Talen

OS X: over de waarschuwing 'Weet u zeker dat u het wilt openen?' (Bestandsquarantaine / Detectie van bekende malware)

OS X biedt een verbeterde downloadvalidatie met de quarantainefunctie voor bestanden in programma's die bestanden vanaf het internet downloaden. Dit betekent dat downloads worden gecontroleerd op hun veiligheid (gekende malware) wanneer u die probeert te openen.

Bestandsquarantaine

Programma's met deze quarantainefunctie die bestanden downloaden via het internet of die bestanden ontvangen via externe bronnen (zoals e-mailbijlagen) voegen quarantainekenmerken aan de bestanden toe.

• Programma's met de quarantainefunctie zijn onder andere Safari, Berichten, iChat en Mail.
  • Tot deze kenmerken behoren de datum, tijd en een record van waar het bestand is gedownload.

Wanneer u een bestand ontvangt via een programma met de quarantainefunctie, wordt in OS X gemeld waar het bestand vandaan komt. U ziet een waarschuwing met de vraag 'Weet u zeker dat u het wilt openen?' Klik op 'Annuleer' als u niet zeker weet of het bestand veilig is.

Als u meerdere gebruikersaccounts op een Mac hebt, kan alleen de gebruikersaccount die het bestand heeft gedownload het quarantainekenmerk van dat bestand verwijderen. Alle andere gebruikersaccounts kunnen het in quarantaine geplaatste bestand openen maar krijgen steeds de waarschuwing met de vraag 'Weet u zeker dat u het wilt openen?' telkens als zij het bestand openen.

Controle op bekende malware

In Mac OS X Snow Leopard v10.6 en hoger wordt ook gecontroleerd op bekende 'malware' of kwaadaardige software. Wanneer u een bestand in quarantaine opent, controleert OS X of het bekende malware bevat. Als dit het geval is, verschijnt een gelijkaardig bericht:

Als u '(bestandsnaam) zal schade toebrengen aan uw computer' ziet, moet u klikken op 'Verplaats naar prullenmand'.

Als het bestand een schijfkopie is, moet u klikken op 'Verwijder schijfkopiebestand' en het bronbestand wissen.

Tip: klik op het Helpsymbool links onder in het waarschuwingsbericht voor meer informatie over malware.

Webplugins blokkeren

OS X blokkeert ook specifieke versies van webplugins waaronder Java-webapps of Adobe Flash-inhoud om de blootstelling aan potentiële 'zero day'-exploits te helpen beperken. Doorgaans is een update voor de webplugin beschikbaar op dezelfde dag of kort nadat de webplugin wordt geblokkeerd door OS X. Installeer de nieuwe update om de functionaliteit van de webplugin te herstellen.

Gatekeeper

OS X Lion v10.7.5 en hoger bevat Gatekeeper, een technologie waarmee ontwikkelaars programma's kunnen ondertekenen. Bij ondertekende programma's verschijnt doorgaans geen waarschuwing wanneer u ze downloadt en opent. Internetbestanden die via andere programma's zijn gedownload, krijgen quarantainekenmerken maar geen datum, tijd of koppeling van het gedownloade bestand.

Alleen voor geavanceerde gebruikers

U kunt de functie Bestandsquarantaine in- of uitschakelen om updates van Apple over malware en webplugins te ontvangen. Belangrijk: als u deze optie uitschakelt, kan geen nieuwe malware meer worden herkend en is de Mac kwetsbaar voor nieuwe malware zonder hiervoor een melding te ontvangen.

OS X Mavericks

1. Ga naar het menu Apple () > Systeemvoorkeuren.
  2. Klik in het venster Systeemvoorkeuren op 'App Store'.
  3. Selecteer of deselecteer de optie 'Installeer systeembestanden en beveiligingsupdates'.

OS X Mountain Lion of lager

1. Kies het menu Apple () > Systeemvoorkeuren.
  2. Klik in het venster Systeemvoorkeuren op 'Beveiliging en privacy'.
  3. Als het hangslot links onder in het paneel Beveiliging en privacy is vergrendeld, klikt u er op en voert u de naam en het wachtwoord van een beheerder in.
  4. Klik op de knop 'Geavanceerd'.
  5. Selecteer of deselecteer 'Werk lijst voor veilige downloads automatisch bij' om de updates van de quarantainefunctie voor bestanden in of uit te schakelen.

Belangrijk: Informatie over producten die niet door Apple zijn vervaardigd, is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en impliceert niet dat Apple deze producten goedkeurt of aanbeveelt. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.

Laatst gewijzigd op: 9-jun-2014
Nuttig?
Ja
Nee
  • Last Modified: 9-jun-2014
  • Article: HT3662
  • Views:

null