Bluetooth-woordenlijst

De draadloze technologie Bluetooth biedt een betrouwbare en veilige draadloze verbinding tussen twee gekoppelde apparaten die zich op een afstand van maximaal 10 meter van elkaar bevinden. Hier vindt u meer informatie over de termen die algemeen worden gebruikt met Bluetooth-apparaten.
Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Apparaten die gewoonlijk Bluetooth gebruiken zijn onder andere het Apple Wireless Keyboard, de Apple Magic Mouse, het Apple Magic Trackpad, de iPhone en draadloze headsets die worden gebruikt voor handenvrije communicatie en spelen.

Als u problemen ondervindt bij het verbinden van een Apple Wireless Keyboard, Magic Mouse of Magic Trackpad met uw Mac, raadpleegt u Problemen met draadloze muis en draadloos toetsenbord oplossen voor assistentie.

Bluetooth-terminologie

Identiteitscontrole: het proces waarbij een veilige verbinding tussen twee Bluetooth-apparaten tot stand wordt gebracht. Tijdens de identiteitscontrole wordt bij beide apparaten om een toegangscode gevraagd. Dezelfde toegangscode moet op beide apparaten worden ingevoerd of bevestigd. Sommige apparaten, zoals een muis, maken een eigen toegangscode aan en voeren een eigen identiteitscontrole uit. Andere apparaten, zoals een toetsenbord of mobiele telefoons, vragen de eerste keer dat u die aan elkaar koppelt om de toegangscode in te voeren.

Bluetooth: een draadloos protocol waarbij gegevens worden uitgewisseld tussen compatibele apparaten die zich op een afstand van maximaal 10 meter van elkaar bevinden.

Het Bluetooth-pictogram in de menubalk rechts boven in het scherm biedt informatie over de status van Bluetooth en alle verbonden apparaten. Raadpleeg het onderstaande diagram voor meer informatie.

Verbindbaar: een apparaat met een ingeschakelde Bluetooth-functie reageert op een ander apparaat binnen bereik en brengt een verbinding tot stand.

Verbonden: een apparaat met een ingeschakelde Bluetooth-functie bevindt zich in het bereik en communiceert via de draadloze Bluetooth-link. Het voorkeurenpaneel Bluetooth vertoont een groen punt om een geslaagde verbinding aan te geven.

Detecteerbaar: wanneer een apparaat met een ingeschakelde Bluetooth-functie ‘detecteerbaar’ is, kunnen andere Bluetooth-apparaten het detecteren, ermee koppelen of verbinding maken. Een indicatielampje op een draadloos toetsenbord of draadloze muis van Apple licht op wanneer het apparaat zich in de detecteerbare modus bevindt. Apple-apparaten schakelen de detecteerbare modus uit na ongeveer drie minuten om de batterijduur te maximaliseren. Mac-computers zijn altijd detecteerbaar tenzij u de detecteerbare modus uitschakelt in het voorkeurenpaneel Bluetooth.

Detecteerbare modus: zie ‘detecteerbaar’.  Raadpleeg de gebruikershandleiding van het apparaat voor meer informatie over hoe u de detecteerbare modus inschakelt. Een draadloos toetsenbord, draadloze muis of draadloze trackpad van Apple kan in de detecteerbare modus worden geplaatst door het apparaat in te schakelen. Als het draadloze Apple-apparaat niet gekoppeld is met een andere computer die zich binnen bereik bevindt, knippert het indicatielampje om aan te geven dat het apparaat zich in de detecteerbare modus bevindt.

Apparaatdetectie: een proces waarbij een apparaat een ander apparaat kan detecteren.

Naamdetectie: het mechanisme dat een apparaatnaam vraagt en ontvangt.

Koppelen: het proces waarbij een blijvende koppeling wordt gemaakt tussen twee Bluetooth-apparaten. Hierbij kan een toegangscode worden gevraagd bij beide apparaten. Dit is slechts eenmalig. Bij toekomstige verbindingen tussen de apparaten wordt de identiteitscontrole automatisch uitgevoerd. U kunt apparaten koppelen met uw Mac in het paneel Bluetooth in Systeemvoorkeuren of door op het Bluetooth-pictogram in de menubalk te klikken en Configureer Bluetooth-apparaat te kiezen.

Toegangscode: de code die wordt gevraagd bij een identiteitscontrole om een verbinding te maken tussen verschillende apparaten. Een toegangscode is vergelijkbaar met een wachtwoord maar een toegangscode wordt slechts eenmaal gebruikt. U voert de toegangscode eenmaal in en u hoeft die niet te onthouden.

Profiel: een Bluetooth-service die kan worden geleverd of gebruikt door een Bluetooth-apparaat.  Bestandsuitwisseling, stereogeluid en tethering behoren tot zulke services.

Tethering: het gebruik van een smartphone met internetfunctie die via Bluetooth met een computer wordt verbonden om de computer toegang te geven tot internet.

Het Bluetooth-pictogram in de menubalk rechts boven in het scherm biedt informatie over de status van Bluetooth en alle verbonden apparaten. Raadpleeg het onderstaande diagram voor meer informatie.

Bluetooth-symbool in menubalk Bluetooth-status
 Bluetooth is ingeschakeld maar er zijn geen apparaten verbonden met de Mac.
Raadpleeg het gedeelte ‘Zorg ervoor dat de draadloze muis of het draadloze toetsenbord is ingeschakeld’ van Problemen met draadloze muis en draadloos toetsenbord oplossen.
 Bluetooth is ingeschakeld en minstens één draadloos apparaat is verbonden.
Raadpleeg het gedeelte ‘Zorg ervoor dat de draadloze muis of het draadloze toetsenbord is ingeschakeld’ van Problemen met draadloze muis en draadloos toetsenbord oplossen.
 Ten minste één draadloos apparaat heeft een bijna lege batterij.
Klik op het Bluetooth-symbool om het desbetreffende apparaat te identificeren en vervang vervolgens de batterijen.
 Bluetooth is uitgeschakeld.
Klik met een USB-muis op het Bluetooth-symbool en selecteer ‘Schakel Bluetooth in’. Opmerking: Mac OS X schakelt Bluetooth niet uit tenzij een USB-muis is aangesloten.
 Bluetooth offline.
Start de Mac opnieuw op. Als de Bluetooth-status niet wijzigt, koppelt u alle USB-apparaten los en start u de Mac opnieuw op.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.