Språk

iDVD: Hur mycket video kan jag lagra på en DVD-R-skiva?

Olika versioner av iDVD medger olika längder av video som kan sparas på en skiva.

Digital video som lagras på en DVD-skiva är kodad i MPEG-2 format. Detta gäller för DVD-skivor som gjorts med iDVD samt DVD-skivor i handeln. Formatet MPEG-2 ger utmärkt bildkvalitet samtidigt som DV-filerna i dina iMovie-projekt komprimeras så att de kan rymmas på ett mindre utrymme.

Kvaliteten hos MPEG-2-kodaren har förbättrats med varje version av iDVD, vilket möjliggör bättre kvalitet och bättre komprimering. Det innebär att du kan få plats med mer video på DVD-R-skivor av samma storlek med senare versioner av iDVD, så som illustreras i denna tabell:

iDVD 7 Upp till 2 timmar
iDVD 6 Upp till 2 timmar
iDVD 5 Upp till 2 timmar
iDVD 4 Upp till 2 timmar
iDVD 3 Upp till 1,5 timmar
iDVD 2 Upp till 1 timme
iDVD 1 Upp till 1 timme

iDVD har inbyggt stöd för en mängd olika DVD-format som: DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW och DVD+R DL.

• DVD-R: Kan bara användas en gång för att lagra data. Detta är det rekommenderade mediet för iDVD eftersom det är kompatibelt med de flesta DVD-spelare och datorer på marknaden idag. Det rymmer cirka 4,38 gigabyte (GB).
  • DVD+R: Kan bara användas en gång för att lagra data. Dessa skivor kan också rymma ca 4,38 GB.
  • DVD-RW: Kan användas mer än en gång för att lagra data. "RW" står för "rewritable" (omskrivbar). Dessa skivor kan rymma ca 4,38 GB.
  • DVD+RW: Kan användas mer än en gång för att lagra data. De kan rymma ca 4,38 GB. Dessa skivor kan inte spelas på alla DVD-spelare.
  • DVD+R DL (Double Layer): Kan bara användas en gång för att lagra data. Rymmer nästan dubbelt så mycket innehåll som single-layer-skivor, men kan inte spelas i äldre DVD-spelare.

Medan du skapar DVD-menyer, spår och andra funktioner håller iDVD reda på skivutrymmet som kommer att användas. Programmet håller ordning på hur mycket video som används i filmspåren och det utrymme som krävs för menyer, bilder och ljud i ditt projekt. Rörliga menyer ta upp mer utrymme på hårddisken än stillbildsmenyer.

Om du vill skapa DVD-skivor med fler kodningsmöjligheter och mer anpassade alternativ bör du överväga att använda Apples professionella lösning, DVD Studio Pro.

Viktigt! Denna programvara kan användas för att reproducera material. Programvaran licensieras till dig endast för reproduktion av material som ej är copyrightskyddat, material som du är copyrightinnehavare av och material som du har behörighet eller laglig rätt att reproducera. Om du är osäker på dina rättigheter att kopiera något material bör du kontakta en juridisk rådgivare.

Senast ändrad: 2009-jun-16