Bu makale arşivlendi ve artık Apple tarafından güncellenmiyor.

Wi-Fi baz istasyonları: Daha fazla Wi-Fi baz istasyonu ekleyerek kablosuz ağınızın kapsama alanını genişletme

AirPort İzlencesi kullanarak Wi-Fi ağınızın kapsama alanını genişletebilir, böylece çeşitli Wi-Fi baz istasyonları arasında kablosuz bağlantılar kurabilir veya bir dolaşım ağı oluşturmak için baz istasyonlarını Ethernet üzerinden bağlayabilirsiniz. Bu makale, mevcut seçenekleri ve ortamınız için en iyi seçeneğin hangisi olduğunu anlamanıza yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır.

AirPort Express Kullanıcıları için önemli not: Müzik yayını veya kablosuz yazdırma işlemi yapmak için ağınıza AirPort Express eklemeyi düşünüyorsanız şu makaleyi yararlı bulabilirsiniz: İstemci modu nedir?

Tanımlar

Wi-Fi baz istasyonu: Herhangi bir AirPort Extreme Baz İstasyonu, AirPort Express veya Time Capsule.

Kablosuz ağı genişletme: Tek bir baz istasyonunun kapsama alanı yetersiz olduğunda, AirPort ağının kapsama alanını daha geniş bir fiziksel alanı kapsayacak şekilde genişletmek için birden fazla Wi-Fi baz istasyonunu kablosuz olarak kullanma.

Çoklu Wi-Fi baz istasyonu ağı: Bir ağın kapsama alanını veya internet erişimi, müzik yayını, yazdırma, depolama vb. özellikleri genişletmek için birden fazla Wi-Fi baz istasyonu kullanan bir ağ. Wi-Fi baz istasyonları Ethernet aracılığıyla veya kablosuz olarak birbirine bağlanabilir.

Wi-Fi İstemcisi: Wi-Fi istemcisi, Wi-Fi (internet erişimi, yazdırma, depolama veya müzik yayını) kullanan herhangi bir aygıttır. İstemciye örnek olarak bilgisayar, iPad, iPhone, oyun konsolu, dijital video kaydedici ve/veya diğer Wi-Fi aygıtları verilebilir.

Birincil baz istasyonu: Bu, genellikle modeme bağlanan ve internete yönelik ağ geçidi adresi olan baz istasyonudur. Birincil Wi-Fi baz istasyonunun, Wi-Fi ağı için DHCP servisi sağlaması yaygındır.

Genişletilmiş Wi-Fi baz istasyonu: Ağın kapsama alanını genişletmek için birincil Wi-Fi baz istasyonuna bağlanan herhangi bir Wi-Fi baz istasyonu. Aksi belirtilmediği sürece, genişletilmiş Wi-Fi baz istasyonları köprü modunu kullanacak şekilde ayarlanmalıdır.

Aktarım hızı: Megabit/saniye (Mb/sn) cinsinden ölçülen, saniye başına iletilen veya alınan veri miktarı.

Tek veya birden fazla Wi-Fi baz istasyonu arasında seçim yapma

single_vs_many_wifi

Ağınıza daha fazla Wi-Fi baz istasyonu eklemeden önce, buna gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düşünmeniz gerekir.

Wi-Fi ağı daha fazla veri yönetimi yükü getireceğinden, gerek duyulmayan durumlarda Wi-Fi baz istasyonları eklemek Wi-Fi aktarım hızını azaltabilir. Ayrıca, ağ konfigürasyonu da daha karmaşık hale gelir. Kablosuz olarak genişletilmiş bir ağ söz konusu olduğunda, aktarım hızı tek bir aygıtın aktarım hızının yüzde 60'ından daha düşük bir değere inebilir. Genel kural, Wi-Fi ağını mümkün olduğunca basit tutmaktır. Bunu, fiziksel ağ alanına servis işlemi uygulamak için gereken minimum sayıda Wi-Fi baz istasyonu ve Ethernet kullanarak mümkün olan her yerde gerçekleştirebilirsiniz.

Wi-Fi baz istasyonlarını Ethernet üzerinden birbirine bağlayarak Wi-Fi ağınızın kapsama alanını genişletmek, her zaman en iyi seçenektir ve en iyi aktarım hızını sağlar. Ethernet, bir gigabite varan hız sunar ve bu da kablosuz seçeneğe göre çok daha hızlıdır (kablosuz için maksimum hız 5 GHz değerinde, 802.11 n'de 450 Mb/sn'dir). Ethernet ayrıca radyo frekansı parazitine karşı dayanıklıdır ve sorun giderme işlemi gerçekleştirmek daha kolaydır. Ayrıca, Ethernet üzerinden neredeyse hiç yönetim yükü olmadığından, aynı zaman aralığında bir noktadan diğerine daha fazla veri taşınır.

Bazı ortamlarda tek bir Wi-Fi baz istasyonunun gereksinimlerinizi karşılamadığı göz önüne alındığında, birden fazla Wi-Fi baz istasyonunun kullanılması birincil Wi-Fi baz istasyonunun uzağındaki yerlerde ağ kapsama alanınızı ve aktarım hızınızı iyileştirebilir. Ne kadar uzakta olursanız veya Wi-Fi istemci aygıtı ile Wi-Fi baz istasyonunuz arasında ne kadar fazla engel bulunursa (sinyalin içinden geçmek zorunda olduğu bir banyo duvarı gibi) radyo sinyali gücünün o kadar zayıf ve aktarım hızının da o kadar düşük olacağını hesaba katın.

Tek bir baz istasyonunun gereksinimlerinizi karşılamadığı varsayıldığında, Wi-Fi ağ kapsama alanınızı genişletmek üzere kullanabileceğiniz farklı yöntemleri anlamanız ve bu yöntemlerden hangisinin sizin için en uygun olduğunu seçmeniz gerekir.

Birden fazla Wi-Fi baz istasyonu ağ türü

Ağ türleri ve bunlar arasında nasıl seçim yapılacağı hakkında bilgi edinin.

Kablosuz ağınızın kapsama alanını genişletmeniz gerekiyorsa hangi yöntemi kullanmanız gerekir?

802.11a/b/g/n Wi-Fi baz istasyonları için:

  • Dolaşım Ağı (Önerilen)

  • Kablosuz Olarak Genişletilmiş Ağ

802.11g Wi-Fi baz istasyonları için:

  • Dolaşım Ağı (Önerilen)

  • WDS

Bu yöntemler aşağıda açıklanmıştır. Bu makalenin altında, her bir yöntem için kurulum ve konfigürasyonun açıklandığı makalelerin bağlantıları yer almaktadır. Wi-Fi baz istasyonları, istemci bilgisayarlarla kablosuz olarak veya istemci bilgisayarlar baz istasyonuna Ethernet ile bağlıysa Ethernet bağlantısı üzerinden internet bağlantısı sağlar.

Dolaşım Ağı (Ethernet bağlantılı Wi-Fi baz istasyonları)

roaming_net_single

802.11n Wi-Fi baz istasyonları için, dolaşım ağı oluşturmak açık ara en iyi seçimdir. Bu, baz istasyonları ile Wi-Fi aygıtlarınız arasında en iyi aktarım hızını sağlar.

Bu kurulum için Wi-Fi baz istasyonlarınızın Ethernet aracılığıyla bağlanması gerekir.

Birincil baz istasyonu DHCP Servisleri sağlarken, genişletilmiş baz istasyonu ise köprü modunu kullanacak şekilde yapılandırılır.

Dolaşım ağındaki tüm Wi-Fi baz istasyonları aynı parolaları, güvenlik türünü (Açık/WEP/WPA) ve ağ adını (SSID) kullanmalıdır.

roaming_net_many

Birkaç genişletilmiş Wi-Fi baz istasyonu ekleyerek dolaşım ağını genişletebilirsiniz.

roaming_net_basestation

Birincil Wi-Fi baz istasyonunuzda yeterli LAN bağlantı noktası yoksa bir ağ anahtarı kullanabilirsiniz.

Kablosuz Olarak Genişletilmiş Ağ (802.11n)

Önerilen dolaşım ağını oluşturamıyorsanız bir sonraki en iyi seçenek Kablosuz Olarak Genişletilmiş Ağ olacaktır.

wirelessly_extended_net wifi_extended_net_range

Genişletilmiş Kablosuz Ağ oluşturmak için, genişletilmiş Wi-Fi baz istasyonunu birincil Wi-Fi baz istasyonunun kapsama alanındaki bir konuma yerleştirmeniz gerekir.

Genişletilmiş kapsama alanıyla ilgili önemli noktalar

extended_out_range_net

Yukarıdaki örnekte birincil Wi-Fi baz istasyonu ➊, genişletilmiş Wi-Fi baz istasyonunun ➋ kablosuz kapsama alanının dışında olduğundan; genişletilmiş Wi-Fi baz istasyonu kablosuz ağa katılamaz veya kablosuz ağı genişletemez. Genişletilmiş Wi-Fi baz istasyonu, birincil Wi-Fi baz istasyonunun Wi-Fi kapsama alanında bulunan bir konuma taşınmalıdır.

Önemli not

extended_in_range_net

Birincil Wi-Fi baz istasyonu ➊ ve genişletilmiş Wi-Fi baz istasyonu ➌ arasına başka bir genişletilmiş Wi-Fi baz istasyonu ➋ yerleştirilirse, genişletilmiş Wi-Fi baz istasyonu ➌ istemcilerin bu baz istasyonuna katılmasına izin vermez. Genişletilmiş tüm Wi-Fi baz istasyonları, birincil Wi-Fi baz istasyonunun doğrudan kapsama alanında olmalıdır.

WDS (802.11g)

wds_airport_basestation

Kablosuz Dağıtım Sistemi (WDS), AirPort Extreme 802.11a/b/g ve AirPort Express 802.11a/b/g Wi-Fi baz istasyonlarının kapsama alanını genişletmek için kullanılan yöntemdir. WDS, AirPort İzlencesi 5.5.2 veya önceki sürümler tarafından desteklenir.

WDS, her bir Wi-Fi baz istasyonunu üç yoldan birini kullanarak ayarlamanıza olanak tanır:

➊ WDS ana (Birincil Wi-Fi baz istasyonu)

➋ WDS aktarma

➌ WDS uzaktaki

wds_airport_three_ways wds_primary_basestation

WDS ana baz istasyonu ➊ internete bağlıdır ve bağlantısını WDS aktarma ve WDS uzaktaki baz istasyonlarıyla paylaşır.

wds_relay_basestation

WDS aktarma baz istasyonu ➋, ana baz istasyonunun internet bağlantısını paylaşır ve ayrıca bağlantıyı WDS uzaktaki baz istasyonlarına aktarır.

wds_remote_basestation

WDS uzaktaki baz istasyonu ➌, WDS ana baz istasyonunun internet bağlantısını doğrudan kapsama alanında veya WDS aktarma baz istasyonu aracılığıyla paylaşır.

Üç baz istasyonu konfigürasyonunun hepsi (WDS ana, WDS uzaktaki ve WDS aktarma) WDS ana Wi-Fi baz istasyonunun internet bağlantısını istemci bilgisayarlarla kablosuz olarak veya istemci bilgisayarlar baz istasyonuna Ethernet ile bağlıysa Ethernet bağlantısı aracılığıyla paylaşabilir.

WDS'de baz istasyonlarını ayarlarken her baz istasyonunun AirPort Kimliği'ni bilmeniz gerekir. Aynı zamanda Ortam Erişim Denetleyicisi (MAC) adresi olarak da bilinen AirPort Kimliği, AirPort Extreme Baz İstasyonu'nun altında AirPort simgesinin yanındaki ve AirPort Express Baz İstasyonu'nun güç adaptörü tarafındaki etiketlerde bulunur.

Not: Aktarma olarak, Wi-Fi baz istasyonunun verileri bir Wi-Fi baz istasyonundan alması, yeniden paketlemesi ve diğer Wi-Fi baz istasyonuna göndermesi (veya tam tersi) gerekir. Bu yöntem, aktarım hızını etkin bir şekilde yarıdan fazla azaltır. 802.11a/b/g Wi-Fi baz istasyonu, yalnızca başka bir seçeneğin olmadığı ve daha yüksek aktarım hızının gerekli olmadığı yerlerde bu şekilde kullanılmalıdır.

AirPort Ağınıza Wi-Fi baz istasyonları ekleme adımları

Tercih ettiğiniz ağ türünün kapsama alanını genişletmeye yönelik özel yönergeler için aşağıdaki listeden bir makale seçin:

Yayın Tarihi: