Skapa en sammanslagen enhet för att kombinera flera ljudenheter

Med en sammanslagen enhet kan du använda ljudingångar och ljudutgångar från olika enheter samtidigt med Logic Pro, GarageBand, MainStage och de flesta andra Core Audio-kompatibla appar.

När du skapar en sammanslagen enhet visas flera enheter som en enda enhet i en app. Detta gör det möjligt öka antalet ljudingångar och utgångar som är tillgängliga samtidigt. Det gör det också möjligt att använda flera ljudenheter samtidigt, till exempel flera usb-mikrofoner.

Du kan också använda en sammanslagen enhet om din app inte stöder användning av separata enheter för in- och utgång. Med vissa appar som inte har skapats av Apple kan du använda separata enheter för in- och utgång endast när de kombineras som en sammanslagen enhet.

Med Apple-appar som Logic Pro, GarageBand och MainStage kan du använda separata enheter för in- och utgång. Dock vill du fortfarande kanske använda en sammanslagen enhet för att öka antalet ljudingångar eller ljudutgångar.

Skapa en sammanslagen enhet

När du skapar en sammanslagen enhet ska du se till att alla externa ljudgränssnitt är anslutna till din Mac.

1. I Finder väljer du Gå > Verktyg och öppnar sedan programmet Audio MIDI Setup.

2. Klicka på knappen Lägg till (+) längst ned i sidofältet i fönstret Ljudenheter och välj sedan Skapa sammanslagen enhet.

3. En ny sammanslagen enhet visas i listan till vänster i fönstret. Om du vill byta namn på enheten dubbelklickar du på den.

4. Med den nya sammanslagna enheten vald i sidofältet markerar du kryssrutan Använd för varje enhet som du vill lägga till som en underenhet i den sammanslagna enheten. Ordningen i vilken du markerar rutorna bestämmer ordningen på ingångarna och utgångarna i appar som Logic Pro och MainStage.

Läs mer om hur du identifierar ingångar och utgångar på sammanslagna enheter

5. Om du vill ändra ordningen på enheterna efter att du har valt dem drar du en enhet under Underenheter åt vänster eller höger. Dra en enhet åt vänster för in- eller utgångar med lägre siffror, eller dra åt höger för högre siffror.

6. Om du vill ställa in klockkällan för den sammanslagna enheten väljer du enheten i menyn Klockkälla. Välj enheten med den pålitligaste klockan.

7. För varje enhet som inte är klockkällan väljer du Glidkorrigering.

macos-monterey-audio-midi-setup-aggregate-device

Identifiera in- och utgångskanaler

Håll fönstret för Audio MIDI-inställning öppet så att du kan titta på det när du väljer ingångar och utgångar i appen du använder. I Audio MIDI-inställningen är varje underenhet längst upp i avsnittet Underenhet färgkodad så att den matchar siffran för in- och utgångskanalerna nedanför underenheterna. Motsvarande kanalnummer visas i ingångs- och utgångsplatserna i appen du använder.

Om du till exempel vill använda MacBook Pro-mikrofonen i Logic Pro och den är tilldelad som kanal ett i Audio MIDI-inställningen, då ska du välja Ingång 1 från ingångsplatsen för kanallisten som du använder för att spela in.

Använda en sammanslagen enhet med Apples mjukvara för att skapa musik

1. Öppna din app.

2. Gör följande beroende på vilken app du använder:

• För Logic Pro väljer du Logic Pro > Inställningar > Ljud, välj sedan Enheter.

• För GarageBand väljer du GarageBand > Inställningar > Ljud/MIDI.

• För MainStage väljer du MainStage > Inställningar > Ljud.

3. Välj Sammanslagen enhet popup-menyn Enhet för ljuduppspelning i Logic Pro eller GarageBand, eller popup-menyn Ljudutgång i MainStage. Logic Pro och GarageBand ställer automatiskt in inmatningsenheten så att den matchar den valda enheten för ljuduppspelning, vilket du kan ändra om du vill använda en annan inmatningsenhet. I MainStage måste du manuellt välja inmatningsenhet.

4. Klicka på Tillämpa i Logic Pro.

Spela in flera spår samtidigt med en sammanslagen enhet i GarageBand på Mac

Du kan spela in flera spår samtidigt med en sammanslagen enhet i GarageBand, till exempel en podcast med flera usb-mikrofoner:

1. För att ställa in in- och utgångar för inspelningen väljer GarageBand > Inställningar > Ljud/MIDI och gör sedan följande:

• Klicka på popup-menyn Enhet för ljuduppspelning och välj sedan den enhet som hörlurarna är anslutna till. GarageBand kan bara spela upp ljud på en enskild enhet. Om du vill använda flera hörlurar behöver du en splitter eller en hörlursförstärkare för att skicka ljud från GarageBand till dessa hörlurar.

• Klicka på popup-menyn Inmatningsenhet och välj sedan Sammanslagen enhet.

2. Skapa flera nya ljudspår i ditt GarageBand-projekt.

3. Alt-klicka på valfri spårrubrik, välj Konfigurera spårrubrik och välj sedan Aktivera inspelning för att lägga till knappen för inspelningsaktivering i varje spårrubrik.

4. Välj spårrubriken för ett av de nya spåren och klicka sedan på knappen Spår i rutan Smarta kontroller längst ned i fönstret.

5. I panelen Smarta kontroller klickar du på Inspelningsinställningar och ställer sedan in följande alternativ:

macos-monterey-garageband-smart-control-recording-settings-crop
    • Klicka på ingångsknappen för att ställa in kanalen på monomono eller stereostereo. Se till att välja rätt format för mikrofonen eller instrumentet du använder.

• Klicka på popup-menyn för ingång och välj ingångskälla. Dessa numrerade kanaler motsvarar de numrerade kanalerna i Audio MIDI Setup.

6. Upprepa de två föregående stegen för varje spår du vill spela in. Se till att varje spår har sin egen ingångskälla i GarageBand. Till exempel kan en usb-mikrofon tilldelas kanal 1 och en annan kan tilldelas kanal 2 i den sammanslagna enheten i Audio MIDI-inställningen. I GarageBand tilldelar du ett spår kanal 1 och ett annat spår kanal 2.

7. Klicka på knappen Aktivera inspelning i spårrubriken för varje spår du vill spela in på.

8. Börja spela in genom att klicka på Knappen Spela inknappen i verktygsfältet eller tryck på R-tangenten på tangentbordet.

Använda den sammanslagna enheten som ljudutgång på din Mac

När du ställer in den sammanslagna enheten som ljudutgång för din Mac, spelas ljud från andra appar på din Mac upp genom den sammanslagna enheten. Sammanslagen enhet blir också systeminställningsalternativet i menyerna för inmatnings- och utmatningsenheter i dina Apple-appar för musikskapande.

1. I Finder väljer du Gå > Verktygsprogram. Öppna Ljud-/MIDI-inställningar.

2. Kontrollklicka på den sammanslagna enheten i den vänstra kolumnen och välj sedan Använd den här enheten för ljud ut eller Använd den här enheten för ljud in.

Om du använder separata word clock-anslutningar

Om du använder separata word clock-anslutningar för enheter i den sammanslagna enheten gör du så här:

• Anslut enheterna tillsammans med hjälp av word clock-kablar och avmarkera sedan Glidkorrigering för varje enhet i Audio MIDI Setup. Se produktdokumentationen för din ljudenhet för specifik information om hur du gör word clock-anslutningar.

• För enheter som inte är utsedda som klockkälla och som inte använder separata word clock-anslutningar markerar du kryssrutan Glidkorrigering.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.