Språk

iPhone och iPod touch: Tips om Röststyrning

Här följer några tips om att använda Röststyrning. iPhone 3GS eller senare och iPod touch (3:e generation) eller senare har Röststyrning.

Använda mikrofonen

• Använd mikrofonen på headsetet. Du kan även använda den inbyggda mikrofonen.1 Det är också möjligt att använda ett Bluetooth-headset eller ett kompatibelt Bluetooth car-kit.
  • Om du använder hörlurar med en inbyggd mikrofon fungerar det bäst om du låter sladden med den inbyggda mikrofonen hänga fritt. Undvik att hålla i sladden med mikrofonen eller att föra den närmare munnen. När hörlurarna är i öronen och sladden hänger fritt är mikrofonens placering optimal.
  • Om du använder den inbyggda mikrofonen på iPhone fungerar det bäst om du håller enheten som om du pratade i ett telefonsamtal. Om du håller den framför dig kan du ha den upp till 30 centimeter ifrån dig med den inbyggda mikrofonen vänd mot dig.
  • Du kan använda den inbyggda mikrofonen på iPod touch (4:e generationen) om du håller den framför dig som när du ringer ett FaceTime-samtal.
  • Om du använder ett fodral och får problem med röststyrningen är det möjligt att mikrofonen blockeras. Prova med att ta bort fodralet.

När du ska tala

• När du håller ner hemknappen får du en signal när det går att säga ett kommando.
  • Om du använder ett Bluetooth-headset trycker du på "ring"-knappen och håller den nedryckt tills skärmen Röststyrning visas.
  • Vänta alltid tills signalen är klar innan du börjar tala. De ord du säger medan signalen hörs ignoreras.
  • Var beredd att tala efter signalen. Långa pauser kan orsaka oväntade resultat.

För röstuppringning (endast iPhone

• En del korta namn kan vara väldigt lika och svåra att skilja från varandra som de är. Bäst resultat får du om du säger både för- och efternamn.
  • Om du har svårigheter med att få enheten att känna igen ett visst namn kan du försöka redigera kontakten. Klicka på Lägg till fält och lägg till ett unikt smeknamn.
  • Undvik genitivformer. I stället för att säga "Ring Eriks mobil" kan du försöka med "Ring Erik på hans mobil".

För FaceTime

• Vissa kortnamn kan vara alltför lika varandra, vilket kan göra det svårt att särskilja dem. För bästa resultat med dessa namn ska du säga både för- och efternamn.
  • Om du har svårigheter med att få enheten att känna igen ett visst namn, kan du försöka redigera kontakten. Knacka på Lägg till fält och lägg till ett unikt smeknamn.
  • Undvik genitivformer. I stället för att säga "FaceTime Franks mobil" kan du försöka med "FaceTime Erik på hans mobil".

Lyssna på musik

• Du kan spela alla låtar på ett album, i en spellista eller av en artist. Enheten känner inte igen kommandon för att spela en viss låt.
  • Om du inte kan få enheten att känna igen ett album eller ett artistnamn kan du försöka med att uppmana den att spela en viss spellista.
  • Om en artist eller ett band har "The" i namnet ser du till att du säger även det ordet.

Ytterligare information

Att använda Röststyrning på iPhone 4S eller senare

Om du har slagit på Siri2 kommer du inte att kunna använda standard Röststyrning. Om du vill använda Röststyrning, ska du stänga av Siri i Inställningar > Allmänna > Siri.

Om du vill få mer information om Siri kan du läsa de här artiklarna:

Språktips

Prova dessa tips när du använder Röstsyrning med följande språk:

Polska och ryska

• Namn måste uttalas i nominativ form.

Finska

• Säg "soita" (ring upp) eller "valitse" (slå numret) och säg sedan numret. När du ringer upp ett nummer med Röststyrning ska du se till att hålla siffrorna åtskilda (exempelvis "noll åtta nio, sex fyra åtta fyra, tre fyra noll"). För 8 och 9 använder du "kahdeksan" och "yhdeksän" ("kasi" och "ysi" känns inte igen).

Japanska

• I Kontakter fyller du i de fonetiska fälten för förnamn och efternamn innan du använder Röststyrning för att ringa kontakter.
  • Du kan säga förnamn, efternamn eller smeknamn men det bästa resultatet får du om du säger hela namnet (efternamn och förnamn). Om du inte säger hela namnet och det finns mer än en kontakt med det namnet kommer iPhone att fråga dig vilken av kontakterna du vill ringa upp.

Mer information finns i iPhone användarmanual på ditt språk.

Obs!

1. iPod touch har inte någon inbyggd mikrofon (3:e generationen). Om röststyrning inte kan förstå vad du säger klart och tydligt ska du kontrollera så att mikrofonerna inte är blockerade.

Alla modeller

• Om du använder ett skyddsfodral eller filmöverdrag ska du försöka ta bort det.
  • Prova med att slå av enheten och sedan slå på den igen.

iPod touch (4:e generationen)

Kontrollera att mikrofonen nära den bakre kameran inte är blockerad.

iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S

Kontrollera att den nedre mikrofonen, som befinner sig till vänster om dockanslutningen, inte är blockerad.

iPhone 5

Kontrollera att både mikrofonen i mottagaröppningen och mikrofonen nära den bakre kameran inte är blockerade.

2. Siri kräver åtkomst till Internet. Det kan hända att Siri inte finns på alla språk eller i alla områden och funktioner kan variera från ett område till ett annat. Mobildataavgifter kan tillkomma. Mer information finns i den här artikeln.

Viktigt: Information om produkter som inte tillverkas av Apple tillhandahålls endast i informationssyfte och ska inte betraktas som någon rekommendation från Apple. Kontakta leverantören om du vill veta mer.

Senast ändrad: 2012-okt-06