeld geen verbinding maken met een Wi-Fi-router als die alleen is ingesteld op de 802.11n-modus). Als u alleen een aantal van de beschikbare modi kiest, kunt u bovendien storing veroorzaken met oudere netwerken in de buurt en kunnen oudere apparaten in de buurt uw netwerk verstoren.

Ingesteld op 802.11a/n
Beschrijving Deze instelling bepaalt welke versies van de 802.11a/b/g/n-standaard het netwerk gebruikt voor draadloze communicatie via de 5 GHz-band. Nieuwere standaarden ondersteunen een snellere overdracht en oudere standaarden bieden compatibiliteit met oudere apparaten en meer bereik.
Meer informatie Routers met ondersteuning voor 802.11n moeten worden geconfigureerd voor 802.11a/n voor een maximale snelheid en compatibiliteit. Routers met enkel ondersteuning voor 802.11a kunnen in de modus 802.11a worden gelaten. Verschillende Wi-Fi-routers ondersteunen diverse radiomodi. De exacte instelling hangt dus af van de gebruikte Wi-Fi-router. Schakel in het algemeen ondersteuning voor alle modi in. Apparaten selecteren dan automatisch de snelste, algemeen ondersteunde modus om verbinding te maken. Merk op dat als u een aantal van de beschikbare modi kiest, sommige apparaten geen verbinding kunnen maken (802.11a-apparaten kunnen bijvoorbeeld geen verbinding maken met een Wi-Fi-router als die alleen is ingesteld op de 802.11n-modus). Als u alleen een aantal van de beschikbare modi kiest, kunt u bovendien storing veroorzaken met oudere netwerken in de buurt en kunnen oudere apparaten in de buurt uw netwerk verstoren.

Ingesteld op Automatisch
Beschrijving Deze instelling bepaalt welk kanaal uw Wi-Fi-router gebruikt om te communiceren. Met 'Automatisch' kan de Wi-Fi-router automatisch het beste kanaal selecteren. U kunt ook handmatig een kanaal selecteren.
Meer informatie Voor de hoogste prestaties kiest u de modus 'Automatisch' en laat u de Wi-Fi-router het beste kanaal selecteren. Als deze modus niet wordt ondersteund door uw Wi-Fi-router, moet u een kanaal handmatig selecteren. U moet een kanaal kiezen dat niet wordt gebruikt door andere Wi-Fi-routers en andere storingsbronnen. Raadpleeg dit artikel voor informatie over mogelijke storingsbronnen.

Ingesteld op 20 MHz
Beschrijving De kanaalbreedte bepaalt hoe lang een 'pipe' beschikbaar is om gegevens over te zetten. Langere kanalen maken echter meer kans op storing en zijn meer geneigd storing te veroorzaken met andere apparaten. Een 40 MHz-kanaal wordt soms een breed kanaal genoemd en een 20 MHz-kanaal een smal kanaal.
Meer informatie Gebruik 20 MHz-kanalen in de 2,4 GHz-band. Het gebruik van 40 MHz-kanalen in de 2,4 GHz-band kan problemen op het gebied van prestaties en betrouwbaarheid met uw netwerk veroorzaken. Hierbij hebben we het in het bijzonder over de aanwezigheid van andere Wi-Fi-netwerken en andere 2,4 GHz-apparaten. 40 MHz-kanalen kunnen ook storing en problemen veroorzaken met andere apparaten die deze band gebruiken, zoals Bluetooth-apparaten, draadloze telefoons, Wi-Fi-netwerken in de buurt, enz. Let wel dat niet alle routers 40 MHz-kanalen ondersteunen, in het bijzonder in de 2,4 GHz-band. Als die niet worden ondersteund, gebruikt de router 20 MHz-kanalen.

Ingesteld op Zowel 20 MHz als 40 MHz
Beschrijving De kanaalbreedte bepaalt hoe lang een 'pipe' beschikbaar is om gegevens over te zetten. Langere kanalen maken echter meer kans op storing en zijn meer geneigd storing te veroorzaken met andere apparaten. Storing is niet zulk een groot probleem in de 5 GHz-band. Een 40 MHz-kanaal wordt soms een breed kanaal genoemd en een 20 MHz-kanaal een smal kanaal.
Meer informatie Voor de beste prestaties en betrouwbaarheid schakelt u ondersteuning voor beide kanaalbreedten in. Hierdoor kunnen apparaten de breedte gebruiken die ze ondersteunen, wat leidt tot optimale prestaties en betrouwbaarheid. Let wel dat niet alle client-apparaten 40 MHz-kanalen ondersteunen. Schakel dus niet alleen de 40 MHz-modus in omdat apparaten die alleen 20 MHz-kanalen ondersteunen geen verbinding kunnen maken met een Wi-Fi-router waarbij alleen de 40 MHz-modus is ingeschakeld. Bovendien ondersteunen niet alle routers 40 MHz-kanalen. Een dergelijke router gebruikt 20 MHz-kanalen.

Ingesteld op Slechts één DHCP-server per netwerk
Beschrijving Het DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) wijst adressen toe die apparaten in uw netwerk identificeren. Zodra de adressen zijn toegewezen, gebruiken apparaten ze om met elkaar en met andere computers op het internet te communiceren. (De werking van een DHCP-server is vergelijkbaar met een telefoonmaatschappij die telefoonnummers toekent zodat klanten die dan gebruiken om naar anderen te telefoneren.)
Meer informatie Er dient maar één DHCP-server in uw netwerk te zijn. Deze DHCP-server kan ingebouwd zijn in uw DSL- of kabelmodem, een afzonderlijke router of geïntegreerd zijn in uw Wi-Fi-router. In elk geval dient maar één apparaat op te treden als DHCP-server op uw netwerk. Als het bij meer dan één apparaat is ingeschakeld, ziet u wellicht adresconflicten en ondervindt u problemen bij het openen van internet of andere bronnen op uw netwerk.

Ingesteld op Alleen ingeschakeld op uw router. Maximaal één apparaat dient NAT-services in het netwerk te voorzien.
Beschrijving NAT (Network Address Translation) vertaalt tussen adressen op het internet en deze in een lokaal netwerk. (De werking van een NAT-provider is te vergelijken met een werknemer van een postkantoor die een zakelijk adres en de naam van een werknemer van een ontvangen brief vervangt door het kantoornummer van bestemming in een gebouw. Hierdoor kunnen personen buiten de onderneming informatie versturen naar een specifieke persoon in het gebouw.)
Meer informatie Doorgaans moet NAT alleen worden ingeschakeld op het apparaat dat werkt als router voor uw netwerk. Dit is doorgaans uw DSL- of kabelmodem, of een afzonderlijke router (die ook kan optreden als uw Wi-Fi-router). Als NAT is ingeschakeld op meer dan één apparaat ('dubbel gebruik van NAT'), ondervindt u wellicht problemen bij het openen van bepaalde internetvoorzieningen zoals games, Voice Over IP (VoIP) en Virtual Private Network (VPN), en bij het communiceren via de verschillende niveaus van NAT in het lokale netwerk.

Belangrijk: Informatie over producten die niet door Apple zijn vervaardigd, is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en impliceert niet dat Apple deze producten goedkeurt of aanbeveelt. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.

Laatst gewijzigd op: 16-aug-2013
Nuttig?
Ja
Nee
  • Laatst gewijzigd op: 16-aug-2013
  • Artikel: HT4199
  • Aantal keer bekeken:

• Beoordeling:

(1 reacties)